Pieczony w rękawie filet z indyka w towarzystwie warzyw - papryki, pieczarek, ziemniaków i cebuli. Świetne i proste danie jednogarnkowe, którego nie trzeba pilnować, wystarczy pokroić wszystkie
Kuchnia MagdaLenykilka razy w tygodniu, pod różnymi postaciami. Dla mnie nowością były gotowane pieczarki. Jakiś czas temu widziałam na IG jakąś sałatkę z takimi pieczarkami. Pomyślałam, że trzeba by spróbować. I tak narodziła się idea sałatki z pora z pieczarkami. Z jednej strony miękkie i łagodne w smaku pieczarki, z drugiej wyrazisty por. To musiało się udać. Żeby nie było nudno(...)Sałatka z pora z pieczarkami na pewno na stałe zawita u nas, bo mąż wciągnął ją na jedno posiedzenie, więc na pewno kolejnym razem zrobię podwójną porcję Drukuj Sałatka z pora i pieczarek Pyszna, sycąca sałatka z pora z dodatkiem pieczarek, jajek, sera Składniki 1 szt średni por 150 g sera żółtego 300 g świeżych pieczarek 3 szt jajka
Mieszam w GarnkuMaczanka krakowska to danie o dość intrygującej nazwie, zupełnie nie kojarzące się z niczym. A na pewno nie z burgerem, bo tak wygląda na pierwszy rzut
Kuchnia MagdaLenylubię mocno podsmażyć, żeby niemal całość się przypalała. Dodajemy makaron i jeszcze chwilę wszystko dusimy. 4.21 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/lazanki-z-kapusta-pieczarkami-i-boczkiem/ MieszamWGarnku Artykuł Łazanki z kapustą, pieczarkami i boczkiem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w Garnkuwrzuć co masz w lodówce" :). Postarajmy się zatem przy jej tworzeniu ograniczyć kalorie do minimum. Kilka przerażających faktów: mała Margherita na cienkim cieście waży ok. 350g i zawiera ~616 kcal mała Capricciosa (sos pomidorowy, ser, szynka, pieczarki) zawiera ~845 kcal (waga bez zmian) pizzerka (pizza w formie "drożdżówkowej") waży ok. 100g i zawiera ~250 kcal Co zatem zrobić, aby nasza
Better Life By Auntie Juduszenie w niskiej temperaturze w tłuszczu ) czy podpalanie olejem. Roladki z majonezem i świeżymi warzywami ; Dorsz pieczony w cieście na oleju ; Dorsz ze szparagami, majonezem truflowym, szparagami i pieczarkami ; Stek wołowy
Kulinarne Fantazje Mariolisię rozpuści a bułka będzie pod ugniataniem palcem chrupać. Podajemy z keczupem. 4.7.2.17 http://mieszamwgarnku.pl/dania-bezmiesne/klasyczne-zapiekanki-pieczarkami-serem/ MieszamWGarnku Artykuł Klasyczne zapiekanki z pieczarkami i serem pochodzi z serwisu Przepisy na dania obiadowe, ciasta, zupy, desery, nalewki, przetwory
Mieszam w GarnkuSzybki pyszny obiad w angielskim stylu to pie, czyli angielska zapiekanka. Dzisiaj przygotowałam ją klasycznie, czyli kurczak, warzywa i sos śmietanowy. To wszystko przykryte i zapieczone
Bernika - moj kulinarny pamietnikWpis pochodzi z www.mgotuje.pl Dzisiaj zapraszam was po przepis na pizzę o nazwie korona, która nie tylko fajnie wygląda, ale i
Marta Gotujeczasie wyjąć ciasto na stolnicę wysypaną połową kaszy manny, zagnieść przez chwilę. Wyłożyć do formy z piekarnika, wysypanej na spodzie resztą kaszy. Na ciasto wyłożyć sos i dodatki (ser żółty, ser śmierdziuszek :) kurczak, pieczarki, papryka). Piec około 15 - 20 minut w temperaturze 220ºC. Sos: ½ puszki pomidorów 1 łyżka ketchupu Pomidory przetrzeć przez sitko, dodać ketchup, wymieszać. SMACZNEGO
kulinarnyswiatdomiTarta jest pyszna. Jestem pewna, że orzechowy spód wykorzystam jeszcze przy wielu innych wypiekowych wariacjach. Zamiast świeżych leśnych grzybów sprawdzą się też na pewno pieczarki albo grzyby suszone. Pycha! TARTA Z LEŚNYMI GRZYBAMI Z CIASTA Z ORZECHAMI WŁOSKIMI I PARMEZANEM GORDONA RAMSAYA Składniki na ciasto: - 200 gram mąki pszennej - 100 gram zmielonych orzechów włoskich - 100 gram zimnego masła - 1 średnie
Życie zamknięte w smakurozgrzanym oleju, podobnie czosnek. Do tego dorzucamy pieczarki starte na tarce o grubych oczkach. Smażymy na patelni dopóki nie odparuje cala woda z pieczarek. Po wyłączeniu ognia doprawiamy i odstawiamy na czas przygotowania ciasta. Wyrabiamy ciasto, praktycznie tak jak na pierogi, kulkę ciasta wkładamy do woreczka i dajemy mu odpocząć. Następnie dzielimy na 4 części, z których wałkujemy w miarę
MamaOskarkaZapraszam do wypróbowania nowego przepisu na CIASTO FRANCUSKIE. CZYTAJ DALEJ
Sylwetka Od KuchniPrzepis na boską pizzę :) Dziś zjedzone już 3 ;p Składniki: ser papryka kiełbasa pieczarki kukurydza cebula oliwki przyprawa do pizzy (oregano, zioła prowansalskie) Ciasto: (na 3 pizze) 400 g mąk szklanka wody 4 łyżki oleju/oliwy 1/2 kostki drożdży 2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki soli Sos pomidorowy: pół koncentratu pomidorowego (w małych słoiczkach) przyprawa do pizzy / oregano / bazylia / zioła
