pieczarki w cieście - 4522 przepisów (strona:121/302)

Pizza z oliwkami, chorizo i świeżą rukolą 154

ciasto! Składniki na ciasto,  trzy pizze o średnicy 25-30 cm : 5 dag świeżych drożdży 1 łyżeczka cukru ½ szklanki letniej wody 3 szklanki mąki 3 łyżki oleju 1 i ½  łyżeczki soli    Nadzienie: 5 dag chorizo 25-30 dag sera żółtego do starcia zielone oliwki   liście świeżej rukoli 10 dag pieczarek Sos pomidorowy(...)papier do pieczenia dajemy troszkę oleju i kładziemy pizzę.  3. Podane składniki na sos łączymy ze sobą i smarujemy cienko ciasto. Na sos pomidorowy ścieramy cienką warstwę dobrego sera żółtego, układamy  pokrojone w plastry chorizo, pieczarki oraz oliwki w proporcjach jakie lubimy. 4.  Pieczemy w nagrzanym piekarniku 220 - 230 stopni przez ok. 7-8  minut. Gorącą

Apetyczna babeczka
Barszcz z uszkami (wigilijny) 218

selera 1 por 3 liście laurowe 5 ziarenek ziela angielskiego sok z ½ cytryny 1½l zakwasu buraczanego Ciasto na uszka: 300g mąki 1 szklanka przegotowanej, ciepłej wody 1 łyżeczka soli 1 łyżka roztopionego masła Farsz do uszek: 50g suszonych grzybów 150g pieczarek 1 mała cebula 1 łyżka masła Sposób przygotowania: 1. Barszcz: Buraki obieramy i kroimy na małe kawałki- możemy(...)namaczamy całą noc w zimnej wodzie. Kolejnego dnia gotujemy wraz z pokrojonymi pieczarkami w tej samej wodzie do miękkości, a następnie odcedzone mielimy wraz z cebulą przez maszynkę do mięsa. Dodajmy stopioną łyżkę masła i mieszamy do połączenia składników. 4. Przygotowanie uszek: Farsz nakładamy na każdy kwadracik ciasta i zlepiamy tworząc trójkąt. Następnie zlepiamy dwa końce ze sobą. Uszka gotujemy

Kuchnia w czekoladzie
Naleśniki faszerowane pieczarkami w sosie beszamelowym 639

łyżka masła 1 łyżka mąki 1 szklanka mleka 100g żółtego sera sól, pieprz, czosnek granulowany, gałka muszkatołowa 1. Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe miksujemy do połączenia składników. Smażymy na bardzo mocno rozgrzanej, suchej patelni.  2. Pieczarki i ser ścieramy na dużych oczkach tarki. Cebulę kroimy w kostkę. Podsmażamy na rozgrzanym oleju do odparowania wody. Dodajemy ser starty na tarce

Szefowa kuchni
Drożdżowe bułeczki na ciepło 115

zachwyt na twarzach Domowników i Gości. Składniki: Na ok. 35 sztuk Ciasto: 5 szklanek mąki + ok 1 szklanka do podsypywania 2 szklanki mleka 10 dkg drożdży świeżych 1/2 szklanki oleju 4 łyżki cukru kryształu 1/2 płaskiej łyżeczki soli Farsz: 2 średniej wielkości piersi z kurczaka 15 dkg pieczarek 1 duża cebula 1 puszka kukurydzy (ok 200g) 3 łyżki oleju rzepakowego(...)Pierś z kurczaka myjemy, kroimy na drobną kostkę i podsmażamy na oleju, Doprawiamy przyprawami i mieszamy. Dodajemy cebulkę drobno pokrojoną oraz pieczarki. Całość smażymy aż do wyparowania wody. Wsypujemy przepłukaną i odcedzoną kukurydzę.  3. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrabiamy na blacie podsypanym mąką. Dzielimy na pół, wałkujemy. Dużym kubkiem wykrawamy krążki, nakładamy farsz, przykrywamy drugim, zlepiamy tworząc szerokie krawędzie

Kuchnia w czekoladzie
DOMOWA PIZZA 122

szczypta soli sos 2 pomidory 2 ząbki czosnku świeże oregano i bazylia 1 łyżka pikantnego keczupu sól, pieprz dodatki (według upodobań) cebula pieczarki kukurydza salami oliwki papryka żółty ser A jak to zrobić: Wszystkie składniki na ciasto przełożyć do miski i zagnieść ciasto przez około 10 minut (można wykorzystać robota na niskich obrotach). Ciasto odstawić aby lekko podrosło

