Chrupiąca pikantna quinoa w soczystych pieczarkach obtoczonych aromatycznym pesto ze świeżej pietruszki. Dzięki dodatkowi limonki pieczarki po upieczeniu nie ciemnieją a płatki drożdżowe i włoskie orzechy dodają całości ciekawszego smaku. Smacznie i zdrowo, gorąco polecam :) 0,5 kg dużych pieczarek 60 g komosy ryżowej (quinoa) 2 łyżki passaty pomidorowej z ziołami łyżka posiekanej paparyczki chili (użyłam marynowanej) duża natka
Mienta blogpuszysta. Na zewnątrz pysznie chrupiąca. Zapieczona z ulubionymi dodatkami. Domowa, najlepsza! Składniki: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej; 50 g świeżych drożdży; około 1,5 szklanki ciepłej wody (ja dałam 1 szklankę); 5 łyżek oleju; 1 łyżka przyprawy do pizzy; Szczypta soli; Szczypta cukru; 4 łyżki ketchupu. Ulubione dodatki (u mnie): 100 g pieczarek; 1/2 średniej, czerwonej papryki(...)półka) i piec przez około 10 - 15 minut, aż pizza się podpiecze i wyrośnie. Podpieczoną pizzę wyjąć z piekarnika, posypać 1/2 startej mozzarelli oraz ulubionymi dodatkami (u mnie pieczarki pokrojone w plasterki, papryka pokrojona w drobną kostkę i jalapeno). Po wierzchu posypać pozostałą częścią mozzarelli. Pizzę ponownie wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna
Gospodyni MiejskaOstatnio w lodówce zaległy mi pieczarki i dziś kombinowałam, co by tu z nich zrobić, zanim się zepsują. Zazwyczaj jak mam parę sztuk pieczarek, przygotowuję szybciutko zapiekanki i chrupiące zajadam z ketchupem. Tym razem jednak zostało mi ok. 30 dag pieczarek - a więc zapiekanki nie wchodziły w grę. Szukałam przepisu - i znalazłam inspirację na Mirabelkowym blogu - od siebie zmieniłam nieco
psgotujemykapustą, tylko takie złożone naleśniki z dużą ilością farszu. Moja mama robiła je dosyć często i dziś postanowiłam odtworzyć ten smak. Naleśniki nadziewane dużą ilością kurczaka, pieczarek i sera w chrupiącej panierce, wyszły pyszne! Jednak mojej mamy były inne, chyba jeszcze z jajkiem… zapytam o dokładną recepturę i ponowię podejście:) Polecam! Scroll down for recipe in English Krokiety
karmelowyPrzepyszne danie. Kulebiak z łososiem, pieczarkami i ryżem z chrupiącego ciasta francuskiego . Do tego obowiązkowo prosty sos śmietanowy z natką pietruszki. Idealne danie na rodzinny obiad lub kolację. Na co dzień lub od święta. Polecam. Składniki kulebiaka z łososiem: (4-5 porcji) 125 g pieczarek 1 cebula 3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego 70 g ugotowanego ryżu
Moja DelicjaWystarczy je doprawić i wsadzić do piekarnika. Nawet dziecko sobie poradzi! Zobacz inne, łatwe przepisy na przygotowanie pstrąga: - Pstrąg pieczony z boczkiem i miętą - Pstrąg pieczony z pieczarkami, tymiankiem i ziemniakami - Chrupiący pstrąg smażony z migdałami - Pstrąg z pieca - Roladki z pstrąga z marchewką - Pstrąg z kurkami Pstrąg pieczony z grzybami i jabłkiem czas przygotowania: 45 minut składniki(...)świeże pstrągi patroszone Marinero - ok. 300 g każdy 1 duża cebula kilka gałązek świeżego koperku 300 g świeżych grzybów - u mnie podgrzybki, ale mogą być pieczarki 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła klarowanego lub oleju roślinnego 1-2 nieduże jabłka do smaku: sól, świeżo mielony pieprz czarny, świeży tymianek Jak przygotować pstrąga pieczonego z grzybami
