razu wyciągamy. Układamy na talerzu jako dodatek do dań mięsnych lub jako samodzielne danie polane masełkiem lub skwarkami ze słoninki. Bardzo dobrze komponują się również z sosem pieczarkowym lub grzybowym
Kulinarne przemysleniazalewamy gorącym, dobrze posolonym wywarem. Szczelnie przykrywamy. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 150 stopni C (grzałka góra-dół) i dusimy około 1,5 godziny. Podajemy z sosami: cebulowym, pomidorowym, pieczarkowym lub ze zrumienioną cebulką. Ta piękna ręcznie rzeźbiona łopatka ze zdjęcia to praca podkarpackiego artysty, Jacka Golca . Warto rozglądnąć się za jego pracami, bo tworzy nie tylko małe formy
Trzeci talerzPewnie większość osób jedzących mięso, wybiera na obiad od czasu do czasu schab. Dziś przedstawiam przepis na schab właśnie, ale nie byle jaki, bo zapieczony pod pieczarkowym beszamelem. Brzmi pysznie? Zapewniam, że takie jest. Przepis zaczerpnięty z Kuchni Lidla, gościł już u nas wielokrotnie na stole. W zależności od tego jaki kolor beszamelu chcę uzyskać, czasami przygotowuję według przepisu
Smaki Na Talerzusposób na to by kotlety mielone były smaczne również na drugi dzień po ich zrobieniu:). Jak wiadomo - kolejnego dnia nie smakują tak dobrze jak prosto z patelni, ale sos pieczarkowy nadaje im nowego życia - zyskujemy odmienione danie obiadowe. W tej wersji z pieczonymi mielonym, ale równie dobrze sprawdzą się smażone. Kotlety: 500g mięsa mielonego 1 małe jajko 1 cebula(...)czerstwa bułka 4 łyżki posiekanej natki pietruszki po szczypcie: sól, pieprz, majeranek, czosnek granulowany, papryka słodka, papryka ostra Sos pieczarkowy: 500g pieczarek 1 duża cebula 300ml śmietany kwaśnej 18% 1 pęczek koperku sól, pieprz, czosnek granulowany olej 1. Cebulę drobno siekamy, bułkę moczymy w wodzie i odciskamy. Wszystkie składniki na kotlety zagniatamy i przyprawiamy. Formujemy duże kulki, które rozpłaszczamy
Szefowa kuchniSzybki i smaczny obiad i do tego jednogarnkowy? Tak ! mam na to fantastyczny pomysł :) Pyszny makaron w sosie pieczarkowym, do tego jajka i dużo sera.. Pychotka! Składniki (minimum 4 osoby pojedzą :) : 400 g pieczarek 2 łyżki oleju 1 mała marchewka gałązka selera naciowego 350 g makaronu świderki 500 ml wrzątku sól, pieprz 150 g sera żółtego duża łyżka
coolinarnymieszam. Smażę na rozgrzanym oleju z obu stron do zrumienienia. Po usmażeniu, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu placki przekładam na talerz wyłożony ręczniczkami papierowymi Podaję na gorąco z sosem pieczarkowym , lub na zimno z sosem czosnkowym- polecam firmy FOLWARK . Smacznego
Kuchnia z widokiem na ogródOgraniczam mąkę pszenną i stąd pomysł klusek gryczanych Mniej klejące niż tradycyjne lane kluski. Bardzo łatwe do przygotowania. Polecam z sosem pomidorowym lub np. pieczarkowym. Kluski: 3/4 szklanki mąki gryczanej 2 jajka 1 łyżka masła pół łyżeczki soli Sos pomidorowy: 500 ml przecieru pomidorowego w kartonie 2 ząbki czosnku kilka listów świeżej bazylii łyżeczka cukru łyżeczka soli szczypta pieprzu
