pasta - 17303 przepisów (strona:908/1154)

Fusion w kolorach #omnomnom FUSILLI Z TRUSKAWKAMI I BIAŁYM BAKŁAŻANEM niczym ulotne marzenie... 128

kolorami opakowań z makaronem z mąki durum m.in. fusilli, penne, farfalle i spaghetti, ku mojej wielkiej radości, bo czy jest ktoś, kto nie lubi dobrego makaronu?  Przepis na pastę, ma być pomysłem z kuchni fusion, jak dla mnie -bomba! Inspiracją do przygotowania dania, było- soczyście zielone opakowanie makaronu Omnomnom, postanowiłam, że moje danie musi tętnić kolorami! Zapraszam! Do przygotowania

SMYKWKUCHNI
CHLEBEK BEZGLUTENOWY Z KASZY JAGLANEJ, WERSJA II 223

tylko zdrowy- na bazie kaszy jaglanej i mąk bezglutenowych to jeszcze smaczny. U nas znika w błyskawicznym tempie. Piekłam go już trzykrotnie i ciągle czujemy niedosyt. Idealny do lekkich past, np. hummusu ale również sam. Ja piekłam na dwóch blaszkach z piekarnika ale przepis podaję na jedną. Była pilna potrzeba dodatku do hummusu. Chlebuś sprawdził się idealnie. :-) Warto mieć kaszę

Smaczne Zdrowe
Restauracja Sarmacka - opinia 141

się samym filetem i ryżem. zapiekany filet z kurczaka z mozzarellą i risotto z warzywami Mąż trafił trochę lepiej, jego składniki były świeże - fajny sos do makaronu, dobrze ugotowana pasta i smakowity filet. Porcja bardzo duża, więc mężczyźni powinni być zadowoleni. Trochę spróbowałam, więc wiem, że był to dobry wybór.  Po tej wizycie restaurację mogłabym ocenić 4/6, ale niestety

Pasja Smaku
Falafele z ciecierzycy i bobu 190

moździerzu ucieramy sezam, dolewamy oliwę i olej sezamowy – ucieramy na gładką masę. W misce mieszamy jogurt, sok z cytryny, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek, posiekaną mięte i pastę z sezamu. Falafele smażymy z obydwu stron na rumiano. Odsączamy na papierowych ręcznikach. Podajemy z warzywami (pomidory, ogórek, cebula, sałata), plackami tortilli, sosem jogurtowym i sambal oelek

OstryKęs
Muffinki z amarantusem - "perełka" dietetyczna! 234

kuchni amarantus można wykorzystywać jako dodatek do musli czy granoli, do słodkich wypieków czy pieczywa lub jako zamiennik mąki. Nasiona można też samemu skiełkować i dodawać do sałatek i past. Od łacińskiej nazwy amarantusa pochodzi nazwa koloru szkarłatnego - czerwieni z domieszką różu i fioletu - taką barwę właśnie przyjmują amarantusowe kwiatostany. Przepis zapożyczyłam od Sandry z bloga Poranek na słodko , modyfikując

Grunt to przepis!
Spaghetti ladacznicy, czyli o tym jak prostytutki nauczyły mnie paru rzeczy w kuchni. 300

byliby z niej dumni, gdyż podaje swoim dzieciom potrawy z dużą ilością soli, cukru, a czasem i alkoholu. Jak nie kochać takiej niepoprawności. Przepis, który wybrałam, to - spaghetti ladacznicy - pasta alla puttanesca (w dokładnym tłumaczeniu - kurewskie spaghetti - ubóstwiam tę dosłowną nazwę jest równie intensywne jak smak potrawy, która rzeczywiście przez parę błędów, które popełniłam okazała się spaghetti alla puttanesca). Skąd

Brzuszki Łakomczuszki
Jaki był ten rok? 225

przepięknej bombonierce i ciasto 3 bit, które podbiło serce M. O raz kilka inny ch: duszone maślaki, fetuccine Alfredo bez fetuccine, a z linguine które było odkryciem roku, pastę z gorgonzolą i ło sosiem, sałatkę z kurczakiem, serem p l eśniowym i orzechami pinii n a szpinaku oraz kiełbaski m usztardowo miodow e, które przygotowałam na mecz jednak

