pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:66/265)

Kapusta pieczona – na dodatek 436

kapusta daje się upiec. Przy wysokiej zawartości wody pieczenie kapusty musi przebiegać po jej wcześniejszym podziale i wysokiej temperaturze. Trochę strach pomyśleć, ile czasu musiałaby się piec cała główka ;) Z kapusty obrywamy wierzchnie zniszczone liście. Kroimy główkę na pół, starając się zrobić to jak najbardziej przez środek głąba. Dalej kroimy kapustę na ćwiartki i w ósemki – w każdym(...)pieczenia wyłożonej papierem. Piekarnik rozgrzewamy do 220⁰C, kapustę solimy i pieprzymy, a następnie wstawiamy blachę na drugą od góry półkę piekarnika. Pieczemy kapustę 35-40 minut – powinna się widocznie lekko zezłocić na krawędziach i być miękka na wbitym widelcu. Tak naszykowaną kapustę można zjeść nawet samą, z jogurtowym sosem. Ale świetnie pasuje podana do pieczonej lub smażonej wieprzowiny

Karo in the Kitchen
Combo sezonowe 127

szynki. Łączymy całość: Na spód naczynia do zapiekania wykładamy fenkuł wraz z sosem. Na fenkuł delikatnie kładziemy cykorię. Na cykorii układamy szparagi. Całość posypujemy drobniej posiekanymi orzechami włoskimi. Wstawiamy do nagrzanego na 195 stopni C (grzanie góra/dół) piekarnika na ok. 15-20 minut (uważamy, aby szynka nam się nie przypaliła, w razie konieczności podczas pieczenia obrócić

gutfut
babka ziemniaczana z sosem podgrzybkowym... 188

kucharka, czosnek, pieprz, jajka, garam masala i dokładnie wymieszać naczynie żaroodporne 22 cm wysmarowac masłem, obsypać tartą bułką, na dnie i bokach poukładać plastry szynki wlać masę ziemniaczaną, na wierzchu poukładać cztery plastry piec w 180 C około 45 minut, grzanie góra/dół, pod koniec można przykryc folią, aby wierzch się mocno nie spiekł, kroić lekko przestudzone podgrzybki

W Mojej Kuchni Lubię
Roladki z kurczaka z suszonymi pomidorami i mozzarellą 371

solą i pieprzem. Kotlety z kurczaka rozbijamy i nakładamy na nie dość dużą porcję nadzienia. Zawijamy w roladę. Każdą roladę zawijamy w dwa plastry szynki i owijamy w folię aluminiową. Tak przygotowane paczuszki pieczemy 30 minut w temperaturze 180’C. Odwijamy z folii i podajemy. Dzięki zapakowaniu mięso jest bardzo soczyste, a ser nie wypływa ze środka

KasiaiKrzysiu.pl
Szynka po staropolsku 139

przygotowań jest dużą zaletą. Potrzebujemy: 1 kg szynki wieprzowej bez kości 6 łyżek oleju 1 ząbek czosnku po 1/2 łyżeczki: gorczycy, chili, mielonej słodkiej papryki, bazylii, majeranku, cukru, rozmarynu, szałwii, oregano, tymianku i mięty 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 2 ziarenka ziela angielskiego i 2 owoce jałowca zmiażdżone w moździerzu Szynkę myjemy i osuszamy. Wszystkie zioła i przyprawy(...)nią mięso. Wkładamy do miseczki, przykrywamy folią spożywczą i wstawiamy na noc, a najlepiej na całą dobę do lodówki. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Następnie szynkę przekładamy do rękawa bądź związujemy sznurkiem (my związaliśmy). Pieczemy około 1,5 godziny, w połowie czasu przekręcając na drugą stronę. W rękawie prawdopodobnie wystarczy 1 godzina.  Smacznego! Madzia My użyliśmy sznurka dostępnego

Marder&Marder Manufacture
Kolorowy domowy pasztet z groszku i szynki 115

zasmażkę i pianę ubitą z 2 białek.  Pozostałe 2 żółtka i pianę ubitą z 2 białek, namoczoną bułkę dodać do masy z szynki i lekko wymieszać.  Formę keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać masę groszkową, następnie masę szynkową. Górę nakryć papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni około 45 minut

Tradycyjna Kuchnia
Przepiórka z farszem z żurawiny i purée z zielonego groszku 164

kostkę, dodać żurawinę, drobno posiekany czosnek, zioła prowansalskie, szczyptę soli i pieprzu i wszystko wymieszać z oliwą. Gotowym farszem nadziać przepiórki, owinąć je plastrami szynki i obwiązać sznurkiem, by nie spadły w trakcie pieczenia. Piec 35 minut w przykrytym naczyniu żaroodpornym, w temperaturze 200 stopni Celsjusza. W tym czasie przygotować purée: zamrożony groszek zalać niewielką ilością wody, doprowadzić

