Składniki: Biszkopt: 1 szklanka cukru 1 szklanka mąki pszennej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia Pianka: 2 szklanki mleka 2 op. bitej śmietany w proszku 4 łyżki żelatyny 1 op. galaretki malinowej Wykonanie: Biszkopt: Jajka ubić z cukrem. Wsypać mąkę z proszkiem i wymieszać. Ciasto wlać do włożonej papierem do pieczenia formy (okrągła). Piec około 45 minut w temp(...)Tort: Ostudzony biszkopt przekroić na pół np. nitką. Spód włożyć do tortownicy, zapiąć formę, wylać połowę tężejącej pianki, położyć na nią kolejną warstwę biszkoptu, następnie wylać na biszkopt kolejną warstwę pianki. Odstawić do lodówki a potem udekorować wg uznania. U mnie wiórki kokosowe i niezapominajki :) Tort z pianką
Bon Appetit MałgorzatyDeser przygotowałam na upalną niedzielę do kawki. Pracę przy nim podzieliłam na dwa etapy, ze względu na długość oczekiwania aż pianki i galaretki stężeją. Składniki: Biszkopt: jajka 4 sztuki cukier kryształ 1 szklanka mąka krupczatka 4 łyżki mąka ziemniaczana 4 łyżki proszek do pieczenia 1 łyżeczka Pianka jagodowa: opakowanie śmietanki 30% 1 sztuka (kubek 330g) cukier kryształ 6 łyżeczek(...)ubijamy pianę z białek z odrobiną soli, dodajemy cukier, żółtka, a następnie dodajemy zmieszane z proszkiem mąki przesiane przez sito, mieszamy najlepiej drewnianą łyżką). 2. Na zimny biszkopt dajemy piankę jagodową. Borówki posypujemy 3 łyżeczkami cukru, dodajemy odrobinkę wody (tak by przykryła borówki) i stawiamy na ogniu. Do gotujących się borówek dodajemy galaretki wiśniowe, mogą być leśne
Kuchnia w czekoladzieCiemny biszkopt a na nim orzeźwiający sernik jagodowy i pianka malinowa. SKŁADNIKI BISZKOPT MASA SEROWO JAGODOWA 1,5 szklanki jagód 500 ml jogurtu naturalnego 250 g serka waniliowego 3 łyżki cukru pudru 3 łyżki żelatyny ¾ szklanki gorącej wody PIANKA MALINOWA 2 białka galaretka malinowa Biszkopt Polecam ten biszkopt ale z polowy składników Masa serowo jagodowa Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie(...)jogurtu, serka oraz cukru dodać zblędowane jagody i przestudzoną żelatynę wszystkie składniki dokładnie wymieszać. Odstawić aby masa delikatnie zaczęła gęstnieć. Na dno formy wyłożyć biszkopt przelać tężejącą masę,wstawić do lodówki. Pianka malinowa Galaretkę rozpuścić w 0,5 szklanki gorącej wody odstawić do chwili aż zacznie tężeć, wtedy białka ubić na sztywną pianę i cały czas miksując wlewać tężejącą
RAROSSAszklanki cukru 100 g masła 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3/4 szklanki mąki Pianka: 7 białek 2 łyżki żelatyny szklanka cukru 100 ml wody Polewa: 200 g gorzkiej czekolady 200 ml śmietanki 12-18 % Przygotowanie: Przygotowanie tortu zaczynamy od upieczenia biszkoptu. Żółtka dokładnie miksujemy z cukrem przez ok. 5 min, aby masa znacznie pobielała. Po tym dodajemy roztopione masło(...)miksując na najwyższych obrotach miksera, ubijamy do ostygnięcia pianki. W tortownicy układamy pierwszą połowę biszkoptu i na nią wlewamy połowę pianki, na to układamy drugą część biszkoptu i przykrywamy pozostałą pianką, dokładnie równamy górę tortu. Chłodzimy w lodówce przez ok. 3-4 godziny. W rondelku zagotowujemy śmietankę, do pierwszych bąbli i nią zalewamy pokruszoną czekoladę, energicznie mieszamy
