czekolady gorzkiej 30 g masła 200 g śmietanki kremówki 30% dowolne owoce ( u mnie: truskawki, borówki amerykańskie, mango, winogrona, banany, kiwi) inne ulubione dodatki np. herbatniki, pianki marshmallow, biszkopty itp. (opcjonalnie) Fondue Czekoladowe - Sposób przygotowania: Wszystkie przygotowane owoce myjemy. Te, które tego wymagają obieramy i kroimy na dowolnej wielkości kawałki. Owoce szybko ciemniejące (np.banan) warto skropić sokiem z cytryny
Słodka Stronaśmietankowego bez cukru, 125 ml syropu brzoskwiniowego (z puszki brzoskwiń, która również będzie wymieniona na dole), 1 i 1/2 szklanki zimnej wody, niepełna szklanka cukru , 100 g miękkiego masła. Pianka: 300 ml śmietanki 30% (musi być schłodzona), galaretka ( ja użyłam poziomkowej). Ponadto: puszka brzoskwiń, galaretka o smaku brzoskwiniowym. Przygotowanie: Masa budyniowa: Szklankę wody (250ml) ugotować razem z syropem brzoskwioniowym(...)budyniową. Włożyć do lodówki. Ja piekłam ciasto stosując drugiej opcji z papierem do pieczenia. Po upieczeniu zdjęłam papier, biszkopt włożyłam do blaszki i nakładając masę budyniową ładnie boki biszkoptu pokryła. Pianka: Galaretkę rozpuścić w połowie wody zalecanej na opakowaniu (u mnie to było 250ml). Ostudzić. Śmietankę ubić i delikatnie stróżką wlewać ostudzoną galaretkę. Galaretka musi być dobrze ostudzona
W kuchni u Monikiprzygotowaniu słodka, owocowa przekąska idealna na wizytę niespodziewanych gości. Ciasto można upiec wcześniej (lub w ostateczności kupić gotowe, czego nie polecam) i zostaje nam tylko zrobić wiśniową piankę. W biszkopcie zastosowano tylko mąkę ziemniaczaną, bez pszennej więc ciasto jest bezglutenowe
Milion Smakówczasu potrzeba na schłodzenie i stężenie galaretek. Można zrobić z różnymi owocami i odpowiednio dopasować smak galaretki. Składniki: Biszkopt 3 jajka 3 łyżki cukru 3 łyżki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia sól szczypta Pianka 2 galaretki malinowe 700 ml wody 500 ml kremówki Dodatkowo 1 galaretka malinowa 1,5 szkl malin Przygotowanie: Biszkopt(...)rozpuścić w 700 ml gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Zimną kremówkę ubić na sztywno i miksując na małych obrotach małym strumieniem wlewać tężejącą galaretkę. Na biszkopt wylać 1/3 pianki rozsypać po całości maliny i wylać resztę pianki. Włożyć do lodówki. Na górę wylać tężejącą galaretkę rozpuszczoną w 500 ml gorącej przegotowanej wody
Ala piecze i gotujejeśli chodzi o czas tężenia w lodówce, ponieważ zawiera sporo żelatyny, która w połączeniu z ubitymi białkami szybko wiąże masę. Piankę przygotowałam w formie o wymiarach 25x14x7cm. Pianka malinowa Składniki: 75g okrągłych biszkoptów (około 12 sztuk) 185g serka homogenizowanego waniliowego 250g malin 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki cukru 3 białka 2 łyżeczki cukru pudru 5 łyżeczek żelatyny(...)przełożyć na przygotowane biszkopty, wyrównać i schłodzić do zastygnięcia (masa bardzo szybko zastyga) - maliny do dekoracji oczyścić i osuszyć - galaretkę rozpuścić w 150ml gorącej wody, pozostawić do całkowitego ostygnięcia - zimną galaretkę wylać na wierzch zastygniętej masy serowej - maliny układać w niewielkich odstępach od siebie, zanurzając w galaretce - ciasto ponownie schłodzić do zastygnięcia galaretki, przechowywać w lodówce Pianka malinowa jest mocno
