Już niebawem będę szefem kuchni w organizowaniu komunii, także powoli zbieram, wymyślam i redaguje przepisy. Dziś zrobiłam pieczarki faszerowane kaszą jaglaną i żółtym wędzonym serem. Wyszły rewelacyjnie także na pewno będą na stole jako przystawka. Jeżeli macie ciekawe pomysły na komunijne menu chętnie przygarnę sugestie. Składniki: 10 dużych pieczarek 1 cebula 1 jajko pieprz ziołowy sól(...)pieczarek, dodać kaszę jaglaną i pokrojonego w kostkę pomidora - wcześniej sparzonego i obranego. Wszystko dokładnie wymieszać doprawiając do smaku przyprawami. Poczekać aż przestygnie, dodać jako i starty ser. Ponownie wymieszać. Faszerować pieczarki układać w naczyniu żaroodpornym. Posypać delikatnie solą. Zapiekać 30-35 min w piekarniku rozgrzanym do temperatury 200 stopni
pieprzny smaczekziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu. Pizzę podaje się na gorąco, można ją jeść też na zimno. Ja przygotowuję pizzę z różnymi dodatkami, wykorzystuję m.in. pieczarki, cebulę, pomidory, oliwki, wędlinę i sery, formuję ją zaś różnie, moja pizza jest ma różną postać. Zgodnie z zasadami pizzę robi się z mąki pszennej z drożdżami, wody, soli, cukru oraz oliwy(...)meksykańską, bardzo poręczne, są doskonałą przekąską, którą można zjeść na śniadanie, zabrać do pracy, czy na piknik. Na alkoholowej imprezie również sprawdzą się jako zagryzka. Pizza z szynką, pieczarkami i serem w postaci 4 mniejszych blatów, wtedy nie trzeba jej kroić Focaccia z papryką, pomidorkami koktajlowymi i rozmarynem Focaccia to potrawa z kuchni włoskiej, ciasto jest podstawą pizzy
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięSkładniki: 6 bułek (gładkich, bez nacięć na górze) Ok. 300 – 400 g pieczarek 1 niewielka cebula Masło Sól, pieprz Ok. 10 g tartego żółtego sera Wykonanie: Pieczarki umyć i pokroić na kawałki. Cebulę posiekać i poddusić na patelni razem z pieczarkami. Doprawić do smaku. Z bułek ściąć wierzch i wydrążyć środek. (Można(...)wysuszyć i zmielić na bułkę tartą.) Środek bułek posmarować masłem. Włożyć podduszone pieczarki. Wierzch każdej bułki posypać startym żółtym serem. Włożyć do naczynia do zapiekania lub na blaszkę. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 15 – 20 minut, aż ser się roztopi, a bułeczki przyrumienią. Podawać na ciepło
Sto kolorów kuchniSzybkie i proste, domowe zapiekanki na bułkach i chlebie. Składniki Bułki lub chleb -ok. 5 bułek lub 7-8 kawałków chleba Pieczarki 500g Ser żółty 200-250g Cebula 2 sztuki Sól do smaku Pieprz do smaku Ketchup Wykonanie: Ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oleju na złoty kolor. Pieczarki zetrzeć
Kulinarne PrzebojeSKŁADNIKI Ciasto: 30 g drożdży, ½ łyżeczki cukru, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki oliwy z oliwek, ok. 2 szkl. mąki, ¾ szkl. ciepłej wody, Nadzienie: 5 plastrów szynki, 2 pieczarki, kawałek czerwonej papryki, kulka sera mozzarella Sos: 2 łyżki ketchupu, 2 łyżki przecieru pomidorowego, suszona bazylia(...)WYKONANIE Ciasto: Drożdże rozkruszamy w dużej misce, dodajemy sól, cukier i wodę, mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 5 min.w ciepłe miejsce. W tym czasie kroimy szynkę, paprykę, pieczarki i ser w plastry lub paski. Do podrośniętych drożdży dodajemy mąkę i olej, szybko wyrabiamy. Rozwałkowujemy i wykładamy na dużą blachę wyłożoną pergaminem. Ciasto nakłuwamy widelcem, smarujemy ketchupem wymieszanym z przecierem
