szpinakiem na patelnię z niewielką ilością oleju. Dusimy aż odparuje wodę. Doprawiamy do smaku solą. Pierś z kurczaka nacinamy wzdłuż tak by powstała w niej kieszeń. Oprószamy sola i pieprzem wew i zew. W każdą kieszeń wkładamy nadzienie ze szpinaku, umieszaczamy w worku do pieczenia, w którym wcześniej włożyliśmy plastry masła. Pieczemy ok 20 minut. Gotowe kroimy w plastry
Z Majeczką w kuchnikurczaka w pestkach dyni 7. Roladki z kurczaka z serem camembert i żurawiną 8. Pierś z kurczaka w sosie pomarańczowym 9. Schab pod zieloną pierzynką 10. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych pomidorów 11. Rolada schabowa w sosie miodowo-musztardowym 12. Świąteczna pieczeń schabowa 13. Polędwiczka wieprzowa w sosie z suszonych grzybów 14. Schab gotowany w mleku Sałatki(...)Śledzie 1. Sałatka śledziowa z pieczonymi burakami 2. Śledzie w sosie koperkowo-jogurtowym 3. Śledzie w sosie musztardowym 4. Najlepsze śledzie wigilijne 5. Śledzie po kaszubsku Inne 1. Pieczone paszteciki do barszczu 2. Zupa krem z pieczonych buraków 3. Ryba po grecku bez smażenia 4. Pasztet jaglany z pieczarkami 5. Roladki z tortilli z wędzonym łososiem
Czerwona Porzeczkakawałek Sos: Miód – 1 łyżka Sos sojowy – 1 łyżka Olej np. sezamowy – 2 łyżki Wykonanie: Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy w cienkie paski. Następnie przygotowujemy marynatę z jogurtu i pasty curry. Mięso marynujemy przez około 2-3 godziny (minimum). Następnie posypujemy sezamem, pieczemy lub grillujemy przez 10-15 minut w zależności od grubości/wielkości mięsa. Wykonanie
Kuchnia Bon AppetitDynia to jest takie warzywo, że można z nią robić masę smacznych potraw. Zrobiłam zapiekankę z puree z dyni, które robiłam niedawno. Wyszła bardzo dobra, polecam
Kuchnia Pokoleńbokach ponacinać paski. Ostygnięty farsz oraz starty ser żółty włożyć do środka piersi z kurczaka. Z wierzchu mięso posolić i popieprzyć, Kolejno paski ciasta francuskiego zakładać na mięso. Ciasto posmarować roztrzepanym jajkiem. Włożyć do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C i piec ok. 30 -40min. ( ja dziś piekłam 35min.) Smacznego
W kuchni u MonikiJeżeli lubicie kurczaka w słodkiej marynacie, to ten przepis jest właśnie dla Was! Pyszna, soczysta, pięknie pachnąca pierś z kurczaka w marynacie miodowej z dodatkiem
Kuchnia Łukaszasię zarumieniła. Na tej samej patelni (na tłuszczu wytopionym z szynki) smażymy piersi z kurczaka. Kiedy będą gotowe na każdą nakładamy dwa plastry pomidora, szynkę oraz ser. Przykrywamy pokrywką, zmniejszamy ogień i smażymy do momentu, aż ser się rozpuści. Podajemy z pieczonymi z sałatką, ziemniaka lub frytkami
Mania Gotowaniapalce lizać! Pomysłów na kloplsa, czyli pieczeń rzymską jest tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki pietruszki(...)środku, wzdłuż układamy pomidory, na pomidory plastry sera i kolejną warstwę pomidorów. Zbieramy boki nakrywając farsz z boku i góry. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia i plastrami szynki. Przekładamy klops i przykrywamy go zmoczonym papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 30 minut. Następnie zdejmujemy papier i pieczemy kolejne 5-10 minut, by wierzch się zrumienił. Po wyjęciu z piekarnika, przed krojeniem
Kucharzycawidać troszkę mi się od góry za bardzo spiekł. Następnym razem wyjmę wszystkie półki z piekarnika:). Polecam! Scroll down for recipe in English Kurczak pieczony na puszce z piwem (4 porcje) Składniki: 1 kurczak 1 puszka ulubionego piwa 2 łyżki brązowego cukru 1 1/2 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki pieprzu 1 łyżeczka wędzonej papryki 1 łyżeczka czosnku granulowanego(...)pierwszej miseczki. Teraz delikatnie oddziel skórę kurczaka od mięsa na piersiach i udkach i rozsmaruj tam cienką warstwą przygotowane masło z przyprawami. Następnie wsuń tam plastry cytryny (tak by były w jednej warstwie). Ostrożnie umieść kurczaka na puszce i natrzyj go dokładnie oliwą i resztą przygotowanej przyprawy. Piecz kurczaka przez 1 godzinę i 15 minut, po czym ostrożnie wyjmij
