polskim klimacie, by przypominaly mi o moim rodzinnym domu. Gdy bylam jeszcze mala i zyl moj Dziadek to zawsze na Swieta mielismy w domu pachnace, wedzone szynki, kielbase i rozne pieczone miesa i wszystko to wlasnej produkcji. Moja Mama piekla przepyszne ciasta, a wsrod nich wyjatkowa, bardzo wilgotna babke gotowana. W Wielka Sobote zawsze robila baranka z masla. Byly(...)takie jajka. skladniki: (celowo nie podaje ilosci, bo wszystko zalezy od tego ile takich jajek chcemy przygotowac. Z jednego jajka otrzymujemy 2 porcje) jajka ugotowane na twardo duze plastry szynki majonez do dekoracji papryka czerwona, ogorek kiszony, oliwki, gotowana marchewka itp bulion warzywny zelatyna sok z cytryny wykonanie: Zelatyne przygotowujemy wedlug zalecen na opakowaniu. Do tego celu potrzebny jest
Przysmaki Karolkidynie Hokkaido) 2 czerwone papryki cebyla 2 ząbki czosnku zielona część selera 3 łyżki przecieru pomidorowego oliwa 1,5 litra rosołku warzywnego 2 łyżeczki suszonego tymianku 200 g wędzonej szynki 200 g sera typu feta 500 g makaronu (my użyliśmy makaronu typu Kirtharaki – jest to makaron w kształcie ryżu, ale można użyć dowolnego makaronu) Przygotowanie: Dynię obieramy(...)nasze warzywa mają bardzo dużo wody, zostanie ona wciągnięta przez makaron, więc śmiało wlewamy wszystko. Rozgrzewamy piec do temperatury 170’C (termoobieg 150’C) i pieczemy 30-40 minut. Szynkę i ser feta kroimy w kostkę, posypujemy naszą zapiekankę i ponownie zapiekamy około 10 minut. Gotowe, życzymy smacznego
KasiaiKrzysiu.plszynkę ...ale ja ograniczyłam się do kupnej .... Szynka jest krucha i przepyszna :) Spróbujcie, gorąco polecam. Składki: 1 kg szynki wieprzowej peklowanej 2 łyżeczki musztardy 1 łyżeczka pieprzu grubo-mielonego Szynkę natrzeć musztardą, pieprzem, następnie przełożyć do rękawa do pieczenia, można dodać 2 łyżki wody. Rękaw szczelnie zawiązać i po nakłuwać wykałaczką w kilku miejscach. Szynkę włożyć do piekarnika
Delicious Titbitskurczaka, kawałek wołowiny i wieprzowiny; gotowane mięso od: perliczki i kurczaka ; Drób jeżeli miał skórkę to mieliłam razem z nią. - W drugiej wersji miałam: pieczone: karkówkę, łopatkę, biodrówkę, szynkę, odkrojone chude kawałki od podgardla (polecam dają super smak), schab ; smażone kawałki wołowiny; gotowane (głównie mięso od perliczki- wszyscy uwielbiają rosół, a mięso gotowane już niekoniecznie, teraz(...)więcej, wówczas będzie bardziej smarowny). Wszystko razem mieszamy. Na końcu dodajemy porcjami ubite na sztywno białka jaj i dokładnie mieszamy. Przygotowanym farszem napełniamy nasze foremki (najlepiej użyć jednorazowych do pieczenia pasztetów). Dokładnie ubijamy łyżką (tak by wypełnić narożniki i by nie było pustych miejsc po upieczeniu pasztetu), wygładzamy i wkładamy na blaszce do piekarnika. Pieczemy w nagrzanym
Smaczne ZdroweSzpinak podsmażyć lekko na maśle i dodać do masy jajecznej. Rozgrzać piekarnik do 200st. Makaron wykładamy do okrągłej formy do pieczenia, śr. ok. 26cm, wylewamy masę jajeczną, układamy pomidorki koktajlowe i pieczemy 15 min. Wyjmujemy z piekarnika, dodajemy szynkę , cukinię pokrojoną w cieniutkie plasterki i posypujemy resztą sera żółtego. Pieczemy jeszcze
Olikowa kuchniaczasie wyjmujemy mięso, osuszamy, nacieramy przyprawami. Tak przygotowaną szynkę zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki na kilka godzin lub całą noc. Następnie odpakowujemy szynkę, przekładamy do żaroodpornego naczynia, przykrywamy i pieczemy 2-3 godziny w temperaturze 190st. Gorącą jeszcze szynkę wyjmujemy z naczynia i zawijamy w folię aluminiowa do całkowitego wystudzenia. Możemy pominąć ten etap jeśli chcemy serwować
Gotowanie moimi oczamiwyboru, ale oczywiście można w nich połączyć wszystko, na co macie ochotę. Muffiny z szynką i serem żółtym Potrzebujemy: - 15 dag mąki pszennej - pół szklanki mleka - 2 jajka - pół łyżeczki proszku do pieczenia - 1,5 łyżki stopionego masła - 0,5 papryki - 3 plastry szynki konserwowej - 10 dag żółtego sera tartego - pieprz, chilli - 2 szczypty soli Przygotowanie(...)misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, solą i żółtym serem. W drugiej misce łączymy jajka, mleko i masło. Masę jajeczną przelewamy do mąki, dodajemy pokrojoną w drobną kostkę paprykę i pokrojoną w kwadraciki lub paski szynkę. Doprawiamy pieprzem i chilli. Mieszamy. Przekładamy do foremek na muffiny i wstawiamy do nagrzanego do 200 st. piekarnika na 20 minut. Muffiny
