Prosto i smacznie :) Chrupiąca sałata lodowa z pieczarkami, szparagami i rzodkiewką, podane z aromatycznym dressingiem musztardowym. polówka sałaty lodowej pęczek rzodkiewek 5-6 dużych pieczarek pęczek szparagów zielonych łyżeczka masła klarowanego łyżka soku z cytryny sól i pieprz dressing: 2 łyżki oliwy 2 łyżki soku z cytryny 2 łyżki wody 2 łyżki musztardy francuskiej łyżka posiekanego koperku łyżka posiekanej
Mienta bloglaurowych ziele angielskie i jałowiec po 5 ziarenek każdy olej roślinny do smażenia Przygotowanie: Boczniaki potnij na równe kawałki wzdłuż blaszek i podsmaż na złoto aż będą chrupiące. *Sekretem przyrumienionych grzybów (pieczarek też) jest ich smażenie bez odwracania, poruszania itp. w trakcie smażenia z jednej strony i w niewielkiej ilości na raz- sprawdzone!. Po usmażeniu grzyby odsącz na ręczniku papierowych
greenscarfpierogów.Delikatne szpinakowe ciasto wypełnione po brzegi obłędnym farszem z kurczaka , cebulki i pieczarek.Przysmażone na masełku , z chrupiącą skórką są fantastycznym pomysłem na obiadGwarantuję , że będą znikać błyskawicznie!Polecam!SKŁADNIKI:FARSZ:* udka lub inne części kurczaka – ok. 400g* pieczarki – 200 g* cebula – 1 szt* sól* pieprzCIASTO:* szpinak – 80 g* czosnek – 1 ząbek* klarowane masło
Ostra na SłodkoTradycyjne spaghetti z sosem pomidorowym, z dodatkiem chrupiącego boczku, szynki dojrzewającej i oliwek. Dla mnie idealne połączenie. Jeśli chodzi o sam makaron, to jest to jedna z moich wakacyjnych zdobyczy. Czarny makaron jest barwiony naturalnym czarnym atramentem z kałamarnicy. Makaron ma specyficzną, konsystencję, która nam nie do końca przypasowała. Jest gładki, sprężysty i nieco gumowaty. W smaku raczej(...)cukrem i ziołami. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu al. dente.Pieczarki obieramy i kroimy w kosteczkę.Szynkę i boczek podsmażamy bez tłuszczu na patelni. Mają być chrupiące. Na tej samej patelni podsmażamy pieczarki. Na końcu dodajemy oliwki i wcześniej podsmażony boczek z szynką. Mieszamy dokładnie składniki i chwilę podsmażamy aby smaki się wymieszały. Makaron polewamy sosem, nakładamy pozostałe dodatki
Mania GotowaniaZapraszam na babeczki z mięsem, pieczarkami, z dodatkiem sosu chili. Chrupiące, smaczne, połączenie delikatnego mięsa z kurczaka z ostrą papryczką chili. Składniki 4 porcje: sos chili, 1 opakowanie ciasta francuskiego, 300 g filetu z kurczaka, 250 g pieczarek, 1 jajko, 100 g ser pleśniowy typu Camembert (naturalny lub z pieprzem), 6 szt. oliwek czarnych, 2 łyżki oliwy z oliwek
Moniki Smakołykicukinią Makaron z kurczakiem, cukinią i oliwkami Makaron z marchewką i grzybami shitake Makaron z pesto z rukoli Makaron z pieczarkami, cukinią i parmezanem Marchew na gęsto Mini calzone z brokułami, oliwkami i mozzarellą Mini penne rigate z chrupiącą cukinią i czerwoną fasolą Mini penne rigate z ciecierzycą w pomidorach Naleśniki Naleśniki z jabłkami Naleśniki z serem Pappardelle(...)szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pappardelle w pomidorach z orzechami włoskimi Pełnoziarniste penne ze szpinakiem i pieczarkami Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem Pełnoziarnisty ryż z cukinią, czosnkiem i cebulą w natce pietruszki Pełnoziarniste spaghetti z cukinią i szpinakiem Penne z ciecierzycą, suszonymi pomidorami, czarnymi oliwkami i chrupiącymi orzechami włoskimi Penne z grillowanymi warzywami Penne
Moja smaczna kuchniadanie np. na piątek. Krokiety są z pieczarkami, w środku na pieczarki posypany jest ser, który się ciągnie po przekrojeniu cieplutkiego krokieta. Dodatkowo usmażony w pysznej chrupiącej panierce, zasmakuje każdemu, kto lubi pieczarki. Składniki: CIASTO NA NALEŚNIKI (wychodzi około 10 placków) 1 szklanka mąki pszennej 2 jajka 1 szklanka mleka 3/4 szklanki wody gazowanej szczypta soli
Gotuj z Mąkącztery części, cebulę i czosnek w drobną kostkę. Na drugiej patelni rozgrzewamy 4 łyżki oleju, podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem i dodajemy pieczarki. Kiedy pieczarki będą już wysmażone (maja być chrupiące) dodajemy liście szpinaku, doprawiamy solą ,pieprzem i całość podgrzewamy ok. 1 min., delikatnie mieszając. Pieczarki ze szpinakiem podajemy z kurczakiem i czarnym ryżem. Smacznego
