„Mogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte
Wiem co jemPlacki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.Całość
Gospodyni MiejskaJesienna aura spowija słoneczne poranki, ciepłe popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się
W kuchni Karmel-itkiŚniadanie przyniósł jej do łóżka, kawy aromat wypełnił sypialnią, a talerz pełen pyszności kusił swą zawartością. Nie ma nic w świecie lepszego niż początek dnia u
W kuchni Karmel-itkiCzasy studiów i stawiania pierwszych kroków we własnej kuchni dawno za mną – już podczas pierwszego roku nauki na wyższej uczelni starałam się sama prowadzić dom, gotować i piec – sława i niesława tzw. „zupek chińskich z Radomia” namiętnie jedzonych przez wszystkich w koło mnie samą ominęła. Dzisiaj – bogatsza w wiedzę i kulinarne doświadczenia – zdarza się że sama po nie sięgam, najczęściej(...)mogło zabraknąć. Każdy region Japonii ma swój sposób przyrządzania wywaru zależny od najczęściej występujących tam produktów – można spotkać wywar na samym mięsie, na wieprzowych kościach, z dodatkiem ryb czy owoców morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym, rybnym, ostrygowym. Wariacjom regionalnym i sezonowym poddają się również dodatki, z którymi podawany
Karo in the Kitchenroku zastrzegłam, że będę akceptować pojedyncze przepisy. W każdym razie powstała pokaźna książka kucharska z przepisami na czas Wigilii :) Przepisy posegregowałam na zupy, pierogi i uszka, śledzie, ryby inne niż śledzie, krokiety i paszteciki oraz inne, które nie zmieściły się w żadnej z poprzednich kategorii. ZUPY Zupa rybna ; blog Pysznie i zdrowo Zimowa Zupa Grzybowa ; blog rabarbarowo Barszcz biały(...)kapustą i grzybami ; blog Barbara Maria w kuchni Pierogi z kapustą i grzybami ; blog W kuchni Katie Pierogi z karpiem ; blog MarcinChef Pierogi smażone ; blog Moje domowe kucharzenie Pieczone pierożki z tapenadą ; blog SZÓSTE NIEBO Uszka do barszczu wigilijnego ; blog Barbara Maria w kuchni Uszka z oscypkiem i żurawiną ; blog SZÓSTE NIEBO ŚLEDZIE Śledzie po kaszubsku w formie roladek
Weekendy w domu i ogrodziewykwintne danie! Zobacz też: Pieczony łosoś na kanapki Przepis na carpaccio z wędzonego łososia Drukuj przepis Porcji: 1 Czas gotowania: 10 minut Składniki ok. 50-100 g wędzonego łososia na zimno kilka kaparów parmezan w płatkach koperek oliwa z oliwek cytryna Przepis 1 Łososia kroimy w cienkie plasterki i rozkładamy na talerzu. 2 Na rybę kładziemy posiekane kapary, posypujemy
Kuchnia Bazyliiminut. Doprawiam solą, pieprzem. Rybę kroję w paski o szerokości 1,5-2 cm i doprawiam solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Wykończenie Na środek rozwałkowanego ciasta nakładam farsz: duszony jarmuż oraz łososia. Zwijam w rulonik paszteciki, smaruję roztrzepanym jajkiem i posypuję sezamem. Kroję na mniejsze części i układam na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia w dość dużych odstępach. Odstawiam
Mango Papajaserca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie
GRUBY WAŁEKserca i grasica. Pieczone nerki i uszy. Gicze i combry. Flaki, tatary i smalec z gruszką i czarnuszką. Są policzki, noga, a nawet cały łeb. Jest zwykły polski rosół i sztuka mięs. Jest wszystko to, co przyprawia o zawał wegan i o ślinotok – mięsożerców. Są informacje o wołowinie, cielęcinie, wieprzowinie, jagnięcinie, drobiu i rybach, a prawie na zakończenie
GRUBY WAŁEKtłuszczu ze smażenia ryby podsmażyć pora z czosnkiem. W międzyczasie obrać marchewkę i starkować ją na tarce z grubymi oczkami. Po 2-3 minutach dodać marchewkę i smażyć jeszcze przez 2 minuty. Warzywa zalać śmietaną, doprawić do smaku solą i pieprzem, doprowadzić do zagotowania. Tak przygotowanym sosem zalać tilapię. Posypać płatkami migdałowymi. Całość piec przez 10 minut w temperaturze
Świat Domowej Kuchnikażdego mięsa czy ryby. Zresztą takie aromatyczne ziemniaczki nawet tylko z młodymi warzywami czy z jajkiem zachwycają smakiem. SKŁADNIKI: 1kg. młodych ziemniaków 10 dag. boczku wędzonego 1 średnia cebula 2-3 ząbki czosnku 1-2 łyżki masła klarowanego, smalcu domowego lub oliwy z oliwek sól, pieprz, vegeta, papryka(lub gotowa mieszanka przypraw do pieczonych ziemniaków) , ulubione zioła: rozmaryn