słodki bratekkrokietów: Naleśniki: - szklanka mleka; - szklanka wody gazowanej; - 2 jajka; - 250 g mąki pszennej; - duża szczypta soli, pół łyżeczki cukru; - łyżka oleju do ciasta; Farsz: - 40 dag pieczarek; - 1 duża cebula; - 15 dag żółtego sera; - sól, pieprz; - olej do smażenia - jajko i bułka tarta do panierowania Wykonanie: Cebule drobno siekamy, podsmażamy na oleju. Pieczarki kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię(...)ciasto na naleśniki. Wszystkie składniki umieszczamy w mikserze i miksujemy na gładką jednolitą masę. Ja zawszę odstawiam ciasto na 30 minut przed smażeniem. Do wystudzonego farszu dodajemy starty żółty ser i doprawiamy wszystko solą i pieprzem do smaku. Smażymy naleśniki. Na każdy układamy porcję farszu i zwijamy. Obtaczamy w jajku i bułce tartej i smażymy na złoty kolor. Smacznego! function
dom-agi.plłyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego Wykonanie: Filety umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam. Na patelni roztopiłam 1 łyżkę masła i na gorący tłuszcz wkładałam porcjami(...)desce nie zdejmując papieru. Na całej jego powierzchni rozłożyłam porcje mięsa. Zostawiłam jedynie po ok. 2 cm miejsca od brzegów. Następnie rozsypałam połowę startego sera i pieczarki. Na wierzchu ułożyłam obie papryki i kukurydzę. Na koniec wyłożyłam ser. Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Ciasto zwinęłam w roladę (bez papieru). Włożyłam do foremki keksówki wyłożonej
Kuchnia u Krysisól pieprz Sos beszamelowy 250 ml mleka 2 łyżki masła 50 g mąki pszennej gałka muszkatołowa sól pieprz Pieczarki 500 g pieczarek 1 cebula 1 łyzka masła klarowanego sól pieprz płaty makaronu lasagne 300 g żółtego sera Wykonanie: Sos boloński W rondlu rozgrzać olej i zeszklić na nim drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso mielone i smażyć stałe mieszając. Kiedy(...)być tylko lekko ugotowany. W naczyniu do zapiekania układamy warstwy: 1 cienka warstwa sosu beszamelowego 2 makaron 3 sos boloński 4 warstwa startego sera 5 makaron 6 pieczarki 7 starty ser 8 makaron 9 starty ser Jeśli chcemy warstwy możemy dalej powtarzać. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C około 20-25 minut. Smacznego lasagne z mięsem i pieczarkami
O kuchni z uczuciemDanie dla 5 osób. Składniki: Podwójna pierś drobiowa 5 - 6 pieczarek 30 g sera żółtego masło przyprawy: sól, pieprz, vegeta, olej do smażenia Do panierowania : mąka , 2 jajka, bułka tarta Sposób wykonania: Pieczarki oczyściłam pokroiłam w plasterki, podsmażyłam na odrobinie oleju, wystudziłam. Pierś kurczaka umyłam , pokroiłam na części formując 5 kotletów, rozbiłam, posypałam solą, pieprzem i odrobiną vegety. Na środek(...)każdego kotlecika położyłam podsmażone pieczarki, starty żółty ser i odrobinę masełka, ciasno zwinęłam. Panierowałam najpierw w mące, potem w rozkłóconym jajku z dodatkiem przypraw a na końcu w bułce tarte. Smażyłam na wolnym ogniu z obu stron na rumiano
Darcia w kuchniRisotto jest włoską potrawą, ale mimo, że mieszkam na Kaszubach bardzo często gości na moim stole. Dlaczego? Ponieważ połączenie ryżu, pieczarek i sera jest wspaniałe dla mojego i mojej rodzinki podniebienia. Risotto najlepiej smakuje zaraz po przyrządzeniu a nie odgrzewane. Chociaż z drugiej strony gdy pozostanie mi risotto z obiadu to podgrzewam je i również jest smaczne :) Składniki(...)mieszamy. Risotto gotujemy na dużym ogniu cały czas dolewając wywaru. Gdy nasz ryż jest już al dente zdejmujemy go z ognia, dorzucamy pieczarki i mieszamy. Ostatnimi produktami, które dodajemy do naszego risotto jest starty ser , 1 łyżka masła, natka pietruszki oraz oczywiście sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Garnek przykrywamy pokrywką i na chwilę odstawiamy
