Warzywna potrawka z kurczaka 274przepada za zupami. Ponadto, uwielbiam warzywa, dlatego staram się wplatać je wszędzie. Sałatki, choćby najprostszej, nigdy nie może u mnie zabraknąć. Tym razem przedstawiam Wam warzywa w pysznym sosie. Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow(...)mnie mrożonka jarzyn wiosennych hortex (marchewka, kalafior, fasola szparagowa, groszek, brukselka ), brukselki nie dodałam do dania, bo jej nie lubię. Można także wykorzystać sezonowe warzywa np. fasolka szparagowa, pieczarki, cukinia i papryka. Ząbek czosnku Pół cebuli 3 ziela angielskie Liść laurowy 05 – 0,6 l bulionu ( ewentualnie woda i kostka rosołowa) 1,5 łyżki śmietany – u mnie 18% 1 łyżka
Fabryka pomysłów
Lasagne 287Składniki 9 płatów makaronu do lazanii 0,4 kg sera żółtego 0,5 kg zmielonej łopatki wieprzowej 2-3 cebule 4 marchewki 1 pietruszka 1/4 selera
czarrna od kuchni
Kotlety z gotowanego drobiu 238masła 1 czerwona cebula 1 kajzerka 100g sera żółtego w kawałku 2 jajka 2 łyżki bułki tartej do farszu + do panierowania sól, pieprz olej rzepakowy do smażenia Sposób przygotowania: Pieczarki umyć i pokroić. Usmażyć na rozgrzanym maśle z odrobiną soli, a następnie zmielić wraz z mięsem drobiowym "rosołowym", cebulą i surową piersią z kurczaka. Kajzerkę moczymy w wodzie, odciskamy(...)dodajemy starty żółty ser,bułkę tartą i doprawiamy solą oraz pieprzem wedle uznania. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju rzepakowym. Podajemy z ziemniakami, sosem- u mnie najczęściej koperkowym i surówką
Kuchnia w czekoladzie
Dania z jajem na codzień- czyli 23 jajeczne przepisy 224jajek :) Nie mogłabym raczej zostać weganką, bo jajka wprost uwielbiam. W poniższym poście zebrałam kilka ciekawych propozycji na dania z JAJEM w roli głównej 1. Jajecznica z cukinią i pieczarkami 2. Kotlety jajeczne z kaszą manną 3. Muffiny jajeczne ze szpinakiem 4. Omlet ze szpinakiem 5. Jajka faszerowane pastą chrzanowo- marchewkową 6. Jajka faszerowane pastą rybką z sardynek(...)brokułowa z jajkami 9. Pizza z jajeczną osłonką 10. Kotlety jajeczne z ryżem i szczypiorkiem 11. Zupa chlebowa z jajkiem w koszulce 12. Zapiekanka jajeczna 13. Jajka zapiekane w sosie chrzanowym 14. Muchomory- jajka nadziewane 15. Pierożki greckie z jajkiem smażone na głębokim tłuszczu 16. Jajko sadzone w paprykowych obręczach 20. Jaja w marynacie 21. Jajko po karpacku 22. Jajo
Tradycyjna Kuchnia
Pasztet z cukinii 233średnim ogniu do momentu, aż soki odparują. Odstawiamy do wystudzenia. Cukinie odciskamy w dłoniach z nadmiaru soku i przekładamy do dużej miski. Dodajemy marchew startą na średnich oczkach, przestudzone pieczarki z cebulą, posiekaną natkę pietruszki, mąkę, otręby, jajka i wszystkie przyprawy. Mieszamy wszystkie składniki do uzyskania jednolitej masy. Keksówkę o długości 30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy masę równając(...)pieczemy przez 60-70 minut. Gotowy pasztet studzimy, po czym wstawiamy do lodówki na 12 godzin. Pasztet podajemy z pieczywem. Świetnie pasuje do niego ketchup, sos jogurtowy bądź czosnkowy. Notatki * można pominąć ** można zastąpić oliwą by Małgorzata Hert Wędrówki po kuchni http://www.wedrowkipokuchni.com.pl
Wędrówki po kuchni
Mięso mielone w cieście francuskim 483Smażyć do całkowitego odparowania wody. Mięso mielone również podsmażyć w bardzo małej ilości tłuszczu. Przyprawić do smaku solą, pieprzem, czerwoną słodką papryką i majerankiem lub innymi ulubionymi przyprawami. Podsmażone pieczarki z cebulą wymieszać w misce czy też innym naczyniu razem z mięsem mielonym i pozostawić do ostygnięcia. Po ostygnięciu wyłożyć na ciasto francuskie, wzdłuż na środku. Na mięso wyłożyć odsączoną(...)posypać serem żółtym. Boki ciasta francuskiego ponacinać i na zmianę przeplatać. Posmarować roztrzepanym jajkiem oraz posypać majerankiem. Piec w rozgrzanym piekarniku do 200stopni C i piec ok.30minut. Przygotować sos majonezowo czosnkowy: wymieszać śmietanę, majonez, ketchup z wyciśniętymi ząbkami czosnku. Smacznego
W kuchni u Moniki
Pieczarki 245straganach przez cały rok. Od ponad piętnastu lat pieczarka ma też w Polsce swoje święto podczas, którego prezentują się najwięksi producenci tego grzyba. Młode uprawiane na zdrowym podłożu pieczarki są bardzo dobrym źródłem potasu (289 mg/100g ), kwasu pantotenowego ważnego dla prawidłowego metabolizmu, niacyny obniżającej poziom cholesterolu i ryboflawiny niezbędnej do produkcji przeciwciał. Należą do najsmaczniejszych grzybów. Do celów kulinarnych najlepsze(...)kulistych kapeluszach i grubym trzonie. Można je spożywać na surowo. W kuchni stosuje się je jako dodatek do zapiekanek i pizzy, składnik farszu do uszek lub krokietów , do przyrządzania sosów
Wiem co jem
