pianka na biszkopcie - 422 przepisów (strona:2/29)

Ciasto "Truskawkowa rozkosz" 346

łyżeczki żelatyny Wierzch śmietanowy 400 ml zimnej śmietany 18% 1,5 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki żelatyny 3 łyżki wrzątku Dodatki ok. 100 g małych biszkoptów gorzka czekolada Ciasto rozpocząć od przygotowania pianki i musu truskawkowego. 3 galaretki rozpuścić w 400 ml wrzątku. Dobrze wymieszać i odstawić do schłodzenia i lekkiego ścięcia. Truskawki rozdrobnić za pomocą blendera. Przelać(...)blachy wyłożyć biszkopt. Na biszkopt wyłożyć truskawkową piankę. Wyrównać wierzch. Wstawić blachę na ok. 3 minuty do lodówki lub odstawić na 7 minut gdzieś w kuchni. Na piance ułożyć biszkopty jeden obok drugiego, dociskając je lekko do dna. Wyłożyć tężejący mus truskawkowy na biszkopty. Ewentualnie wyrównać powierzchnię. Odstawić blachę do całkowitego stężenia musu truskawkowego. Ja zlekceważyłam ten krok, więc najwyższa

Weekendy w domu i ogrodzie
Jagodowy sernik w biszkopcie 296

Ciasto jest lekkie pomimo tego, że jedną z warstwa stanowi pieczony sernik o smaku jagodowym. Delikatny biszkopt i pianka straciatella obsypana świeżymi jagodami sprawiają, że z chęcią sięga się po kolejny kawałek :) Takie przekładańce są dość czasochłonne, ale smak wynagradza wszystko :) BISZKOPT: 4 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej SERNIK JAGODOWY: 750g zmielonego twarogu(...)tarce o drobnych oczkach. Zimną śmietankę ubić dodając pod koniec cukier puder. Ciągle ubijając wlać cienkim strumyczkiem rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Wsypać startą czekoladę i wymieszać. Wyłożyć piankę na biszkopt za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką gwiazdy i obsypać jagodami. Smacznego :) RADA: Biszkopt i sernik pieczemy dzień wcześniej. Najpierw biszkopt, który wyjmujemy od razu z piekarnika, a potem sernik, który

https:KKuchniaMniam
Śmietanowo owocowa pianka 182

Wszędzie królują pierniczki, więc postanowiłam na przekór wszystkich podzielić się dziś z Wami przepisem na piankę, która na pewno przypadnie do gustu wszystkim, a w szczególności maluchom. Biszkopt: 3 jaja 3/4 szkl. cukru 1/3 szkl mąki pszennej 1/3 szkl mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli Oddzielamy białka od żółtek i ubijamy z solą. Następnie partiami wsypujemy cukier(...)słoik kompotu owocowego 1 galaretka truskawkowa 1 łyżeczka żelatyny Galaretkę z żelatyną rozpuszczamy w 1 szkl. wody i mieszamy z kompotem. Gdy całość zacznie gęstnieć wykładamy na ostudzony biszkopt. Pianka śmietanowa: 1 1/2 szkl. mleka 1/2 szkl cukru pudru 1/2 litra śmietany 18% 5 łyżeczek żelatyny Żelatynę zalewamy zimną wodą, a po napęcznieniu rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Mleko z cukrem

Cynamonowe szczęście
Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki 232

Dzisiaj na blogu słodki przepis. Tym razem proponuję Wam przygotować do kawy biszkopt z bitą śmietaną, pianką z galaretki, owocami i cytrynową galaretką. Taki biszkopt lubi prawie każdy! To ciasto jest pyszne, lekkie i łatwe w przygotowaniu ciasto, a poradzi sobie z nim każdy. Samo ciasto biszkoptowe jest „bazą” do moich tortów, torcików z owocami, czy też rolad. Biszkopt wychodzi(...)się spieprzyć! Ostatnio przygotowywałam z tego przepisu na biszkopt z owocami oraz roladę biszkoptową z lodami i malinami, oraz ekspresową roladę z gruszkami i malinami. Przepis na Biszkopt z bitą śmietaną i pianką z galaretki na dużą blachę ok. 35 x 25 cm: Składniki na biszkopt: 1 szklanka mąki pszennej 1 szklanka cukru 3 jajka ok. 1/3 szklanki wody

