pieczarki w sosie - 5527 przepisów (strona:253/369)

Pieczone fajitas z warzywami 167

chili - sól i pieprz do smaku - 1 łyżkę masła - 1 łyżkę oleju do smażenia 1. Na rozgrzanym tłuszczu przez minutę podsmażamy przeciśnięty przez praskę czosnek. 2. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i oprószamy solą, aby szybciej puściły wodę. 3. Po ok. 10 minutach dodajemy pokrojoną w paski paprykę i całość podsmażamy jeszcze przez 10-15 min, aby papryka zmiękła (w razie(...)Następnie dodajemy odsączoną czerwoną fasolę, soczewicę, sok z limonki oraz przyprawy. 5. Ostatni na patelni ląduje przecier pomidorowy. Całość dokładnie mieszamy i podsmażamy jeszcze przez kilka minut, aż sos zgęstnieje. 6. Gotowy sos próbujemy i jeśli potrzeba ponownie doprawiamy. 7. Na połowie tortilli układamy starty ser, porcję farszu i ponownie porcję sera. Placek składamy, dociskamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego

Bez Cebuli
Spaghetti bolognese z kaparami 207

przygotowania: - mięso usmaż na oleju rzepakowym Wielkopolskim , doprawiając według uznania solą morską, świeżym pieprzem, majerankiem oraz słodką papryką, - usmażone mięso przełóż do garnka, - na tej samej patelni usmaż pokrojone pieczarki - dodaj je następnie do mięsa, - ponownie na tej samej patelni dodaj odrobinę oleju i podsmaż pokrojoną cebulę i wyciśnięty przez praskę czosnek, dopraw solą i pieprzem - dodaj wszystko do pozostałych(...)pomidorowy, dodaj oregano i wszystko razem duś na wolnym ogniu przez ok.45 minut do godziny, co jakiś czas mieszając,  - w między czasie pokrój suszone pomidory i dodaj do sosu oraz ugotuj makaron wedle instrukcji na opakowaniu, - na ugotowany makaron dodaj sos, posyp każdą porcję kaparami oraz rukolą. SMACZNEGO! #OlejKonwenanse #OlejWielkopolski

MintTaste
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 121

opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli są zbyt duże. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej(...)pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy pokrojonego buraka

Martyna Cooks
Sałatka z pieczonego buraka, sera feta, na miksie sałat i z prażonymi orzechami 211

surowego mięsa, teraz robi się także z warzyw czy ryb. Podobno jest to dopuszczalne. Ja mam mieszane odczucia, bo to trochę jak robić kotlet de volaille z serem czy pieczarkami. Tak, wiele osób to robi, nawet na blogach się z tym spotykam... W każdym razie dzisiaj zapraszam na sałatkę z pieczonego buraka, z fetą, orzechami i miksem sałat. Proste danie(...)pewno najecie się taką sałatka 😊 Składniki na 1 porcję: miks ulubionych sałat - spora garść 1 średniej wielkości burak 1 łyżka łuskanych orzechów włoskich 50-70 g sera feta  sos (ilość przybliżona) : 1 łyżka oliwy 1 łyżka octu balsamicznego szczypta soli szczypta grubo mielonego pieprzu Buraka wyszorować i osuszyć. Zawinąć szczelnie w papier do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego

Codzienna kuchnia niecodzienna
Pikantne spaghetti z klopsami 221

tartej - wszystko razem mieszamy (rękoma) i formujemy małe kotleciki. Kotlety obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rozgrzanym oleju z obu stron - przekładamy do miski/pojemnika. W tym czasie kroimy pieczarki w plastry, czosnek i paprykę drobno siekamy a oliwki kroimy w plasterki i podsmażamy na rozgrzanym maśle - dorzucamy do kotletów. Fix wymieszaj z 250 ml wody - podgrzewaj (w średnim garnku(...)czasu mieszając. Do garnka dodaj kotlety i resztę składników i duś na małym ogniu ok. 7 minut. Makaron ugotuj al`dente - odcedź i wyłóż na talerze a następnie polej sosem z klopsami. Danie możesz posypać startym serem

