fareast-language:EN-US;} Aromatyczne i wilgotne ciasto czekoladowe. Idealnie wpasuje się w świąteczne menu. Piekę je dość często, bo świetnie smakuje a przepis pochodzi z jednej z grup kulinarnych do której należę, od koleżanki Ewy :) Składniki: 1 kostka masła 250g lub margaryny do pieczenia 4 jajka 1i 0,5 szklanki mąki pszennej tortowej
W garach u GosiDelikatny i kremowy sernik z nutą cytrynową jest znakomitym pomysłem na świąteczne ciasto. Pieczony w kąpieli wodnej jest aksamitny i rozpływający się w ustach. Całość dopełnia pyszna galaretka z mango. Sernik nie jest przesłodzony. Sernik sposobem przygotowania przypomina znany sernik nowojorski. Spód: 1 opakowanie ciastek hit lub podobnych czekoladowych 75 g masła Masa serowa: 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
VioletoweKucharzenieWielkanocna babka ziemniaczana - idealna na świąteczny stół. Pieczona z dodatkiem szynki, żółtego sera, szpinaku, szczypiorku i natki pietruszki. Idealna od razu po przygotowaniu lub na drugi dzień, delikatnie podsmażona na patelni. Smacznego ;) SKŁADNIKI 1.2 kg ziemniaków 150 g szynki 150 g żółtego sera 100 g szpinaku 60 g masła 50 g startego parmezanu 3 ząbki(...)pepe. Amalgamate bene tutti gli ingredienti. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180 stopni. Naczynie żaroodporne o średnicy 20 cm smarujemy masłem, oprószamy bułką tartą lub wykładamy papierem do pieczenia. Do naczynia wykładamy połowę masy ziemniaczanej, wyrównujemy łyżką pierwszą warstwę babki. Na wierzchu układamy podsmażony szpinak, który przykrywamy drugą połową ziemniaków. Wierzch na nowo
La grande e la piccola cuocanajmniej do początku grudnia, ale nie wytrzymałam i robię to już teraz :) Ciekawa jestem czy przepis Wam się spodoba, a może jest szansa, że pojawi się na Waszym świątecznym stole? Piekłam w blaszce 32 cm. na 23 cm. Składniki: Ciasto: 2 szklanki mąki 1/2 szklanki cukru 1/2 łyżeczki sody 2 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka kakao 1/2 kostki margaryny
Agusiowe smakołykiprzepis na wyjątkowy sernik, który z powodzeniem może zagościć na Waszym świątecznym stole. Piekłam go w kwadratowej blaszce 24x24 cm, ale spokojnie można zrobić go w tradycyjnej prostokątnej formie (35x25 cm), gdyż sernik wyszedł mi naprawdę bardzo wysoki i o mało nie uciekł z blaszki podczas pieczenia. Składniki: (na blaszkę 24x24 cm) Ciasto kruche: 240 g mąki pszennej
Nastoletnie WypiekanieZawsze przygotowywałam faworki według sprawdzonego przepisu . Tym razem postanowiłam coś zmienić, pokombinować, poszukać innej wersji faworków. I znalazłam przepis na „chrust migdałowy”, w książce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku
królestwo garówodrobinie formując cieniutkie wałki. Zlepiamy końce i skręcamy, a następnie delikatnie rolujemy dłońmi by uzyskać pożądany efekt. Kroimy na mniejsze- ok 15 cm kawałki i formujemy na kształt świątecznej laski. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190st C ok 10 minut- w zależności od grubości i wielkości ciasteczek- czas może ulec zmianie. Pilnujemy tylko, by się zbytnio nie przyrumieniły i warstwa
Kuchnia w czekoladzieKolejne bardzo smaczne i efektowne ciasto godne polecenia na świąteczny stół. Piekłam je już kilkakrotnie i za każdym razem mnie zachwyca. Przepis na ciasto pochodzi ze zbiorów siostry Anastazji. biszkopt kakaowy: 7 jajek 1 szkl. cukru 2 łyżki kakao 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia ciasto orzechowe: 250 g orzechów włoskich 5 białek
Kolorowa kuchnia ElkiMam ten przepis od szwagierki, dawno mi go polecała, ale zawsze zrobiłam coś innego. Teraz mogę powiedzieć szkoda. Ponieważ jest idealny, pyszny i szybko się go
