pieczeń z szynki - 3974 przepisów (strona:58/265)

Pieczony schab z szynką parmeńską i pomarańczami (Arrosto all'arancia e prosciutto crudo) 126

maiale 3 arance 6 scalogni 200 g di prosciutto crudo 5 cucchiai di cognac rosmarino sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przed pieczeniem, schab oczyszczamy z tłuszczu i błonek. Mięso nacieramy solą i pieprzem.  Schab owijamy szynką parmeńską. Naczynie żaroodporne smarujemy olejem.  Mięso układamy w naczyniu. Obok mięsa wykładamy kawałki pomarańczy, połówki(...)koniec mięso polewamy koniakiem. Schab pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok. 40-45 minut, co jakiś czas polewając sosem powstałym w czasie pieczenia. **** PREPARAZIONE Pulite la lonza di maiale, rimuovete il grasso e le nervature esterne. Aggiustate di sale e di pepe. Avvolgete la carne nelle fette di prosciutto crudo. Sistematela

La grande e la piccola cuoca
Domowa pizza na grubym spodzie idealna na weekend 112

łyżeczki soli Składniki dodatkowe, dowolne, u Agaty dzisiaj: 3 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 8 dużych zielonych oliwek spory kawałek sera (200 g) 6 plastrów szynki Wykonanie: Drożdże rozcieramy z cukrem, przy pomocy łyżeczki, dodajemy ciepłą wodę, mieszamy, odstawiamy pod przykryciem na 5-10 minut, następnie dodajemy mąkę przesianą przez sitko, sól oraz olej, wyrabiamy ciasto rękoma(...)stolnicy i przełożyć do blaszki). Ciasto smarujemy koncentratem pomidorowym, ser ścieramy na tarce o grubych oczkach i rozrzucamy po cieście, na serze umieszczamy szynkę oraz oliwki pokrojone w talarki, całość posypujemy ziołami prowansalskimi. Pieczemy pizzę przez 30-35 minut, wyjmujemy z piekarnika i serwujemy na gorąco z keczupem lub sosem czosnkowym. W wersji z termomixem: w naczyniu umieszczamy pokruszone drożdże

KulinarneImpresje.pl
Podpłomyk z serkiem wiejskim i szynką 100

mała cebula 2 łyżki śmietany 12% 80g dojrzewającej szynki pół łyżeczki suszonego rozmarynu sól i pieprz do smaku   Nastawiamy piekarnik na 200°. Blachę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia.   Do dużej miski przesiewamy mąkę, dodajemy do niej olej, sól oraz wodę. Wszystko wyrabiamy na jednolite, jędrne ciasto – około 10 minut. Nie przestraszmy się(...)śmietany, rozsypujemy równomiernie pokrojoną w pióra cebulę. Na cebulę układamy cienke plasterki, porwanej w palcach szynki dojrzewającej. Na wierzch rozkłady granulki serka wiejskiego, bez śmietanki. Całość sypujemy roztartym w dłoniach rozmarynem, doprawiamy do smaku solą i pieprzem.   Wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy około 20-25 minut, aż ciasto będzie chrupiące – sprawdzamy to nożem, delikatnie stukamy

Smaczna Strona
Placuszki ze szpinakiem, prosciutto crudo i ricottą (Pancake con spinaci, prosciutto crudo e ricotta) 153

szpinaku 100 gr m ą ki pszennej 100 gr ricotty 100 gr prosciutto crudo 2 jaja 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 100 ml mleka  oliwa z oliwek   s ó l, pieprz PRZYGOTOWANIE Szynkę i szpinak kroimy w drobne kawałki. W misce roztrzepujemy jaja z mlekiem i ricottą. Dosypujemy mąkę z proszkiem

La grande e la piccola cuoca
Pieczony schab – odmiana do kanapek 102

Dzisiaj prezentuję pieczony schab jako kolejną alternatywę dla wędlin kupowanych w sklepie. Nie tylko wiemy co jemy ale i smak wyborny. Przygotowanie w sumie proste. Taki

Smaki Ewy
PIZZA HAWAJSKA 93

łyżki oleju szczypta soli sos 2 pomidory 2 ząbki czosnku świeże oregano i bazylia 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz    dodatki ser żółty ananas w kawałkach szynka A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach). Ciasto odstawić aby lekko podrosło(...)rozpadać i sok lekko odparuje. Doprawić solą i pieprzem, oraz ziołami.   Ciasto rozciągając, uformować w kształcie koła, układając na papierze do pieczenia. Posmarować całość sosem i posypać startym serem.  Na wierzchu ułożyć pokrojoną szynkę i kawałki ananasa. W piekarniku nagrzewamy kamień (lub jeśli go nie posiadamy to tylko blachę) w temperaturze 220 stopni. Przekładamy na rozgrzany pizzę

