SKLADNIKI 0,5 kg pieczarek 300 ml śmietanki 30% sok z cytryny sól, pieprz, cukier 1 średnia cebula tymianek natka pietruszki ser pleśniowy masło WYKONANIE(...)grzyby. Solimy je,aby puściły wodę. Po kilkunastu minutach płyn powinien odparować.Wlewamy teraz śmietankę i doprawiamy całość solą, pieprzem oraz tymiankiem świeżym ,lub suszonym .Dla podkreślenia smaku pieczarek kroimy ser jak najdrobniej i wrzucamy do garnka. Całość dusimy kilka minut, aż sos lekko zgęstnieje. Na koniec posypujemy garścią świeżej natki z pietruszki. Smacznego
w mojej kuchniPrzepis na te pieczone filety z kurczaka jest banalnie prosty:). Robi się je szybko i smakują jak pizza! 2 duże filety z kurczaka 150g żółtego sera 3-4 pieczarki koncentrat pomidorowy zioła prowansalskie pieprz, sól 1. Filety kroimy na 3-4 mniejsze kawałki i rozbijamy. 2. Ser ścieramy na dużych oczkach tarki, pieczarki kroimy w plastry. 3. Każdy(...)kawałek fileta posypujemy solą i pieprzem, smarujemy koncentratem pomidorowym, posypujemy ziołami prowansalskimi. Obsypujemy obficie serem a na wierzch układamy pieczarki. 4. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 30 minut
Szefowa kuchniżółtego sera1 jajkosiekana natka pietruszkisól, pieprz1 łyżka bułki tartejolej Sposób przygotowania:1. Umyć pieczarki, wydrążyć nóżki. Kapelusze lekko posolić i odłożyć na bok.2. Szynkę i ser żółty pokroić w drobną kosteczkę.3. Nóżki z pieczarek i cebulkę drobno posiekać, podsmażyć na niewielkiej ilości(...)oleju. Doprawić solą i pieprzem.4.Wszystkie składniki wymieszać, dodać jajko, bułkę tartą, siekaną natkę pietruszki, doprawić do smaku.5. Farszem nadziać kapelusze pieczarek, na wierzch można dodatkowo wyłożyć tarty żółty ser (pominęłam).6. Pieczarki zapiekamy w 180 st. C przez 25-30 minut.Smacznego
Kuchnia domowa Aniwszystko dzięki porowi, duszonemu z czosnkiem na masełku - mniam! Zapiekanki z pieczarkami i duszonym porem Składniki: 3 duże bułki - bagietki 1 kg pieczarek 1 średni por 4 łyżki masła + do posmarowania bagietek 30 dag żółtego sera 2 ząbki czosnku suszone oregano sól, pieprz ew. ketchup, sos czosnkowy lub inny Pora umyć, pokroić w cienkie krążki, dusić do miękkości(...)odlać wodę a gotowe pieczarki doprawić pieprzem.Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.Bagietki przekroić wzdłuż na połowę, posmarować cienką warstwą masła, wyłożyć warstwę duszonego pora na nią warstwę pieczarek i starty ser. Posypać oregano i zapiekać w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku około 5-7 minut.Podawać polane ketchupem lub innym sosem (według upodobań
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałagramowe i uformować z nich okrągłe kulki - pozostawić na 5-6 godzin w hermetycznie zamykanym pojemniku (wcześniej posmarowane odrobiną oliwy). moje dodatki to: kawałek twardego żółtego sera kilka pieczarek średnia cebula zielony sos (proporcje na 1 większy placek): około 50 ml oliwy z oliwek spora garść świeżych liści bazylii sól 2-4 ząbki czosnku około 1/3 zielonej papryczki chili(...)maksymalnej temperatury (250-300 stopni). Rozgnieść ciasto, zostawiając odrobinę wyższe brzegi (powinny mieć około 2 cm). Sosem posmarować placek pizzy, na nim rozłożyć połowę żółtego sera, posiekaną w cienkie piórka cebulę i plasterki pieczarek. Na wierzch rozsypać resztę żółtego sera. Pizzę piec przez 4-6 minut. Ciasto na tę pizzę może i wydawać się pracochłonne; przyznam