Kuchnia Beatyjuż Rybą zapiekaną pod tahini , a dziś mam dla Was chrupiące ciasteczka , od których nie można się oderwać!Niesamowicie chrupiące a zarazem rozpływające się w ustach … słodkie , ale nie przesłodzone … łatwe i szybkie! SKŁADNIKI:* tahini – 125 ml * masło – 100 g * cukier – 3 łyżki * cukier wanilinowy – łyżka * mąka – 2 szkl * proszek do pieczenia
Ostra na SłodkoKurczak jerk po karaibsku z warzywami to kurczak nacierany specjalnym zestawem przypraw i pieczony z warzywami. Jest cudownie aromatyczny i wilgotny. Kurczak jerk po karaibsku z warzywami to – jak już sama nazwa wskazuje – kuchnia karaibska, w szczególności ta z Jamajki. „Jerk” oznacza nacieranie mięsa (dobrze osuszonego) przyprawami (sypkimi lub mokrymi), dość pikantnymi tworzącymi przyprawę(...)jerk”. Ten sposób przyprawiania stosuje się przede wszystkim dla drobiu i wieprzowiny, aczkolwiek można go stosować także dla ryb, krewetek, kiełbas, jagnięciny, wołowiny, warzyw, a nawet tofu! Przyprawa jerk opiera się zasadniczo na dwóch produktach: zielu angielskim i papryce Scotch Bonnet (ostry, bogaty, jabłkowo-wiśniowo-pomidorowy smak, często mylona z habanero i Jamaican Hot), można ją jednak w naszych
Pociąg Do Kuchnispożywać często. Wędzone ryby i warzywa to oczywiście podstawa, która powinna się znaleźć w każdym jadłospisie. Sprawdźcie przepis na te bardzo proste i pyszne gofry! JAK ZROBIĆ W DOMU GOFRY? SKŁADNIKI: - 1 szklanka ugotowanej na sypko kaszy jaglanej (w osolonej wodzie) - 1/2 szklanki mleka bez laktozy - 1 całe duże jajko - 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia w/w składniki zmiksuj
SMYKWKUCHNICzy świeże śledzie są niedoceniane? Mam przeczucie, że tak. O ile matiasy, koreczki, w śmietanie i tak dalej, i tak dalej… cieszą się poważaniem, o
Mam To Na Widelcumoim życiu, zaś pieczenie moją pasją, która pozwala mi się odprężyć:) W gotowaniu zawsze chętnie pomaga mi mój synek:)) Jedyny minus tej przyjemności to bałagan w kuchni i czasem nieprzyjemny zapach na dłoniach. Mam jednak na to swoje sposoby:) Często staram się korzystać ze sprawdzonych domowych sposobów na zniwelowanie nieprzyjemnych zapachów, np. cebuli, czosnku, ryb czy surowego mięsa. Jednak znalazłam
Z miłości do słodkościwykwintnej jarzyny do pieczonych mięs.Doskonałą przyprawą, łatwą w użyciu, jest także cebula suszona, posiadająca wszystkie właściwości cebuli świeżej. To wspaniały dodatek do wszelkiego rodzaju farszów, pasztetów, zup, sosów, placków z surowych tartych ziemniaków i potraw z mielonego mięsa. W kuchni nieodzowna, wykorzystywana niemal do wszystkiego - od przyprawionego pikantnie twarożku, poprzez potrawy ze śledzi, ryb, befsztyku tatarskiego, smażonej
Klaudynkowa kuchniawięcej ze słoikaprzyprawa do ryb Łososia obsypać przyprawą. Szparagi lekko przesmażyć na maśle. Na środek ciasta francuskiego wyłożyć serek, na serku ułożyć szparagi i następnie filet łososia.Boki ciasta zawinąć na nasze nadzienie. Wierzch posmarować jajkiem.Nasz francuski przysmak można przyozdobić paskami, gwiazdkami itp. wyciętymi z ciasta.Teraz wstawiamy do lodówki i czekamy na gości.Piec w temp.190 stop około
Kulinarny karnet ChristopheraMisia), sałatkę jarzynową, rybę po grecku oraz marynowane pieczarki. Śledzie z cebulką i suszonymi grzybami Sałatka jarzynowa Co do słodkości to tuczyć się będziemy babką świąteczną, śniegowymi kulami, świątecznymi muffinkami oraz pierniczkami. Babka świąteczna W Sylwestra i Nowy Rok zajadać się będziemy żurkiem z białą kiełbasą, na który chyba najbardziej czekam. Dla Misia przygotuję pieczoną makrelę faszerowaną kaszą
bastalenakuchni. Mama, pilnując ryb na patelni, zupy w garnku i pasztetu, dodatkowo rozwałkowuje elastyczne, pulchne ciasto drożdżowe. Miesza zmielony mak z bakaliami, nakłada na ciasto,zwija. Najmłodsi przyglądają się z lubością, jak trafia do piekarnika. Makowiec pełen miłości. Pełen rodzinnego ciepła,od serca na święta. MAKOWIEC DROŻDŻOWY / inspiracja: przepisy Bakalland / ciasto: 50g margaryny do pieczenia (1/5 kostki) 2 szklanki mąki
W kuchni Karmel-itki