natrzeć przyprawą do kurczaka i oprószyć solą z zewnątrz jak i wewnątrz. Odstawić w chłodne miejsce na około 2 godziny. W miseczce rozetrzeć widelcem ser, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kiełki (niewielką ilość odłożyć do dekoracji). Całość wymieszać (farsz można jeszcze posolić, ale ja uważam, że ser jest już dość słony). Wyjęte z lodówki piersi posmarować oliwą(...)olejem i napełnić farszem. Umieścić w worku do pieczenia i podlać odrobiną wody. Spiąć końce worka i wstawić do żaroodpornego naczynia. Piec około 45 – 50 minut w temperaturze 180 stopni (w trakcie pieczenia ser może zacząć kipieć z łódeczek, wszystko zależy od wielkości piersi i kieszonek oraz ilości farszu). Przed podaniem udekorować odłożonymi kiełkami Smacznego
Nie tylko w kuchniWszystko razem wymieszać. Ciasto wyrobić tak, żeby odchodziło od ręki. Odstawić do wyrośnięcia Farsz: cebulkę pokroić w piórka, zeszklić na patelni,przestudzić pierś umyć pokroić w paski, podsmażyć na patelni z dodatkiem ostrej przyprawy do kurczaka paprykę pokroić w kosteczkę, kukurydzę odsączyć ser żółty zetrzeć na dużych oczkach Wykonanie: Ciasto podzielić na 3 części, rozwałkować, uformować koło. Położyć(...)blasze, posmarować koncentratem pomidorowym, położyć cebulkę, posypać przyprawą do pizzy i ostrą papryką. Wyłożyć ser , i resztę składników wg uznania. Pozostawić do wyrośnięcia na około 30 minut Piec w dobrze nagrzanym piekarniku przez 25 minut w temperaturze 200 stopni Celcjusza. Sos czosnkowy: Do miseczki przełożyć jogurt, dodać majonez, czosnek przepuszczony przez praskę ( dałam 5 ząbków ). Do smaku doprawić
Darcia w kuchnitymianku * tłuszcz do smażenia Sposób przygotowania: Piersi przekrawamy wzdłuż na pół, tak żeby powstały 4 kotlety. Lekko rozbijamy. Solimy i pieprzymy z obu stron. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni. Jak cebula zmięknie dodajemy pieczarki pokrojone w plasterki. Smażymy tak długo aż pieczarki odparują nadmiar wody. W naczyniu żaroodpornym wykładamy kolejno kurczaka, pieczarki z cebulą. Zupę cebulową(...)proszku mieszamy z kremówką i surowym jajkiem i tymiankiem. Zalewamy mięso. Pieczemy pod przykryciem ok. 30-40 minut w 180 stopniach
Pobite gary Barbarykawałeczki. Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę i pierś z kurczka , doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy odsączoną z zalewy kukurydzę oraz koncentrat pomidorowy , dolewamy ćwierć szklanki wody i dokładnie mieszamy. Pod koniec smażenia doprawiamy do smaku suszoną bazylią i ostrą papryką. Do naczynia żaroodpornego posmarowanego tłuszczem przekładamy ryż a na ryż kładziemy usmażonego kurczaka z kukurydzą w pomidorach , wierzch posypujemy startym(...)żółtym serem. Zapiekankę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i pieczemy około 20 minut. Za pośrednictwem portalu Uroda i Zdrowie otrzymałam do przetestowania naczynie żaroodporne Grill&Drop firmy TERMISIL . Jest to doskonały produkt, który polecam każdej pani domu. Wykonane z bardzo odpornego szkła borokrzemowego, sprawia że jest odporne na wszelkiego rodzaju zarysowania a także na bardzo wysokie
Smakowite Daniapierś z kurczaka opakowanie krakersów duży jogurt naturalny sól pieprz słodka papryka przyprawa do kurczaka Przygotowanie: Do dużej miseczki wlewamy jogurt naturalny i dosypujemy przyprawy: sól, pieprz, słodką paprykę i przyprawę do kurczaka. Mięsko kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy je do jogurtowej marynaty. Wstawiamy całość do lodówki minimum na godzinkę ;) Krakersy kruszymy i maczamy w nich kurczaka(...)zalewy. Kawałki kurczaka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25 minut w 200 stopniach
Lawendowe Niebopodzielić na części. Jeżeli pierś jest duża (moja była) przekroić na pół, aby kotlety były cieńsze. Mięso włożyć do miski z jogurtem i dokładnie wymieszać. Odstawić na około 30 minut do zamarynowania. Bułkę tartą, mąkę kukurydzianą, pieprz i oliwę dokładnie wymieszać (całość ma wyglądać jak mokry piasek). Wyjmować po kawałki kurczaka z jogurtu i pozwolić(...)jogurt ocieknie. Panierować dokładnie w bułce z mąką. Układać w naczyniu do pieczenia (najlepiej z kratką, ale nie jest to konieczne). Tak przygotowane kawałki kurczaka wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 stopni. Piec przez 10 minut, a następnie odwrócić każdy kawałek na drugą stronę i piec znowu przez 10 minut. W międzyczasie przygotować