karmelowyczosnku, pokrojone na mniejsze kawałki, chili, sok z cytryny, oliwę z oliwek,trochę soli i pieprzu umieścić w odpowiednim naczyniu. Zmiksować blenderem. Odstawić aby smaki się przegryzły. Kurczaka umyć i osuszyć. Położyć piersiami do dołu. Przy pomocy nożyczek lub nożyc do drobiu, przeciąć kurczaka wzdłuż jednej strony kręgosłupa. Następnie tak samo przeciąć z drugiej strony i usunąć kręgosłup razem(...)gotowanie wywaru). Kurczaka przewrócić piersiami do góry, ugniatać tak aby się rozpłaszczył. Tak przygotowanego włożyć do dużej torebki na mrożonki, najlepiej takiej zamykanej na suwak. Polać z obu stron marynatą. Torebkę zamknąć, najlepiej wycisnąć z niej jak najwięcej powietrza, a zawartość dobrze ugnieść. Kurczaka w torbie wstawić do lodówki - najlepiej na noc. Przed pieczeniem wyjąć z lodówki i doprowadzić mięso
Stare GaryLekki, delikatny i pyszny! Zdecydowanie powinien powędrować na listę: do przetestowania SKŁADNIKI 2 duże piersi z kurczaka (ok. 0,5 kg) 35 dag wątróbki drobiowej 2 średnie selery 3 cebule 1 margaryna (np. PALMA) 1,5 szkl. bułki tartej 4 jajka sól pieprz 6-8 liści laurowych 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pęczek natki pietruszki PRZYGOTOWANIE Wątróbkę sparzyć wrzątkiem. Selery umyć(...)ubić na sztywną pianę. Całość wymieszać delikatnie z białkami i drobno pokrojoną natką, doprawić pieprzem, solą i gałką. Blaszkę o wymiarach ok. 30 x 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Ułożyć na nim liście laurowe (w mniej więcej równych odległościach). Piec w rozgrzanym do 180º piekarniku przez
zabawa smakiemoczyścić z błon. Każdą z piersi przekroić wzdłuż na pół. W efekcie końcowym mają powstać 4 cienkie kotlety. Każdy kotlet obtoczyć w przyprawie do kurczaka i ułożyć na dnie naczynia żaroodpornego. Śmietanę wlać do miseczki, dodać zupy cebulowe i dokładnie wymieszać. Pieczarki umyć, osuszyć i pokroić w cienkie plasterki. Filety z kurczaka ułożone w naczyniu żaroodpornym zalać śmietaną z zupą(...)cebulową tak, aby śmietana dokładnie pokryła kurczaka. Na wierzch potrawy wyłożyć pieczarki i całość delikatnie posolić i popieprzyć. Należy uważać z solą, gdyż zupy są słone. Naczynie żaroodporne przykryć (ja przykryłam folią) i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45 minut. Podawać z ulubionymi dodatkami (u mnie z ryżem i surówką z marchewki, selera i jabłka ). SMACZNEGO! Uwagi
Gospodyni MiejskaTego dania nie da się zepsuć :) Jest bardzo proste a zarazem pyszne. Składa się z mięsa, warzyw i przypraw, ziół. Używam różnego rodzaju mięs. Można dodać
Olikowa kuchniaWINNYM JABŁKIEM Nowy pomysł na pieczonego kurczaka, powstał zupełnie przypadkowo a okazał się strzałem w dziesiątkę. Kurczak okazał się niesamowicie chrupiący i aroamtyczny. Dodatek żurawiny i jabłka sprawił, że kurczak smakuję bardzo wybornie i ma wysublimowany smak. Wszystko dzięki dodatkowi wysokiej jakośći oliwy z oliwek i winnych jabłek. Do dzieła! SKŁADNIKI: - kurczak minimum 1,9kg - 200 g konfitury(...)Kurczaka myjemy, osuszamy, skórę na piersi nacinamy tak abyśmy mogli pod nią umieścić kawałki jabłka, w okolicach udek, również. Całego Kurczaka, nacieramy masłem i oliwą, przyprawiamy, pod skórę wkładamy kawałki jabłka, resztę jabłek kroimy w kostkę i mieszamy z posiekaną natką, wkładamy do wnętrza kurczaka. Kurczaka smarujemy 4 łyżkami żurawiny, resztę wkładamy do środka. Pieczemy 1godzinę do 1godz
SMYKWKUCHNIsiebie:) Ryż jest na spodzie naczynia, wiec mogę go o minąć - lub zebrać "ociupinkę" :D Ostatnio zrobiłam zdjęcie tej pysznosci z pieca, wiec zaraz Wam pokażę :) Składniki : 1 łyżka papryki slodkiej 2 łyżeczki kminu rzymskiego ( nie mylic z kminkami, ani kuminami) 2 łyżeczki czosnku granulowanego 1,5 łyżeczki(...)cebula 1 czerwona papryka 1 zielona papryka ( albo dwie czerwone jak wolicie:)). Pół cukinii 2 łyżeczki oliwy z oliwek 200 gram suchego ryżu 1 podwojna pierś z kurczaka 3 szklanki bulionu Na poczatku w małej miseczce mieszam wszystkie przyprawy. Do innej miski wrzucam pokrojana w paski paprykę, cebulę w piórka, Cukinię w plastry
Mamuśka wraca do formy