Brzuszki Łakomczuszki
Szybki obiad na wieczorny głód. 329

Może zdjęcia nie są najpiękniejsze ale późnym wieczorem marzyłam o tym, żeby zjeść coś ciepłego i nareszcie coś zjeść więc zupełnie się przyłożyłam. Nie mniej bardzo

Brzuszki Łakomczuszki
Laksa z kurczakiem w 15 minut. 216

czosnku, obrany imbir, chili, kurkumę, dymki (wcześniej odcinam przerośniętą bulwę), masło orzechowe, liście limonki kaffir (zamiast liści cała limonka), kolendra. Wlewam olej sezamowy, sos sojowy i rybny. Miksuję na pastę i rzucam do bulionu. Wrzucam mrożoną fasolkę, wlewam mleczko kokosowe i dodaję makaron. Gdy makaron zmiesza się z sosem wyciskam limonkę i doprawiam jeszcze sosem sojowym. Całość mieszam i wyłączam

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: placki ziemniaczane z sosem jogurtowo - chrzanowym 151

cudowną pizzę o 22 albo pakuje się do łóżka z chipsami. Mimo to wszystko staram się być twarda i jeść mądrze. Pokazywałam już Wam przepisy na: Minikanapeczki z trzema pastami Genialną kanapkę z boczniakami i papryką Pieczone pierogi z boczniakami Uwielbiam placki ziemniaczane, mogłabym je jeść codziennie, a więc dzisiaj czas na odchudzone placki ziemniaczane. Placki są przepyszną przekąską

Brzuszki Łakomczuszki
Dietetycznie: pasztet z soczewicy. 210

Następnie wsypujemy soczewicę, imbir starty na drobnych oczkach oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Całość zalewamy wodą, solimy i zagotowujemy. Ja trzymałam na patelni do czasu aż ciecierzyca zrobiła się pastą. Zdejmuję z ognia, dodaję jajka i pistację. Masę przelewam do keksówki wyłożonej papierem. Piekę 30 min w 160 st (tutaj najlepiej zrobić test suchego patyczka, może nie suchego ale sprawdzić

Brzuszki Łakomczuszki
Cudowne curry rybne. 170

dobry wybór, bo ja postanowiłam zjeść curry rybne. Składniki: 4-5 płatów białej ryby pomidory w puszce 2 cebule 4 ząbki czosnku 1 papryczka chili 1 łyżka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka gorczycy szczypta kminu rzymskiego (można wykorzystać więcej ale od jakiegoś czasu mój organizm nie przepada za tą przyprawą) olej kokosowy (można wykorzystać inny ale ja się zakochałam

Brzuszki Łakomczuszki
Hummus w dwóch wersjach - z pieczonym burakiem i bazylią 176

Przy takim bogactwie warzyw jakie jest w okresie wiosenno-letnim warto robić pasty czy dipy i zajadać je właśnie z warzywnymi dodatkami. Takie dania/przekąski są dobre na każdą okoliczność: czy to będzie małe spotkanie z przyjaciółką, czy rodzinne podjadanie przy wspólnym wieczorze z tv, czy też jako uzupełnienie grilla czy kosza piknikowego. Co kto woli. My zjedliśmy z mężem

Zdrowa Kuchnia Sowy
Chińska zupa z jajkiem 253

moczenia grzybów. Bulion podgrzewamy do zagotowania. Dodajemy mięso, posiekane chilli, sos sojowy, ocet ryżowy, cukier, pieprz oraz drobno pokrojoną marchewkę z bulionu. Całość mieszamy. Mąkę ziemniaczaną rozprowadzamy na pastę w niewielkiej ilości wody. Dodajemy do zupy. Do lekko gotującej się zupy dodajemy roztrzepane jajka. Uwaga – jajka wlewamy do zupy bardzo powoli, jednocześnie mieszając je w zupie widelcem

OstryKęs
SMAROWIDŁO Z PIECZONEGO BAKŁAŻANA 194

śniadanie. Otwierasz lodówkę, drapiąc się w głowę. Znów nie ma nic ciekawego. Jak to nie? A smarowidło z bakłażana? Roboczo nazwałam je smalczykiem, a to dlatego, że po schłodzeniu pasta się zestaliła. Jest wyrazista w smaku, pikantna i dość ciekawa. Bardzo intrygujące, acz przyjemne doznanie. Zrezygnowałam jednak z owej nazwy, bo smalec i bakłażan w jednym równoważniku zdania mija się

W kuchni Karmel-itki