Kuchnia w opałach
Rillettess de porc – wieprzowina po francusku, do chleba 279

dolinie”, Proust w „Poszukiwaniu straconego czasu” – warto spróbować zrobić własne, domowe rillettes, chociaż raz! Bazowy francuski przepis na rillettes to samo mięso wieprzowe (mieszanka łopatki, karczku, boczku, podgardla, szynki, golonki) gotowane w smalcu z dodatkiem soli i suszonego tymianku. U mnie to bogactwo przypraw, dodające mięsu niesamowitego aromatu – próby oderwania się od słoika w chłodny, jesienny wieczór możecie(...)smalcu tak naszykowane rillettes, długo pieczone, jest bardzo, bardzo wilgotne – mięso nie przesycha, jest niesamowicie miękkie i lekkie. Po 12 godzinach w niskiej temperaturze odkrywamy mięso, mieszamy je i zwiększamy temperaturę piekarnika do 180°C. Pieczemy je jeszcze przez 1 godzinę, żeby odparować część płynu – mieszamy raz lub dwa w czasie pieczenia. Studzimy w piekarniku. Po ostudzeniu wyjmujemy

Karo in the Kitchen
Carbonara z piekarnika 252

zimną wodą i zostawiamy na durszlaku do ostygnięcia. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (ja piekłam z termoobiegiem). Tortownicę o średnicy 20 cm smarujemy oliwą z oliwek. Wysypujemy ją drobno startym parmezanem. Do dużej miski wbijamy lekko roztrzepane jajka, śmietanę i sporą szczyptę pieprzu. Mieszamy. Dodajemy szynkę porwaną lub pokrojoną na małe(...)kawałki, pozostały starty ser oraz posiekane igiełki rozmarynu. Mieszamy. Możemy dodać odrobinę soli, ale ostrożnie – parmezan i szynka są już same w sobie słone. Do masy dodajemy ugotowany makaron i dokładnie mieszamy. Przekładamy do przygotowanej tortownicy i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy ok. 30-35 minut, aż zrobi się chrupiąca na zewnątrz. Po wyjęciu z piekarnika odczekujemy 2-3 minuty

Poezja smaku
Tarta z bobem i szynką 120

przekąskę. Mam nadzieję, że i Wam zasmakuje. Korzystajcie, dopóki bób jest świeży i młody;) Składniki : 200g mąki pszennej 100g zimnego masła 1 jajko pół łyżeczki soli 200g bobu 150g szynki pokrojonej w kostkę 100ml mleka 100ml śmietany 2 jajka 2 łyżki creme fraiche pół łyżeczki musztardy żółty ser sół, pieprz szczypta gałki muszkatołowej szczypta ostrej papryki w proszku Przygotowanie(...)formę do tarty, ponakłuwać widelcem, przykryć folią aluminiową lub papierem do pieczenia, wysypać kuleczkami do pieczenia (lub fasolą/grochem) i piec przez 15 minut, następnie zdjąć obciążenie i piec jeszcze przez 5 minut. Wyjąć z piekarnika, na cieście układać bób z szynką, następnie zalać mieszanką mleka i jajek, posypać startym żółtym serem, oprószyć ostrą papryką. Wstawić do nagrzanego

Codzienne Gotowanie
Pizza z szynką na spodzie z tortilli 140

dwie porcje 2 placki tortilli pełnoziarnistej 2 plasterki szynki ( pakowana, Morliny ) 65 g sera żółtego light 1 pomidor 40 g pieczarek ½ małego jajka ½ łyżeczki oleju 7 g ketchupu ( 1 łyżeczka ) ½ cebuli ½ opakowania małego jogurtu 1-2 ząbki czosnku Sól Pieprz oregano Wykonanie: Na blachę wykładamy papier do pieczenia. Układamy na nim placek tortilli. W kubeczku mieszamy razem ½ jajka(...)tortillę. Następnie układamy na niej drugi placek. Ketchup rozprowadzamy na tortilli. Posypujemy połową startego lub drobno pokrojonego sera. W dalszej kolejności wykładamy pokrojoną szynkę, cebulę,  pieczarki i pomidor. Doprawiamy oregano. Na koniec posypujemy pozostałym serem. Pieczemy w  nagrzanym piekarniku do 190 o C przez około 15-20 minut aż ser się rozpuści a spód będzie chrupiący

