pasty - 13297 przepisów (strona:444/887)

Kurczak pieczony na jabłkach , smaki jesieni 94

ostrą paprykę . Całość ma się zmieszać . Kurczaka rozcinamy od strony pleców , pod skórę wciskamy kawałki masła , solimy do smaku . Na koniec całego , od zewnątrz i od wewnątrz nacieramy pastą z moździerza . Dokładnie pokrywając nią każdy kawałek mięsa . Na blaszce do pieczenia rozrzucamy pokrojoną w piórka cebulę i pozbawione gniazd nasiennych , jabłka ( nie obieramy bo zrobi się dżem ) Teraz z listy

Ogrodnik w podróży
Prosta surówka z papryką 113

lepszym wyjściem ,niż kupno holenderskiej ( a w zasadzie Niderlandzkiej ) papryki ,będzie korzystanie z mrożonek… składniki : ćwiartka świeżej kapusty , małej główki 2 czerwone papryki grubościenne 2 pomidory śliwkowe , typu pasta lub inne twarde 1 łyżeczka czosnku granulowanego 1 łyżka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sól , pieprz do smaku 1 łyżka gęstego jogurtu greckiego 1 łyżeczka majonezu Kapustę szatkujemy drobno

Ogrodnik w podróży
Rozgrzewająca zupa na przeziębienie 131

wody i pozostawiam na około 20-30 minut. Następnie odcedzam przez sitko, wyciskam pulpę i ją wyrzucam. Wodę z tamaryndowca dodaję później do zupy. Pulpę z tamaryndowca można zastąpić pastą tamaryndową, jest dostępna m.in. w sklepie Kuchnie Świata, albo sokiem z cytryny. Świeże pomidory wkładam na około półtorej minuty do wrzątku, studzę chwilę pod zimną wodą, obieram ze skórki, kroję

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Najlepsze zapiekanki na jesień – 10 przepisów 154

Frittatę zazwyczaj robi się z ziemniaków i jajek, ale frittata z pęczakiem w niczym jej nie ustępuje, a jest na dodatek zdrowsza i dużo lżejsza. Zobacz przepis Pizza pasta   Wystarczy kilka składników, żeby zrobić tę pyszną zapiekankę z makaronu. Listę ingrediencji mżna jednak dowolnie poszerzać o ulubionien warzywa. Tak jak to jest w przypadku pizzy, ostateczny skład zależy

Niedzielny kucharz
Sushi – przepis 119

łososia ok 100g kilka śliwek z octu – tutaj przepis zaprawa do ryżu: 3 łyżek octu ryżowego 3 płaskie łyżki cukru 1 łyżka sosu sojowego dodatkowo: sos sojowy marynowany imbir pasta wasabi Jak zrobić sushi: Ryż płuczemy w wodzie, odsączamy. Następnie zalewamy go ponownie wodą i zostawiamy na 20 min – potem znów płuczemy na sicie, wsypujemy do garnka i zalewamy

Dorota Smakuje
Taco z chili 129

całkowitego odparowania wody – około 20-25 minut. Następnie dodajemy passatę lub pomidory, zmniejszamy ogień i przykrywamy. Mięso dusimy tak przez około 45 minut. Ma z niego powstać gęsta pasta. Pod koniec duszenia doprawiamy wszystko solą i pieprzem oraz dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę. Wszystko dokładnie mieszamy. W czasie kiedy nasze mięso się dusi możemy zająć się dodatkami. Sałatę rzymską

PatiGotuje
Pasta do chleba z bakłażanem i orzechami 160

przechowujemy kilka dni w lodówce.               Oczywiście zjadamy z apetytem jak najszybciej :)                       Pastę można zalać w słoikach olejem z pomidorów

Proste Potrawy
Kotleciki z cukinii i ziemniaków 140

dokładnie mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą. Jeżeli masa jest zbyt rzadka możemy dodać trochę mąki lub tartej bułki, jednak placuszki są smaczniejsze bez dodatku mąki. Przepisy z cukinią: pasta serowa z pieczonymi warzywami , kotlety z cukinii z serem i ziołami , pyszne leczo z cukinią i bakłażanem Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy małe kotleciki, które nakładamy łyżką. Do smażenia

Gotujemy i jemy
Zupa krem z dyni i papryki 122

gładki krem. Dodajemy śmietanę lub mleko i chwilkę podgrzewamy stale mieszając, by zachować gładką konsystencję. Doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Krem podajemy z grzankami i odrobiną ostrej pasty paprykowej - w wersji dla dorosłych ;) Super smakuje także z kleksem naturalnego jogurtu greckiego lub polany dobra oliwą extra vergine

Gotujemy i jemy
PLACKI Z TWAROGU 112

ciepło, pyszne! Z dodatkiem mąki pszennej i kukurydzianej (stąd kolor;), bez proszku do pieczenia. Polecam także dodatki, do placuszków można śmiało dodać rodzynki, suszoną żurawinę, większą szczyptę kakao lub pastę z wanilii. Będzie pysznie! SKŁADNIKI: 470 g twarogu na sernik 2 duże jajka 1 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 opakowanie cukru z wanilią opcja: płaska łyżeczka cukru

Zasmakuj Kuchni
Poniedziałek: Najprostszy kebab w bułce 112

kminu, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę cynamonu oraz pieprz kajeński według uznania. Wymieszaj. Wlej 3 łyżki oleju, ponownie wymieszaj. Przełóż pastę do misy z mięsem i dokładnie obtocz indyka w marynacie. Przykryj i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę lub całą noc. Krok 3 Wyjmij mięso z lodówki i odstaw

Niedzielny kucharz
Wtorek: Shawarma z kaszą bulgur 100

kminu, łyżeczkę słodkiej papryki, łyżeczkę kurkumy, łyżeczkę mielonego ziela angielskiego, łyżeczkę czosnku w proszku, szczyptę cynamonu oraz pieprz kajeński według uznania. Wymieszaj. Wlej 3 łyżki oleju, ponownie wymieszaj. Przełóż pastę do misy z mięsem i dokładnie obtocz indyka w marynacie. Przykryj i wstaw do lodówki co najmniej na godzinę lub całą noc. Krok 3 Wyjmij mięso z lodówki i odstaw

Niedzielny kucharz
Ciekawostki o kuchni japońskiej 98

wygodnie było jeść je pałeczkami, albo palcami. Najsłynniejsze japońskie przyprawy Unikatowy smak japońskie dania zawdzięczają także tradycyjnym przyprawom, wśród których znajdziemy: sos sojowy ( shōyu , 醤油) chrzan wasabi (山葵) pastę ze sfermentowanej soi ( miso , 味噌) ocet ryżowy ( komezu , 米酢) O zachowaniu się przy stole Celebrowanie posiłków to w japońskim domu codzienna norma. Niski stół wymaga siedzenia w klęku z pośladkami opartymi

Kuchcik gotuje