W kuchni bez szafekziemniaczanej 3 łyżki majonezu 3 jajka sól ,pieprz, wegeta przyprawa do kurczaka Pierś z kurczaka, paprykę, ogórek pokroić w kostkę.Dodać pieczarki i pozostałe składniki i wymieszać, doprawić do smaku.Tak przygotowane ciasto schłodzić. Na rozgrzaną patelnię z olejem nakładać porcje kotletów i smażyć z obu stron na wolnym ogniu
Moje domowe kucharzeniepowrotem do miski, dodaj usmażoną cebulkę z całym tłuszczykiem i wymieszaj skosztuj farsz i w razie konieczności dodaj, czy to kapustę, czy pieczarki, czy też więcej przypraw tak przygotowanym farszem wypełniaj krążki ciasta i formuj uszka, nadmiar wykorzystaj jako farsz do rolad, krokietów, pasztecików z ciasta francuskiego lub w dowolnym innym celu
Szybko Szybkowarbabeczki .. Gulasz z żołądków Sałatka z makaronem Gulasz z piersi kurczaka z warzywami Surówka z sałaty lodowej Sałatka z makaronem Proste i szybkie ciasto kakaowe Schabowy ciut inaczej Sałatka z tortellini Sałatka z pieczarek Babeczki z parówką
Moje domowe kucharzenieCiasto: szklanka mleka, 2 szklanki mąki, 2 jajka, szklanka wody mineralnej gazowanej, szczypta soli. Wszystkie składniki zmiksować na jednolite ciasto. Na odrobinie oleju smażyć duże, cienkie naleśniki. Farsz: 800g pieczarek, 300g żółtego sera, 2 cebule, pęczek pietruszki, sól, pieprz, szczypta ostrej papryki. Cebule obrać, pokroić w kosteczkę, zeszklić
Z miłości do słodkościsoli 1 łyżka cukru trzcinowego starta mozzarella Farsz: 12 parówek 1 papryka czerwona 200 g pieczarek 1 cebula 2 ząbki czosnku 3/4 szklanki passaty pomidorowej sól 1 łyżeczka oregano Dodatkowo: sezam jajko do posmarowania bułeczek 1. Wszystkie suche składniki na ciasto umieszczamy w mikserze, mieszamy, dodajemy ciepłe mleko w którym roztrzepujemy jajko i olej. Miksujemy i wyrabiamy ciasto(...)parówki: cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju, dodajemy posiekane pieczarki. Smażymy, dodajemy czosnek, i pokrojoną w kostkę paprykę. Podsmażamy, dodajemy oregano, doprawiamy solą i pieprzem. Na końcu wlewamy passatę, mieszamy i odstawiamy do ostudzenia. 3. Stolnicę oprószamy mąką i wyrabiamy jeszcze kilka minut nasze ciasto. Dzielimy je na dwie części. Każdą z tych części
kruche babeczkipieczarek 1 większa czerwona cebula kilka gałązek zielonej cebulki 250 g sera Mozzarella (do zapiekania) kilka plasterków wędliny kilka suszonych pomidorów sól, pieprz, oregano, zioła prowansalskie, pieprz ziołowy Przygotowanie: Mąkę przesiać do większej miski razem z olejem. Do kubka włożyć drożdże - zasypać solą i cukrem - wymieszać, wlać do mąki. Po troszku wlewać wodę do mąki i zarabiać ciasto do momentu(...)pomidorowy przyprawić pieprzem ziołowym, oregano i ziołami prowansalskimi. Czerwoną cebulę posiekać w piórka, mozzarellę zetrzeć na większych oczkach. Rozwałkować ciasto na blasze (do tych proporcji używam blachy większej kwadratowej), posmarować koncentratem pomidorowym. Posypać serem, poukładać pokrojone w cienkie plasterki pieczarki, następnie cebulę czerwoną i zieloną, przyprawić solą i pieprzem. Na koniec wędlina i suszone pomidory. Piec w rozgrzanym
Gaździnka warzySkładniki: nadzienie: 3 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, 1 biała cebula, 500 g białych pieczarek, 1 słoiczek pasty warzywnej z grillowaną cukinią i curry WAWRZYNIEC, 100 g startego żółtego sera mozzarella, sól do smaku, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, ciasto: 20 g świeżych drożdży, 200 ml ciepłej wody, 2 łyżki oleju rzepakowego rozmaryn, oregano, bazylia KUJAWSKI, ½ łyżeczka(...)cebulę pokrojoną w drobną kostkę. Dodajemy połowę pieczarek, podsmażamy kilka min, nie mieszamy, następnie dodajemy pozostałe grzyby. Zostawiamy na ogniu i czekamy, żeby woda z pieczarek odparowała, dopiero wtedy mieszamy. Smażymy kilka min, następnie odstawiamy do przestygnięcia. Dodajemy pasty warzywnej, sera, mieszamy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Ciasto: Rozkruszone drożdże mieszamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru
