sera gorgonzola Składniki – dodatki: pęczek zielonych szparagów 1 mała czerwona cebula sól i świeżo zmielony pieprz kilka plasterków szynki serrano 2-4 jajka Wykonanie: Ciasto: Przygotuj je na około 9 – 12 godzin przed pieczeniem. Wszystkie składniki na ciasto wymieszaj ze sobą w misce, nakryj ściereczką i odstaw. Sos: Ser pokrój na małe kawałki. Ser i śmietanę wrzuć(...)pieczenia. Podpiecz spód w piekarniku przez około 5 minut. Po tym czasie wyjmij go z piekarnika. Sos rozsmaruj na cieście, dodaj szparagi, cebulę i szynkę serrano. Dopraw świeżo zmielonym pieprzem. Piecz około 5 – 10 minut. Ja piekłam 10 minut. Na 2 – 3 minuty przed końcem, wbij jajka na środek pizzy. Od tego momentu obserwuj pizzę – jajko musi
Moja pasja smakuszynki (lub kiełbasy) – 2 średnie cebule – 120 g masła – 2 jajka – 250 ml mleka – garść posiekanego szczypiorku Przygotowanie Cebulę posiekaj w drobną kostkę, podsmaż i ostudź. Masło roztop i odstaw do przestygnięcia. Ser zetrzyj na tarce, szynkę (lub kiełbasę) pokrój w kostkę, szczypiorek posiekaj. Do miski przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Dodaj starty ser, szynkę, szalotki (lub cebule) i posiekany szczypiorek. W oddzielnej misce zmieszaj mleko z jajkami i dodaj do miski z pozostałymi składnikami razem z rozpuszczonym masłem. Wszystko zmieszaj. Nakładaj do wysmarowanych masłem i oprószonych mąką foremek do muffinek do 3/4 wysokości (u mnie zajmowały całe foremki ;)). Piecz około 30 minut
Kocham Czekoladęwytrawne muffiny z szynką i serem. Są smaczne na ciepło i na zimno, dlatego świetnie nadają się do zapakowania dziecku na drugie śniadanie do szkoły. Gorąco polecam! Składniki: 300g mąki pszennej 80g parmezanu 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/2 łyżeczki sody szczypta cukru szklanka kefiru 2 jajka 60ml oliwy z oliwek 100g szynki sól zioła prowansalskie Mąkę przesiać(...)pieczenia i sodą. Wymieszać ze szczyptą cukru, solą, ziołami i drobno startym parmezanem. Kefir wymieszać z jajkami i oliwą. Szynkę pokroić w drobną kostkę. Szybko połączyć wszystkie składniki, poprostu mieszając łyżką. Nałożyć do muffinkowych foremek i piec 15-20 minut w temperaturze 200 stopni
kuchnia doskirogaliki z szynką i serem. Miękkie ciasto z leciutko chrupiącą skórką, wypełnione mięsno-serowym farszem idealnie sprawdzi się jako przekąska np. podczas sylwestrowego szaleństwa :) Rogaliki najsmaczniejsze są na ciepło, gdy roztopiony ser jest ciągnący, a ciasto bardzo mięciutkie. Jeśli chcecie je podać na ciepło podczas imprezy, przygotujcie je trochę wcześniej i przechowujcie w lodówce, a przed samym pieczeniem posmarujcie(...)łyżeczka proszku do pieczenia Nadzienie: 200 g szynki 150 g żółtego sera 1 jajko Dodatkowo: 1 roztrzepane jajko Wykonanie: Nadzienie: Zaczynamy od przygotowania nadzienia: szynkę kroimy w kostkę (jeśli używamy wędliny w kawałku) lub na cienkie, niezbyt długie paski (jeśli mamy wędlinę w plasterkach). Żółty ser ścieramy na tarce. Szynkę i ser umieszczamy w miseczce, dodajemy jajko
MyCookBook.pllodówki na 1 godzinę. Po tym czasie przekładamy szynkę do worka do pieczenia, zawiązujemy, wkładamy do blaszki i do nagrzanego piekarnika. Pieczemy przez 1 godzinę a potem rozcinamy worek i pieczemy jeszcze przez 30 minut. Upieczone mięso wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Kroimy szynkę gdy będzie całkiem zimna
