pasta - 17303 przepisów (strona:911/1154)

Kasza jaglana w liściach winogron 267

kaszy jaglanej - 2 szklanki wody - 10 suszonych pomidorów z zalewy - łyżka suszonej mięty - 2 ząbki czosnku  - 2cm korzeń imbiru - świeżo mielony pieprz -sok z połowy cytryny - sól - łyżeczka pasty harrisy Dodatkowo na sos: - puszka pomidorów krojonych  - jogurt naturalny 100g - bazylia, tymianek, oregano - 2 ząbki czosnku Liście wyjmujemy ze słoiczka i umieszczamy w misce, do której wlewamy gorącą wodę

Sajkofanka smaku
Sałatka jajeczna z kukurydzą chili 150

Pasty i  sałatki jajeczne nie muszą być nudne . Można urozmaicać różnymi dodatkami . Ja zrobiłam z kukurydzą konserwową z puszki z dodatkiem chili .Wyszło pysznie. Składniki: jajka 3 szt kukurydza z chili z puszki 3 łyżki majonez 2 łyżki rzeżucha zielona cebulka pokrojona 2 łyżki sól do smaku Przygotowanie:   Jajka ugotować na twardo . Zimne obrać z skorupki i pokroić

Ala piecze i gotuje
Truskawkowy las 206

truskawek, umytych i osuszonych polewa żelująca Cukier utrzeć z żółtkami do białości na krem, wsypać wymieszane mąki( przez sitko- nie będzie grudek) i dalej miksować, aż do uzyskania gładkiej pasty. W większym garnuszku( nie przywierającym) gotować mleko, ale nie dopuścić do zagotowania. Do masy żółtkowej dodać gorące mleko, wymieszać do rozpuszczenia grudek. Postawić na palnik (średnia moc) i zagotować, cały

Mia Cucina Sofieta
Makaron z owocami morza 197

jest gęste i świetnie “otula” podniebienie, więc dobrze spłukuje usta z oleju i użytych przypraw, z wielką gracją podkreśla jodowe smaki owoców morza.  Riesling to idealne towarzystwo dla pasta ai frutti di mare. Tym wpisem dołączam się do akcji na Durszlaku: Gotuj i zwiedzaj winnice Alzacji Mam nadzieję, że wybaczycie mi “Rieslingowe herezje”, jeśli takowe zamieściłam w tym wpisie

Mia Cucina Sofieta
Brzoskwniki- Pesche dolci 200

brzoskwinki na pewno urzekną was swoim wyglądem. Jest z nimi trochę zachodu, ale raz na jakiś czas można się pobawić. Ciasteczka zrobinie są z “pasta biscotto”   ciężkiego ciasta biszkoptowego, które po upieczeniu jest dość zbite i zatyka w ustach. Pesche są dobre na drugi dzień, kiedy wilgoć z nadzianego nimi kremu i likier odpowiednio je zmiekczą.     Różowy

Mia Cucina Sofieta
Zapiekanka z makaronu Paccheri jak lasagne 161

Paccheri to rodzaj tradycyjnego neapolitańskiego makaronu o kształcie gigantycznych rurek, zazwyczaj wykonany z pszenicy durum . Paccheri w przeszłości były uważane za makaron dla biedaków “ pasta dei poveri”, ponieważ dużych rozmiarów makaron szybko wypelniał talerz i wydawało się go dużo. W dialekcie " pacchero " oznacza " klaps "( schiaffo) , a zatem paccheri są również nazywane “schiaffoni” . Inną ciekawostką jest fakt, iż podczas wykładania

Mia Cucina Sofieta
Erbette italiane, czyli włoskie zielsko 170

jest makaron orecchiette( orecchiette con cime di rapa), są równie pyszne jako przystawka lub jako warzywo gotowane (verdura cotta) do drugiego dania. W następnym poście zaproszę Was na pyszną past ę  (makaron