Smakołyki Berenikijeżyn przełamana gorzką czekoladą. Jak dla mnie połączenie idealne. biszkopt: 3 jajka 3 łyżki cukru 2 łyżki mąki tortowej 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa jeżynowa: 1 szkl. musu z jeżyn* 2 szkl. śmietanki 36% 3 łyżeczki żelatyny 2-3 łyżki gorącej wody czekoladowa pianka: 1 i 1/2 szkl. śmietanki 36% 100 g czekolady deserowej ponadto(...)Ciasto wstawić do lodówki,do stężenia pianki. Pół szklanki śmietany podgrzać i rozpuścić w niej czekoladę,przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno,wlać schłodzoną czekoladę,zmiksować i powstałą czekoladową piankę przełożyć na biszkopt. Ciasto ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia. Przed podaniem na wierzch ciasta zetrzeć czekoladę i udekorować jeżynami. *Mus jeżynowy powstał z jeżyn zagotowanych z dodatkiem cukru i przetartych
Kolorowa kuchnia Elkijuż wspominałam o tym cieście i nawet stało się inspiracja do mojego deseru klik Jednak to nie to samo.Nadrabiam więc zaległości i życzę wszystkim ojcom smacznego świętowania. Pianka truskawkowa składniki na biszkopt 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki wody 0,5 szklanki mąki pszennej 0,5 szklanki brązowego cukru składniki na mus truskawkowy 2 galaretki truskawkowe(...)masa będzie się już ładnie ścinać delikatnie przelewamy ją na biszkopt. Trzeba wyczuć moment, w którym należy to zrobić, gdyż zbyt luźna masa przeleci przez biszkopt. Odstawiamy ciasto do lodówki do całkowitego zastygnięcia. Pianka truskawkowa - Galaretki rozpuszczamy w 1,5 szklanki wody i pozostawiamy do zastygnięcia. Gdy będzie już lekko ścięta przelewamy ją do ubitej z cukrem pudrem śmietany. Śmietana
Przysmaki Karolkisię jeszcze jeden przepis z dodatkiem truskawek:) Ja użyłam świeżych, ale śmiało możecie użyć mrożonych lub zastąpić je innymi owocami, dobierając jedynie smak galaretki. Puszysty biszkopt i lekki masy, konsystencją przypominające piankę. Idealne ciasto na lato! Biszkopt: 3 jajka, 1/2 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki pszennej, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, łyżka cukru wanilinowego(...)Piec około 20 minut w temp. 160st. Wyjąć z formy, ostudzić, usunąć z formy i ponownie umieścić w blaszce. Pianka truskawkowa: 400ml śmietanki 30%, 200ml wrzątku, 2 galaretki truskawkowe (150g) użyłam Master Cook , opakowanie okrągłych biszkoptów. Galaretki rozpuścić we wrzątku i przestudzić. Śmietanę ubić na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewając przestudzoną galaretkę. Masę wylać
Z miłości do słodkościBiszkopt -tortownica 26cm Składniki: 3jajka 3 łyżki cukru 3łyżki mąki tortowej 1 łyżka mąki ziemniaczanej 3 łyżki wina białego Pianka . 500g jogurtu poziomkowego (truskawkowego) 2 galaretki poziomkowe (truskawkowe) 650ml wrzącej wody Wierzch. 250g śmietany 36% do ubicia + 1 łyżeczka cukru pudru Białka ubić, dodać cukier i ubijać do jego rozpuszczenia. Ubić żółtka i wymieszać delikatnie z białkami ,a następnie wmieszać(...)mąki. Piec w temp.160stop. około30min . Galaretki dokładnie rozpuścić w gorącej wodzie i przestudzić. Kiedy lekko zaczną gęstnieć ubijamy mikserem w celu napowietrzenia. Dodajemy stopniowo jogurt ciągle miksując. Biszkopt nasączyć winem ,wyłożyć piankę i pozostawić do stężenia ,które zachodzi szybko. Przed podaniem ubijamy śmietanę z cukrem ,wykładamy na wierzch pianki i ozdabiamy poziomkami oraz miętą