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Ciasto wiśniowe z pianką 172

Pyszne ciasto na każdą okazję z pianką wiśniową i agrestową, podałam na pięknym talerzu z kolekcji  RAJSKI OGRÓD _ PORCELANA BOGUCICE Ciasto wiśniowe z pianką BISZKOPT jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-3 łyżki sól - szczypta Pianka agrestowa : 1,5 szkl śmietany 36 % galaretka agrestowa - 1 opak woda  gotowana

Kuchnia Danusi
Rabarbarowo- truskawkowa pianka z bezami na biszkopcie 149

Najdelikatniejsza pianka rabarbarowo-truskawkowa z bezami na puszystym biszkopcie. Brzmi smacznie i zapewniam, że tak właśnie jest ;) Ostatnio pisałam, że sezon na rabarbar uważam za otwarty, więc nie pozostaje mi nic innego, jak zaprosić Was dzisiaj na kolejne pyszne ciasto z użyciem tego warzywa. Korzystajmy, póki jest! Polecam :)     Składniki: (na blaszkę o wymiarach 24x24 cm)   Biszkopt(...)wodą z cytryną i cukrem i nałożyć na niego rabarbarowo-truskawkową piankę, która powinna szybko tężeć, zostawiając kilka łyżek na bok. Dobrze rozprowadzić piankę po całej powierzchni biszkoptu. Na piance ułożyć warstwę herbatników, a je przykryć resztą pianki. Ciasto schłodzić w lodówce minimum 4 godziny. Przed podaniem udekorować bezami. Smacznego

Nastoletnie Wypiekanie
Biszkopt z truskawkami 169

Waniliowy biszkopt, bita śmietana, truskawki i galaretka Najprostsze ciasta zazwyczaj bywają najlepsze i taki okazał się ten biszkopt . Waniliowy biszkopt , pianka śmietankowa i delikatnie kwaśne truskawki zalane galaretką to połączenie które sprawiło , ze ciasto znikło w mgnieniu oka. Ciasto szybkie w wykonaniu i idealne na upalne dni. Biszkopt: 4 jajka 1/2  szkl cukru 3/4 szkl mąki pszennej 2 łyżki

Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnienia
Miętusek 175

Delikatne lekko orzeźwiające ciasto z miętową pianką  biszkopt: 4 jajka  3/4 szklanki cukru  3/4 szklanki mąki tortowej 2 łyżki kakao  1 łyżeczka proszku do pieczenia      krem miętowy:  3 szklanki mleka  1/2 szklanki wody  300 g landrynek miętowych 3 łyżki cukru  2 op budyniu waniliowego  200 g masła(...)pianka:   500 ml śmietanki 36% 2 łyżki cukru pudru  2 galaretki o smaku jabłkowo-miętowym ponadto: duża paczka herbatników czekolada deserowa  Białka ubić z cukrem na sztywno a następnie dodać żółtka. Do ubitej masy wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem i kakao. Wymieszać i przelać na blaszkę (o wym. 26/36 cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Piec

Kolorowa kuchnia Elki
Sernik malinowy z piankami 176

uroczy torcik - sernik na zimno. Składniki: 1kg sera białego śmietankowego 400g jogurtu greckiego 200g malin (waga zamrożonych) 3/4 szklanki cukru pudru 3 łyżki żelatyny 50ml gorącej wody 100g małych pianek biszkopty Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie, odstawiamy do ostudzenia. Tortownicę wykładamy biszkoptami. Ser biały miksujemy z jogurtem i cukrem pudrem. Dodajemy ostudzoną żelatynę i miksujemy do połączenia. Masę serową dzielimy

Gotowanie i blogowanie
Ciasta. Przepisy na ciasta. 163

Przepisy na ciasta i wypieki. Szybkie ciasta. Proste wypieki. Czasami bardziej wyszukane i pracochłonne.   Ciasta Red Velvet Cake – czyli czerwone ciasto z kremem Piankowy torcik truskawkowy na biszkoptach (pianka z galaretką i trukawkami) Bardzo puszysty sernik Tarta w 15 minut! Śmietankowa tarta z kiwi z ciasteczkowym (herbatnikowym) spodem Post Ciasta. Przepisy na ciasta. pojawił się poraz pierwszy