Kuchnia w opałach
PIZZA CARBONARA 151

urosło, zagniotłam je rękoma,dosypując mąkę. Rozwałkowałam je na posmarowanej tłuszczem blasze. Farsz: Podsmażyłam cebulkę,czosnek, pokrojony wędzony boczek i plasterki pieczarek. Gdy wszystko się podsmażyło dodałam pieprz,sól i  opakowanie 18% śmietany. Na ciasto położyłam plasterki obranych ze skórki pomidorów i farsz. Włożyłam ją do nagrzanego piekarnika i  po 20 minutach w temperaturze 220 stopni

potrawyregionalne
Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. 208

Drożdżowe pierożki (pieczone). Idealne na obiad lub przyjęcie. Składniki: Na farsz: 500 g pieczarek około 260 g kiełbasy żywieckiej Maestro Henryk Kania* 3 łyżki startego twardego żółtego sera 1 cebula 1/2 żółtej papryki sól i pieprz do smaku olej do smażenia *użyłam pół kiełbasy Na ciasto: 500 g mąki pszennej (u mnie typ 450) + do podsypania(...)pieprzem, mieszamy i zostawiamy na gazie pod przykryciem. Co jakiś czas mieszamy. Gdy papryka ładnie zmięknie, a pieczarki wyraźnie zmaleją próbujemy farsz i opcjonalnie doprawiamy do smaku. Zdejmujemy z ognia, odstawiamy do przestudzenia. Następnie dodajemy starty żółty ser, mieszamy. Przygotowujemy ciasto. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy drożdże, szczyptę soli, cukier, posiekane masło lub margarynę i mleko. Całość dokładnie zagniatamy

Słodkie okruszki
KROKIETY Z PIECZARKAMI I MOZZARELLĄ 133

sami w domu, mieląc w młynku odpowiednią ilość kaszy gryczanej * farsz do krokietów powinien być pikantny Przepis na krokiety z pieczarkami i mozzarellą PRZYGOTOWANIE:  Krok 1. Przygotowujemy naleśniki: Mieszamy obie mąki z mlekiem, jajkami, cukrem i szczyptą soli. Ciasto lekko ubijamy trzepaczką i odstawiamy na 15 minut. Wlewamy na rozgrzaną, posmarowaną tłuszczem patelnię po 70-80ml ciasta

Moja Książka Kucharska
SAŁATKA PIECZARKOWA A'LA CIASTO 215

sałatki na krakersach jest dla mnie genialny i bardzo chciałam go jeszcze wykorzystać! No i wpadałam na pomysł...rybę zastąpiłam pieczarkami i to był strzał w dziesiątkę!!! W sumie cały oryginalny przepis trochę zmodyfikowałam. Sałatka pieczarkowa a'la ciasto zrobiła ostatnio furorę wśród moich znajomych. Na pewno jeszcze nie raz pojawi się na moim stole :)   Składniki: 27 szt. krakersów

Kuchnia MagdaLeny
NALEŚNIKI ZAPIEKANE Z KIEŁBASKAMI, PIECZARKAMI I SEREM +FILMIK 135

DODATKOWO : 10 cienkich kiełbasek śląskich albo parówek 150 g żółtego sera 500 g pieczarek 1 cebula sól, pieprz do smaku(...)PRZYGOTOWANIE : Składniki na ciasto dokładnie mieszamy, aż powstanie gładkie, lekko rzadkie ciasto. Smażymy naleśniki na patelni teflonowej z odrobiną oleju. Powinno wyjść około 10-12 placków. Pieczarki i cebulę drobno kroimy, doprawiamy do smaku, podpiekamy na oleju aż pieczarki zmiękną i soki odparują. Przecier pomidorowy mieszamy z ketchupem, oregano, oraz doprawiamy solą, pieprzem i cukrem do smaku. Dokładnie mieszamy

Kulinarne Fantazje Marioli
Majerankowe krokiety z kapustą i pieczarkami. 131

kiszonej kapusty. Przedstawiam Wam mój przepis na pyszne domowe krokiety. Składniki na ciasto; 2,5 szkl mąki pszennej 1,5 szklanki mleka 1 szkl wody 2 jajka 2 łyżki posiekanego majeranku sól i pieprz do smaku   Składniki na farsz; 50 dag kapusty kiszonej 20 dag pieczarek  2 małe cebule sól, pieprz do smaku majeranek suszony lub świeży , słodka(...)suchego chleba pół szklanki płatków kukurydzianych 2 jajka olej do smażenia   Przygotowanie; Z podanych składników na ciasto upiec cienkie naleśniki. Kapustę gotujemy do miękkości, następnie mocno odciskamy z wody i drobno kroimy. Cebule kroimy w kosteczkę a następnie podsmażamy na rumiano. Pieczarki oczyszczamy, kroimy w kostkę i smażymy kilka minut aż odparuje z nich cała woda. Cebulę oraz pieczarki