słodkie i nie tylko historie kulinarneoliwek Masło 75g 3 plastry szynki parmeńskiej 40g Tarty ser parmigiano regiano 30g Ryż arborio 200g Bulion wołowy ok 500-750ml Drobno posiekana 1 mała cebula Mix sałat z roszponką Przygotowanie: 1/ Rozgrzewamy szeroką patelnię, dodajemy część masła i oliwę z oliwek. Szynkę broimy w słupki i umieszczamy na papierze do pieczenia w piekarniku na 180 stopni(...)ryż będzie już półtwardy dodajemy pokrojoną truflę i oliwę truflową. Dobrze mieszamy. 5/ Gdy ryż już jest miękki posypujemy wszystko serem, mieszamy i ściągamy z kuchenki. Z pieca wyjmujemy chipsy ze słupków szynki parmeńskiej 6/ Układamy na talerzu mix sałat z oliwą, risotto oraz chipsy z szynki. SMACZNEGO
Kuchnia PROzdrowotnalitra wody 4 liście laurowe 4 ząbki czosnku 1 łyżka kolorowego ziarnistego pieprzu 2 łyżki soli peklującej Dodatkowo: półtora kilograma szynki surowej wieprzowej 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka majeranku 1 woreczek do pieczenia Wykonanie: 1. Składniki zalewy ( oprócz soli peklującej ) zagotowujemy, zdejmujemy z ognia, wsypujemy sól peklującą i dokładnie mieszamy. Następnie zalewę dokładnie(...)zamykamy i z wierzchu nacinamy w kilku miejscach. Układamy w formie do pieczenia. 4. Następnie pieczemy półtorej godziny w temperaturze 180 stopni, pod koniec pieczenia woreczek rozcinamy i pieczemy kilka minut, aż szynka się ładnie zrumieni. 5. Gotową szynkę studzimy, kroimy w plasterki. Podajemy. 6. Smacznego. Rady: Szynkę zważyłam przed i po upieczeniu. Po upieczeniu ważyła
IzabelawkuchniWyroby domowe upieczone przy okazji weekendu. Dzisiaj polecam szynkę rolowaną z filetem z indyka. Pieczeń można spożywać na gorąco i na zimno. SKŁADNIKI: 1,5 kg szynki wieprzowe 1 kg filetu z indyka pół papryki czerwonej 1 łyżka majeranku , 1/2 łyżki 1 łyżeczka pieprzu przyprawa do indyka 1/2 łyżki soli 2 łyżki oliwy 3 ząbki(...)szynki posypujemy zmiażdżonym , czosnkiem i pokrojoną w kostkę papryką. jeśli ktoś nie lubi smaku papryki, nie dodajemy jej do środka. Na szynkę układamy rozbity filet z indyka i rolujemy. Szynkę wkładamy do naczynia żaroodpornego ( nie przykrywamy) i do do piekarnika na 15 min 200 stopni. Dalej pieczemy w 180 stopniach 2, 5 godziny. Od czasu d czasu obracamy pieczeń
W kuchennym oknie Ewykolację, imprezę czy do piwka! Na 12 dużych muffinek potrzebujemy: 225 g mąki 1 jajko 50 ml oleju 200 ml mleka 2 łyżki proszku do pieczenia 5 plastrów sera żółtego 5 plastrów szynki - ja użyłam polędwicy z indyka 2 ząbki czosnku przyprawy: pieprz, sól, majeranek, oregano, zioła prowansalskie, papryka chili i odrobina suszonego lubczyku Zabieramy się do pracy(...), W drugim naczyniu ucieramy jajko z mlekiem i olejem. Następnie stopniowo dodajemy sypkie produkty. Do ciasta dodajemy pokrojony w kostkę ser oraz szynkę, wyciśnięty czosnek i wszystko razem mieszamy. Wykładamy ciasto do papierowych foremek i pieczemy przez ok. 20 min w 190 stopniach. Polecam podawać te muffiny w towarzystwie sosu czosnkowego lub ketchupu - smakują wyśmienicie ;) Jeżeli spodobał Ci się
Kolejny blog o gotowaniudanie na świecie (chociaż babcia by tego pewnie nie nazwała daniem). Gdy robiła ciasto na makaron, ze skrawków, które jej zostawały, robiła dla mnie podpłomyki pieczone na prawdziwym kuchennym piecu opalanym drewnem. Ja bawiłam się pod stołem i domagałam więcej, nie wyobrażałam sobie, że może istnieć coś pyszniejszego. Były cienkie, kruche i miejscami lekko przypalone. Kiedy już(...)robienia makaronu i wkładamy do piekarnika na 5-10 minut, gdy ciasto zacznie się delikatnie rumienić, wyjmujemy je i na dnie wykładamy plasterki mozzarelli, figi i szynki. Wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy kilka minut, tak aby mozzarella się rozpuściła, szynka delikatnie podpiekła, a ciasto się nie spaliło ;) Wyjmujemy, posypujemy świeżym tymiankiem i jemy cieplutkie