W SMAK
Pieczone roladki schabowe z sosem pieczarkowo-koperkowym 177

będzie zbyt rzadki) 1/2 pęczka świeżego koperku sól, pieprz, olej 1.Plastry schabu rozbijamy bardzo cienko. Na każdy kawałek kładziemy po plasterku sera i szynki. Zwijamy w roladki, układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. Pieczemy przez 40 minut w temperaturze 180 stopni. 2. Cebulę drobno kroimy i szklimy na rozgrzanym oleju. 3. Pieczarki myjemy i kroimy w ćwiartki. Dodajemy do cebuli

Szefowa kuchni
Szaszłyki z brukselki 178

pomidorki przekroić na pół. Ser pokroić na 20 kawałków. Szaszłyki nadziewać na wykałaczki tak aby rozpołowiona brukselka była po bokach a w środku szynka, ser i pomidor. Szaszłyki ułożyć w formie do pieczenia, lekko polać oliwą wymieszaną razem z rozgniecionym czosnkiem i posypać bułką tartą. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 10-15 minut

Jadło i czytadło
Pizza z szynką szwarcwaldzką z serowym brzegiem 172

świeżych drożdży, 2 łyżki oliwy z oliwek, 1/2 łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 ząbki czosnku, pozostałe składniki: 250 g krojonych pomidorów z bazylią (w puszce), 50 g szynki szwarcwaldzkiej, 100 -150 g startego żółtego sera, kilka pomidorków koktajlowych, ok 10 szt. całych zielonych oliwek, 1 łyżka kapary, szczypta cukru, sól do smaku, pieprz kolorowy świeżo zmielony(...)wypełniony serem, a sosu będzie można dodać więcej, bo się nie rozleje.   Następnie całą powierzchnię ciasta smarujemy zmiksowanymi pomidorami. Posypujemy pozostałym startym serem, dodajemy szynkę, kapary, oliwki i przekrojone na pół pomidorki. Pizzę pieczemy ok. 20- 25 min w temp 220°C. Przed podaniem doprawiamy pieprzem, dodajemy świeże oregano i rukolę. Rada: Pozostałe pomidory w puszce można wykorzystać

Moniki Smakołyki
Sałatka słoikowa 1165

warzywa przetworzone: ogórki kiszone / konserwowe / małosolne, marynowana papryka, suszone pomidory, oliwki, kapary, blanszowane różyczki kalafiora i brokuła, gotowany bób, pieczarki marynowane – mięsa: pieczone lub gotowane (np. kurczak, indyk, schab) – wędliny (np. szynka gotowana, polędwica sopocka, chude wędliny dojrzewające) – nasiona (np. dynia, sezam, słonecznik) i orzechy (np. laskowe, migdały i włoskie), bakalie (np. rodzynki, suszona żurawina, śliwki

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Parówki w cieście twarogowym 173

nawet smaczniejszą. Bardzo lubi je moja córka, która jest chwilowo fanką parówek. Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag twarogu półtłustego 8 parówek z szynki (93% mięsa) 1 jajko 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka soli 4 łyżki mleka 4 łyżki oleju Sposób przyrządzenia: Do miski wrzucamy twaróg, jajko, olej, mleko i wszystko miksujemy. Następnie dodajemy

upichcic
Ślimaczki z ciasta francuskiego 195

plasterków szynki ( dobrej) 10 dag  sera typy cheddar  WYKONANIE Na płat ciasta rozsmarowujemy  ketchup i ścieramy ser. Układamy kawałki szynki na całości. . Zwijamy i kroimy w cienkie oczka. Pieczemy ok. 15 min w temperaturze 200 stopni SMACZNEGO  Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić

W kuchennym oknie Ewy
Zielone gnocchi 146

rukoli , ale doskonały też będzie każdy inny prosty sos. Tutaj mała ściągawka: Pesto z buraka liściowego Mangold Bazyliowe pesto Sos śmietanowy z szynką i gorgonzolą Sos szpinakowy do makaronu Sos z pieczonych pomidorów Sos pomidorowy do makaronu Pesto z rukoli z bazylią Pesto z natki pietruszki i orzeszków Szpinakowe pesto Szybki sos pomidorowy do makaronu Najprostszy sos serowy

Kulinarne przygody Gatity
1448. Placek z szynką 174

książki plus moje małe zmiany.. Ciasto drożdżowe 35 dkg mąki 10 dkg mleka 10 g drożdży 1 łyżka smalcu 1/2 łyżeczki cukru szczypta soli Dodatki 20 dkg szynki 10 dkg śmietanki wegeta 10 dkg wędzonego boczku 2-3 ziemniaki 2 łyżki posiekanych ziół [ nie dałam] 1 cebula 1 żółtko mielony pieprz czarny Z podanych składników przygotować ciasto drożdżowe(...)śmietaną wymieszaną z żółtkiem i wegetą. N a wierzch rozłożyć grubo utarte ziemniaki i cebulę pokrojoną w kostkę.Oprószyć pieprzem i posypać pokrojonymi w kostkę szynką i boczkiem [podsmażyłam razem z cebulką] , posypać ziołami.Piec przez 3 minut w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Przepis pochodzi z książeczek z serii  Kuchnia Smakosza..Pierogi, dania kuchni rosyjskiej

Moje domowe kucharzenie

Proponowane wyszukiwania