Smaczna Pyzanacinamy, sparzamy wrzątkiem i obieramy ze skóry. Boczek kroimy w cienkie paski i wrzucamy na zimną patelnię. Przesmażamy go na wolnym ogniu, aż się wytopi i będzie chrupiący. Pokrojone w plasterki pieczarki również przesmażamy na suchej, gorącej patelni na brązowo. Z majonezu, jogurtu i startego ząbka czosnku robimy sos mieszając wszystko ze sobą. Na głęboki talerz wykładamy pokrojone
Jacob TastesKrokiety w bułce...Chrupiąca, złocista skórka.Wnętrze wypełnione pieczarkami.Idealne do kubka czystego barszczu czerwonego.Inne niż tradycyjne, ale przepyszne!Składniki:4 duże, zwykłe bułki pszenne;500 g pieczarek;150 g startej mozzarelli;2 jaja;2 cebule;Sól;Pieprz;Bułka tarta;Mleko;Olej.Sposób przygotowania:Bułki przekroić na pół (wzdłuż przedziałka), wydrążyć wnętrze pozostawiając skórkę.Pieczarki dokłanie umyć, osuszyć, zetrzeć na tarce
Gospodyni Miejskapomysł na zrobienie tego dania w zdrowszej wersji wege. Aby cieszyć się włoskimi smakami bez uszczerbku dla linii.I tak przygotowałam lekki farsz warzywny - ze szpinaku i pieczarek, z ciekawym dodatkiem orzechów włoskich (fajnie chrupią, a lasagne bardziej syci), przełożyłam nim szpinakowe płaty makaronu i obsypałam ostrym w smaku żółtym serem. Wierzch udekorowałam plastrami pomidora - przyznacie, że moja lasagne wygląda(...)posmaku, ma śliczny zielony kolor.Sos pomidorowy jest prosty i szybki, szczególnie jeżeli użyjecie robota kuchennego do siekania składników. Zdecydowałam się wzbogacić szpinak i pieczarki posiekanymi orzechami włoskimi, aby sos stał się bardziej sycący. Orzechy fajnie chrupią (lasagne ma zaskakującą teksturę) i dorzucają swoje zdrowotne trzy grosze. Przy okazji robienia sosu wypróbowałam przecier pomidorowy Valfrutta, pakowany w poręczny kartonik. Przecier jest
Chilli Czosnek i Oliwajajka sól i pieprz do smaku 1/2 łyżeczki papryki ostrej w proszku 2 ząbki czosnku 1 łyżka masłą olej do smażenia mąka do panierowania szczypiorek 3-4 pieczarki Dodatkowo: zielona sałata z sosem vinegret Sposób przygotowania: Na patelni rozgzać olej. W miseczce rozbić i roztrzepać jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Mortadelę zanurzyć w jajku, a nastęonie(...)szczyppiorkiem i wyciśniętym przez praskę czosnkiem. W międzyczsie bułkę lekko posmarować masłem, można również natrzeć czosnkiem i lekko podpiec w piekarniku pod grilem, tak żeby pycha chrupiąca , ale nie przypieczona. Pieczarki braćm pokroić w paseczki i podsmażyć na maśle, posolić. Mortadelę ułożyć na bułce, dodać kilka plasterków pieczarek i podawać z sałatą...Smacznego
Gosia gotujedodam również, że jestem dumna iż taki właśnie przepis mogę zamieścić dla Was na moim blogu. Pizza z chipsami z szynki parmeńskiej, brokułem, niesamowicie smacznym sosem pomidorowym, smażonymi pieczarkami, serem mozzarella, cheddar i gouda, z całą masą serca i świetnego pomysłu. Pizza od początku do końca przemyślana, idealna. Składniki (na dużą pizze): Ciasto: 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka(...)ugotowanych na parze przez 8-10 minut 5-6 plastrów szynki parmeńskiej, smażonej na suchej patelni do momentu aż większość tłuszczu wytopi się z niej i uzyskamy chrupiące chipsy 6-7 pieczarek, pokrojonych w plastry i smażonych na patelni z dodatkiem łyżki oliwy z oliwek do momentu aż nadmiar wody wyparuje posiekana papryczka chili posiekana papryka mini pomarańczowa