Quinoa Raz!niej wrócicie. Potrzebujemy: 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia ½ łyżeczki soli ½ szklanki kefiru zimna woda bułka tarta ser żółty szynka w plasterkach olej Jajka łączymy z proszkiem do pieczenia, solą i kefirem. Wsypujemy mąkę, dolewamy wodę by ciasto było lejące i odstawiamy na 10 minut. Bułkę tartą łączymy z odrobiną oleju. Na rozgrzany(...)olej wsypujemy bułkę tartą, na nią lejemy porcję ciasta, na to ser i szynka i znowu porcja ciasta. Jeszcze tylko na wierzch trochę bułki tartej i smażymy na złoty kolor z obu stron. I tak postępujemy do wyczerpania składników. Z tej porcji wychodzą 3 placki. Smacznego
Tylko pyszniekanapkę. Piekłam niezbyt duży kawałek, ale Wy możecie zrobić z większej porcji i do marynowania użyć ulubionych przypraw. 800-900g szynki wieprzowej (może być większy kawałek) 1-1,5 łyżki przyprawy pieczystej do mięs (użyłam z firmy Rafex ) sól (opcjonalnie) 2 ząbki czosnku 1 łyżka miodu (czubata) 200 ml piwa Dodatkowo: rękaw/worek do pieczenia Umyte(...)czosnku. Wstawić do lodówki - najlepiej na całą noc. Po tym czasie szynkę delikatnie posmarować miodem. (Tak, aby nie zetrzeć przypraw. Dodatkowo mięso wsadziłam w siatkę do wędlin,) Mięso włożyć do rękawa i zalać piwem. (Rękaw/worek dokładnie zawiązać.) Piec około 2 godzin w 180 stopniach. Ostatnie 30 minut pieczenia powinno odbywać się w rozciętym rękawie. Po upieczeniu odczekać
Di gotujewody 10 g świeżych drożdży 30 g oliwy z oliwek 8 g soli Nadzienie: 500 g pulpy pomidorowej 350 g mozzarelli szynka bazylia Drożdże rozpuść w wodzie. Mąkę wsyp do miski dodaj rozpuszczone drożdże i bardzo szybko wymieszaj. Dodaj oliwę i sól i wymieszaj dokładnie. Wyrabiaj ciasto by było jednolite, elastyczne i sprężyste(...) blachę. Pizzę posmaruj sosem pomidorowym i wstaw do nagrzanego piekarnika na 10 minut. W międzyczasie mozzarelle pokrój w plastry. Po wskazanym czasie połóż plastry mozzarelli oraz szynkę na pizzy i piecz przez kolejne 7-10 minut. Pizze wyjmij z piekarnika i podawaj z listkami bazylii. Smacznego
Kuchnia bezglutenowakruche? Najprościej… zrobić soczystą plecionkę z polędwiczki. Składniki: - 1 polędwiczka wieprzowa o wadze ok. 800g - sól - świeżo mielony pieprz - wędzona papryka - 100g suszonej wędzonej szynki w plastrach - worek do pieczenia Umytą i osuszoną polędwiczkę rozcinamy wzdłuż, ale nie do końca - na 3 paski. Oprószamy solą, świeżo mielonym pieprzem i papryką wędzoną. Środkowy pasek owjamy plastrami(...)suszonej wędzonej szynki. Z pasków zaplatamy warkocz. Koniec związujemy mocną nicią. Polędwiczkę dokładnie owijamy folią spożywczą i wkładamy do worka do pieczenia. Worek szczelnie zamykamy (można użyć gumki recepturki) usuwając powietrze. Na zamknięty worek dodatkowo nakładamy kilka recepturek. Zapobiegnie to ewentualnemu jego napowietrzeniu. Tak przygotowaną polędwiczkę wkładamy do garnka i zalewamy zimną wodą – odstawiamy w chłodne miejsce
mojewypiekiinietylkokrojone 200 g 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżeczki przecieru pomidorowego bazylia oregano Reszta składników: ser żółty Tylżycki 100 g (najmniej kaloryczny spośród serów żółtych) szynka 5 plasterków (cienkie) 5 średniej wielkości pieczarek garść zielonych oliwek kilka słupków papryki żółtej (może być też czerwona, ilość dowolna) pół garści rukoli (jak najbardziej można użyć więcej) Mąki przesiać(...)oraz przyprawy wedle uznania. My zawsze dodajemy dosyć sporo ziół. Rozwałkowane ciasto położyć na blasze na papierze do pieczenia. Na ciasto kolejno nałożyć sos, pieczarki, szynkę, oliwki (połówki), paprykę i utarty ser. Piec 10 - 11 minut w temperaturze 250 stopni. Najlepiej sprawdzać, patrząc na stopień wypieczenia spodu pizzy. Na koniec posypać rukolą. Po wyciągnięciu z piekarnika, wersja jeszcze
Karola gotuje