Kulinarny karnet ChristopheraPrzepis na trójwarstwowe ciasto z biszkoptem, masą budyniowo-kokosową i pianką z owocami. Jest naprawdę bardzo pyszne i ładnie wygląda. Składniki: Biszkopt: 150 g cukru 150 g mąki tortowej 3 duże jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia łyżka octu Masa kokosowa: 500 ml mleka (1,5%) 100 g cukru 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej 2 czubate łyżki mąki pszennej budyń(...)wody, wrzucamy do nich mrożone owoce i wlewamy do ubitej śmietany. Miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na pół godziny. Na wystudzony biszkopt nakładamy masę kokosową, następnie wykładamy herbatniki i na nie wylewamy piankę owocową. Ciasto wstawiamy na kilka godzin do lodówki, do stężenia składników
e-PrzepisyKulinarnewcześniej na ćwiartki). Galaretkę jagodową rozpuścić w 3/4 szklanki gorącej wody. Dobrze wystudzić. Śmietanę ubić na sztywno. Cały czas ubijając, bardzo powoli wlewać jeszcze płynną galaretkę. Tak przygotowaną piankę wylać na biszkopty i wstawić tortownicę do lodówki. Przygotować drugą galaretkę zgodnie z instrukcją na opakowaniu i schłodzić, aż zacznie się ścinać. Borówki wyłożyć na jagodową piankę, zalać tężejącą galaretką
wyzwania kuchenneRewelacyjny sernik na zimno o smaku truskawek i bananów truskawkami z delikatną jak puch pianką truskawkową. Sernik fantastycznie pachnący owocami. SKŁADNIKI Biszkopt 2 jajka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA TRUSKAWKOWA 500g sera 300 g jogurtu naturalnego 400 g umytych, obranych truskawek 8 łyżeczek żelatyny 150g cukru pudru MASA BANANOWA 500 g sera(...)jogurtu naturalnego 3 duże banany 8 łyżeczek żelatyny 100 g cukru pudru PIANKA TRUSKAWKOWA 2 białka 2 galaretki truskawkowe SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Biszkopt Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Żółtka ubić z cukrem na puszystą masę. Do masy jajecznej dodawać po łyżce mąki wymieszanej z proszkiem dopieczenia i miksować do czasu połączenia się składników. Na końcu dodać sztywną
RAROSSACiasto o wdzięcznej nazwie... Afrodyta:) Skąd ta nazwa? Nie mam pojęcia:) Być może dlatego, że ciasto jest lekkie jak puch... lekki biszkopt i lekka pianka w środku. Pyszne! Przepis dostałam dawno temu od znajomej. Składniki na biszkopt: 8 jajek; 1 czubata szklanka cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki pszennej; 1 cukier waniliowy; 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia; Białka ubić
In my kitcheninnego naczynia. A do reszty dodajemy truskawki i przestudzoną żelatynę, dokładnie mieszamy. Na środku miski ustawiamy szklankę (spodem na biszkoptach), w koło niej rozprowadzamy truskawkową piankę. Wyrównujemy i przykrywamy namoczonymi biszkoptami. Wstawiamy do lodówki na 10 - 15 minut, aby lekko stężało. Czekoladę rozpuszczamy razem z gorącym mlekiem w kąpieli wodnej i dodajemy do pozostałej masy, delikatnie miksując(...)całość tężejącą polewą i to by było na tyle. Nie ma tu za dużo cukru, ale wiadomo biszkopty są słodkie, śmietanka też powinna być słodka, a więc tyle wystarczy. Ciasto, a może powinnam napisać deser? Nieważne, smakuje jak puszysta, delikatna truskawkowa pianka z czekoladową wkładką
Dieta moja pasjaporadzi. Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki Składniki na biszkopt marchewkowy na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: : 1 szklanka mąki pszennej 2/3 szklanki cukru 3 jajka ok. 1/4 szklanki wody
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię