świątecznym stole obowiązkowo musi znaleźć się szynka domowej roboty:) U nas najczęściej jest to szynka pieczona, dobrze przyprawiona i bardzo aromatyczna. Wśród przypraw nie może zabraknąć gorczycy, jałowca, czosnku, gałki muszkatołowej i suszonych ziół. Składniki: 1,5 łyżeczki gorczycy,5 ziaren jałowca,łyżeczka pieprzu ziołowego,łyżeczka soli,łyżeczka słodkiej papryki,szczypta ostrej papryki,1/2 łyżeczki suszonej bazylii,szczypta
Z miłości do słodkościSmaczna pieczeń z szynki z wyrazistym sosem. Sprawdzi się i na świąteczny obiad, i na zimno jako wędlina. Szynka była soczysta i dosyć delikatna a sam sos, o zdecydowanym sojowym smaku. Nam, bardzo smakowało.Przepis znaleziony w grudniowym numerze miesięcznika "Kuchnia" 2014r.składniki1 kg szynki wieprzowejmłotkowany czarny pieprz i zielony pieprz1 drobno posiekana papryczka(...)podlać połową szklanki wody i kilkoma łyżkami zalewy. Dołożyć pokrojoną w piórka cebulę. Naczynie szczelnie przykryć ( np folią aluminiową) i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Pieczemy przez godzinę. Po upieczeniu mięso wyjąć, a powstały sos zlać na patelnię. Dodać masło wymieszane z mąką, podgrzać i mieszać aż sos zgęstnieje. Jeżeli sosu było mało, możemy
Stare GaryTak podana rybe mozna spokojnie wlaczyc do swiatecznego menu,bo nie tylko wyglada niezwykle dekoracyjnie ale i smakuje doskonale.Losos zapieczony w chrupiacym francuskim ciescie-to klasyk
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!dzięki glazurze z miodu i wina doskonale będzie prezentowała się na świątecznym stole. Podana z doskonałym sosem z wiśni i wina Porto, na pewno zachwyci wszystkich biesiadników. Zaskakujące też jak łatwa jest w przygotowaniu, trzeba jedynie pamiętać o smarowaniu jej glazurą co jakiś czas w trakcie pieczenia. Polecam!Przepis powstał w ramach e-booka z 50 przepisami na zbliżające
karmelowyMoja propozycja mięsiw na świąteczny stół. Będzie pieczony karczek oraz szynka. Dwa dni wcześniej zostawiam mięso w marynacie by po upieczeniu było pyszne. Mięso związuję bawełnianą nitką by wyszły roladki. Polecam upiec swoje wędliny, bo wiemy jakie są sklepowe. Składniki : * pół kg karkówki bez kości * pół kg szynki wieprzowej * ulubione przyprawy * czosnek * 5 łyżek oleju rzepakowego Przygotowanie
Magiczne Życie MartyKilka tygodni temu zamieściłam przepis na pierniczki. Przyszła pora na ich pieczenie i lukrowanie! Czytaj więcej »
Ana Mari's worldPieczeń świąteczna Pyszna i kolorowa rolada schabowa faszerowana mielonym mięsem, żółtym serem i warzywami. Wspaniale smakuje zarówno na ciepło, jak i jako zimna przekąska. Polecam! Składniki: 1,5 kg schabu bez kości 0,5 kg wieprzowego mięsa mielonego (najlepiej grubo mielonego) 1 pęczek pietruszki pół czerwonej papryki pół czerwonej cebuli 4 – 6 plasterków żółtego sera(...)piekarnika nagrzanego do 200’C i pieczemy przez 20 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120’C i pieczemy jeszcze przez 70 minut *** *** Roladę można podawać zarówno na ciepło jak i na zimno *** *** SMACZNEGO *** POLECAM TAKŻE: SCHAB Z PIEKARNIKA – WĘDLINA NA KANAPKI PRZEPIS TUTAJ POMYSŁY NA NIEDZIELNY I ŚWIĄTECZNY OBIAD KLIKNIJ TUTAJ PRZEPISY NA PYSZNE
Blog z Apetytemokno, jeszcze bardziej zyskuje na smaku. Wyobraźcie sobie tylko, jakiego “kopniaka” dostaje po godzinie w pieczenia. Spróbujcie tego w te święta. Przepis na bigos świąteczny – pieczony Składniki: 4 duże cebule, 1,5 kilograma dobrej kapusty kiszonej, 500 gramów wołowiny gulaszowej (najlepsza będzie pręga), 500 gramów wieprzowiny (dobrze sprawdzi się łopatka, raczej nie szynka), 500 gramów dobrej(...)odparowany – na dnie garnka prawie nie powinno być płynu. Teraz przełóż wszystko do brytfanki i piecz w 160 stopniach przez godzinę. Wesołych i smacznych świąt! Artykuł Bigos pieczony. Król świątecznego stołu [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna Polskapierniczki :świąteczne pierniczki z lukrem i piernikowe