Moniki Smakołykicukier, drożdże, masło/olej.Miksować przez 1-2 minut i gotowe. Przekładam ciasto do miski i pozostawiam na około 30 min do wyrośnięcia. Prawda że proste? na sos: puszka pomidorów (ja użyłam rozdrobnionych) cebula 2 ząbki czosnku bazylia pieprz sól dodatki: kto co lubi u mnie ser, pieczarki, papryka, szynka Pomidory blenderuje. Cebulkę i czosnek siekam, przesmażam na patelni(...)duszę około 10 min, aż sos odpowiednio zgęstnieje.Pod koniec odpowiednio doprawiam ziołami, solą i pieprzem. Ciasto przekładam na wysmarowaną olejem dużą formę od piekarnika (lub wyłożoną pergaminem), rozciągam je palcami na całą blachę, smaruję sosem posypuję starym serem, pociętymi pieczarkami, papryką i szynką. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika do 220 stopni na około 15 min. Gotowe
na moim stole...łyżek majonezu Spora garść siekanej natki pietruszki Sól lub vegetta, pieprz czarny mielony 2 łyżeczki tymianku suszonego Olej lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: W pierwszej kolejności oczyścić pieczarki drobno posiekać i usmażyć z drobno poszatkowaną cebulką na maśle klarowanym lub na oleju do odparowania powstałego płynu, doprawić do smaku. Dodać natkę pietruszki. Ja tego nie zrobiłam za pierwszym razem(...)piec w nagrzanym piekarniku przez 20 minut w 170stopniach. Po tym czasie wyjąć ciasto i jeszcze ciepłe oddzielić od papieru ( papieru nie wyrzucać). Na cieście ułożyć surowe mięso posypać przyprawami, na to równomiernie ułożyć podsmażone pieczarki, posypać tymiankiem i zawinąć całość w roladę od szerszego boku. Zawinąć roladę w papier i zapiekać kolejne 30 minut. I gotowe
W garach u Gosiciasto! Składniki na ciasto, trzy pizze o średnicy 25-30 cm : 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 i ½ łyżeczki soli Nadzienie: 5 dag chorizo 25-30 dag sera żółtego do starcia zielone oliwki liście świeżej rukoli 10 dag pieczarek Sos pomidorowy(...)papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę. 3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach jakie lubimy. 4. Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 - 230 stopni przez ok. 7-8 minut. Gorącą
Apetyczna babeczkaselera 1 por 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sok z ½ cytryny 1½l zakwasu buraczanego Ciasto na uszka: 300g mąki 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła Farsz do uszek: 50g suszonych grzybów 150g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Barszcz: Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki- możemy(...)namaczamy całą noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia gotujemy wraz z pokrojonymi pieczarkami w tej samej wodzie do miękkości, a następnie odcedzone mielimy wraz z cebulą przez maszynkę do mięsa. Dodajmy stopioną łyżkę masła i mieszamy do połączenia składników. 4. Przygotowanie uszek: Farsz nakładamy na każdy kwadracik ciasta i zlepiamy tworząc trójkąt. Następnie zlepiamy dwa końce ze sobą. Uszka gotujemy
Kuchnia w czekoladziełyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni. 2. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Dodajemy ser starty na tarce
Szefowa kuchnizachwyt na twarzach Domowników i Gości. Składniki: Na ok. 35 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży świeżych 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru kryształu 1/2 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 15 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 puszka kukurydzy (ok 200g) 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę. 3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie
Kuchnia w czekoladzieszczypta soli sos 2 pomidory 2 ząbki czosnku świeże oregano i bazylia 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz dodatki (według upodobań) cebula pieczarki kukurydza salami oliwki papryka żółty ser A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach). Ciasto odstawić aby lekko podrosło
Kuchnia w opałachurosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek. Gdy wszystko się podsmażyło dodałam pieprz,sól i opakowanie 18% śmietany. Na ciasto położyłam plasterki obranych ze skórki pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego piekarnika i po 20 minutach w temperaturze 220 stopni
potrawyregionalneDrożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania(...)pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy. Gdy papryka ładnie zmięknie, a pieczarki wyraźnie zmaleją próbujemy farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, szczyptę soli, cukier, posiekane masło lub margarynę i mleko. Całość dokładnie zagniatamy
Słodkie okruszki