zwykłym tosterze (takim na sandwiche). Wyszły super - nie dość że pyszne i chrupiące, to jeszcze od razu podzielone na mniejsze części. Do tego fantastyczny farsz z kurczaka, pieczarek, pora i sera żółtego. Idealne na przekąskę, gorącą przystawkę lub szybki obiad. Po prostu pychota :) SKŁADNIKI: (na 2 porcje po 4 szt) - ilości podaję jedynie orientacyjnie, wszystko zależy od własnych upodobań(...)placki tortilli 1/2 pora 10 małych pieczarek pół małej piersi kurczaka 5 dag sera żółtego 1. Kurczaka pokroić w drobną kostkę, doprawić (u mnie przyprawa kebab-gyros), usmażyć. 2. Por pokroić w cienkie plasterki, zeszklić na maśle. 3. Pieczarki przekroić na pół. Dodać do pora i razem udusić do miękkości. Posolić do smaku. Jeśli warzywa puściły za dużo wody, należy
Kto ugości moich gości?porządne łyżki ostrej musztardy (u mnie Sarepskiej, może być także chrzanowa, dijon lub rosyjska) 2 plastry boczku połowa średniego ogórka kiszonego 2 słupki papryki 1 średniej wielkości pieczarka 2 plasterki żółtego sera pieprz Sos: 2 łyżki smalcu lub oleju ok. 300 ml wody lub bulionu 50 ml wódki (opcjonalnie, dodajemy ją po to aby mięso było bardziej miękkie) pieprz sól(...)wpływem soli mięso lubi stwardnieć, więc lepiej dodać ją już później. Z jednej strony (tej od której będziemy później zawijać roladkę) układamy plasterek boczku, plasterek sera żółtego, ćwiartkę ogórka kiszonego, połowę pieczarki i 1 słupek papryki. Mięso ściśle zawijamy od strony dodatków i spinamy je wykałaczkami lub owijamy grubą nitką przeznaczoną do wiązania mięsa. Mięso obsmażamy, w wysokiej patelce
PatiGotujeświeżych drożdży duża szczypta soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oleju farsz 400 g piersi kurczaka przyprawa do kurczaka olej do smażenia 1 duża cebula 250 g pieczarek 200 g sera żółtego sól,pieprz sos pomidorowy do pizzy lub ajwar do posmarowania ciasta oraz 1 jajko do posmarowania sezam do posypania Przygotować farsz. Piersi kurczaka pokroić w niedużą kostkę, oprószyć(...)tylko na środku aby brzegi były suche dzięki temu łatwiej będzie skleić pieroga). Przy jednym brzegu ułożyć kilka kawałków podsmażonego kurczaka oraz ok 2 łyżki podsmażonych pieczarek i całość posypać startym żółtym serem. Ciasto złożyć na pół formując dużego pieroga, brzegi dokładnie zlepić. W ten sam sposób przygotować pozostałe pierogi. Gotowe pierogi ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Posmarować
Monia miesza i gotujeFarsz pieczarkowy: 250g pieczarek 1 średnia cebula Olej kokosowy Czosnek granulowany Sól, pieprz 2 łyżki sera białego (u mnie chudy) 2 łyżki startego parmezanu (albo innego twardego sera) Przygotowanie: Pieczarki trzemy na średnich oczkach. Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym. Gdy cebula się zeszkli wrzucamy do niej starte pieczarki, przyprawiamy wszystko solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym(...)odparowaniu wody z pieczarek odstawiamy je, aż lekko przestygną, dodajemy oba sery (biały i parmezan), i mieszamy wszystko. Próbujemy czy lekko za słone (tak jak przy poprzednim farszu – żeby pierogi nie wyszły mdłe) i farsz gotowy
Jak gotować i nie zwariowaćAkurat w dobrym momencie znalazłam ten cytat...:) Dzisiaj propozycja na obiados. Kto nie ma jeszcze pomysłu może skorzysta z tego? Moi domownicy zachwalali:) Karkóweczka pod kołderką z pieczarek, cebuli i sera. Brzmi zachęcająco? Następnym razem dodam jeszcze nieco startego sera na wierzch, mniam :) Ja swoje mięsko podałam w towarzystwie ziemniaczków i buraczków ale możecie dodatki zastąpić tymi według własnych upodobań(...)wykładamy na spód połowę pieczarek. Na to układamy podsmażone mięso i przykrywamy cebulą z papryką. Na wierzch kładziemy resztę pieczarek. Wierzch polewamy bulionem (około pół szklanki). Jeśli ktoś ma ochotę może w tym momencie posypać wierzch dania startym żółtym serem :) Mięsko wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i zapiekamy 45 minut :) A oto piosenka na dzisiaj :) Lubicie takie klimaty