Radość kipiąca uśmiechem.
Kulebiak z kapustą i grzybami. 155

pasuje. Najlepiej smakuje na ciepło.  Polecam. Składniki: Ciasto drożdżowe: 3 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 jajko 30 g drożdży świeżych (lub 13 g suchych) 70 g masła (roztopionego) 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki soli kminek lub czarnuszka  roztrzepane jajko do posmarowania wierzchu Nadzienie: 300 g pieczarek 300 g kapusty kiszonej 2 małe cebule 20 g suszonych(...)wyrobić ciasto. Odstawić do wyrośnięcia do czasu, aż podwoi swoją objętość. W czasie, gdy ciasto będzie wyrastało, przygotować nadzienie do kulebiaka. Suszone grzyby zalać gorącą wodą i odstawić, aby się namoczyły. Na oliwie podsmażyć posiekaną w kostkę cebulę, dodać obrane i pokrojone w kostkę pieczarki oraz namoczone i posiekane grzyby leśne (nie wylewać wody, w której się moczyły). Smażyć

zadanie-gotowanie
Beef Wellington – wołowina w cieście 177

jakości składniki.  Składniki : kawałek polędwicy wołowej około 1 kg ,oczyszczonej z błon (najlepiej jej środkowa część ) 6 plastrów szynki parmeńskiej dobrej jakości płat ciasta francuskiego 300 g świeżych prawdziwków (jeśli nie mamy możemy użyć pieczarek ) gałązka świeżego rozmarynu 3 łyżki musztardy Dijon 1 żółtko zmieszane z odrobiną mleka Sól i pieprz do smaku Oliwa do smażenia 50 g masła(...)arkuszu papieru pergaminowego rozkładamy plastry szynki parmeńskiej tak by lekko na siebie zachodziły, na niej rozsmaruj masę z grzybów. Następnie połóż wołowinę i całość owiń pomagając sobie papierem.  Ciasto francuskie rozwijamy na kolejnym arkuszu papieru, a na nim układamy owiniętą wołowinę w szynce i całość szczelnie zawijamy ugniatając brzegi ciasta (użyj niewielką ilość wody na krawędzie ciasta aby lepiej

Niezły Młynek
Pierogi z mięsem rosołowym i pieczarkami 150

drugi dzień jeszcze lepiej. Ekonomiczny, tani i pyszny obiad. Składniki na ciasto ( na około 50 pierogów): 2 szklanki mąki orkiszowej jasnej 3/4 szklanki gorącej wody solidna szczypta soli 1 łyżeczka masła/oleju Składniki na farsz: 250 g ugotowanego mięsa z rosołu (u mnie wołowina) 400g pieczarek 1 cebula 1 łyżka masła ghee Omasta: przysmażona cebulka, skwarki Przygotowanie: obraną cebulkę pokroić(...)kolor na łyżce tłuszczu, dodać pokrojone na plasterki pieczarki i smażyć do odparowania wody z grzybów mięso i pieczarki z cebulką zmielić. Doprawić solą, pieprzem i odrobiną gałki muszkatałowej. Gdy farsz jest za suchy dodaj 1-2 łyżki bulionu zagnieć ciasto na pierogi. Masło rozpuść w gorącej wodzie, następnie zagniataj z mąką i solą do powstania, gładkiego, elastycznego ciasta. Odstaw

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Kotlety ziemniaczane z pieczarkami 92

Składniki: (porcja na 7 sztuk, szklanka 250 ml) Ciasto: Ziemniaki 500 g Jajko Mąka pszenna 1/2 szklanki Sól 1/2 łyżeczki Farsz: Pieczarki 250 g Cebula mała Natka pietruszki garść Sól 1/2 łyżeczki Pieprz 1/2 łyżeczki Panierka: Jajko Bułka tarta Przygotowanie: Cebulę pokroić i zeszklić na patelni. Pieczarki zetrzeć na tarce i podsmażyć do momentu odparowania wody. Całość doprawić solą pieprzem(...)wymieszać. Ziemniaki ugotować do miękkości. Po wystudzeniu przecisnąć przez praskę lub maszynkę. Dodać jajko mąkę oraz sól. Wszystko razem wymieszać na jednolitą masę. W zależności od rodzaju ziemniaków ciasto może być mniej lub bardziej klejące. W razie konieczności podsypać mąką. Ciasto podzielić na 7 równych części i rozpłaszczyć w dłoniach nałożyć farsz i skleić. Formować na podłużne lub okrągłe kotlety

Kulinarne przygody