Mango Papajaodsączeniu z zalewy przekroiłam na połówki. Makaron ugotowałam we wrzącej, osolonej wodzie. Czas gotowania wg zaleceń producenta. Odcedziłam i przełożyłam do miski. 2 łyżki masła rozgrzałam na patelni. Wrzuciłam pieczarki i smażyłam chwilę na średnim ogniu. Oprószyłam pieprzem i dodałam do makaronu razem z dwiema łyżkami masła. Do makaronu wsypałam również starty ser i wszystko razem wymieszałam. Pod wpływem ciepła(...)świderki. Są smaczne, bo ser, który je otulił dodał smaczku, ale pozostały jędrne i to czyni je doskonałymi. Poza tym wyraźnie wyczuwa się słony smak oliwek , chrupiącą paprykę i delikatne pieczarki. Polecam Wam taką zapiekankę i mam nadzieję, że też tak odbierzecie jej niezwykły smak. Życzę SMACZNEGO! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim blogu. Będzie
Kuchnia u Krysimasła [100g] - roztopić 1 mały cukier wanilinowy [16g] szczypta soli olej - do smarowania gofrownicy DODATKI (dostosowa ć do liczby głodnych osób i ich preferencji): jajka - usmażyć jako sadzone pieczarki - pokroić i podsmażyć boczek - usmażyć na chrupko szczypiorek - do przybrania ser żółty - zetrzeć na tarce i posypać z wierzchu Mleko podgrzać w garnuszku lub mikrofali, aby było letnie. Mąkę przesiać(...)gofrów, ja lubię średnio wypieczone i dokładnie trzymam się tego czasu. Podawać z ulubionymi dodatkami. U mnie tym razem na wytrawnie czyli z jajkiem sadzonym , usmażonym, chrupiącym boczkiem i podsmażonymi pieczarkami . Całość posypałam startym żółtym serem i szczypiorkiem . Niebo w gębie
Grunt to przepis!Ważne, aby to ciasto wyrabiać z ciepłą wodą (a nawet bardzo ciepłą), wtedy lepiej się sklei i będzie bardziej elastyczne!WYKONANIE:/Farsz:Wszystkie składniki oprócz szpinaku i sera kroimy - pieczarki na cieniutkie paseczki, cebula w pióra, paprykę i wędlinę w paseczki, a ser żółty (około 250 g) ścieramy na grubych oczkach. Mieszamy razem, polewamy odrobiną oleju i doprawiamy. /Ciasto(...)maśle, na patelni z zachowaniem tej świeżości). Następnie wchodzimy w w tą część pizzy, która stopniowo przechodzi do górnej skorupki. Ser się ciągnie, papryka jest gorąca i chrupiąca, ale nie twarda, pieczarki i cebula zachowały "się" genialnie. Skorupkę mamy tylko na górze.Smak? To też jest pewna podróż. Nic nie jest oczywiste. Pełnia smaków uwalnia się dopiero przy gryzieniu
Wypisz WymalujProsto i smacznie :) Chrupiąca sałata lodowa z pieczarkami, szparagami i rzodkiewką, podane z aromatycznym dressingiem musztardowym. polówka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 dużych pieczarek pęczek szparagów zielonych łyżeczka masła klarowanego łyżka soku z cytryny sól i pieprz dressing: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej
Mienta bloglaurowych ziele angielskie i jałowiec po 5 ziarenek każdy olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Boczniaki potnij na równe kawałki wzdłuż blaszek i podsmaż na złoto aż będą chrupiące. *Sekretem przyrumienionych grzybów (pieczarek też) jest ich smażenie bez odwracania, poruszania itp. w trakcie smażenia z jednej strony i w niewielkiej ilości na raz- sprawdzone!. Po usmażeniu grzyby odsącz na ręczniku papierowych
greenscarf