Codzienna kuchnia niecodziennaZielone brukselki i brokuły połączyłam z pieczarkami, a śmietankę, ser wymieszałam z jajkami. W naczyniu żaroodpornym warzywa z pieczarkami poukładałam i masą jajeczną zalałam. Wszystko podczas pieczenia w jedną całość się połączyło i pięknie z wierzchu zarumieniło. Zapiekanka jest prosta do przygotowania, więc zapraszam do jej zrobienia i smakowania. Składniki: 500 g brukselki, 1 brokuł(...)pieczarek, 3 jajka, suszony czosnek, 100 g sera żółtego, 100 ml śmietanki 30%, świeży tymianek, sól do smaku, pieprz do smaku, olej rzepakowy do smażenia. Przygotowanie: Brokuły myjemy i dzielimy na mniejsze różyczki. Umytą brukselkę zalewamy wodą (wody tyle żeby przykryła tylko brukselkę) i gotujemy pod przykryciem. Kiedy będzie lekko ugotowana dodajemy brokuły i sól. Nie dolewamy wody
Moniki Smakołykipieczarek - 3 łyżki jogurtu naturalnego - 2 garście szpinaku baby - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 1 łyżka sosu sojowego - kilka listków bazylii lub łyżeczka suszonej - masło do usmażenia pieczarek *opcjonalnie: ser na grilla lub oscypek Pierś z kurczaka myjemy pod bieżącą wodą, usuwamy "brzydkie części" i kroimy na małe kawałeczki. Wsadzamy do miseczki i marynujemy z sosem sojowym i ulubionymi(...)czosnek wyciśnięty przez praskę. Kiedy cebula się zeszkli, na patelnię dokładamy kaszę wraz z puree i mieszamy do ich połączenia. W tym czasie możemy usmażyć pokrojone pieczarki na maśle oraz ser. Smacznego
Be Fit Be Strongsię tego nie podejmuję, gdyż przeraża mnie stopień trudności wykonania dobrego ciasta, no i czas jaki trzeba temu poświęcić. Ciasto z Biedronki uważam za bardzo dobre :) Ulubione warzywka, pieczarki i ser mozzarella zawinięte wraz z kurczakiem w formie pierożka... Kto nie próbował, niechaj to zrobi! Składniki: (na 8 pierożków) -opakowanie warzyw na patelnię (moje to warzywka po włosku z Biedronki(...)pieczarek -150g startego sera mozzarella (z Biedronki) -ok. 400g piersi z kurczaka -2 opak. ciasta francuskiego (z Biedronki oczywiście ;p) -sól, pieprz, czosnek w przyprawie -oliwa/olej Wykonanie: Warzywka dusimy na patelni do momentu, aż zmiękną. Dodajemy przyprawę z opakowania, dokładnie mieszamy. Kurczaka kroimy w kostkę, rozbijamy na płasko, doprawiamy solą, pieprzem i czosnkiem, podsmażamy na oliwie. Pieczarki obieramy, płuczemy
KasiekGotujeKolejna przekąska z grilla. Tym razem jest to bagietka faszerowana pastą z usmażonych pieczarek z dodatkiem cebuli, serem lazur, natką pietruszki i odrobiną czosnku. Nic skomplikowanego, a zarazem wyjątkowo smacznego. Taka gorąca i chrupiąca bagietka zapewne urozmaici Wasze grillowe menu. Polecam Składniki: 1 bagietka 0,5 kg pieczarek 1 cebula 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 50 g sera lazur(...)rzepakowego 1 łyżka masła sól pieprz Przygotowanie: Na patelni rozgrzać olej z masłem, wrzucić pokrojone pieczarki i posiekaną cebulę, delikatnie posolić (nie za mocno bo ser lazur jest słony!). Smażyć, aż woda z pieczarek odparuje i wszystko się przyrumieni. Pod koniec smażenia wsypać czosnek granulowany. Następnie przełożyć do kielicha blendera i lekko zmiksować. Dodać bułkę tartą, posiekaną natkę pietruszki
Oryginalny smakmożecie takiej dostać, zamieńcie ją na żółty ser. Mój przepis może nie jest wyszukany, ale bezbłędnie pyszny! Proste połączenie aromatycznych dodatków i ciągnącego się sera, oto co mam dziś dla Was :) Pieczarki zapiekane z mozzarellą świetnie sprawdzą się jako przekąska na imprezę, bo dobrze komponują się z piwem i białym winem. Możecie podać go także z sosem z pieczonych(...)mozzarellą Składniki: 6 dużych pieczarek, portobello lub o białych kapeluszach 2 ząbki czosnku 1 papryczka chilli pęczek natki pietruszki sól 150 g tartej mozzarelli (takiej do pizzy) lub sera żółtego Przygotowanie: Pieczarki przetrzyj wilgotną ściereczką i odetnij nóżki (moje grzyby były sprzedawane już z odciętymi nóżkami). Czosnek, chilli i natkę pietruszki drobno posiekaj i nałóż do kapeluszy grzybów, lekko posól
Chilli Czosnek i Oliwawszystkie są tradycyjne, podłużne, a ta okragła jak mała zielona dyńka :) No i kupiłam i nie żałuję. Nadziałam ją bardzo prostym farszem jak do zapiekanki, czyli szynka, pieczarki i ser. Wyszło bardzo smaczne i szybkie danie. POLECAM :) Składniki ( porcja dla 3 osób) - okrągła cukinia 3 szt. ( z braku okrągłej może być też zwykła podłużna ) - dobra najlepiej lekko podwędzana szynka(...)pieczarki 30-35 dkg. - mała cebulka 1 szt - ser żółty 25-30 dkg. - sól, papryka czerwona mielona, - zielona pietruszka lub koperek ( może być suszona ) Wykonanie Cukinię przekrawam na połówki, delikatnie solę od wewnątrz i odstawiam aż puści soki. Pokrojoną w drobna kostkę cebule i pieczarki smażę na niewielkiej ilości oleju do odparowania wody. Studzę. Cukinie osuszam papierowymi ręczniczkami z nadmiaru
Kuchnia z widokiem na ogródpieczarek 15 dag żółtego sera 2 jajka 3 łyżki mąki ziemniaczanej zioła prowansalskie sól, pieprz papryka słodka chilli Wykonanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, a obrane pieczarki i ser zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Przełożyć pokrojone składniki do miski, dodać jajka i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać. Dodać przyprawy według uznania. Na patelni rozgrzać olej i porcjami nakładać masę
Pasja Smakuneeds. Does this look wrong? Składniki (na 4 tosty) 8 kromki chleba tostowego Mulino Bianco od Smaki Południa 2 średnie pieczarka około 11/2 łyżeczki musztardy stołowej kawałek kiełbasy np. podwawelskiej około 1 łyżeczki suszonej bazylii 4 plastry żółtego sera np. typu Gouda(...)Przygotowanie Pieczarki obieramy i kroimy w drobne plasterki. Kiełbasę kroimy w plastry. Każdą kromkę chleba tostowego delikatnie smarujemy z jednej strony musztardą. Na 4 kromkach układamy plasterki żółtego sera, pokrojone pieczarki i plasterki kiełbasy. Całość posypujemy delikatnie suszoną bazylią. Składamy nasze tosty (kromki z nadzieniem + kromka bez). Tosty wkładamy do opiekacza. Podajemy same lub z ketchupem. Smacznego By Magdalena beta
Słodkie okruszkitosty. Szybko i smacznie. Składniki: (na 4 tosty) 8 kromki chleba tostowego Mulino Bianco od Smaki Południa 2 średnie pieczarka około 11/2 łyżeczki musztardy stołowej kawałek kiełbasy np. podwawelskiej około 1 łyżeczki suszonej bazylii 4 plastry żółtego sera np. typu Gouda(...)Przygotowanie: Pieczarki obieramy i kroimy w drobne plasterki. Kiełbasę kroimy w plastry. Każdą kromkę chleba tostowego delikatnie smarujemy z jednej strony musztardą. Na 4 kromkach układamy plasterki żółtego sera, pokrojone pieczarki i plasterki kiełbasy. Całość posypujemy delikatnie suszoną bazylią. Składamy nasze tosty (kromki z nadzieniem + kromka bez). Tosty wkładamy do opiekacza. Podajemy same lub z ketchupem. Smacznego
Słodkie okruszkiSzybka i pyszna zapiekanka z dodatkiem pieczarek, kurczaka i makaronu. Nasyci wszystkich głodomorków. Sos oraz ser nadają jej wyrazistego i kremowego smaku. 500 g filetu z piersi kurczaka Przyprawa do kurczaka Słodka czerwona papryka 250 g pieczarek + 4 na wierzch 250 g makaronu świderki 150 g żółtego sera 1 duża biała cebula Sos: 2 łyżki masła 2 łyżki mąki(...)kurczaka i pieczarki. Smażymy do miękkości. Makaron gotujemy w delikatnie osolonej wodzie, odcedzamy. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. Mieszamy ze sobą usmażone mięso z cebulka i pieczarkami, makaron i ser. Przekładamy do wysmarowanego masłem naczynia do zapiekania. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę. Energicznie mieszamy do powstania jasnej zasmażki. Dolewamy mleko i często mieszamy. Sos gotujemy około
VioletoweKucharzenie