adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Truskawkowa kostka , czyli trójkolorowe ciasto z musem truskawkowym, truskawkową pianką i ciemnym biszkoptem ;) Inspiracja pochodzi z gazetki Gotuj Krok po Kroku Styczeń 1/2016. Truskawkowa kostka – Składniki: Składniki na biszkopt: 3 czubate łyżki mąki 1 czubata łyżka kakao gorzkiego pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 2 łyżki oleju 4 łyżki cukru szczypta soli Składniki na piankę(...)minut w 200C (do tzw. suchego patyczka). Każdą galaretkę rozpuścić w 200ml wrzątku. Ostudzić. Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać galaretkę, zmiksować do połączenia składników. Tak przygotowaną piankę wylać na ostudzony biszkopt. Włożyć do lodówki, by masa stężała. Truskawki zblendować, dodać galaretkę, zmiksować (mogą zostać pojedyncze kawałki niezmiksowanych truskawek). Wylać mus truskawkowy na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka
Kulinarne Przebojełyżki stołowej mąki ziemniaczanej Składniki masa: 100 g masła 2 op. kisielu cytrynowego 1 opakowanie galaretki agrestowej Składniki pianka: 100 g śmietany 30 % 2 op. galaretki agrestowej ponadto: ok. 7-8 owoców kiwi oraz 4 truskawki listki świeżej mięty Biszkopt: Białka ubić ze szczyptą soli mikserem, następnie dodać cukier. Żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia albo(...)rozpuścić w 2 szklankach wrzącej wody. Śmietankę ubić. Dodać tężejącą galaretkę. Ciasto z kiwi: Ostudzony biszkopt przekroić wzdłuż. Jeden płat ciasta posmarować masą. Ułożyć plasterki kiwi. Przykryć drugim biszkoptem. Wyłożyć piankę, wysmarować nią boki, udekorować plasterkami kiwi oraz truskawkami i listkami mięty. Schłodzić w lodówce. tort z kiwi
Bon Appetit Małgorzatysoku z cytryny 1 1/4 szkl wody 3/4 szkl cukru 200 g miękkiego masła Pianka cytrynowa: 1 galaretka cytrynowa 1 szkl gorącej wody 500 ml śmietanki kremówki 36% 2 łyżki cukru pudru Dodatkowo: 2 galaretki cytrynowe 800 ml wody ok. 60 sztuk herbatników Przygotowanie: Biszkopt: Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej! Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier(...)schłodzić w lodówce do całkowitego stężenia galaretki. Gdy stężeje na wierzch ciasta wyłożyć piankę cytrynową i posypać pokruszonymi herbatnikami (kolejność: I biszkopt, krem cytrynowy, herbatniki, krem cytrynowy, biszkopt, galaretka, herbatniki, pianka cytrynowa, pokruszone herbatniki). Schłodzić w lodówce najlepiej całą noc. Smacznego
Nastoletnie Wypiekaniemnie częściej niż zwykle … Lekkie , niesamowicie delikatne , absolutnie nie za słodkie … noi można by rzec , że dietetyczne ;) Dziś mam dla Was przepis na Brzoskwniowe! Delikatny biszkopt pokryty lekką kisielową pianką i soczystymi owocami jest fantastycznym pomysłem zarówno na weekendowe ciacho , jak i rodzinną posiadówkę np. imieniny. Z całą pewnością zrobi furorę i każdy z przyjemnością sięgnie po dokładkę(...)łyżeczka * mąka pszenna – 4 łyżki * mąka ziemniaczana – 1 łyżka MASA : * masło – 100 g * kisiel brzoskwiniowy – 2 op * galaretka brzoskwiniowa – 1 op PIANKA: * śmietana 36% – 100 g * galaretka pomarańczowa– 2 op DODATKOWO: * brzoskwinie– ok. 400 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: BISZKOPT: Oddzielamy żółtka od białek. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Pod koniec ubijania dodajemy cukier i jeszcze chwilę mieszamy. Żółtka mieszamy z proszkiem