BullioIdealne "finger food" czyli przekąska którą się chwyta w rękę i je palcami. Można też podać normalnie do obiadu, tak jak ja dzisiaj to zrobiłam z buraczkami i sosem pieczarkowym. Składniki na około 10 małych klopsików 500g rozmrożonych filetów z łososia jajko 1/4 szklanki bułki tartej sok z limonki mały pęczek natki pietruszki Łososia zmielić, dodać jajko,bułkę
Delusional TrinePiękne słońce i niebieskie niebo. Mam nadzieję, że nikt z Was nie spędza tej soboty samotnie. :) W końcu trzeba się jakoś rozgrzać :) Polecam Wam dzisiaj paszteciki na ciepło z pieczarkowym farszem. Idealne do barszczu, albo solo. Ich niezwykłość kryje się w cieście. Krucho - drożdżowym. Co do farszu, niech każdy wybierze swoje ulubione nadzienie, u mnie padło na pieczarki. Powodzenia
Kuchnia Pani Wiosnywersję na słodko, z suszoną żurawiną, ubitymi białkami i sosem jogurtowym. Chyba pokuszę się na ich dość szybkie wykonanie U mnie kotlety z kaszy jedliśmy z sosem pieczarkowym i surówką na bazie marchewki. Inspiracja na kotlety stąd , tylko u mnie zdecydowanie inne proporcje na korzyść kaszy. Kaszę jaglaną możemy podprażyć przed gotowaniem lub też kilkukrotnie przelać ciepłą wodą, dzięki
Mieszam w Garnkumini marchewkami 2. Szybki kurczak w sosie słodko-kwaśnym 3. Kurczak w pomidorach z kalafiorem 4. Kurczak w sosie cebulowo- czosnkowym 5. Kurczak z kuskusem i cukinią w sosie pieczarkowym 6.Dietetyczny kurczak na jogurcie z ciecierzycą, szpinakiem i groszkiem cukrowym 7. Kurczak z soczewicą 8. Kurczak w sosie sojowym i miodzie 9.Kurczak w kremowym sosie serowym z pieczarkami
VioletoweKucharzeniepołączyłam dwa w jednym czyli ciasto jak na kopytka tyle, że nie były one gotowane tylko smażone. I jeszcze jeden ważny element a mianowicie to, że nadziałam je farszem pieczarkowym. Składniki: ok. 1 kg ugotowanych ziemniaków (przepuszczonych przez praskę) mąka 1 jajko 0,5 kg pieczarek
Amatorka kuchennaserwowany na powitanie nowego roku. Nie inaczej będzie i tym razem, dlatego już dziś przedstawiam przepis na pyszne chrupiące paszteciki z pieczarkowym farszem. Składniki na dwanaście sztuk pasztecików 500 g mąki pszennej 2/3 szklanki mleka 2/3 szklanki wody 1 łyżka cukru 20 g drożdży 3 łyżki masła 1/2 łyżeczki soli
Miód i pieprzPrzepis na te bułeczki znalazłam na wielkim żarciu. Przypomniałam sobie, że kiedyś robilam już podobne z farszem pieczarkowym, czy tuńczykowym, tyle,że były one zapiekane w piekarniku. Te, może nieco mniej zdrowsze, bo panierowane i smażone są, śmiem twierdzić, o niebo lepsze. Wyszły mięciutkie, z chrupiącą panierką, takie „męskie”, bo wypełnione po brzegi farszem mięsnym. Wystarczy pół
Smaki Na TalerzuSałatka z bobu z buraczkiem i fetą Sałatka z łososiem i granatem Roladki z bakłażana faszerowane serem feta Mus szparagowy z krewetkami Pieczarki faszerowane mięsem krabowym Tradycyjny hummus Pasta pieczarkowa ze szczypiorkiem Węgierska zupa gulaszowa Curry z wołowiny Kefta wołowa Bułeczki z pieczarkami Zapiekanka z ciasta filo ze szpinakiem, fetą i papryką Pizza bianca z szynką parmeńską i rukolą
Codzienne Gotowanie