My simple kitchenCiasto: 35 dkg mąki 30 g świeżych drożdży 180 ml gazowanej wody mineralnej 2 łyżki oleju rzepakowego 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka cukru Farsz pieczarki kiełbasa ser żółty pomidor przyprawa do pizzy Dodatkowo ketchup z cukinii Drożdże rozpuścić w połowie ilości wody,dodać 1 łyżkę mąki i cukier .Wymieszać i odstawić(...)miejsce. Do mąki dodać sól, olej, resztę wody, rozczyn z drożdży. Zagnieść ciasto i wyrobić.Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia. Pieczarki pokroić i lekko podsmażyć , dodać pokrojoną kiełbasę. Następnie uformować pizzę , posmarować ketchupem,nałożyć dodatki, posypać serem .Piec około 15 minut w temperaturze 220 stopni.Ja pizzę piekłam na kamieniu..i od razu wyłożyłam na zimny kamień , wstawiłam do zimnego
Moje domowe kucharzeniedzisiejszym moim stole zagościła tym razem pizza z salami, pieczarkami, cebulą, serem mozzarella, serem żółtym, sosem pomidorowym, całym mnóstwem ziół i odrobiną liści szpinaku i roszpunki. Pizzą zajadają się również bohaterowie książki "Password" Mirjam Mous. "Siedzieli w trójkę przy wielkim stole w dużym pokoju. Dexter zamówił pizzę. Stefan zaczął już jeść drugi kawałek. Jego mama nie miała(...)solą i pieprzem. Smażyć mieszając od czasu do czasu . W mi ędzyczasie umyć liście roszpunki i szpinaku, drobno posiekać i również dodać do pieczarek. Usmażoną masę przelać na sitko i zostawić by nadmiar wody odkapał . Ser zetrzeć na tarce. Piekarnik nagrzać do temperatury 2 5 0°C. Gotowe ciasto posmarować cienko przecierem pomidorowym i posy pać ziołami prowansalskimi, bazylią
Passions hobbies lifeSkładniki: ciasto 600 g ziemniaków ok 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 1 jajko sól farsz 400 g pieczarek 1 cebula 100 g sera żółtego łyżka masła sól, pieprz Wykonanie: Ziemniaki obrać, umyć i ugotować w osolonej wodzie. Lekko przestudzone przecisnąć przez praskę, dodać mąkę, jajko i zagnieść ciasto. Pieczarki pokroić w kostkę, cebulę drobno posiekać, razem podsmażyć na rozgrzanym maśle(...)Przyprawić do smaku. Ser zetrzeć na tarce o małych oczkach, dodać do pieczarek, wymieszać. Z ciasta formujemy placuszki, nakładamy farsz, dokładnie zlepiamy brzegi i formujemy kulki. Kluski gotujemy w osolonym wrzątku około 5-6 minut. Podajemy ze zeszkloną cebulką
magiczna kuchnia Kasiniedźwiedziego 4-5 pieczarek PRZYGOTOWANIE: Chleb ponacinać ostrym nożem tak aby powstały na nim kostki, ale uważać żeby nie poprzecinać go na wylot. Ser żółty w plastrach przeciąć na trzy części, mozzarella w cienkie plasterki, pieczarki w plasterki(...)mikrofali roztapiamy masło minuta lub półtorej. Natkę i dymkę siekamy dodajemy masło, oliwę, 3 łyżeczki serka kanapkowego czosnkowo-ziołowego, czosnek granulowany, lubczyk i czosnek niedźwiedzi. Wymieszać. Chleb wypełnić serami i pieczarkami. Następnie wysmarować od środka i od góry marynatą maślano-ziołową. Zawinąć w papier i folię. Wstawić do piekarnika na 15 minut. Ostatnie 5 minut piec bez przykrycia. Przygotowanie wraz
ClauditteMissCookingsera żółtego - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - sól - pieprz - majeranek - tymianek Sposób przygotowania 1. - Do miski dać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia Dodać szynkę pieczarki i ser pokrojone w kostkę ,jajka szczypiorek przyprawić przyprawami wlać mleko śmietanę wszystko dobrze wymieszać przełożyć do foremek posmarowanych olejem piec 180 stopni ok 20 25 minut
