polskich dań, sama często występuje w roli głównej! Dziś przygotowałam pieczoną kapustę do obiadu, była po prostu pyszna! Spróbujcie! SKŁADNIKI: 1 mała główka kapusty 2-3 łyżki klarowanego masła sól, pieprz, czosnek granulowany lub 2-3 ząbki przeciśnięte przez praskę 1 łyżka vegety WYKONANIE: kapustę obrać z wierzchnich liści, obgotować w słonej wodzie 3-5 min., następnie pokroić(...)każda miała trochę głąba, masło topimy, dodajemy sól, pieprz, czosnek, vegetę, dokładnie mieszamy, naczynie żaroodporne smarujemy aromatycznym masłem, kładziemy kapustę, smarujemy ją masłem i wkładamy do piekarnika 180- 200 stopni na 30-40 min, pieczemy do miękkości, podajemy polaną masłem jako dodatek do obiadu lub samą z sosem czosnkowym-pyszna
Kuchnia Beatygolonki z chrupiącą skórką a mięsem miękkim i soczystym odchodzącym od kości, wie o czym mowa. Składniki: Golonka tylna 4 ząbki czosnku majeranek sól rozmaryn ,tymianek 1/2 kg kapusty pieczonej mała butelka piwa Sposób: Oczyszczamy mięso i myjemy. Zazwyczaj opalamy jeszcze ogniem by usunąć resztę włosa. Radzę to zrobić przed umyciem . Jak zawsze mięso marynujemy najlepiej na cała(...)około 35-40 minut 180C Gdy skórka jest już fantastycznie podpieczona ,polewamy piwem ,i otulamy naszą golonkę wyciśniętą kapustą kiszoną . Jeśli kapusta jest bardzo kwaśna proszę opłukać ją ciepłą wodą i wycisnąć Pieczemy w 150C następne 30 minut. Smacznego
Viola cooks with passionna młodej kapuście: 500 g piersi z kurczaka główka młodej kapusty marchew niewielki pęczek koperku łyżka ketchupu 100 ml bulionu (drobiowy lub warzywny) 150 g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra Przygotowanie Mięso kroimy w plastry i lekko rozbijamy. Obsypujemy solą, pieprzem i ostrą papryką. Odstawiamy na pół godziny. W tym czasie szatkujemy kapustę. Przekładamy ją do dużej(...)ketchupem. Naczynie wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 C i potrawę pieczemy pod przykryciem przez około 40 minut. Po tym czasie zdejmujemy przykrycie, danie posypujemy startym serem żółtym i pieczemy jeszcze 10 minut. [caption id="attachment_9039" align="aligncenter" width="1200"] Kurczak pieczony na młodej kapuście[/caption] Zobacz inne przepisy na dania obiadowe z młodą kapustą: Młoda
e-PrzepisyKulinarneŚwięta za pasem, czas zacząć przygotowania. Ja dziś proponuję białą kiełbasę pieczoną z kapustą kiszoną. Jest to pyszna propozycja na podanie białej kiełbasy, której w święta nie może zabraknąć. Skosztujcie tak podanej kiełbasy i delektujcie się smakiem i aromatem. Biała kiełbasa pieczona z kapustą. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Moje Małe Czarowanielitry wody 5 łyżek soli morskiej Wykonanie: kapustę pokroić całkiem dowolnie. Przekroiłam na pół, wycięłam głąb i pokroiłam w paski. Można przekroić kapustę na ćwiarki i potem w paseczki lub np. na grube kawałki na jeden kęs. Sól rozpuścić w szklance gorącej wody, połączyć z resztą wody. W solance umieścić poszatkowaną kapustę przynajmniej na 1 godzinę, najlepiej na kilka godzin(...)wymieszać na gładką pastę z przyprawami w proszku. Dodać posiekany imbir, czosnek, obie cebulki, sos rybny i wymieszać kapustę odcedzić z solanki na durszlaku, dobrze odcisnąć z nadmiaru wody połączyć kapustę z przygotowaną pastą z przyprawami. Koniecznie w jednorazowych rękawiczkach!!! (chili piecze!) Kapusta powinna zostać dokładnie obtoczona pastą z przyprawami wyparzone słoiki napełnić przygotowaną kapustą. Pierwsze 2 doby trzymać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!blog: Kuchenna Kontrrewolucya Pieczeń z szynki wieprzowej autorka: swojska baba | blog: Kulinarne Wariacje Szynka pieczona z miodem i goździkami autorka: Trochę Smaku | blog: Trochę Smaku Kassler z kiszona kapusta pieczony w rekawie autorka: Gotuj zdrowo!kolorowo! | blog: Gotuj zdrowo!kolorowo! Amerykańskie żeberka (NAJLEPSZE!) autorka: gotuj się | blog: gotuj się do gotowania Polędwiczki wieprzowe w sosie pieczarkowym autorka: Natka
Kuchenna Kontrrewolucyawrzucamy do miski, dodajemy tymianek i listki laurowe, mieszamy. z owoców granatu wystukujemy pestki, dosypujemy razem z sokiem do kapusty piekarnik nagrzewamy do temp 175'C udka myjemy, osuszamy, nacieramy solą i pieprzem, nakłuwamy widelcem. układamy na blaszce do pieczenia i zapiekamy ok 15- 20 minut Cukier wsypujemy na suchą patelnię, równomiernie rozsypujemy i na małym ogniu karmelizujemy, po czym(...)octem balsamicznym. Czekoladę topimy w kąpieli wodnej, dolewamy śmietanę. Dolewamy do karmelizowanego cukru . Udka smarujemy karmelem. Zapiekamy 10-15 minut. Po czym dorzucamy jabłka wymieszane z cebulą, granatem i kapustą. Pieczemy przez kolejne 1,5 godziny. SMACZNEGO
