dałam rady się doszukać. źródło: fanpage Spinacz Cafe Zielony Talerzyk, ul. Królewska 3 Ciekawy wegetariański lokal na kulinarnej mapie Lublina. Codziennie inne menu, a w nim śniadania: pasty do pieczywa, owsianki, naleśniki czy koktajle. Na specjalne zamówienie np. jajecznica. Brzmi świeżo i smakowicie. Czynne od 9:00. Cen nie podano. fot. Łukasz Słotwiński Cafe Velo, ul. Chopina
Pasja Smakusię rozpadać pod naciskiem. Mięso rozgniatamy widelcem. Przekładamy do słoiczka i jeśli zostało coś wywaru to możemy go też wlać do słoika. Odstawiamy do wystygnięcia. A później smarujemy powstałą pastą chleb. Im tłuściejsze mięso tym lepiej smaruje się kanapki
MiksturownikPanna Dahl". W troszkę zmienionej formie. Składniki na 2 porcje: Cebula; chili - bez nasion; ząbek czosnku; 1 łyżeczka imbiru; 2 łyżki oliwy; 1 łyżeczka curry w proszku; 1 łyżeczka pasty curry zielonej (opcjonalnie); 2 pojedyncze filety z kurczaka; sól, pieprz; 200 ml mleka kokosowego; szczypior. Drobno posiekaną cebulę, chili i czosnek podsmażamy na oliwie. Dodajemy imbir i curry. Mieszamy
MiksturownikTunezji byliśmy z mężem w podróży poślubnej. Bardzo zasmakowała nam tunezyjska kuchnia. Zwłaszcza kurczak, na który przepis podaję poniżej i harissa, czyli pasta z chili, czosnku i kolendry... Rozsmakowałam się w niej do tego stopnia, że owczarka - a raczej suczkę, którą dostałam kilka dni po powrocie do domu nazwałam właśnie: Harissa. :) Tunezyjski kurczak z kasz ą kuskus . Składniki: podwójna
Miksturowniknawet risotto z włoską kapustą czy kalafior z rakami ! To tylko kilka (bardziej egzotycznych) przykładów. Wśród wielu przepisów na potrawy zwykłe i niezwykłe znajdziemy również receptury na MYDŁO i PASTĘ DO ZĘBÓW :) Ale przepisy to nie wszystko. Jest w książce coś znacznie ciekawszego, a mianowicie historia. I nie mam tu na myśli wyłącznie potraw rodem z Lwowa. Znajdziemy tu opowieść
Kraina Tysiąca SmakówJedna z moich ulubionych sałatek, ma w sobie coś, co mnie przyciąga, może to kuskus i tuńczyk bardzo do siebie pasują? ;) Choć konsystencją trochę przypomina pastę bardziej niż sałatkę, to jednak nie smarujemy nią chleba, tylko jemy po prostu jak sałatkę. Idealna np. na drugie śniadanie do pracy, choć może być też pozycją w menu na karnawałowej imprezie. Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówdodaje pikanterii, jest zdrowa i ja posypuję nią ostatnio wszystko :) Nie ma nic prostszego do wyhodowania w domu od rzeżuchy :) A już jutro na blogu pojawi się przepis na pastę śniadaniową z tuńczyka, do której możesz wykorzystać pozostałe po sałatce pół puszki :) Czytaj dalej
Kraina Tysiąca Smakówpół. Wyjmuję łyżeczką zawartość, dorzucam drobno posiekaną cebulę, przyprawy i rozdrabniam. Używam tłuczka do ziemniaków (taki z dziurami). Można drobno posiekać, ale raczej nie miksować, bo zrobi się wtedy pasta. Napełniam masą skorupki, ugniatam i posypuję odrobiną bułki tartej, a następnie smażę na rozgrzanym tłuszczu przez chwilę do zrumienienia. Proste, szybkie i bardzo smaczne danie:) Komentarze ladymgielka 2010/03/19
Zdrowa Kuchnia Sowym.dawid 2010/04/23 14:37:31 fajna zapiekanka Sowo:) robie podobnie tylko dodaje jeszcze miesko:) pozdrawiam! kasia.eire 2010/04/23 17:14:15 zapiekanki makaronowe są świetne, u nas to się nazywa pasta bake i nawet do tego sosy specjalne mozna kupic. Wykorzystam twój pomysł startych pieczarek, nigdy tak nie robiłam. Lubię przemycic do takich zapiekanek salami pokrojone w paseczki (na etapie ukladania
Zdrowa Kuchnia SowyCię o tutaj . Zgódź się, proszę:) Gość: rodzynka, nat3-113.ghnet.pl 2012/02/11 18:28:37 Sowa, cieszę się że smakowały! :))) sowa_nie_sowa 2012/02/11 19:04:49 Właśnie pomyślałam, że wykorzystam pastę słonecznikową do ich następnej wersji:) Pozdrawiam! basia3005 2012/02/11 20:13:52 ja tez sie ciesze, ze smakuje ci kulki degustatorka 2012/02/12 17:18:27 Fajnie wyglądają :) basia3005 2012/02/15
Zdrowa Kuchnia Sowyczasie sama się na niego skuszę:) nenechaa 2012/04/29 10:24:19 A z kolei nasza Dob. się zainspirowała przepisem Twoim i pokleciła dla nas znów troszkę inną wersję tej pasty ;P (u mnie na blogu jeeest do wglądu ^^) Bardzo dobre! I pomyśleć, że niekiedy odrzucam przepisy ze względu na dziwaczne zestawienia składników... haha, ciekawe ile już takich smaczności mi umknęło
Zdrowa Kuchnia Sowyszklanki mleka kokosowego łyżka kopiasta ksylitolu 2 łyżki miodu 2 łyżki zmielonego siemienia lnianego łyżka masła sklarowanego Orzechy zmiksowałam i tradycyjnie już nie wyszła mi z tego gładka pasta, tylko masa z wyczuwalnymi drobinkami czy wręcz kawałeczkami orzechów. Masę wymieszałam z pozostałymi składnikami oprócz masła i miodu i wrzuciłam na patelnię. Smażyłam ją kilka minut na małym ogniu często
Zdrowa Kuchnia SowyRzadko korzystam z fasolki adzuki, do tej pory użyłam jej w deserze i jako dodatek do jaglanej pasty . I znów o niej zapomniałam;) Gdy sobie o niej p rzypomniałam , to od razu zamoczyłam, tym razem z my ś lą przeznaczenia jej na danie obiadowe. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna prosta pasta z awokado, tym razem dodatkiem głównym jest zielona cebulka z mojej parapetowej uprawy. Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia SowyKolejna pasta z awokado, tym razem podana jako przekąska z wykorzystaniem cykorii, z którą się już wyraźnie zaprzyjaźniłam;). Bardzo fajny to był pomysł, w sam raz na rozpoczynający się sezon grillowy i ogrodowy:) Czytaj więcej
Zdrowa Kuchnia Sowy