pieczona ryba - 4000 przepisów (strona:152/267)

Zapiekanka rybno-ziemniaczana (Sformato di pesce e patate) 140

formy wykładamy rybę wymieszan ą  z ziemniakami i śmietaną. **** Spennellate il fondo di una pirofila con 1-2 cucchiai di olio d'oliva. Sopra disponete il mix di merluzzo e patate. Na  wierzch zapiekanki wykładamy pozostał ą  część ziemniaków. Doprawiamy sol ą  i pieprzem; s krapiamy 1-2 łyżkami oliwy. Pieczemy ok. 20-25 minut

La grande e la piccola cuoca
Sałatka ze szpinakiem, łososiem i szparagami 167

Pyszna, lekka i kolorowa sałatka. Do tego wystarczy chrupiąca bagietka i otrzymamy świetną propozycję na lekki obiad lub kolację.  1/2 pęczka zielonych szparagów 100 g

Smakołyki Asi
Pieczony batat z tuńczykiem z purée z groszku i pomidorkami 106

Mieszanka wzorów i kolorów na talerzu 🍴 podana, wiec uczta będzie gwarantowana 😊,  bo najpierw jemy oczami 👀, a następnie ustami 👄.  Danie,  do tego  jeszcze

Moniki Smakołyki
Światowy Dzień Żywności trwa cały rok - nie marnuj jedzenia! 171

usunięciu powietrza z opakowania. Taką rybę możemy także zamarynować w occie lub słodko-kwaśnym sosie pomidorowym.  Pieczywo Do woreczków lub owinąć folią spożywczą i zamrozić. Praktykuję ten sposób od lat. Chleb rozmrażamy i mamy świeży. A jeśli wrzucimy go na kilka minut do piekarnika (po rozmrożeniu) to mamy ciepły, chrupiący i pachnący. Pieczenie mięsne Standardowo - folia i do zamrażarki

Codzienna kuchnia niecodzienna
Lin w śmietanie i "Złota dama" 126

palniku o średniej mocy, by ryby się nie przypaliły, ale skórka ładnie obsmażyła, a jednocześnie mięso nie było surowe. Pod koniec smażenia wetrzeć na patelnię czosnek. Chwilę podgrzać, by uwolnił się zapach, a czosnek nie przypalił. Zmniejszyć moc palnika i dodać śmietanę. Podgrzać, nie dopuszczając do zagotowania śmietany. ----- Podobne: Karaś z patelni Pstrąg pieczony na ziołowym ruszcie Leszcz

Weekendy w domu i ogrodzie
Sakiewki z ciasta francuskiego z farszem rybnym 138

oprószyć przyprawą do ryb. Wraz z warzywami podsmażyć na łyżce oleju. Doprawić do smaku solą i pieprzem.  Blat ciasta francuskiego pokroić na 12 kwadratów. Na środku każdego kwadratu nałożyć trochę farszu, posypać startym serem. Wszystkie rogi składać do środka i delikatnie skleić.  Posmarować rozkłóconym jajkiem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczeniaPiec około 20 minut

Z miłości do słodkości
Jaź w galarecie 110

Składniki: 1 1/2 kg j aźa z  głową 1 pęczek włoszczyzny pęczek natki pietruszki 2 łyżki   żelatyny listek laurowy 2 ziarnka ziela angielskiego 1

kgwjanczewo
Roladki z mintaja z szpiankowo-ryżowym nadzieniem 139

ryżem. Na każdy płacie ryby układamy po całości szpinak z ryżem oraz na brzegu po kilka marchewek. Zwijamy w rulon i spinamy wykałaczką. Układamy je w wysmarowanym masłem naczyniem żaroodpornym.  W garnku gotujemy bulion. Dolewamy mąkę rozmieszaną w odrobinie wody oraz śmietanę. Doprawiamy solą, pieprzem i świeżym koperkiem.  Podlewamy nim rybne roladki. Pieczemy przez 35 minut

VioletoweKucharzenie
Nuggetsy rybne w tajskim stylu 218

mąkę ziemniaczaną do obtoczenia Mięso ryby zmiel pulsacyjnie w malakserze. Dodaj drobno posiekaną papryczkę chilli, zmiażdżony ząbek czosnku, imbir, posiekaną kolendrę ( zostaw trochę kolendry do dipu), dymkę, sos rybny, jajo i makę ziemniaczana. Wymieszaj masę. Mokrą ręką formuj małe kule lekko spłaszczając. Obtoczyć w mące lub kaszce kukurydzianej i... smażyć na złoto lub piec w piekarniku nagrzanym

AZgotuj!
CIASTO CZEKOLADOWE Z GRUSZKAMI I BRZOSKWINIAMI 243

Czekoladowego ciasta kawałek. I dzień staje się lepszy.CIASTO CZEKOLADOWE Z JABŁKAMI I BRZOSKWINIAMI/źródło: nie pamiętam;/1 kostka masła (250g)1 szklanka wody1,5 szklanki cukru3

W kuchni Karmel-itki
KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKIEM I BAKALIAMI. 263

Całą sobą czuję święta.KEKS ŚWIĄTECZNY Z JABŁKAMI I BAKALIAMI./przepis od W krainie smaku;/3 jajka1,5 szklanki cukru0,75 szklanki oleju2,25 szklanki mąki1

W kuchni Karmel-itki
Shark steak na pomarańczowo 136

Czyli po prostu steki z rekina ( żarłacza błękitnego) marynowane w soku z cytryny i pomarańczy , listkach Kafiru i pieprzu. Mięso z rekina (bez ości)- doskonale sprawdza

Buniabaje w kuchni
Russischer Zupfenkuchen - łaciaty sernik 156

Oetker. Skąd tak naprawdę przywędrował przepis jest jednak niejasne. Bardzo popularne w Niemczech i bardzo lubiane, do kupienia niemal w każdej cukierni. Okazuje się, że nie tylko my mamy rybę po grecku, której  Grecy nie znają i ruskie pierogi nieznane w Rosji. Z wyglądu podobne do naszego sernika z kakaową posypką, a jednak inne. Jest pyszne, mięsiste, wilgotne, bardzo(...)Ciasto upiekłam w tortownicy o średnicy 26 cm. Składniki na ciasto: 325 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa jasna) 200 g masła 200 g cukru pudru/ksylitolu 1 proszek do pieczenia - 2 pełne łyżeczki 1 jajko 5 łyżek kakao Składniki na masą serową: 600 g twarogu 3 jajka 150 g śmietany kremówki 150 g cukru/ksylitolu 1 budyń waniliowy

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Irański płaski chleb barbari 189

Pieczenie chleba na terenach obecnego Iranu (Persji) ma bardzo długą historię, pszenica była tam uprawiana już ok. 9000 lat temu. Jednym z najbardziej popularnych w Iranie chlebów jest płaski chleb barbari. Jego pochodzenie jest do końca jasne. Do Persji przywędrował prawdopodobnie wraz z Hazarami, którzy jako cudzoziemcy nazywani byli przez Persów barbarzyńcami. Stąd jego nazwa barbari - chleb barbarzyńców. W Iranie(...)jedzony jest w zasadzie ze wszystkim: mięsem, drobiem, rybą, ziołami, masłem, serem, orzechami, jogurtem, sosami, pastami itd. Przepis opracowałem na podstawie artykułu Omida zamieszczonego na stronie The Fresh Loaf Ciasto długo dojrzewające na 3 chleby barbari (3x310 g ciasta każdy ): - 550 g mąka pszenna typ 550 lub 650 - 368 g woda (67%) - 11 g sól (2%) - 0,16 g świeże

Przepisy na domowy ser i chleb
tosty z bryndzą 138

kromek posmarować bryndzą, położyć rybę, pomidora i jajko, przykryć pozostałymi kromkami. Upiec w opiekaczy do kanapek.  Przepis prosty ale UWAGA: mam dla Was fajny trik! Mój sposób na wyciekające z tostów nadzienie, zwłaszcza ser, które przykleja się do ścianek opiekacza a później nie chce się wyczyścić. A wystarczy tylko wyciąć z papieru do pieczenia dwa paski ciut szersze niż

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia
Takoyaki jak z Osaki 86

dania z różnymi wkładkami: krewetkami, rybami czy nawet z żółtym serem, a samo określenie takoyaki stosowane jest coraz bardziej uniwersalnie. Jak zrobić ten osakański smakołyk? Zobaczcie sami*: Składniki: 100 g przesianej mąki woda 2 jajka 1 łyżeczka sproszkowanego dashi 1 łyżeczka sproszkowanych katsuobushi Cebulka dymka Kilka niedużych płatków marynowanego młodego imbiru ½ łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka sosu sojowego Kawałki