Kulinarne Przeboje
Ciasto kolorowe 328

taki sam sposób co biszkopt I tylko dodać suchy mak,wymieszać i przelać do brytfanny,upiec.   BISZKOPT III  Trzeci biszkopt przygotować również tak samo jak pozostałe biszkopty,tylko do trzeciego dodać łyżkę kakao,,wymieszać i przelać do brytfanny,upiec. Następnie przygotować galaretki. Wiśniowe galaretki wsypać do garnka,zalać 3 szkl gotowanej wody,dokładnie wymieszać,odstawić do stężenia. Galaretkę(...)pianka zgęstnieje. PRZEŁOŻENIE CIASTA:   1 -biszkopt  2 -na biszkopt wylać wiśniowe galaretki  3 -biszkopt z makiem  4-Na biszkopt z makiem wyłożyć połowę pianki brzoskwiniowej  5 -biszkopt kakaowy  6-reszta pianki brzoskwiniowej.  7- Wierzch ciasta posypać startą gorzką czekoladą.  Ja nie miałam czekolady,więc starłam ptasie mleczko. (function

Kuchnia Danusi
Ciasto- biszkopt, truskawki i pianka 188

proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę (ok. 25x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). pieczemy 20 minut w 180 stopniach. pianka:   na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki(...)szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy do niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny

Aga w kuchni
Pianka truskawkowo-bananowa 649

Pianka truskawkowo-bananowa to deser idealny na upalne dni, które ostatnio nas nawiedziły. Składa się on z lekkiej pianki na bazie bitej śmietany i owoców, biszkoptów, musu truskawkowego w formie galaretki oraz kawałków świeżych truskawek. Pianka przyrządzona w keksówce bardzo efektownie prezentuje się po zastygnięciu i wyjęciu na talerz. Należy przechowywać ją w lodówce, podawać schłodzoną, wtedy smakuje najlepiej. Moja(...)zastygnięty mus w keksówce - truskawki oczyścić, pozbawić szypułek, wciskać w piankę w lekkich odstępach, zanurzając prawie całe owoce - biszkopty ułożyć na wierzchu, lekko wciskając je w piankę, wolne przestrzenie zakryć połówkami biszkoptów - biszkopty z wierzchu posmarować pozostawioną bitą śmietaną (dzięki temu na pewno zmiękną) - całość schłodzić w lodówce do zastygnięcia pianki - gotową piankę wyłożyć na talerz, odwracając keksówkę do góry

Smakołyki Bereniki
Biszkopt z pianką truskawkową 121

Podałam ciasto na ślicznym talerzyku z kolekcji Gloria  od  Porcelana Bogucice Biszkopt z pianką truskawkową Składniki : Biszkopt : jajka-6 szt cukier-1 szklanka mąka-1 szklanka proszek do pieczenia-1 łyżeczka kakao-1- 2 łyżki Pianka : śnieżka - 2 szt mleko - 400 ml galaretka truskawkowa - 2 opak woda gotowana - 400 ml PRZYGOTOWANIE Biszkopt  Białka ubić na sztywno, dodać(...)odstępach ciemne ciasto. Tak aby na spodzie i na wierzchu było ciasto ciemne.  Piec ok. 35 minut w 175 stop.  Ciasto przekroić wzdłuż na pół, ostudzić. Pianka : Galaretki rozpuścić w gotowanej wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Mocno schłodzone mleko wlać do wysokiego naczynia, wsypać śnieżkę, ubić na sztywno. Do ubitej śnieżki dodawać tężejącą galaretkę, dalej ubijać. Wyłożyć piankę

Kuchnia Danusi
Biszkopt truskawki pianką 160

pieczenia. Ciasto przelewamy do blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia  i wkładamy do rozgrzanego piekarnika (góra-dół). Pieczemy 20 minut w 180 stopniach.   Pianka: Na biszkopcie układamy umyte i osuszone truskawki (bez szypułek). Galaretki rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do ostudzenia (mają być płynne, ale nie ciepłe).Śmietankę ubijamy na sztywną pianę.Dodajemy(...)niej płynne galaretki i miksujemy. Piankę wylewamy na biszkopt z truskawkami (nie wyciągamy z foremki), rozprowadzamy szpatułką. Wierzch posypujemy rozgniecionymi herbatnikami z cukrem. Ciasto schładzamy ok 2-3 godziny. Smacznego

cucinare