W królestwie smaków Beatysera żółtego papryka marynowana około 250g pieczarek WYKONANIE Na oleju podsmażamy pokrojone pieczarki. Kroimy ciasto francuskie na 6 kwadratów. Na każdym kawałku ciasta układamy pokrojoną w paski paprykę, pieczarki oraz plasterek sera żółtego. Na to kładziemy kiełbaskę i zawijamy tak, jak rogaliki. Zapiekamy w piekarniku na około 200 stopni do momentu zarumienienia ciasta. Eet smakelijk
Zofianasmażonymi pieczarkami oraz rozpływającym się w ustach serem pleśniowym. W trwającym sezonie szparagowym tych tostów trzeba spróbować! ☺️ 4 sztuki: * bułki typu ciabatta- 4 szt. * zielone szparagi- 12 szt. * pieczarki- 300 g * ser typu camembert/brie- 200 g * cebula- 1 mała sztuka * sól, pieprz, ostra papryka- do smaku * masło klarowane- do smażenia Szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końcówki, ewentualnie obrać i ugotować(...)posiekać i razem podsmażyć na rozgrzanym maśle klarowanym, dodając przyprawy. Bułkę przekroić na pół, pozostawiając jedną krawędź nieprzeciętą, na spód wyłożyć po 2-3 łyżki pieczarek, kolejno po 3 szparagi i 2 plastry sera (dosyć grube, tak około 1 cm). Zapiekać w opiekaczu około 3-4 minuty, aż bułka się lekko zarumieni. W razie potrzeby przekroić na pół. Samcznego
Kraina Miodem Płynącawyczyszczenie lodówki z niepierwszej świeżości składników. Tym razem mój wybór padł na zestaw: obrastająca szczypiorem cebula boczek z kończącym się terminem przydatności do spożycia zwiędłe pieczarki zeschnięty ser żółty Do tego sięgnęłam do spiżarni po puszkę ananasów oraz ulubione przyprawy - w efekcie wyszła sycąca i smaczna propozycja obiadowa. Z racji, iż oszalałam ostatnio na punkcie soli cebulowej(...)tarty o średnicy ok. 27cm (wymiar denka): 1 porcja ciasta na tartę - przepis własny TU 300g boczku kopconego lub wędzonego 3 cebule - średnie 200g pieczarek 1/2 puszki ananasa 2 jaja - całe 200g sera żółtego - startego na dużych oczkach tarki - mój był akurat w plasterkach, więc po prostu pokroiłam go w drobna kosteczkę 150ml śmietany 18% 1 łyżka mąki pszennej
Grunt to przepis!żółtego sera 1. Umytą paprykę oraz cukinię kroimy w drobną kosteczkę. 2. Na rozgrzanym oleju przez minutę podsmażamy czosnek, a następnie dodajemy paprykę i podsmażamy przez 10 minut. 3. Kolejno dodajemy cukinię, kukurydzę oraz oliwki i podsmażamy przez kilka minut, aż cukinia zmięknie. 4. W międzyczasie warzywa doprawiamy sosem sojowym, sosem chili i resztą przypraw. 5. Pieczarki płuczemy, osuszamy(...)farszu, a następnie przekładamy je do natłuszczonego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na ok. 25 minut. 7. 10 minut przed końcem pieczenia na pieczarkach układamy ser. SMACZNEGO! :) Wypróbujcie również przepisu na pieczarki faszerowane boczkiem i papryką
Bez Cebulilatach osiemdziesiątych XX wieku, na ulicach pojawiły się, w dużych ilościach, przyczepy z Niewiadowa do popularnego „malucha”, z których sprzedawano zapiekanki. Bułka, pieczarki po przejściach, „ser” seropodobny, zapieczone w opiekaczu/piekarniku, polane keczupem. Szybko, w miarę tanie i... smacznie ? Ważniejsze, że można było coś przekąsić. Nie jeden raz jadłam ten smakołyk... no cóż, takie czasy i nic innego nie było(...)cytryny, dodać 3-4 łyżki wody, dokładnie wymieszać i dusić około 5 minut. Bułkę przekroić wzdłuż na pół, każdą połówkę posmarować masłem, Ułożyć na niej pieczarki z cebulą, posypać liśćmi pietruszki i serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 -190 stopni i piec 10 minut. Podawać z keczupem. Ja podałam z keczupem z cukinii od Mitowska Zagroda
królestwo garów