Luźna Kuchniaaluminiową. Pieczemy na grillu, aż będzie miękka i przypieczona ok. 20 min. (grillujemy pod przykrywą w 180-200°C.) Rada: jeśli nie macie pokrywy przy grillu wystarczy odwrócić podczas pieczenia kapustę i ziemniaki. Smacznego
Moniki SmakołykiBoże Narodzenie podtrzymywał ciepło domu rodzinnego i przede wszystkim pamiętał o tradycyjnych świątecznych smakach i zapachach regionu. Dlatego tez moje święta pachną barszczem z grzybami, kapustą, pieczonym boczkiem z majerankiem, piernikiem i skórką pomarańczy, którą dodaję do sernika. Natomiast jako szef kuchni staram się wzbogacać tradycyjne świąteczne menu o nowoczesne smaki. Najbliżsi uwielbiają moją autorską wersję(...)śledzia z piernikiem czy wolno pieczoną kaczkę w tłuszczu ze śliwkami i goździkami – zapach tych potraw w Pierwszym Dniu Świąt jest nieziemski! Jakie potrawy powinny znaleźć się na wigilijnym stole, aby tradycji stało się zadość? - Uczono mnie, że potraw na wigilijnym stole powinno być 12. W zależności od regionu będzie to kapusta z grochem, kutia czy barszcz
Cztery Fajerywarto poświęcić dla niej trochę czasu. Tarta z pieczonymi warzywami jest pyszna! Piekarnik wydobywa z kapusty wszystko co najlepsze: charakterystyczną słodycz, przyjemny i jakże inny od gotowanej kapusty aromat. Warzywo zachowuje przy tym teksturę i chrupkość. Ostatnio robiliśmy sporo testów z czerwoną kapustą. Efektem naszych eksperymentów jest ta wegetariańska tarta, która stanowi wariację na temat przepisu z bbcgoodfood(...)majerankiem, solą i pieprzem. Wymieszaj. Przełóż na tackę do pieczenia. Krok 3 Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Wstaw do środka warzywa. Piecz 30 minut. Wyciągnij do przestudzenia. Krok 4 Wyciągnij ciasto z miski. Posyp lekko mąką i rozwałkuj na bardzo cienki placek. Przełóż do natłuszczonej formy i wstaw do pieca na 5 minut. Krok 5 W rondelku podgrzewaj ocet balsamiczny
Niedzielny kucharzcieciorką, lekko skarmelizowaną brukselką i kaszą bulgur. Czas: 40 minut Poziom trudności: łatwe Liczba porcji: 2 bardzo duże Sałatka z cieciorki i brukselki – czyli ulepszona wersja grochu z kapustą Pieczona dobrze doprawiona cieciorka to jeden z naszych kulinarnych hitów. Świetnie sprawdza się solo, jako przekąska, ale doskonale czuje się też w towarzystwie. W tym daniu za kompankę(...)równocześnie jest lekkie i zdrowe. Sałatka stanowi wariację na temat popularnego w krajach wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry
Niedzielny kucharzKolejną surówkę Wam dzisiaj proponuję. Tak samo łatwa do zrobienia jak i surówka z koperkiem klik. W zasadzie zrobiona z produktów które są dostępne u nas
Ala piecze i gotujeBrytfankę dobrze natłuszczamy masłem i układamy pokrojone plastry kapusty. Po wierzchu skrapiamy oliwą, posypujemy kminkiem i solą. Obrany czosnek rozkładamy po całej brytfance między plastrami kapusty. Brytfankę wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy w 200 stopniach przez 20 minut, następnie obracamy plastry(...)kapusty na drugą stronę, posypujemy kminkiem i solą i pieczemy przez kolejne 15-20 minut. Czas pieczenia uzależniony jest od grubości plastrów kapusty (im grubsze tym dłużej musimy piec), jeśli brzegi kapusty są mocno przypieczone to znaczy, że jest już upieczona. Smacznego :) P.S. Taka kapusta wyśmienicie smakuje jako samodzielne danie na goraco lub jako dodatek do innych dań
Dieta Rozdzielna i Zdrowieduże marchewki – kilka liści kapusty – sól, pieprz Wszystkie składniki pokrój w plastry. Duże naczynie żaroodporne wysmaruj tłuszczem (np. smalcem), a następnie na dno połóż kilka liści kapusty. W naczyniu pozostałe produkty układaj warstwami, każdą warstwę doprawiaj odrobiną soli i pieprzu. Na wierzch zapiekanki połóż kolejne plastry kapusty. Piecz przez około 1 godzinę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Kuchennyviral.plMieszam tak by żeberka obtoczyły się sosem. Przykrywam naczynie żaroodporne folią aluminiową (można żeberka włożyć także do rękawa do pieczenia). Piekę w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 1,5 godz. Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami, pieczoną kapustą lub tak jak u mnie z ogórkami kiszonymi. Petarda!!! Artykuł Żeberka na miodzie z piekarnika pochodzi z serwisu Moja Qchnia
MojaQchnia.pl