Ostra na SłodkoZamiast żelatyny do zagęszczenia białek użyłam agaru, który powoduje, że masa robi się bardzo piankowa. Zapraszam do przepisu! Składniki na biszkopt: ( przepis stąd ) 2 jajka 40 g cukru 45 g mąki pszennej 15 g mąki ziemniaczanej Składniki na piankę: 4 białka 200 g cukru 80 g wody 1 czubata łyżeczka agaru laska wanilii Polewa czekoladowa: 80 g gorzkiej czekolady(...)rozpuszczonym agarem prosto z "ognia", a białka ubijać przez cały czas dozowania cukru. Dodać ziarenka zeskrobane z przecietęj wanilii. Białka ubijać do momentu, aż ostygną na przestudzony biszkopt wyłożyć piankę, wyrównać szpatułką.Wstawić do lodówki na 1-2 godziny do całkowitego stężenia w rondelku podgrzać śmietanę kremówkę, zdjąć z ognia i dodać połamaną czekoladę i mieszać do rozpuszczenia. Przestudzić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!którymi jednak nie przepadałam bo była tam też galaretka. Dziś nie było galaretki a biszkopt. Z całym sercem wzięłam się do pracy - na pierwszy ogień próba przygotowania biszkoptu, później masa i pianka. Przepis na to ciasto znalazłam na Bon Appetit Małgorzaty , zaś biszkopt robiłam według Moich wypieków . Składniki biszkopt 5 jajek 3/4 szklanki maki pszennej(...)szklanki cukru 1/4 szklanki maki ziemniaczanej masa 100 g masła 2 szt. kisielu cytrynowego 1 szt. galaretki agrestowej 4 szt kiwi pianka 100 g śmietanki 30% 2 szt. galaretki agrestowej Sposób przygotowania biszkoptu Biszkopt - z białek ubić sztywną pianę, następnie wsypać powoli cukier, nie przerywając ubijania. Dodać żółtka, ciągle mieszając. Mąki pomieszać ze sobą i miksując na małych obrotach dodawać
pink envelopeCiasto inspirowane filmem Frozen czyli z Krainą lodu. W mojej wersji jest to biszkopt, bita śmietana z błękitną pianką całość wieńczy niebieska galaretka. SKŁADNIK: (forma 24x 24 cm ) Biszkopt rzucany 3 jajka 0,5 szklanka cukru 0,5 szklanka mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej Błękitna pianka 2 białka niebieska galaretka- rozpuszczona w 3/4szklanki gorącej wody Bita śmietana(...)puder oraz waniliowy ubi ć na sztywno, pod koniec ubijania powoli wlewać przestudzoną żelatynę. Galaretki przygotować według przepisu podanego na opakowaniu, odstawić do przestygnięcia. Biszkopt posmarować 4-5 łyżkami bitej śmietany. Błękitną piankę pokroić na paski i ułożyć w małych odstępach na śmietanie, na to wyłożyć resztę bitej śmietany, i wstawić do lodówki na około 2 godziny
RAROSSAjest ciemny biszkopt, zaś reszta to pyszny śmietanowy krem i zielona galaretka. Gdyby nie pieczony biszkopt byłoby to fajne, piankowe ciasto na zimno. A tak jest ciasto na biszkopcie z pianką i galaretką:) Na dodatek kompletnie nie chciało ze mną współgrać przy zdjęciach:) Inspiracja Biszkopt: 3 jajka, 2 łyżki mąki pszennej, łyżka mąki ziemniaczanej, 4 łyżki cukru
Z miłości do słodkościZapraszam na torcik bez pieczenia, z owocami z puszki i kremem budyniowym, na biszkoptach nasączonych likierem migdałowym. Wierzch zdobi pianka z mleka skondensowanego i galaretki. Deser bardzo mi smakuje, jest delikatnie owocowy i ciekawy w smaku, w ogóle nie czuć masła. Ja do masy budyniowej dodałam galaretki o smaku żurawinowym i przypadła mi ona do gustu, ciekawy smak. Przed samym(...)poukładać biszkopty maczane w ponczu. 9. Skondensowane mleko ucierać mikserem na najwyższych obrotach przez około 2-3 minuty. Następnie cały czas mieszając, wlewać powoli ostygniętą galaretkę. Tak przygotowaną piankę wyłożyć na biszkopty w blaszce i ciasto wstawić do lodówki na parę godzin, najlepiej na całą noc. 10. Po wyjęciu z lodówki oddzielić nożem ciasto od brzegów tortownicy i ostrożnie zdjąć
Mała Cukierenkapieczenia, przesiać do piany, delikatnie wymieszać. Wysmarować blachę tłuszczem o wymiarach ( 25x 36 cm ), wylać ciasto, włożyć do piekarnika, piec około 30 minut w 175 stop. Upieczony biszkopt ostudzić, przekroić. PIANKA Każdą galaretkę rozmieszać oddzielnie w szklance gotowanej wody, wylać galaretki do płaskiego naczynia, odstawić do całkowitego stężenia. Galaretki pokroić . Galaretki dwie truskawkowe, rozpuścić w pół litra wody, odstawić(...)Śnieżkę wsypać do wysokiej miski, wlać mleko, ubić na sztywno. Następnie dodawać lekko stężoną galaretkę truskawkową, dalej ubijać. Piankę wymieszać z pokrojonymi galaretkami. Wyłożyć piankę z galaretkami na pierwszą część biszkoptu, przykryć drugą częścią, posypać ciasto cukrem pudrem. Odstawić ciasto do lodówki . Wypiekały ze mną następujące osoby : Paulina kulinarne szalenstwa maniusi Patryk (function