Kuchnia ŁukaszaTrochę lata w środku zimy - to wszystko dzięki porcji pysznego, lekkiego ciasta. Biszkopt z pianką i owocami, przywołuje letnie wspomnienia ... Składniki: Biszkopt: * 5 jaj * 5 łyżek cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 1 łyżka mąki ziemniaczanej * 1 łyżeczka proszku do pieczenia * 3 łyżki oleju Masa: * 2 opakowania śmietanki w proszku "Śnieżka" * 400 ml zimnego mleka * 2 galaretki malinowe
kolorowotorcikowoTorcik Truskawkowa Chmurka Torcik Truskawkowa Chmurka Lekka jak chmurka truskawkowa pianka, na domowym biszkopcie z cytrynową nutką, a na wierzchu truskawki, truskawki i jeszcze raz truskawki! Truskawkowa chmurka nie tylko pięknie się prezentuje, ale równie pysznie smakuje. Idealny torcik do oficjalnego rozpoczęcia sezonu truskawkowego – bo jak nietrudno się domyślić – smakuje najpyszniej z wygrzanymi w słońcu, dojrzałymi truskawkami. UWAGA(...)ół]. Pieczemy 25 do 35min, do tak zwanego suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika-odstawiamy do wystygnięcia. NIE okrajamy nożykiem boków i NIE wyjmujemy z formy. Przestygnięty biszkopt nasączamy. TRUSKAWKOWA PIANKA: Truskawki rozdrabniamy blenderem, aż otrzymamy gładką truskawkową masę. Do śmietany dodajemy cukier i ubijamy. Galaretki oraz żelatynę dodajemy do 250 ml. gorącej przegotowanej wody. Dokładnie mieszamy, aż żelatyna
Domowe Tortyczasu na ponawianie, brak składników na dublowanie. I oto jest - superszybki, supersmaczny i całkiem nieźle wyglądający. Sprawdził się doskonale jako awaryjny tort na urodzinach mojej przyjaciółki Kesji ;) SZYBKI BISZKOPT Z PIANKĄ TRUSKAWKOWĄ I OWOCAMI Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 3/4 szklanki mąki - 1/2 szklanki cukru - 1 opakowanie cukru wanilinowego - 1,5 łyżki mąki ziemniaczanej - 1 łyżeczka proszku do pieczenia - dowolny(...)użyć miksera i całość wykonać szybko, żeby składniki połączyć, a nie doprowadzić do powstania galaretkowych grudek. Wylewamy masę na biszkopt. Składniki na wierzch: - garść truskawek - 1 galaretka truskawkowa Przygotowanie wierzchu: Obrane i przekrojone na dwie części truskawki układamy na piance, najlepiej zanim jeszcze zdąży zupełnie stężeć. Na całość wylewamy galaretkę przygotowaną według opisu na opakowaniu. Voila! Smacznego i do napisania
Życie zamknięte w smakuPołączenie kakaowego biszkoptu, puszystej pianki, owoców i galaretek jest strzałem w dziesiątkę:) Składniki na blaszkę 36x24cm: Biszkopt kakaowy: 4 jajka 1 szklanka cukru 2 łyżki płaskie kakaa 3 łyżki mąki krupczatki 3 łyżki mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka płaska proszku do pieczenia Pianka: Kubek 220g śmietany 30% 3/4 szklanki cukru pudru 1 opakowanie śmietan-fixu 1 galaretka truskawkowa rozpuszczona(...)odrobinie cukru cały czas ubijając. Po dodaniu wszystkich żółtek oraz cukru, przesiewamy obie mąki, proszek oraz kakao i delikatnie mieszamy, najlepiej drewnianą łyżką. Biszkopt pieczemy w temp. 180st ok 30 minut- do suchego patyczka. 2. Pianka: Śmietankę ubijamy wraz z dodatkiem smietanfixu i cukru pudru. Na koniec wlewamy przestudzoną, rozpuszczoną galaretkę truskawkową. Piankę możemy wstawić na chwilkę do lodówki
Kuchnia w czekoladziemiłośników i łasuchów truskawek proponuję delikatną piankę truskawkową. Składniki: Biszkopt (kwadratowa blaszka): 3 jajka 3/4 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru 2 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki oleju 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy na sztywną pianę, stopniowo dodając cukier. Następnie dodajemy po jednym żółtku. Wsypujemy mąkę pszenną wymieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia(...)galaretką. Mus truskawkowy: 1 galaretka truskawkowa 250 ml musu truskawkowego Do musu truskawkowego dodajemy rozpuszczoną galaretkę w pół szklanki gorącej wody i pozostawiamy do ostygnięcia. Na upieczony biszkopt nakładamy truskawkową piankę i mus truskawkowy. Smacznego