W poszukiwaniu inspiracjidojrzewającej - 1-2 dymki - sól himalajska - 6 łyżek majonezu Kielecki - Społem - 4 łyżki chrzanu - 4 łyżki śmietanki - odrobina pieprzu - młode rzodkiewki Foremki do pieczenia babeczek wysmaruj oliwą z oliwek, spód wyłóż plastrem szynki, wybij jajo, dodaj kilka krążków młodej cebulki. Wstaw do pieca, pieczemy 8 minut w temperaturze 190 stopni C. W tym czasie wymieszaj śmietankę, chrzan
SMYKWKUCHNIodstawiamy do przestygnięcia. Przepis bruschetty z szynką parmeńską i mozzarellą Bagietkę kroimy w kromeczki (po skosie) Kromki bagietki smarujemy sosem pomidorowym, kładziemy plasterek szynki, plasterek mozzarelli. Skrapiamy wszystko oliwą, posypujemy oregano. Bruschetty pieczemy w temperaturze 170 st. C. przez ok. 7-8 minut. Smacznego! Artykuł Bruschetta z szynką parmeńską i mozzarellą pochodzi z serwisu Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Znakomity, słodko-kwaśny dodatek do pieczonych mięs czy ryb. Podałam go w towarzystwie sznycli z szynki wieprzowej, ryżu jaśminowego i surówki z kapusty z winegretem. Składniki: ½ świeżego ananasa (bez zgrubiałej części) 2 dojrzałe nektarynki lub brzoskwinie 1 czerwona papryka 1 cebula olej do smażenia - 2-3 łyżki szczypta imbiru 1 płaska łyżeczka cukru 1 płaska słodkiej papryki(...)oraz kawałki ananasa. Wlać ocet, dodać cukier i dalej dusić aż owoce nieco zmiękną. Dodać keczup, doprawić solą, pieprzem, oraz imbirem. Podawać gorące do grillowanych lub pieczonych mięs. Polecam do duszonych bitek z szynki wieprzowej, marynowanej w czosnku, ziołach i papryce w towarzystwie ryżu jaśminowego. Świetnie pasuje również do paluszków rybnych
Czerwień i błękitprzygotowania takiego dania, nadającego się zarówno na śniadanie jak i kolację. Składniki na frittatę z brokułem, szynką, papryką i serem cheddar (3 porcje): 250 - 300 g brokuła duży plasterek szynki około 40 g sera cheddar 1/4 niewielkich papryk: czerwona, żółta, zielona ząbek czosnku 6 jajek 5 łyżek mleka sól pieprz curry Odciąć różyczki brokuła i ugotować w osolonej wodzie(...)masy. Wymieszać i przelać do naczynia żaroodpornego. Ułożyć różyczki brokuła w naczyniu. Dodać poszarpaną szynkę. Zetrzeć na wierzch ser cheddar. Jeśli chodzi o ser może być oczywiście inny, ale akurat taki miałam w lodówce (podobnie rzecz ma się z szynką oraz jej ilością). Piec w piekarniku na grzanym na 180 stopni około 20 minut do zgęstnienia masy
Karola gotujetemu są świeże nawet do tygodnia (Specjalne podziękowanie dla Ewy G. za tę metodę:))) Najbardziej smakują mi szparagi usmażone lub upieczone. Tym razem kilka pomysłów na pieczone zawijane :) Zawijane w szynce parmeńskiej: szynka, szparagi, oliwa z oliwek, wyciśnięty czosnek z oliwą i solą do posmarowania. Zawijane w szynce hiszpańskiej jamon i/lub w plastrach chorizo z pieprzem z mozzarellą: chorizo
Cytryna&Co.Bardzo sycące danie z fasolki szparagowej. Przygotowuję go tak samo jak bigos zamieniając tylko kapustę na fasolkę. Podaję przykładowe ilości składników. 40 dag szynki wieprzowej 40 dag pieczeni wołowej 20 dag kiełbasy np. podwawelskiej lub toruńskiej 10 dag smalcu 1 - 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 1/2 łyżeczki papryki mielonej ostrej 1 łyżeczka pieprzu 1 płaska łyżka
Praktyczna plWYKONANIE: ŁATWE PRZYBLIŻONY CZAS PRZYGOTOWANIA: 35 MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 12 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 3-4 Składniki podstawowe: 6 dużych ziemniaków, 50 dag pieczonego mięsa (u mnie szynka) * , 1/2 papryki zielonej, ogórek kiszony średniej wielkości, 2 łyżki oleju, słodka papryka wędzona Cykoria , sól, papryka ostra, zioła prowansalskie, curry. * Można również użyć mięsa gotowanego z zupy. :) Dodatkowo: garść posiekanego koperku
JejKuchniaBardzo często nie mając czasu na gotowanie obiady jemy na mieście. Dużą popularnością cieszy się popularny „ chińczyk „, gdzie do wyboru mamy naście potraw w
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!