choinki. ale w tym wypadku zależało mi na szybkości wykonania ciasta i szybkości wykrawania pierniczków. Przepis, ten doskonale sprawdza się przy pieczeniu świątecznych pierniczków w hurtowych ilościach. A, że miałam okazję jeść wcześniej pierniczki wykonane wg tego przepisu u Joanny, które podała bez jakichkolwiek dodatków i były smaczne solo, więc zapozyczyłam przepis(...)delikatnie posypujemy mąką. Ciasto dzielimy na kilka części i stopniowo rozwałkowujemy je na grubość ok. 0,4-0,5 cm, wycinamy pierniczki za pomocą foremek o świątecznych kształtach. Pierniczki układamy na papierze do pieczenia w niewielkich odstępach, gdyż pierniczki za sprawa sody lekko rosną . Pieczemy ok. 15 minut w 160 stopniach z termoobiegiem na złocisty kolor, lepiej niech pierniczki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięŚwięta już niedługo, bardzo lubię jak w domu rozchodzi się zapach pieczonych ciastek. Ciastka są kruche i pyszne. Wykonanie – masło, cukier, jajka, mąkę, szczyptę soli
Kuchnia Pokoleńsezonem świątecznym piekłam ciasto ucierane ze śliwkami , drożdżówki z jagodami i serem , ciasto z rabarbarem , a we wrześniu królowała zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką . Jak upiec pyszny makowiec świąteczny zawijany z lukrem królewskim? Ciasto: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant 1 jajko 3 łyżki cukru 1,5 łyżeczki soli 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia(...)podnosimy temp. piekarnika do 160 stopni C. Makowiec smarujemy białkiem, posypujemy siekanymi migdałami i pieczemy w piekarniku przez ok. 40-45 minut aż się ładnie zarumieni. Studzimy na kratce. Smarujemy białym lukrem zwanym też królewskim i posypujemy groszkami czekoladowymi. Smacznego! The post Makowiec świąteczny. Świąteczna strucla z makiem appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniępełni naturalna. Sernik pieczony musi być pulchny i wilgotny. Piekę serniki z twarogów ale również z kremowych serków jak philadephia czy łaciate. Często sięgam po ricotta. Świąteczny sernik dla mnie to sernik pieczony pokryty warstwą czekoladowego, owocowego lub waniliowego musu. Lubię dekorować sernik. Zwłaszcza na święta sernik musi być udekorowany wyjątkowo i wcale nie trzeba mieć do tego nie wiadomo(...)jakich zdolności. Poza tym prostota też ma w sobie piękno. Mam już pomysł na tegoroczny świąteczny sernik i niedługo Wam go przedstawię. A tym czasem polecam serniki, które piekłam wcześniej. Świąteczny sernik z borówką Do sernika z borówką użyłam czerwoną borówkę. W Szwecji czerwona borówka jest bardzo popularna i zwana lingon. Na pewno jedliście kiedyś klopsiki z dżemem borówkowym
codojedzeniamarzenia.Rozmowy przy lampce domowego wina. Dawać, nie brać.I.. gotować. Spędzać w kuchni przyjemne chwile, otoczonaaromatami, smakami.. A potem dobrze zjeść.Na przykład taką świąteczną pieczeń... wymyśloną na prędko!Lubię wymyślać. Marzyć i kombinować. ŚWIĄTECZNA KARKÓWKA W WINOGRONACH I WINIE.(przepis autorski;)ładny kawałek karkówki (ok. 600g)duża cebulaszklanka połówek winogron czerwonychszklanka czerwonego wina wytrawnegosól
W kuchni Karmel-itkiświątecznej pieczeni, na Bożonarodzeniową kolację. Mają nawet swoje święto w pierwszą niedzielę lutego. Na wschód Stanów Zjednoczonych, do Nowej Anglii, dopłynęły razem z emigrantami z Królestwa Wielkiej Brytanii – i tam zostały popovers ami – bo wyskakują swoim jestestwem ponad foremkę. A Dutch babies nie mają nic wspólnego z Holendrami – Dutch baby (ale też Bismarck ) to to samo ciasto, ale pieczone(...)wygodnej i łatwiej wymawialnej formy „ Deitsch”. I tak oto niemiecki naleśnik został chcąc nie chcąc naleśnikiem holenderskim. Nie ma z nimi wiele pracy – ale ważny jest sposób ich pieczenia. Oryginalnie piecze się je w wysokich foremkach, głównie po to żeby ciasto utworzyło w środku jak największy pusty komin, a z wierzchu było przypieczone i chrupiące. To samo da się
Karo in the Kitchen