Kuchnia Pokoleńblogach widać już wyraźnie świąteczną krzątaninę :) Pieką się babki, mazurki, co jeden to wymyślniejszy, a u mnie kolejna propozycja jajek tym razem w chrzanowo-jabłkowym sosie to oryginalne danie którym można wzbogacić tradycyjnie przygotowane śniadanie wielkanocne. Mają łagodny smak, są łatwe do przygotowania, myślę że warto spróbować! Składniki: 6 jajek 2 jabłka 2 łyżki chrzanu 1 łyżeczka soku z cytryny
Wanilia i Kardamonnią brałam, ale babeczki nie chciały opuścić foremki. Teraz ją lekko natłuściłam i wyskakiwały bez problemu. Przepis na te babeczki jest bardzo prosty, a nastraja również świątecznie jak pieczenie pierników. Zostawiam kilka dla Mikołaja, mam nadzieję, że mu zasmakują :) Składniki (na 8 szt. babeczek) 1 i 1/2 szklanki mąki 3/4 szklanki cukru 1 opakowanie budyniu waniliowego 1 łyżeczka
pink envelopetylko spadnie, pójdziemy z Ptysią na spacer do ośnieżonego, białego, cichego parku, i będzie wdychać jego atmosferę. Aż się rozmarzyłam...Grudzień najlepiej, moim zdaniem, przywitać pierniczkami. Co roku piekę sporo świątecznych ciasteczek, w tym jednak postanowiłam skupić się właśnie na różnych rodzajach pierniczków. A jest ich całe mnóstwo! Każde zachwycające i godne wypróbowania.Na pierwszy ogień poszły nadziewane pierniczki
Pożeraczka, czyli raz adobrzeświąteczny stół polecam takie piernikowe ciasto. Pięknie wygląda i wspaniale smakuje. Idealne dla zabieganych, wystarczy utrzeć składniki i do piekarnika. Ciasto posypałam cukrową posypką, która nadała mu świątecznego wyglądu. Podczas pieczenia w całym domu pachniało obłędnie. Bardzo polecam. Upieczcie dla rodziny :) Potrzebujemy: Na ciasto: 3 jajka 20 dag masła lub margaryny 150 ml cukru 2 łyżki miodu prawdziwego(...)cukier waniliowy 2 łyżki przyprawy do piernika 1 szklanka mąki tortowej 1 szklanka mąki krupczatki 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 łyżki posypki cukrowej ( u mnie świąteczne gwiazdki ) Wykonanie pysznego ciasta: 1. Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i miodem na puszystą masę, następnie stopniowo wbijamy po jednym jajku i ucieramy. Wsypujemy obie mąki i proszek
IzabelawkuchniŚwięta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. Wszyscy wtedy jesteśmy zabiegani i zapracowani. Przychodzi czas na przygotowywanie świątecznych potraw i pieczenie pierników. To zdecydowanie czynność, którą najbardziej lubię ze świątecznych przygotowań. Kolekcja moich foremek ciągle się powiększa. Jednak nadal brak w niej foremki aniołka. Jak już jakąś znajdę, to dochodzę do wniosku(...)czasu aż cukier się rozpuści. Lekko studzimy. Często mieszamy. Mąkę łączymy z proszkiem do pieczenia i przyprawami. Dokładamy jajko. Mieszamy. Dolewamy miód. Najpierw mieszamy łyżką. Później zagniatamy elastyczne ciasto. Schładzamy w lodówce. Odrywamy po kawałku ciasta i cienko wałkujemy. Wykrawamy foremkami ciastka. Pieczemy w 175 stopniach C przez ok. 7-8 minut. Sposób przygotowania aniołków: Kieliszkiem wycinamy kółka
Pobite gary BarbaryW okresie świątecznym zawsze robię sałatkę warstwową z dodatkiem buraczka i śledzia marynowanego ( matjasa nie lubimy). Sałatka może przez kilka dni leżeć sobie w lodówce i
Ala piecze i gotujeszynka jest dla Was. Jeśli nie lubicie takich połączeń to zawsze możecie wypróbować pozostałe przepisy No i dodatkowo szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym idealnie będzie pasowała na świąteczny stół. Szynka pieczona miodowa o smaku pomarańczowym Składniki: Zalewa: 2 litry wody 12 ziaren pieprzu 3 ząbki czosnku 4 ziarna ziela angielskiego pół łyżeczki nasion kminku 6 ziaren jałowca 1 łyżeczka(...)szynce. Dodać kawałek gałązki rozmarynu. Przykryć naczynie i wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piec 35 minut na każde 500 g plus extra 35 minut. Czyli moją szynkę o wadze 1 kg piekę około 105 minut. Około 20 minut przed końcem pieczenia posmarować szynkę pozostałą mieszanką pomarańczowo-miodową i dopiekać bez przykrycia. Smacznego Post Szynka pieczona miodowa