Amatorka kuchennaŁatwe Tanie Przepis na zapiekankę makaronową z pieczarkami, kiełbasą i żółtym serem. Składniki 0,5 kg makaronu 4 laski ulubionej kiełbasy (u mnie śląskiej) 0,5 kg pieczarek ulubiony żółty ser 1 cebulka tłuszcz do smażenia (u mnie oliwa do kiełbasy i masło do pieczarek) 1 łyżka gęstej śmietany i 1 łyżka majonezu, oregano, […] Artykuł Zapiekanka makaronowa z kiełbasą
PysiaGotuje.plżurawiną i brie lub tosty z boczkiem, serem i figami , wszystkie są obłędne! Zapraszam po przepis. Scroll down for recipe in English Tosty z grzybami i serem (4 porcje) Składniki: 450 g pieczarek, pokrojonych w plasterki 1 łyżka oleju roślinnego 1/2 małej cebuli, pokrojonej w kosteczkę 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę 2-3 łyżki białego wina (opcjonalnie) 1 łyżka
karmelowykońca normalny? To chociaż kształt schabowego zmieniłam na koperty i dodałam farsz z pieczarek :) Składniki 4 małe lub 2 duże plastry schaba (najlepiej grube) 6 pieczarek garść startego żółtego sera sól pieprz słodka papryka masło jajko bułka tarta Schaba rozbijamy na jak najcieńsze plasterki, posypujemy przyprawami i odstawiamy do lodówki. W tym czasie pieczarki siekamy i smażymy na maśle(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Wyjmujemy schaba z lodówki i na każdym płacie na środku rozsmarowujemy pieczarki i posypujemy je żółtym serem i zwijamy na zasadzie koperty (ważne by schab był ściśle zawinięty) jeżeli mamy małe plastry schaba możemy koperty zabezpieczyć dodatkowo przed rozpadnięciem się połówkami wykałaczek. Koperty panierujemy w jajku i bułce tartej. Na patelni rozgrzewamy dość dużą
Piekielna Kuchnia PatiKrucha i szybka w przygotowaniu pieczeń z siekanymi kawałkami filetu z piersi kurczaka, pieczarkami i żółtym serem. 1 filet z piersi kurczaka Przyprawa do mięsa 1 biała cebula 6 pieczarek 3 ząbki czosnku 4 łyżki startego żółtego sera 2 łyżki świeżej natki pietruszki 3 jajka Sól Pieprz Filet z piersi kurczaka kroimy na małe kawałeczki. Doprawiamy przyprawą do mięsa(...)kurczaka dodajemy pokrojoną w kosteczkę cebulę, pieczarki, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz żółty ser i natkę pietruszki. Na końcu wbijamy jajka i doprawiamy sola i pieprzem. Całość dokładnie wyrabiamy. Masę przekładamy do foremki o wymiarach 26x12 cm. Pieczemy w 190*C przez 60 minut. Foremkę możemy wyłożyć papierem do pieczenia aby później łatwiej było wyjąc mięso
VioletoweKucharzenieplacek z kaszy z pieczarkami i serem Wersja tego posiłku dedykowana jest w szczególności do osób, które mając niewiele czasu, nie chcą zrezygnować z przyrządzania własnych potraw. Jest to sycący i smaczny posiłek, z powodzeniem zastępujący fast fooda, w dodatku w jego składzie znajdziemy bogactwo cennych i niezwykle potrzebnych naszemu organizmowi składników. Zresztą dosyć wstępu, bierzmy się za robotę składniki(...)trzech osób 1 szklanka kaszy manny 1 pomidor 200 g pieczarek 4 łyżki oliwy czosnkowej 70 g sera pleśniowego lub żółtego 3 jajka 3 łyżeczki proszku do pieczenia sól sposób wykonania Do misy dodajemy kaszę manną, proszek do pieczenia, rozbite jajka, oraz sól. Całość przez chwilę mieszamy i układamy na blachę z piekarnika, wyłożoną pergaminem, formując
Miód i pieprz