Alutka-Gotuje
ZAPIEKANKA MAKARONOWA Z KURCZAKIEM I WARZYWAMI / RYE PASTA CASSEROLE WITH VEGETABLES AND CHICKEN 129

opakowaniu. Warzywa kroimy na kawałki mniej więcej równej wielkości. Cukinię wzdłuż na pół i w talarki, cebulę w piórka. Marchewkę porządnie wyszoruj pod bieżącą wodą i pokój w plasterki. Pieczarkom urwij nóżki, kapelusze obierz, jeśli jest taka potrzeba i przekrój jeśli są zbyt duże. Paprykę przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na paski. Wszystkie warzywa wrzuć do dużej(...)pieprz, ulubione zioła i wszystko dokładnie wymieszaj, żeby warzywa się lekko zamarynowały. Kurczaka umyj, osusz, powycinaj nieładne kawałki mięsa. Wrzuć do miski i też wymieszaj z marynatą – oliwa, sos sojowy, kilka kropel tabasco, czosnek, sol, pieprz, zioła. Wszystkie warzywa, razem z marynatą wrzucamy na rozgrzaną patelnię, smażymy na sporym ogniu aż warzywa lekko zmiękną. Osobno smażymy pokrojonego buraka

Martyna Cooks
Pulpety z indyka z pieczarkami 151

indyka 2 małe jajka kasza manna lub bułka tarta około 8 średnich pieczarek mała cebula sól, pieprz czarny mielony, kilka kropel maggi Przygotowanie : Do zmielonego mięsa dodałam drobno pokrojone pieczarki i cebulę, jajka, kaszę, sól, pieprz mielony i maggi, dokładnie połączyłam składniki i pozostawiłam mięso na chwilę by smaki się połączyły Moje mięso było dość luźne, dlatego nabierałam je dużą(...)lekkim zaokrągleniu kształtów wrzucałam na wrzącą wodę Do wody dołożyłam liść laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól Gotowałam około 5 min. Do takich pulpetów można zrobić szybki sos pomidorowy

Proste Potrawy
Zapiekanka z kaszy jęczmiennej/jaglanej 287

szklanki mleka Kaszę jęczmienną ugotować w woreczku w osolonej wodzie. Kiełbaskę (mięsko lub pieczarki) pokroić i podsmażyć na oliwie. W misce wymieszać kaszę jęczmienną z usmażoną wędlinką (mięsem lub pieczarkami). Oddzielnie podgotować jarzynki w osolonej wodzie na półtwardo. Odcedzić i wymieszać z kaszą i wędliną. Wyłożyć całość na wysmarowaną oliwą formę żaroodporną (lub blaszkę). Pomidora sparzyć i obrać ze skórki(...)kaszy. Cebulkę podsmażyć w garnku do miękkości na maśle, posypać lekko łyżeczką mąki i zarobić na masę, wlać rosołek i mleko, i zagotować. Następnie zalać kaszę w formie sosem i zapiekać w piekarniku na temp. 180 stopni al. 35 minut…. (Można posypać lekko tartym żółtym serem). Zapiekanka z pierwszego przepisu była z makaronem, przepyszna, kolejną wersję wypróbowałam z ryżem.... potem

Tradycyjna kuchnia inaczej
Hairy Lemon 194

chrupiąca. PIECZARKI: Dokładnie umyte pieczarki kroimy na 4 części. Cebulkę drobno siekamy. Oba składniki wrzucamy na odrobinę rozgrzanego oleju z pestek winogron ok. 3 łyżeczki, i tak smażymy. Gdy pieczarki zmiękną i nabiorą ładnego koloru dodajemy szczyptę soli czosnkowej i pieprzu. RYŻ: Do wody dodajemy 1 łyżeczkę soli czosnkowej i utartą skórkę z ½ cytryny. Do wody wrzucamy woreczki ryżu(...)Zieloną sałatę rwiemy na kawałeczki dodajemy pokrojone w kostkę pomidory, 5 łyżek oleju z pestek winogron, utarta skórkę z ½ cytryny oraz sok i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko razem mieszamy. SOS: Sok z całej cytryny, posiekany koperek, wyciśnięty ząbek czosnku, odrobina pieprzu i 7 łyżek oleju z pestek winogron – wszystko razem mieszamy. Sosem polewamy ryż i filety rybne. Podajemy wedle uznania