UgotujmyTo.plkruchość pieczonego mięsa. Marynowałam już boczek pieczony musztardą. Szynka pieczona np.z sokiem pomarańczowym również często gości na naszym stole. Szynka pieczona w musztardowo-miodowej marynacie jest idealna na świąteczny stół. Szynka pieczona doskonale smakuje na zimno jak i na ciepło. 1 i 1/2 kg surowej szynki wieprzowej 1 łyżka miodu 1 łyżka oleju rzepakowego 1 opakowanie musztardy z wędzoną papryką(...)wstawiamy do lodówki na kilka godzin, ja wstawiłam na całą noc. Piekarnik nagrzewamy do 160 stopni i pieczemy szynkę przez godzinę. Potem obracamy szynkę na drugą stronę za pomocą szpikulca i pieczemy kolejne pół godziny. Jeśli jest potrzeba wydłużamy czas pieczenia. Po wystygnięciu kroimy w grube plastry. Podczas pieczenia wytworzył się pyszny sos, który może być dodatkiem wraz
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięTylko dwa składniki, pół godzinki i mamy pyszny, świąteczny deser. Jabłka pieczone, które uwielbiam nadziane masą orzechową, którą otrzymałam od HELIO w ramach świątecznej współpracy. Wiadomo, że ciasta muszą być na świątecznym stole, chyba w każdym domu tak jest, ale ja dodatkowo proponuję na świąteczny podwieczorek takie jabłuszka. Najlepiej smakują takie bardzo gorące zaraz po upieczeniu. Można nimi zaskoczyć gości(...)będą zachwyceniu. U mnie na pewno się pojawią na świątecznym stole. Przygotujcie. Smacznych inspiracji Wam życzę :) Potrzebujemy: 4 jabłka 8 kopiastych łyżek masy orzechowej z kawałkami orzechów Wykonanie pysznych jabłek: 1. Jabłka myjemy, osuszamy i wydrążamy środek. 2. Masą orzechową napełniamy jabłka. 3. Układamy je w formie do pieczenia i pieczemy około 20 minut do miękkości jabłek
Izabelawkuchnispodzie brownie to wspaniała propozycja na sernik pieczony z dodatkiem wanilii. Do tego czarna, lustrzana polewa oraz świąteczne, słodkie dekoracje. To bardzo nowoczesny sernik zimowy. - super pomysł na świąteczne ciasto - sernik pieczony, który długo zachowuje świeżość - można do niego użyć zarówno czarnego, jak i ciemnego kakao
AniaGotuje.pltrzy części. Podłużne foremki (keksówki) smarujemy dokładnie masłem i wypełniamy ciastem na piernik staropolski. Zwykle piekę ten piernik w kilku małych foremkach aluminiowych, gdyż sprawdza się idealnie jako świąteczny prezent. Pierniki pieczemy ok. 50 - 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta są twarde, ale po 2-3 dniach kruszeją i są przepyszne. Piernik staropolski zachowuje(...)długo, dlatego z powodzeniem można podać go jeszcze w Sylwestra lub w Nowy Rok. Fajne przepisy na Boże Narodzenie: Fit pierniczki z mąki żytniej , Ciasteczka korzenne z lukrem , Tradycyjne świąteczne pierniczki , Śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Piernik możemy przełożyć dobrymi domowymi powidłami lub masą czekoladową. Doskonale smakuje piernik przełożony masą orzechową i polany czekoladą
Korniszonkitrzy części. Podłużne foremki (keksówki) smarujemy dokładnie masłem i wypełniamy ciastem na piernik staropolski. Zwykle piekę ten piernik w kilku małych foremkach aluminiowych, gdyż sprawdza się idealnie jako świąteczny prezent. Pierniki pieczemy ok. 50 - 60 minut w średnio nagrzanym piekarniku do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasta są twarde, ale po 2-3 dniach kruszeją i są przepyszne. Piernik staropolski zachowuje(...)długo, dlatego z powodzeniem można podać go jeszcze w Sylwestra lub w Nowy Rok. Fajne przepisy na Boże Narodzenie: Fit pierniczki z mąki żytniej , Ciasteczka korzenne z lukrem , Tradycyjne świąteczne pierniczki , Śledzie z cebulą marynowane w soku z cytryny i oliwie Piernik możemy przełożyć dobrymi domowymi powidłami lub masą czekoladową. Doskonale smakuje piernik przełożony masą orzechową i polany czekoladą
Gotujemy i jemy