Sto kolorów kuchniplacki tortilli 450 g mrożonych warzyw (ewentualnie kukurydza z puszki, czerwona cebula, pieczarki) 30 dag sera żółtego Pół piersi z kurczaka Przyprawa włoska Kamis Sól Pieprz Olej Przygotowanie: Kurczaka i warzywa pokroić w drobną kostkę. Na rozgrzanym na patelni oleju podsmażyć kurczaka. Posolić i popieprzyć. Dodać warzywa. Doprawić przyprawą włoską. Smażyć do miękkości. Placek tortilli posypać startym serem żółtym(...)położyć smażone warzywa i mięso, na to znów posypać serem. Zwijać. Kroić w szerokie paski (ok. 2cm). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekać w 180 stopniach do rozpuszczenia sera i lekkiego zrumienienia tortilli. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówKról imprez - sałatka gyros, którą chyba większość z Was lubi. U mnie dosyć szybko znika ze stołu. Jeśli chodzi o zrobienie, to nie wymaga dużych umiejętności
Ala piecze i gotujesłodką surówkę z marchewki i jabłka skropioną sokiem z pomarańczy. składniki: 2 średnie pojedyńcze piersi z kurczaka 100 g serka camembert 1-2 garście suszonej żurawiny sól prowansalska 1 opakowanie ciasta francuskiego (275 g) białko do posmarowania Mięso oczyścić z tłuszczyku i błonek. Piersi naciąć w środku tworząc kieszonkę. Oprószyć solą prowansalską. Serek pokroić w paski. Do kieszonek napchać sera(...)żurawiny, żurawinę wcisnąć w ser. Ciasto francuskie rozłożyć i przeciąć na dwa równe kawałki, ułożyć na papierze na blaszce do pieczenia z piekarnika. Na środku każdego kawałka ułożyć nafaszerowane piersi. Ciasto z boków ponacinać w paski o szerokości ok 2 cm. Następnie paski ciasta zapleść na przemian jak warkocz. Posmarować białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 190 C i zpiekać
Monia miesza i gotujeMakaron ugotować według instrukcji na opakowaniu. Pierś z kurczaka umyć osuszyć i pokroić w większe kawałki . Oprószyć mięso solą, pieprzem i papryką słodką. Na patelni rozgrzać masło i przyrumienić kurczaka. Do naczynia żaroodpornego na dno włożyć ugotowany makaron, papryki pokrojone w grubą kostkę, pieczarki pokrojone w plasterki, seler i kalarepę w kostkę oraz kurczaka. Śmietanę doprawić solą, pieprzem i oregano(...)wymieszać i polać zapiekankę. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i piec około 35-40 minut. Wyjąć posypać startym żółtym serem i ponownie piec do rozpuszczenia się sera. zapiekanka z kurczakiem i warzywami
O kuchni z uczuciemnaleśników): naleśniki wg. tego przepisu farsz: opakowanie mrożonego kalafiora (nie jestem pewna ile wagowo było, ale chyba 450g) curry 1 łyżka oleju ryżowego firmy Oleofarm sól, pieprz wędzona pierś z kurczaka, lub wędzona szynka z indyka (z 10 plastrów powinno starczyć) serek wiejski (gęstsza część na wierzch) Sposób przygotowania: Kalafiora gotujemy w osolonym wrzątku, aż się rozmrozi, ale pozostanie twardy(...)czekamy, aż się osuszy do kalafiora dodajemy łyżkę oleju, sporo curry, sól, pieprz i wszystko mieszamy, żeby oblepić kalafiora wszystkimi przyprawami tak przygotowanego kalafiora przekładamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy, aż ładnie się ze złoci (polecam również przygotowanie takiego kalafiora jako słoną przekąskę, bo już na tym etapie sam w sobie był pyszny;)) upieczonego kalafiora blendujemy na pure, ewentualnie jeszcze
Zdrowo i dietetycznie. Moja rzeczywistośćsamo co grillowane udko czy pierś kurczaka, to coś co przypomina poniekąd karkówkę wieprzową ale to mięso drobiowe. A co najlepsze to wygląda na to że znów wymyśliłem coś nowego, coś czego na grillu nie robił nikt wcześniej :) Składniki ( na 2 osoby ) : 2 udka drobiowe (większe) przyprawa do kurczaka (ja użyłem własnej kompozycji ) odrobina oliwy miód sezam Przygotowanie : Udka(...)oczyszczam, ściągam skórę i zręcznie wycinam kość. Mięso kładę na papierze do pieczenia, nakrywam drugim końcem papieru i trzonkiem noża lub bezpieczniej wałkiem do ciasta uderzam kilka razy po całym kawałku (nie chodzi o to aby to mięso rozbić tylko "ruszyć") Nacieram przyprawą i tylko skrapiam oliwą z obu stron, odstawiam na godzinkę do lodówki. Griluję na średniej temperaturze
Mechanik grilluje