Mia Cucina Sofieta
48.Wiosna na talerzu: czyli pieczone młode ziemniaczki w mundurkach nadziewane pikantym farszem z ciecierzycy! 185

miękkie.Po wyjęciu ziemniaków nie wyłączamy piekarnika "Ugotowane" w piekarniku ziemniaki studzimy ok.20minut. Kolejno przygotowujemy farsz:ugotowaną i ostudzoną ciecierzycę rozdrabniamy za pomocą tłuczka do ziemniaków, do uzyskania konsystencji pasty. Ostudzone ziemniaczki przekrawamy na połówki, wydrążamy z nich upieczony miąższ i dodajemy go do rozdrobnionej ciecierzycy. Ser feta rozdrabniamy na mniejsze części, i dodajemy do farszu wraz z jogurtem

Symfonia Smaków
57.Słonecznie i lekko: czyli wytrawne ciasto z fasoli w nieco pikantnej wersji! 217

kostkę, kapary na pół, a czosnek siekamy na bardzo drobno. Piekarnik nastawiamy do 180*C. Ostudzoną i ugotowaną fasolę rozdrabniamy za pomocą blendera lub malaksera aż do konsystencji pasty. Przekładamy ją do dość głebokiej misy. Umieszczamy do niej również resztę rozdrobnionych składników, wbijamy jajo i dodajemy 2 łyżki śmietany - całość dokładnie mieszamy ( można sobie pomóc również dłonią i wyrabiać

Symfonia Smaków
60. Na straganie w dzień targowy: czyli przepyszny krem z buraków w towarzystwie truskawek! 191

minut. Kolejno warzywa studzimy, a następnie obieramy ziemniaki ze skórki i kroimy na drobniejsze części.  Upieczone i ostudzone warzywa dodajemy do czystego wywaru warzywnego (czosnek o konsystencji pasty należy również dodać) i gotujemy na małym ogniu pod przykryciem. Papryczkę chili kroimy na bardzo drobno, kolendrę rozdrabniamy moździerzem, a natkę pietruszki siekamy. Pozbywamy się szypułek z truskawek i każdą kroimy

Symfonia Smaków
Makaron z indykiem i ajwarem 362

Pomysł na kolejny szybki, smaczny obiad do którego nie trzeba ani specjalnych przygotowań, ani specjalnego wysiłku, wystarczy makaron, mięso mielone i dodatki np pasta bałkańska ajwar. Czyli szybko, smacznie i przyjemnie . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
SZASZLYKI Z RYBY 170

uzalezniona jest od naszych upodoban. Jesli ktos woli by ryba byla bardziej kwasna moze dodac tego soku wiecej. Najlepiej sprobowac wczesniej paste czy nie jest za kwasna. Rybe smarujemy pasta i przekladamy na aluminiowe tacki lub na patelnie grillowa. Zarowno tacki aluminiowe jak i patelnie smarujemy odrobina oleju. Rybe grillujemy po okolo 3 minuty z kazdej strony. Szaszlyki doskonale pasuja

Przysmaki Karolki
Wielkanocne jajka 259

wyciagamy z nich zoltka, ktore siekamy lub rozgniatamy widelcem. Ogorka zielonego kroimy w kosteczke, dodajemy posiekany szczypiorek i serek. Wszystko mieszamy z zoltkami, doprawiamy sola i pieprzem. Gotowa pasta napelniamy bialka i dekorujemy plastrami ogorka. Jajka ze sosem tatarskim skladniki: jajka ugotowane na twardo kilka pieczarek marynowanych ogorek konserwowy majonez koperek sol, pieprz wykonanie: Ugotowane na twardo jajka kroimy

Przysmaki Karolki
Jajka z rzodkiewka 160

kroimy na pol i wyciagamy zoltko, ktore rozgniatamy widelcem. Dodajemy do niego majonez i serek oraz starte na tarce o duzych oczkach rzodkiewki. Doprawiamy do smaku sola i pieprzem. Pasta napelniamy bialka. Dekorujemy rzodkiewka. Smacznego

Przysmaki Karolki
Zupa meksykańska z klopsikami wg Gordona 3993

razu usmażone na tej patelni je zalał, a ja odsączyłam z tłuszczu. I nie dodałam ziaren kolendry, za to dodałam oliwki i awokado. Smak zupy należy regulować ilością pasty chilli i zrobić albo bardzo ostra albo łagodna. Polecam.bo danie proste i pyszne. Program można także zobaczy w wersji oryginalnej na Channel 4 . Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik