pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:63/302)

Pizzerinki / bułeczki pizzowe 244

ciasta na cebularze. Z pizzą nie ma to zbyt wiele wspólnego (jajka, cukier, mleko, 8% drożdży), ale są całkiem dobre, ciasto wychodzi fajnie puszyste i lekkie. Na 12 pizzerinek: Ciasto: 500 g jasnej mąki pszennej typ 450, 500 lub 550 40 g świeżych drożdży 4 łyżeczki cukru 1 szklanka mleka 2 średnie jajka 60 g masła 10 g soli ciasto(...)rozczyn drożdżowy, dobrze wystudzone mleko z masłem, roztrzepane jajko. Wyrabiać ciasto mikserem przez 10 minut (sól 10 g dodać 2-3 minuty przed końcem wyrabiania). Ciasto zostawić w przykrytej misce na ok. 1 godzinę, aż co najmniej podwoi objętość. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na dobrze obsypany mąką stół (uwaga ciasto jest dosyć luźne), złożyć kilka razy na pól, odgazowując. Podzielić

Przepisy na domowy ser i chleb
Mini Pizza – Pizzerinki 151

dodaję przyprawy : oregano , bazylię , dużą szczyptę pieprzu , szczyptę soli . Całość dokładnie mieszam , sos jest gotowy . Umyte i osuszone pieczarki drobno kroję . Wędlinę kroję na mniejsze kawałki tak samo oliwki . Ser żółty ścieram na tarce o drobnych oczkach . Po około 60 minutach : Ciasto ładnie wyrosło , teraz wykładam je na blat lekko podsypany mąką , kilka razy przerabiam i dzielę je na dwie(...)krążki (tak jak na pierogi ) . Krążki ciasta układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia . Na krążki nakładam po około 1 łyżce sosu i go rozsmarowuję po cieście . Na sos układam składniki które przygotowałam : pieczarki , oliwki ser itp... Pieczenie pizzerinek : Blachę wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stopni na środkową półkę , piekarnik mam ustawiony na grzanie góra dół bez używania termoobiegu

Uwaga Babcia Piecze Chleb
Cebulowe roladki naleśnikowe 233

prawdziwą ucztą,polecam na lekki obiad te cebulowe roladki, dla tych którym znudziły się zwyczajne naleśniki...... Składniki Ciasto: 300 g mąki pszennej 2 szklanki mleka 2 jajka 1 łyżka cebulowej zupy francuskiej w proszku szczypta soli olej do smażenia Nadzienie: 200 g pieczarek 2 łyżki masła 200 g szynki gotowanej pęczek natki pietruszki 2 ząbki czosnku 2 łyżki śmietany(...)dużej patelni.  Wlewać za każdym razem sporą porcję ciasta na dość gruby naleśnik.smażyć z obu stron na rumiano.Przełożyć na talerz. Z tej porcji ciasta wychodzi 4 grube naleśniki Nadzienie:  Pieczarki umyć pokroić drobno w kosteczkę . Masło roztopić na patelni włożyć pokrojone pieczarki i dusić 7-8 minut.  Szynkę kroimy w kostkę ,czosnek obieramy i przeciskamy

Wanilia i Kardamon
IMPREZOWE BUŁECZKI 260

sól, cukier, masło i jaja. W ciepłym mleku rozpuścić drożdże. Dodać do mąki i zagnieść hakiem do ugniatania ciasta. Gdy ciasto będzie jednolite, przełożyć do miski wysmarowanej olejem, przykryć ścierką i wsadzić do lodówki, aż podwoi masę.  Farsz: Pieczarki i cebulę obrać. Pokroić w plasterki lub zetrzeć na tarce. Na patelni rozgrzać masło i wrzucić cebulę z pieczarkami. Smażyć(...)Mozzarellę pokroić w małą kostkę. Plastry serka topionego pokroić w mniejsze kwadraty. Ketchup wymieszać z oregano.  Bułeczki: Wyrośnięte ciasto zagnieść ręcznie formując wałek. Kroimy na mniejsze części po ok. 80  g. Każdą część smarujemy ketchupem, kładziemy plaster serka, pieczarki i kawałek sera mozzarella. Zwijamy bułeczkę. Wierzch każdej bułeczki smarujemy żółtkiem i ozdabiamy pestkami dyni. Układamy na blaszce wyłożonej