ClauditteMissCooking
Zupa gołąbkowa 214

wołowinę, liście laurowe, rozgniecione ziele angielskie, całość mieszamy i dalej smażymy. W międzyczasie na mniejszej patelni przesmażamy pokrojone w plasterki pieczarki z dodatkiem soli i drobno pokrojonego czosnku. Pieczarki dodajemy do mięsa, doprawiamy solą i pieprzem. Stawiamy na gaz duży garnek z wodą (ok. 3,7 litra wody). Kapustę włoską kroimy na kawałki (w kostkę), wrzucamy do wrzącej wody. Dodajemy(...)talarki - marchewkę i w kostkę - korzeń pietruszki. Po ok. 10 minutach dodajemy ryż jaśminowy, następnie dokładamy mięso z patelni. Na tą samą patelnię przekładamy pomidory z puszki, lekko redukujemy sos. Pomidory przekładamy do zupy, doprawiamy, w miarę potrzeby, solą i pieprzem, posypujemy roztartym w dłoniach majerankiem. Podajemy według gustu – z natką pietruszki, pieczywem – z czym, kto lubi. Zupa gołąbkowa

mojewypiekiinietylko
Szkockie ciekawostki kulinarne 146

beans), z sosem curry, z żółtym serem, lub z sosem mięsnym (gravy). Różnego rodzaju pie, faszerowane nie tylko mięsem, ale np. makaronem (macaroni cheese) i polane np. fasolką w sosie pomidorowym (baked beans). W marketach można kupić całe mnóstwo gotowych dań do podgrzania (wstawienia do mikrofalówki lub piekarnika). Istnieją całe sklepy, które specjalizują się w sprzedaży wszelkiego rodzaju mrożonek(...)ugotowane ziemniaki czy makaron gotowe do podania, a także pokrojone warzywa np. cebula, marchewka, czy nitki z batata. Powszechne są także zupy w puszkach czy różne "zapuszkowane" warzywa - ziemniaki, pieczarki, marchewka. Jeżeli interesuje Was jakie jeszcze produkty można znaleźć na półkach w szkockich sklepach, to dajcie znać, przygotuję na ten temat osobny wpis.  Czy próbowaliście któregoś z tych szkockich

Codzienne Gotowanie
Mielony nadziewany 178

trochę bułki tartej żeby lepiej się lepiło. Potem wszystko razem wyrabiamy na jednolitą masę w misce i chowamy na 1 h do lodówki. Do nadziewania szykujemy ser żółty, pieczarki, coś zielonego. Polepione kotlety rozpłaszczamy na folii i napełniamy nadzieniem. Następnie zaklejamy i kształtujemy nasze kotlety na kule lub inne formy. -- Tak przygotowane otaczamy mąką i smażymy na na rozgrzanym tłuszczu(...)brązowo, sprawdzamy wykałaczką czy nie wypływa krew, jeżeli tylko tłuszcz, to kotlety są dobre. Jeżeli będą słabo zalepione, to ser może wypłynąć. Serwujemy na gorąco lub na zimno, z sosem lub bez :)  Smacznego