Pyszności SłodkościBoska kostka adwokatowa, nie jest słodka a o wyraźnym smaku likieru adwokat. Puszysty biszkopt, delikatna pianka i kremowa polewa. Składniki: biszkopt z 5 jaj ( przepis tutaj ) 500g mascarpone 500g śmietanki kremówki 36% 250ml likieru adwokat 2 łyżki żelatyny 6 łyżek gorącej wody 200g białej czekolady (2 tabliczki) 2 łyżki masła Biszkopt przygotowujemy zgodnie z przepisem, studzimy. Żelatynę rozpuszczam
Gotowanie i blogowanieciacho, także skryte pod puszystą kołderką. Mięciutki biszkopt czekoladowy, aksamitny krem budyniowy i delikatnie wieńcząca całość pianka z białek. Niebiański smak i ta lekkość i miękkość pianki i biszkoptu, połączenie idealne. Biszkopt: 8 jaj 1/2 szklanki cukru 1 1/4 szklanki mąki 1 łyżka kakao1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka ubijamy z cukrem nasepnie dodajemy żółtka, a na koniec mieszamy(...)parze, dodajemy sok z cytryny i ubijamy aż będą bardzo gęste. Zdejmujemy z pary i ubijamy jeszcze do ostudzenia. Biszkopt przekrawamy na dwie części. Na jedną z nich wykładamy krem budyniowy i przykrywamy drugą. Na wierzchu rozkładamy równomiernie piankę białkową. Można dodatkowo posypać np. startą czekoladą. Smacznego
Cynamonowe szczęściełyżki stołowe mąki tortowej (pszennej) 1 łyżka stołowa mąki ziemniaczanej Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 100 g śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowej ponadto: kiwi Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następne do ubitych białek dodajemy cukier ciągle miksując. żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo sodą(...)rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę. Ciasto z kiwi: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, udekorować plasterkami kiwi i schłodzić w lodówce. ciasto kiwi
Bon Appetit Małgorzatys.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','//www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-42916170-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); BISZKOPT Z JOGURTOWĄ PIANKĄ Składniki na biszkopt: - 3 jajka - 1/4 szklanki drobnego cukru - 1/4 szklanki mąki pszennej - 1 łyżka mąki ziemniaczanej - kilka łyżek dowolnego likieru lub aromatyzowanej wódki Przygotowanie biszkoptu: Białka oddzielamy
Życie zamknięte w smakupucharkach lub tak jak ja w formie ciasta na zimno na biszkoptach. składniki: 300 ml schłodzonego mleka skondensowanego niesłodzonego 1 galaretka cytrynowa 1 galaretka pomarańczowa biszkopty do wyłożenia formy pianki w czekoladzie ok 13-15 szt Każdą z galaretek rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia. Tortownicę o średnicy 24 cm natłuścić i dno wyłożyc biszkoptami(...)wyłożyłam jeszcze papierem do pieczenia. Połowę schłodzonego mleka ubić na piankę. Następnie porcjami dodawać tężejącą galaretkę pomarańczową. Masę wyłożyć na biszkopty. Następnie w masę powciskać pianki w czekoladzie. Przygotować drugą warstwę pianki. Ubić drugą część mleka z galaretką cytrynową. Masę przelać do formy. Na wierzchu posypać startą czekoladą i wstawić do lodówki do schłodzenia. Planowałam całość zalać jeszcze na wierzchu
Monia miesza i gotuje