Makaron z suszonymi pomidorami i oliwkami 218Dania makaronowe uwielbiam pod każdą postacią. A ten sos pasuje do ich każdego rodzaju, jest cudowny i aromatyczny, przebija się tu słodycz suszonych pomidorów i lekko cierpki, wytrawny smak oliwek. Do tego dużo prażonych migdałów i posiekanej natki – to absolutny obowiązek! Pyszne i rozgrzewające jedzenie, które sprawia, że ostatnie podrygi zimy stają się bardziej znośne. Składniki na 2 duże(...)porcje: 250 g pełnoziarnistego makaronu (można wypróbować też kukurydziany, amarantusowy lub gryczany) 600 g pieczarek garść suszonych pomidorów (polecam rossmannowe Ener Bio) 2 garście zielonych oliwek 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 50 g tofu (najlepiej wędzonego) odrobina bulionu lub oliwy pęczek natki pietruszki 3 łyżki płatków migdałowych do smaku: sól, pieprz, ½ łyżeczki tymianku Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu
Roślinna - blog wegański
Spaghetti bolognese 213Dzisiaj na obiad polecam spaghetti Bolognese. Klasyka kuchni włoskiej, ciepły sos mięsny , historią sięgającą czasów średniowiecza, pochodzący z Boloni. Włosi uważają że sekretem tej potrawy jest długie gotowanie, nawet do 4 godzin. :) Moje bolognese jest trochę zmodyfikowane I dostosowane do mojej kuchni. Zaczynamy Składniki: 350 gr mięsa mielonego wołowego 1 cebula 1 marchew 400 ml pomidorów(...)posiekanych 2 łyżki oregano 125 ml czerwonego wytrawnego wina sól, pieprz 1 łyżka oliwy z oliwek ok 100 gr pieczarek 2 ząbki czosnku Wykonanie: Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekaną cebulę. Smażymy ok 3 min. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek I pokrojoną w półtalarki marchew. Smazymy ok 2 min. Dodajemy mięso mielone I oregano. Smażymy do momentu aż mięso
Smaki Edyty
Pierożki z nadzieniem z kurczaka, czyli indyjskie Samosos 200indyjską i ich przyprawami. W Polsce ciągle nie jest bardzo popularna kuchnia indyjska, więc zrobiłam dla Was wersję po Polsku. Wersja indyjska zrobiona również dla mnie. Wystawię wieczorem. Wykonanie sosu Raita patrz tu http://kuchniapokolen.pl/sos-jogurtowy-indyjski-raita/ Wykonanie ciasta na pierogi – do miski wsypać mąkę, zrobić wgłębienie. Smalec pokroić na drobne kawałeczki, wlać wodę i szybko zagnieść. Masa musi być(...)Wykonanie nadzienia w thermomix włożyć kawałki sera i zmiksować, obroty 6, czas 3-4 sekundy do naczynia miksującego dodać pokrojone na mniejsze kawałki mięso, cebulę pokrojoną w kawałki i pieczarki, zmielić obroty obroty 5, czas 6 sekund. Proponuje jednak nie zakładać miarki i obserwować jak zmielone jest mięso. Czas zależy jakie kawałki wrzucicie, więc czasami czas musi być dłuższy
Kuchnia Pokoleń
Kurczak w sosie porowym 18702Masło klarowane- wytwarzane jest przez gotowanie masła na bardzo małym ogniu i usuwaniu piany, która wytwarza się na wierzchu masła oraz osadu. Stosowane jest do smażenia
O kuchni z uczuciem
Pieczone fajitas z warzywami 194chili - sól i pieprz do smaku - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oleju do smażenia 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i oprószamy solą, aby szybciej puściły wodę. 3. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę i całość podsmażamy jeszcze przez 10-15 min, aby papryka zmiękła (w razie(...)Następnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, soczewicę, sok z limonki oraz przyprawy. 5. Ostatni na patelni ląduje przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos próbujemy i jeśli potrzeba ponownie doprawiamy. 7. Na połowie tortilli układamy starty ser, porcję farszu i ponownie porcję sera. Placek składamy, dociskamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego
Bez Cebuli
Spaghetti bolognese z kaparami 238przygotowania: - mięso usmaż na oleju rzepakowym Wielkopolskim , doprawiając według uznania solą morską, świeżym pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką, - usmażone mięso przełóż do garnka, - na tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki - dodaj je następnie do mięsa, - ponownie na tej samej patelni dodaj odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych(...)pomidorowy, dodaj oregano i wszystko razem duś na wolnym ogniu przez ok.45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając, - w między czasie pokrój suszone pomidory i dodaj do sosu oraz ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu, - na ugotowany makaron dodaj sos, posyp każdą porcję kaparami oraz rukolą. SMACZNEGO! #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski
MintTaste
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 142opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli są zbyt duże. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej(...)pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy pokrojonego buraka
Martyna Cooks