sosem jogurtowo-ziołowym. fot.: Karmel-itka. Międzychód proponował pyszną i gorącą pomidorową. fot.:Karmel-itka Spróbowałam wielu, wieeelu pysznych rzeczy! Sery z Ranczo Frontiera , konfitury z Gryszczeniówki , wspaniałe pasty z Bułgarii - bakłażanową i paprykową, aromatyczne wędliny, świeże pieczywo, przepyszne pasztety od ABC Kuchnia z Suchego Lasu. fot.: Karmel-itka. fot.: Karmel-itka. Zapomniała też dodać, że podczas niedzieli, cały
W kuchni Karmel-itkisałaty wraz z pistacjami.Nie solę, orzechy są słone same w sobie. Dodaję świeżo mielonego pieprzu, wlewam trochę oliwy. Zaczynam miksować blenderem, dolewając tyle oliwy, aby pesto zmiksowało się na pastę i by nie było suche. Pesto musi mieć dużo oliwy z oliwek, wtedy jest smaczniejsze. Powstały sos podałam z pełnoziarnistym makaronem. Przechowuję go nawet do miesiąca, pamiętając, by powierzchnia
W kuchni Karmel-itkiminucie. Pieczarki kroję w plasterki, przesmażam do momentu, aż puszczą sok. Odcedzam je, po czym jeszcze raz przesmażam, aby się nieco zredukowały. Następnie traktuję je blenderem, aby powstała pasta i pozostawiam do wystudzenia. Na desce rozkładam płat ciasta francuskiego, które smaruję rozbełtanym jajkiem. Następnie układam plastry szynki podwójnie obok siebie, aby zachodziły, na całej długości polędwicy
W kuchni Karmel-itkiłyżeczki, wyskrobuję miąższ do miseczki. Skórę i pestkę wyrzucam. Siekam cebulę, natkę pietruszki, ostrą papryczkę. Dodaję do awokado. Wyciskam sok z połowy limonki.Wszystko razem zgniatam widelcem na pastę tak, by nie pozostawić grudek awokado, jednocześnie nie tracąc całkowicie jego struktury. Doprawiam do smaku solą. Podaję z chrupkim pieczywe. Idealnie pasuje do tortilli czy nachosów. SMACZNEGO! Pozdrawiam, Karmel-itka
W kuchni Karmel-itkiokoło 20 minut, do miękkości. Następnie odcedzam, wrzucam do wysokiego naczynia i mielę za pomocą blendera na pulpę, dodając cukier trzcinowy, kiedy już w miarę będzie z kaszy gładka pasta. Odstawiam do wystygnięcia. Czekoladę (100g) łamię na kawałki i wraz z posiekanym masłem rozpuszczam na parze. Wlewam do garnka wodę, zagotowuję. Masło z czekoladą umieszczam w misce (najlepiej miedzianej
W kuchni Karmel-itkiViva la pasta! Pamiętam, jak dwa lata temu w moim Kościanie zawitał Paulo Cozza. Właśnie wtedy miała również przyjemność gościć Kasię, autorkę bloga W Krainie Smaku u siebie, stąd nie mogłyśmy opuścić takiej okazji! Rozmawiając z mężczyzną, który zajmuje się takimi eventami wygadałyśmy się, że jesteśmy blogerkami kulinarnymi. I w ten oto sposób znalazłyśmy się na scenie, próbując i komentując
W kuchni Karmel-itkizacznę pichcić. Nie znika, dopóki nie skosztuję tego, co przyrządziłam. Dopiero po zakończonym posiłku idzie spać, nasycony i zadowolony, że znów dopiął swego. Co za manipulator! Niby zwykła pasta z sosem pomidorowym, a jednocześnie zupełnie inna. Teoretycznie w zapachu wiele się nie zmienia, ale smak... Ta głębia pomidorowej uczty! Wódka powoduje, że zawarte w pomidorach związki zapachowe zostają przez nią
W kuchni Karmel-itkidomowej 1/2 szklanki wody przegotowanej Dekoracja: kilka truskawek kilka listków mięty KREM WANILIOWY: 500 ml śmietanki kremowej 36 %, schłodzonej 250 g serka mascarpone 3 łyżki cukru pudru 1 łyżeczka pasty waniliowej (ja użyłam tej ze sklepu SKWORCU ) Wykonanie: Kremówkę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. W drugiej misce zmiksować serek mascarpone, który dodajemy w dwóch częściach. Miksujemy
Blondynka Gotujewaniliowy. Daktyle zblendować lub rozgnieść widelcem. Wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli. Odstawić. W oddzielnym naczyniu utrzeć dobrze masło z cukrem. Dodawać po jednym jajku. Dodać pastę daktylową. Dosypywać stopniowo mieszankę mąki i proszku do masy. Dodać pokruszone orzechy włoskie. Wymieszać. Przygotowaną masę przelać do formy i wstawić do piekarnika nagrzanego
coolinarnastrefa.blogspot.comPRZEPIS {źródło inspiracji: wielkie żarcie } temperatura pieczenia: 180 °C | czas pieczenia: ok 60-70 min. Składniki 4 duże jaja 3/4 szkl. cukru 1 mały cukier waniliowy lub 1 łyeczka pasty waniliowej 1,5 szkl. mąki pszennej (w tym 3 pełne łyżki mąki ziemniaczanej) 20 dag stopionego i ostudzonego masła (użyłam masła klarowanego) starta skórka z 2 cytryn
coolinarnastrefa.blogspot.comBorowik brunatny Boletus badius - to dobrze znany wszystkim amatorom grzybów podgrzybek, nazywany także czarnym łepkiem. Moje dania z podgrzybkami : - Polędwiczki drobiowe z borowikami - Borowiki w marynacie miodowej - Pasta z grzybów leśnych - Pierogi z kapustą i grzybami - Pasztet z grzybami - Grzyby duszone, pasteryzowane - Grzyby marynowane - Sakiewki z podgrzybkami - Sos tatarski ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyzaprzyznam szczerze, że jakoś za nimi nie przepadam :) Kiedy warunki są sprzyjające maślaczki wyrastają masowo więc szybko można nazbierać go bardzo dużo. Moje dania z maślakami : - Grzyby marynowane - Pasta z grzybów leśnych - Zupa wielogrzybowa z makaronem ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna PyzaPrzypominam, że w zakładce Sylwester i imprezy znajdziecie garść prostych przepisów na pasty do kanapek, koreczki, sałatki, przekąski i różności jakie można podać na domowej imprezie, na przykład sylwestrowej prywatce. Mam nadzieję, że coś Wam się spodoba a może zainspiruje do stworzenia swojego imprezowego menu
Smaczna Pyzaczymś pysznym to doskonała alternatywa dla kanapek. Foremki są gotowe i oczywiście jadalne a można w nich podać wszystko co chcecie jeśli tylko się zmieści. Ja miałam robić zwyczajną pastę do pieczywa, z jajek i groszku, i gdy gotowałam składniki przyszedł mi do głowy pomysł na właśnie takie przekąski. Foremki dostałam jeszcze przed świętami od firmy Vafini - producenta waflowych skorupek
Smaczna Pyzamakiem, świeżutkie i pachnące. Są słodkawe, można je jeść same albo z dodatkiem masła czy dżemu albo twarożku. Ja takie maślane bułeczki lubię nawet z szynką czy jakąś wytrawną pastą :) Przygotowałam je w ramach akcji Wypiekanie na śniadanie czyli wspólnego pieczenia blogerek, ale nie tylko. Pomysł zarzuciła Małgosia a przepis pochodzi z TEJ strony. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ
Smaczna Pyza