Moniki SmakołykiBrokuła gotować przez około 5 minut w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić marchewkę i smażyć przez około 5 minut, aby była miękka ale nadal chrupiąca. Dodać czosnek, brokuła i pieczarki i indyka. Smażyć przez kolejne 5 minut, do momentu aż indyk usmaży się. Posolić i popieprzyć. Na patelnię dodać komosę , awokado, przyprawę garam masala. Wymieszać i podawać
JaglusiaNadziewane pieczarki jak z Pizza Hut... Kapelusze świeżych pieczarek. Pysznie nadziane mozzarellą. Z plastrem chrupiącego boczku na wierzchu. Oprószone drobno posiekanym szczypiorkiem. Idealny dodatek do obiadu lub przystawka na imprezę. Polecam! Składniki: 12 dużych pieczarek (łączna waga około 500 g); 75 g startej mozzarelli; 4 plastry wędzonego boczku; 1/4 pęczka szczypiorku. Sposób przygotowania: Pieczarki umyć, osuszyć
Gospodyni MiejskaSezon na cukinię w pełni. Faszerowana pieczarkami i mielonym mięsem z chrupiącą parmezanową kruszonką to propozycja na smaczny letni obiad, lub opcja na pozbycie się nadmiaru cukinii z ogródka. W tej wersji jest bardzo smaczna i łatwa do przygotowania. Jedna tylko uwaga-gdy mamy małą cukinię omijamy etep podpieczenia w piekarniku, w tym przypadku nadziewamy surową i zapiekamy, starsze(...)sztuki lepiej zapiec. Polecam. Składniki: 1 duża cukinia lub dwie średnie ½ kg mielonego mięsa od szynki 2 cebule 30 dag pieczarek 1 łyżka masła Jarzynka do smaku lub sól Pieprz świeżo mielony gruboziarnisty do smaku 1 łyżka przyprawy do mięsa Kruszonka: 1 jajko 3 łyżki bułki tartej 6 łyżek startego parmezanu Sposób przygotowania: Cukinię umyć przekroić wzdłuż na połowę, miąższ
Wanilia i Kardamonpracochłonne pieczenie pasztecików do świątecznego czerwonego barszczyku? Polecam nasmażyć pieczarek, nałożyć je na kawałki gotowego ciasta francuskiego, zawinąć w ulubione kształty, upiec i gotowe Pysznie chrupiące paluszki lub sakiewki pełne smakowicie przyprawionych pieczarek będą wspaniałym dodatkiem nie tylko do świątecznego stołu. Smacznego! Składniki: Ciasto: gotowe świeże ciasto francuskie (u mnie w rozmiarze 25 x 50 cm, 375 g) Nadzienie
Lamarida.plPyszne chrupiące naleśniki według przepisu mojej babci z doskonałym farszem na bazie beszamelu z dodatkiem pieczarek, boczku (lub szynki) i zielonej pietruszki. Więcej chyba pisać nie trzeba. Zapraszam do wypróbowania. ;)Ciasto naleśnikowe*:4 jajka2 szklanki mąki1/2 szklanki oleju lub klarowanego masła1 szklanka wody gazowanej1 szklanka mlekaszczypta soliWszystkie składniki na ciasto włożyć do misy lub garnka i ubić mikserem. Ciasto
Food Squareczerwoną fasolą Mini penne z żółtą fasolką szparagową i cukinią w ziołach Pappardelle z brokułami, czosnkiem i szczypiorkiem Pappardelle z mięsem, cukinią, papryką i pieczarkami w pomidorach Pełnoziarniste rigatoni z kurczakiem i chrupiącymi warzywami z natką pietruszki Penne z grillowanymi warzywami Spaghetti ze szpinakiem i grana padano Świderki z salami,cukinią i grana padano Tagliatelle z pieczarkami i cukinią
Moja smaczna kuchniaChrupiące grzanki z pikantną musztardą, słodko-słonym serem i soczystymi pieczarkami, podmsmażanymi z sokiem z cytryny. Na śniadanie, kolację lub imprezową przegryzkę :) 4 kromki wiejskiego chleba łyżeczka masła klarowanego 4 łyżeczki musztardy dijon (może być mniej pikantna np. sarepska) 4 plasterki sera mimolette 200 g mini pieczarek łyżka soku z cytryny łyżeczka masła klarowanego szczypta soli i pieprzu pietruszka
Mienta blogSchab z pieczarkami pod kruszonką Schab z pieczarkami pod kruszonką , to genialny kawałek mięska . Banalnie prosty w wykonaniu , przełamuje nudę . Czasami trudno coś wymyślić z takiego kawałka wieprzowiny , jakim jest schab . Niby pyszny do wszystkiego , ale łatwo zrobić z niego nudną suchą podeszwę . Polecam ,tym bardziej, że danie jest niezwykle proste i szybkie w wykonaniu . Zaserwowane w towarzystwie pieczonych ziemniaków(...)sezon na szparagi za nami , zawsze można użyć poczciwej , fasolki szparagowej w ich zastępstwie .. . Kruszonka jest aromatyczna i chrupiąca , a sam schab soczysty i mięciutki Składniki na 5 osób : 5 kawałków schabu , bez tłuszczu , około 1 cm grubości 10 pieczarek 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki drobniutko startego sera pecorino , parmezan lub grana padano 2 łyżki tartej bułki
Ogrodnik w podróży