Czasami głód dopada nas nagle i czujemy potrzebę wrzucenia czegoś do żołądka. Są to szczególnie krytyczne momenty, ponieważ nasz rozsądek jest zachwiany i chętniej sięgamy po
ProstePesto.plChyba każdy zna kultowe, efektowne ciasto szpinakowe Runo Leśne, nazywane też niekiedy Leśnym Mchem. Spektakularne ciasto z biszkoptem szpinakowym przełożonym kremem śmietankowym, udekorowane pestkami granatu. Inspirując
ProstePesto.plPieczony kurczak to klasyk wśród polskich obiadów, u nas w domu gości mniej więcej raz w tygodniu. Pieczemy czasem całego kurczaka, czasem ćwiartki, czasem pałki a
ProstePesto.plPołudnie i poranek to czas, kiedy mamy tendencję do największego spożycia kalorii z niezdrowych produktów, czyli wtedy jemy najgorzej. Nawet osoby, które dbają o swoją dietę
ProstePesto.plPrawdopodobnie słyszałeś o pustych kaloriach. Ale czy naprawdę wiesz, czym są puste kalorie i gdzie można je znaleźć? Co mamy na myśli, kiedy mówimy o pustych
ProstePesto.plJabłecznik z prostych składników i prosty w przygotowaniu, jabłecznik idealny. Do upieczenia poniższego ciasta z jabłkami nie potrzebujesz miksera, wystarczy ostre metalowe tarło. Szarlotka robi się
ProstePesto.plBiałka są makroskładnikiem odżywczym niezbędnym dla naszego organizmu. Spełniają one ważne funkcje, a ich spożywanie jest zalecane codziennie. Istnieją jednak dwa rodzaje białka: zwierzęce i roślinne
ProstePesto.plŻurek na bogato z puree ziemniaczanym, swojską białą kiełbasą i jajkiem ugotowanym na twardo. Żur na zakwasie, bardzo aromatyczny, czosnkowy z nutą majeranku. Najlepiej ugotować od
ProstePesto.plKolagen to białko występujące w naszym organizmie, główny składnik kości, skóry i stawów. Z biegiem lat ilość kolagenu w naszym organizmie zmniejsza się, dlatego tracimy elastyczność
ProstePesto.plPo drożdżówki sięgamy głównie w podróży czy na wycieczce. Czasami można sobie pozwolić na trochę słodkości. Drożdżówki wykonane są z pysznego ciasta ze słodkim nadzieniem. Można
ProstePesto.plFermentacja żywności to proces przetwarzania żywności, który możemy nazwać „kontrolowanym psuciem żywności”. Fermentacja konserwuje żywność w tym mięso warzywa i owoce. To najstarsza technologia polegająca na
ProstePesto.plUtrata apetytu (hiporeksja) może być spowodowana chorobą układu pokarmowego lub wynikać z przyczyn psychologicznych. Utrata apetytu: o czym dokładnie mówimy? Mała uwaga dotycząca słownictwa. W języku
ProstePesto.plBiszkopt przełożony maślanym kremem z truskawkami w truskawkowej galaretce, to klasyk wśród swojskich ciast. Warstwa ubitego masła jest cieniutka, więc nie jest to typowe ciężkie ciasto
ProstePesto.plkurczakiem, awokado i jabłkiem Sałatka z kurczakiem, awokado i jabłkiem to witaminowa i energetyczna bomba. Przy tym prosta i niekłopotliwa w przygotowaniu. Zobacz przepis Sałatka z kurczakiem, truskawkami z pesto z bobu Sałatka z truskawkami to danie lekkie, ale naprawdę spokojnie może zastąpić obiad. Jest delikatnie słodkie, z mocnym, wytrawnym akcentem bobowego pesto. Zobacz przepis Sałatka nicejska
Niedzielny kucharzSkładane wrapy z tortilli są ostatnio jednym z najpopularniejszych śniadań. Nic dziwnego, bo 1 prosty trik umożliwia złożenie pszennych placków w efektowny sposób. Proste guacamole, jajecznica
ProstePesto.pl