Kuchnia Danusimojprzepisna.pl | Deser malinowy z porzeczkową pianką Deser malinowy bez pieczenia w sezonie malinowym jak znalazł. Lekko kwaśny od musu malinowego, mocno śmietankowy. Do tego biszkopt porzeczkowy oraz przepyszna pianka porzeczkowa. Uwierzcie mi przepyszna pianka porzeczkowa. Piankę częściowo wyjadaliśmy z mężem z miski, jeszcze przed dekoracją deseru, nie mogliśmy się opanować. Pomysł na deser i dekorację mój autorski, pomysł na piankę(...)łyżkach zimnej wody Składniki na mus porzeczkowy: 500 gr porzeczek czarnych lub czerwonych już obranych i czystych Składniki na biszkopt porzeczkowy: 1 opakowanie biszkoptów (około 160 gr) 150 gr musu porzeczkowego Składniki na piankę porzeczkową: 4 białka z dużych jaj (około 160 gr białek) 280 gr cukru drobnego (240 gr do syropu porzeczkowego, 40 do białek) 100 gr musu porzeczkowego
moj przepis nabiszkoptu. Galaretkę brzoskwiniową rozpuścić w 1 szklance wrzątku odstawić aby stężała, białka ubić na sztywną pianę dodać tężejącą galaretkę. Tak powstałą piankę wylać na biszkopt. Banana pokroić w plasterki ułożyć na piance i zalać galaretką truskawkową. * masło i banany powinny być w temperaturze pokojowej rrarossa@gmail.com
RAROSSADelikatny budyniowy krem … orzeźwiająca pianka … i mięciutki biszkopt sprawiają , że już po pierwszym kęsie przenosimy się na chwilę do raju , wspominając przy tym gorące lato i słoneczne plaże. Ciasto nie tylko pięknie wygląda , ale i smakuje rewelacyjnie! Cytrynowy smak absolutnie nie jest dominujący – wręcz przeciwnie : delikatnie orzeźwia! Ciasto robi furorę i na każdych rodzinnych imprezach gości moim(...)Miękkie masło ucieramy na puszystą masę. Dodajemy zimny!!! budyń. Dokładnie mieszamy. PONCZ : Wodę mieszamy z sokiem z cytryny i cukrem. Powstałym ponczem nasączamy biszkopt. Na biszkopt wlewamy budynie. Delikatnie wygładzamy i wkładamy do lodówki. PIANKA CYTRYNOWA : Galaretkę rozpuszczamy w 1 szklance gorącej wody i zostawiamy do ostygnięcia. Śmietanę ubijamy na sztywno a pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Ciągle miksując
Ostra na Słodkotylko dla mnie. Jednak te domowe to zupełnie co innego i nawet nadzienie z galaretki mi posmakowało :) Przygotowując je polecam podzielić sobie pracę na etapy. Wieczorem upiec biszkopty oraz odstawić galaretkę i piankę do stężenia, a rano oblać je tylko czekoladą. Inspiracja: Nastoletnie Wypiekanie Składniki na ok. 30 sztuk: Biszkopty: 3 jajka szczypta soli 50 g cukru pudru(...)ładnego zezłocenia. Upieczone wyjąć, a gdy lekko przestygną delikatnie oderwać je od papieru. Czekoladę razem z olejem roztopić w kąpieli wodnej, przestudzić. Na każdy ostudzony biszkopt położyć kółeczko wycięte z galaretki lub pianki, np. za pomocą kieliszka lub korka. Ciastka oblać ostudzoną czekoladą, a następnie odstawić do lodówki do zastygnięcia czekolady. Smacznego Anulla
Fabryka pomysłówsama nie wiem co tam jeszcze dosypałam. Przepis znajdziecie we wcześniejszych moich postach, zmieniłam tylko dodatki. Dzisiaj skupmy się na tym jak muffinki zamienić w baranki. SKŁADNIKI: pianki Marshmallow okrągłe biszkopty biały lukier odrobina stopionej gorzkiej czekolady A jak to zrobić: Pianki najlepiej jeśli będą w formacie mini.Ja niestety takowych nie znalazłam i musiałam jakoś poradzić sobie z dużymi. Podzielenie(...)nich po dwa punkty, będą to oczy baranka. Posmarować lukrem górną część biszkopta i jego spód oraz górę babeczki, następnie przykleić biszkopt do muffinki. I tak oto powstała głowa naszego baranka. Na polukrowanej części poprzyklejać wcześniej pokrojone pianki
Kuchnia w opałach