Kuchnia Paulettes
Zapiekane naleśniki z kurczakiem i pieczarkami. 421

warte wypróbowania, bo u mnie już drugi raz było na obiad, a to o czymś świadczy :). Polecam gorąco!   ZAPIEKANE NALEŚNIKI Z KURCZAKIEM I PIECZARKAMI.           Składniki na 3 - 4 osoby: Ciasto na 12 naleśników: 150 g mąki 3 jajka 150 g masła 375 ml mleka około 1/2 łyżeczki soli Nadzienie: 500 g piersi z kurczaka(...)powstanie gładka i jednolita konsystencja. Ciasto na naleśniki odstawić na 30 minut. Po tym czasie usmażyć naleśniki, przykryć, aby stały się sprężyste. Mięso z piersi kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, pokroić w małą kostkę, przyprawić do smaku solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny, odstawić. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokroić na niewielkie kawałki. Pieczarki wrzucić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Bułki drożdżowe z kapustą i pieczarkami 202

szklanki oleju, - 1/2 szklanki letniej wody, - 1/4 łyżeczki soli, - 1 łyżeczka cukru, - szczypta kurkumy. nadzienie: - 6 średnich pieczarek, - 1/2 cebuli, - spora garść kiszonej kapusty, - sól, pieprz, kminek. Wykonanie: Wsypać do miski suche składniki, dodać mokre wyrobić robotem lub ręcznie sprężyste elastyczne ciasto, polać je odrobiną oleju, odstawić ciasto do wyrośnięcia (w przykrytej(...)misce, można ją włożyć do zlewu z gorącą wodą). Ja byłam zbyt niecierpliwa i nie czekałam tym razem, aż ciasto podwoi swoją objętość. W czasie gdy ciasto rośnie przygotowujemy farsz. Drobno kroimy cebulę, pieczarki, szatkujemy kapustę kiszoną. Na patelnię wlewamy trochę oleju, przesmażamy cebulę dodajemy pieczarki, gdy zmiękną kiszoną kapustę, smażymy razem do czasu gdy kapusta zmięknie, przyprawiamy farsz

Co na wege obiad?
Pizzerinki z ciasta francuskiego 66

Pizzerinki z ciasta francuskiego to idealna przekąska na imprezę. Są szybkie i proste w wykonaniu, a zarazem bardzo smaczne i i dobrze prezentują się na stole. Składniki: ciasto francuskie boczek czerwona papryka pieczarki cebula pomidory pelati mozzarella jajko Sposób przygotowania: Na patelni podsmażam cebulę, dodaję boczek, następnie po chwili pieczarki i czerwoną paprykę. Smażę razem, przyprawiam i dodaję zblendowane pomidory

Wasze Przepisy
MUFFINKI O SMAKU PIZZY 195

chili posiekać drobno ( i tak je bardzo słabo czuć w smaku ,o dziwo nie dają mocnej ostrsći ) i dodać do ciasta.Szynkę  pokroić w kosteczkę, pieczarki  też dodać do muffinek. Ciasto nakładać do papilotek.Posypac serem  i ułożyć na każdej po przekrojony na pół jednym pomidorki koktajlowym.Pieczemy  w 180 stopniach przez 25 minut.Poyem je studzimy i smacznego

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Mini Calzone 291

zimno trudno się nim oprzeć i z pewnością szybko poznikają z półmisków. Mini Calzone - Składniki: ciasto: 25 g świeżych drożdży 1,5 szklanki ciepłej wody 550 g mąki pszennej (3,5 szklanki) łyżka oliwy (lub oleju) łyżka cukru łyżeczka soli farsz: ok. 250 g pieczarek duża cebula pieprz, sól, oregano, bazylia, czosnek w proszku ok. 100 g żółtego sera(...)rzadką konsystencje dlatego najlepiej wyrobić je w food procesorze lub hakami do wyrabiania ciasta drożdżowego. Staramy się nie dosypywać mąki, ponieważ ciasto straci puszystość. Farsz: Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na maśle. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę pieczarki i dusimy do miękkości. Na końcu dodajemy sól, pieprz i po szczypcie oregano, bazylii i czosnku w proszku. Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy

Słodka Strona
Włoskie calzone 202

czasie możemy przygotować sobie składniki do farszu, pokroić warzywa, zetrzeć ser, pieczarki delikatnie podsmażyć z cebulą na patelni. Lepiej je wcześniej podsmażyć, bo pieczarki zawierają w sobie dużo wody. Smażymy także kurczaka pokrojonego w kostkę.  Ciasto dzielimy na tyle części, ile chcemy przygotować "pierogów". Ja robię spore porcje, dlatego dzielę na 4 części. Po kolei rozwałkowujemy placki w kształcie(...)koła, jedną część smarujemy przecierem pomidorowym połączonym z oliwą, a dalej wykładamy podsmażone pieczarki z cebulą, kurczaka, paprykę, można dodać też pomidora, kukurydzę.....co kto lubi. Wierzch posypujemy serem, przykrywamy drugą częścią ciasta i sklejamy dookoła jak pieroga. Calzone pieczemy około 15 minut w 220 stopniach, do delikatnego zarumienienia się ciasta. Można jeść na ciepło, zimno, super smakuje podgrzane

upichcic
Pizza z oliwkami 99

kiedy ciasto nie będzie się kleić do rąk ). Odstawić w ciepłe miejsce na 20 min do wyrośnięcia .   Koncentrat pomidorowy wymiesza ć ze szczyptą oregano. Pieczarki obrać , pokroić. Ser zetrzeć na większych oczkach. Wyrośnięte ciasto r ozwałkować cieniutko i ułożyć na blachę, posmarować go przyprawionym koncentratem , posypać serem. Poukładać wędlinę i pieczarki, na górę dać oliwki ( ile się chce ). Przyprawić

Gaździnka warzy
Przyjęcie na ostatnią chwilę – jak zorganizować? 115

kurczaka i domowy sos czosnkowy. Wszystkie przepisy znajdziecie na blogu. Wystarczy wejść w zakładkę „Na przyjęcie” . Poza tym polecam Wam mieć zawsze w lodówce ciasto francuskie. Możecie je nadziać dżemem, owocami, pieczarkami, mięsem, warzywami… Możliwości jest wiele. Dowolny farsz można umieścić w cieście pokrojonym na trójkąty, kwadraty, można nadać kształt pierożków itd. Ciasto francuskie ma naprawdę duże

Słodkie okruszki
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 149

sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty kulinarne z marką Galeo 151

sosem pomidorowym z tuńczykiem fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Halaszle , czyli węgierską zupę rybną z warzywami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl – Piersi kurczaka a ‘la Wellington , czyli w cieście francuskim z kieszonkami nadzianymi szpinakiem i pieczarkami fot. Jolanta Perz-Straga i deser Zabajone w kruchym cieście z malinami fot: www.rafalnowakowski.com www.sportografia.pl Pozostałe dwa zespoły przygotowały: -Mini Quiche z szynką dojrzewającą , Kleftiko

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Przepisy na Sylwestra - inspiracje 275

majonez w słoiku Sos tatarski Wraps z kurczakiem Wytrawne wypieki Pieczone pierożki z ciasta filo ze szpinakiem Mini pizze na zaczynie poolish Pissaladiere Roladki z francuskiego ciasta z łososiem Drożdżowe bułeczki z pieczarkami Drożdżowe bułeczki z rzodkiewką Szybka tarta z warzywami Tarta ze szpinakiem i serem pleśniowym Focaccia z oliwkami Ryby Tatar z łososia z mango Korzenny śledź z rodzynkami(...)mięsem Biała kielbasa pieczona z cebulą w białym winie Bigos II Warzywne chili Chili con carne w wersji light Bigos Krokiety z pieczarkami Na słodko Pepparkakor, szwedzkie pierniczki imbirowe Świąteczne ciasteczka cynamonowe Świąteczne ciasteczka z kremem czekoladowym Ciasto korzenne Keks piernikowy Ciasto śnieżny puch z limonką Donaty (donuts) z piekarnika Szwedzkie bułeczki kardamonowe Bułeczki cynamonowe Faworki z piekarnika Ciasto rafaello

Kulinarne przygody Gatity
pikantne francuskie gniazdka z kiełbasą 154

którą można jeść na ciepło lub zimno, z sosem czosnkowym. Ciasto francuskie jest niezastąpione w mojej kuchni, zwłaszcza kiedy potrzebuję przygotować coś ekspresowo.  Składniki: arkusz ciasta francuskiego 1 kiełbasa 8-10 pieczarek po kawałku żółtej i czerwonej papryki cebula kilka plastrów żółtego sera 2 łyżki oleju sól pieprz ostra papryka oregano Cebulę posiekać, kiełbasę i pieczarki pokroić w półplasterki

Domowa Cukierenka-Domowa Kuchnia