chleba naszego
Nadziewane muszle makaronowe 138

porcje): makaron muszle 16 sztuk pieczarki około 300 g ser feta około 150 g 1/2 pęczka natki pietruszki cebula przecier pomidorowy 300 g ząbek czosnku sól pieprz gałka muszkatołowa Pieczarki oczyścić i pokroić w paski oraz kostkę, podsmażyć na patelni. Ostudzone wymieszać z posiekaną natką pietruszki oraz serem feta pokrojonym w drobną kostkę. Doprawić solą, pieprzem i gałką. Na kolejnej(...)przecier pomidorowy i przyprawić solą oraz pieprzem. Wlać do naczynia żaroodpornego. W międzyczasie ugotować makaron i przelać zimną wodą. Ostudzone muszle makaronowe napełniać nadzieniem (muszla = łyżeczka farszu). Ułożyć na sosie i zapiekać w piekarniku 20 minut w 180 stopniach. Jeszcze przed włożeniem do piekarnika

Karola gotuje
Oszukane gołąbki z pieczarkami 11496

wystygł) Pieczarki myjemy , kroimy i podsmażamy na patelni, aż do odparowania wody. Szatkujemy kapustę na drobno, lub ścieramy na tarce na grubych oczkach. Do miski dajemy mięso, kapustę, ryż, pieczarki, jajka, bułkę tartą, sól, pieprz plus dużo kopru. Wszystkie składniki mieszamy do całkowitego połączenia. W razie czego można jeszcze doprawić. Lepiej niech będzie bardziej doprawione, niż mniej. Formujemy(...)rondla lub do naczynia żaroodpornego - dno smarujemy oliwą. Pieczemy 15 min - nie przykrywamy. Po tym czasie zalewamy bulionem kurczakowym, zamykamy i pieczemy 45-50 min. Gołąbki gotowe.  Sos pomidorowy- polecam znany już Wam sos. Jest on przepyszny W tym linku znajdziecie wszystko co potrzeba by zrobić najlepszy na świecie sos :) - zresztą jest on moim popisowym sosem :) Szukajcie tutaj

Smaki Edyty
Gołąbki z kaszą w kapuście włoskiej 170

przestudzeniu zdejmować ostrożnie kolejne liście tak by ich nie porozrywać Kaszę ugotować w 2 szklankach wody, pokrojone pieczarki wraz z pokrojoną drobno cebulą przesmażyć na oleju Wymieszać kaszę z pieczarkami i cebulą, doprawić solą, bazylią, pieprzem i ziołami prowansalskimi do smaku Na każdy liść nakładać farsz i zawijać, (ewentualnie przyciąć główny liść ) ja wiązałam dodatkowo nitką, bo kapusta miała małe(...)były zanurzone, posolić - zagotować krótko, tak by kapusta gołąbków zmiękła. Ja podczas gotowania gołąbków przekładam je na "drugą stronę, by ugotowały się równo. Całe gotowanie już z sosem trwa około 30 min. Z 3-4 łyżek koncentratu pomidorowego , łyżki mąki, i około 1 i 1/2 szklanki wody, odrobiny cukru, pieprzu i soli do smaku przyrządzić sos do gołąbków, po wymieszaniu

Proste Potrawy
Krokiety z boczniakami i suszonymi pomidorami :) 184

krokiety, oczywiście z wcześnie wspomnianymi boczniakami, a także z dodatkiem suszonych pomidorów w oleju :) Krokiety zostały przyrządzone z mąki pszennej pomieszanej z pełnoziarnistą, z farszem warzywnym i sosem grzybowym z suszonych grzybów leśnych. Ja krokietów nigdy nie panieruję i nie smażę, tak jak jest to chyba w większości domach. Zmniejszam w ten sposób kaloryczność dania, poziom tłuszczu i oczywiście zaoszczędzam(...)przepisu. Boczniaki są tak przygotowane, aby skróciły czas przyrządzania potrawy, czyli gotowe od razu do spożycia po otwarciu. Odznaczają się miękkością, raczej nie wyczuwalnym zapachem i smakiem podobnym do pieczarek? Pomidory suszone w oleju sama często używam jako jeden ze składników sałatek, tym razem zaryzykowałam i dodałam je do krokietów. I nie żałuję! To był świetny pomysł. Dzięki czemu danie

Zdrowie na języku :P