Kate's Kitchen
Babka cynamonowa 120

Cynamon zawiera błonnik, żelazo, wapń, zapobiega nowotworom i chorobom układu krwionośnego. Cynamonem możemy doprawiać różne potrawy: mięsa, warzywa, ryby, ciasta, desery, koktajle, grzane wino lub piwo. Można go wykorzystywać w marynatach, dodawać do kawy. Użycie małej ilości cynamonu do przyprawienia ryb sprawia, iż znika ich nieprzyjemny zapach. U Nas dzisiaj ucierana babka cynamonowa, oblana gorzką czekoladą i obsypana orzechami(...)Polecam!       Babka cynamonowa   Składniki:   250g masła lub margaryny w temperaturze pokojowej 2 szklanki mąki niepełna szklanka drobnego cukru do wypieków 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka (białka i żółtka osobno) łyżeczka cynamonu szczypta soli łyżka likieru cynamonowego (opcjonalnie)   Dodatkowo: 100g gorzkiej czekolady + łyżka oleju garść posiekanych orzechów włoskich   Wykonanie:   Mąkę przesiewamy

Smak mojej kuchni
Dieta na rozgrzewkę czyli co jeść aby zimą zimno nie było 177

miód, jajka, ryby     2. PRZYPRAWY które szczególnie lubię zim ową porą bo oczyszczają drogi oddechowe, zmniejszają przekrwienie śluzówki , łagodzą osłabienie i niestrawność. Niektóre z nich niszczą grzyby i bakterie oraz działają ochronnie na żołądek i wątrobę, zawiera antyoksydanty (kurkuma) cynamon ! mój ulubiony więc doprawiam nim wszystko;) Pasuje do większości potraw: jabłek pieczonych, kawy, mleka, mięsa przy

WYSPA SZCZĘSLIWA
Tartletki z pomidorami i mozzarellą 139

czasu pojawią się ryby ;)  Dziś chciałabym zaproponować Wam proste tartletki z pomidorami i mozzarellą. Składniki : ciasto kruche (gotowe lub z tego przepisu ) pomidorki koktajlowe mozarella 100ml mleka 100ml śmietany 1 jajko sól, pieprz gałka muszkatołowa bazylia i oregano Przygotowanie : Formy do tarletek wyłożyć ciastem, przykryć papierem lub folią i wysypać groszkiem do pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego

Codzienne Gotowanie
Miruna z piekarnika 212

olejem i posypujemy przyprawą do ryb. Ząbki czosnku obieramy i przepuszczamy przez praskę, dzielimy na dwie rybki i nakładamy na wierzch. Całość przykrywamy zieloną pietruszką- u mnie mrożoną- i posypujemy odrobiną soli morskiej i kolorowego pieprzu. Folię zawijamy najpierw na końce rybki, a później pozostałe boki. Wkładamy do nagrzanego do 180st C piekarnika i pieczemy 20 minut. W tym czasie(...)mirunę i odwijamy sreberko tak, by doprawiona strona była na wierzchu. Raz jeszcze wstawiamy do piekarnika na 10 minut, by wytworzona woda odparowała. Podajemy w towarzystwie ziemniaków zwykłych lub pieczonych również w piekarniku oraz z ulubioną sałatką.   Jeśli mamy świeżą rybkę, to czas pieczenia zdecydowanie się skróci.  Spokojnie wystarczy 15-18 minut

Kuchnia w czekoladzie
Miska Tupperware 264

Od kilku dni jestem posiadaczką miski Tupperware .Tak miska jest "wyjątkowa". Niezbędna w każdym domu, miska ze szczelnym zamknięciem przeznaczona między innymi do przygotowywania ciasta drożdżowego

Moje domowe kucharzenie
Pstrągi faszerowane ziołami z pieczonymi ziemniakami i olejem rzepakowym 94

„Mogą być alternatywą dla tradycyjnego karpia na wigilijnym stole. Ja osobiście je wolę z uwagi na to, że mają mniej ości i łatwiej je usunąć. Przesiąknięte

Wiem co jem
Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego 195

Placki kebabowe z sałatką z tuńczyka i selera naciowego...Złociste i elastyczne placki pieczone na suchej patelni.Kremowa sałatka z tuńczykiem i chrupiącym selerem naciowym.Całość

Gospodyni Miejska
CIASTO UCIERANE ZE ŚLIWKAMI. 209

Jesienna aura spowija słoneczne poranki, ciepłe popołudnia i uśmiechnięte wieczory, gdy spacerując samotnie po parku, szeleszczą pod nogami liście. Lubię tę złotą jesień, kiedy zatapiam się

W kuchni Karmel-itki