Smaki Ewy
Empanadas de carne 183

dipem jogurtowo-czosnkowym. Składniki (na ok 20 sztuk): ciasto: 2 szklanki mąki 3 łyżki śmietany 120g masła 1 jajko szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 1 łyżka wody Nadzienie: 400g szynki wieprzowej 1 duża cebula 2 mięsiste pomidory sól pieprz 1 łyżeczka czerwonej papryki 1 łyżeczka oregano 2 ząbki czosnku szczypta kuminu pęczek natki pietruszki oliwa do smażenia(...)natką pietruszki, pokrojonymi oliwkami, jajkami oraz rodzynkami. Ciasto rozwałkować na grubość 5mm, wycinać kółka o średnicy ok 10cm, nakładać nadzienie, zlepiać brzegi. Pierogi układać na blasze wyłożonej papierem. Przed pieczeniem posmarować żółtkiem, posypać oregano. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut w temp. 180stC, aż ciasto będzie złote. Smacznego

Obiad gotowy
KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW Z PROSCIUTTO DI PARMA 127

KREM Z PIECZONYCH ZIEMNIAKÓW Z PROSCIUTTO DI PARMA   Zapraszam do zrobienia prostego, szybkiego i niezwykle smacznego kremu z ziemniaka z dodatkiem włoskiej szynki.  Składniki bulion warzywny 800 ml. obrane ziemniaki 1 kg bazylia, tymianek wedle uznania olej rzepakowy 20 ml. sól(...)smaku prosciutto di parma 80 g Sposób wykonania Obrane ziemniaki obtaczamy w oleju z ziołami wedle uznania i solimy. Pieczemy do miękkości w piekarniku. Dodajemy do bulionu i miksujemy na gładką masę. Na suchej, rozgrzanej patelni smażymy szynkę przez 3-4 minuty na stronę.  Wykończenie dania Wylewamy 3 łyżki kremu i wykładamy na środek pokrojoną w małe plastry szynkę

chefintheforest
Mini pizze. 154

ciepłej margaryny lub 150 ml oleju 250 ml ciepłego mleka 1 duże jajko (lub 2 małe) 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku NADZIENIE: cebula 100 g pieczarek kilka plasterków szynki sos pomidorowy do posmarowania pizzy (ja tym razem użyłam keczupu) ser żółty olej sól pieprz oregano      Mąkę przesiewamy do sporej miski, robimy wgłębienie. Przygotowujemy rozczyn (przy(...)części i każdą z nich jeszcze na 4, otrzymane kawałki ciasta formujemy w małe placuszki i układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Każdą pizzerkę smarujemy sosem, układamy na nim łyżkę smażonych pieczarek, szynkę i żółty ser.  Odkładamy na około 20 minut, a w tym czasie nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 stopni C. Wyrośnięte pizze posypujemy oregano

Rozpustne gotowanie
Szparagi w cieście francuskim 171

można było swobodnie zawinąć w nie plaster sera lub szynki  Szparagi posypujemy solą, pieprzem oraz kropimy oliwą, układamy na szynce lub serze które doprawiamy  pokrojonym koperkiem Każdy płat rolujemy, dociskamy brzegi i układamy na papierze tak by łączenie było pod spodem, smarujemy jajkiem i pieczemy w około 220 stopniach C do zarumienienia ciasta, zostało mi kilka płatów(...)sera, który ( pokrojony w paski ) ułożyłam na roladkach w czasie pieczenia  Roladki można polać ostrym keczupem. Mnie smakowały bardziej te z szynką, czerwony barszczyk będzie w tym towarzystwie całkiem na miejscu i wtedy mamy danie obiadowe:) Uwaga : szparagi przełamujemy i odrzucamy tę dolną część która jest zdrewniała

Proste Potrawy
ROLADA SEROWA Z SERKIEM TOPIONYM 386

idealna przekąska imprezowa. Jej przygotowanie wbrew pozorom jest bardzo łatwe, doskonała w smaku i bardzo ładnie się prezentuje. Polecam Wam :) Do rozpuszczenia sera w piekarniku użyłam  papieru do pieczenia  od  Stella- Premium Home Line , który pocięty jest już na arkusze, więc miałam już gotowy kawałek papieru. Dodatkowo papier ten doskonale układam się na kształt formy(...)Składniki: * plastry żółtego sera typu Edam * plastry żółtego sera typu Gouda * 150 g serka topionego (u mnie był ziołowy) * 1/2 czerwonej papryki * 150 g szynki konserwowej * kilka gałązek szczypiorku Wykonanie: Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dnie ułożyć plastry sera Edam, na wierzch ser Gouda (w ten sposób uzyskuje się efekt dwóch warstw sera, jednak można użyć

Zrób to smacznie

Proponowane wyszukiwania