łyżki cukru 6 listków nori 200 g wędzonej makreli oczyszczonej ze skóry i ości ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi Przygotowanie: Kaszę dokładnie wypłukałam w gorącej, zimnej i gorącej wodzie. Zagotowałam 4 szklanki wody i wrzuciłam kaszę. Gotowałam pod przykryciem około 20 minut(...)macie (błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam kaszą, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori. Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, kawałki makreli, paprykę, ogórka i szczypiorek. Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą. Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą. Gotową rolkę kroiłam na kawałki. Podawałam z sosem sojowym z wasabi
Kulinarny Pamiętniklistków nori 250 g łososia ugotowanego na parze i wystudzonego ogórek pokrojony w słupki (bez pestek) szczypiorek papryka pokrojona w paski kanapkowy serek śmietankowy sos sojowy pasta wasabi dodatkowo: mata do zwijania sushi Przygotowanie: Ryż dokładnie wypłukałam w zimnej wodzie (aż z przezroczystego zrobił się białawy), wrzuciłam do garnka i zalałam zimną wodą(...)błyszczącą stroną do maty), cienko smarowałam ryżem, zostawiając wolny poziomy pasek o szerokości 1,5 cm na górnym brzegu nori. Poziomo na dolnym brzegu układałam: pasek serka kanapkowego, pokruszonego na kawałki łososia, paprykę, ogórka i szczypiorek. Górny pusty pasek nori zwilżałam delikatnie wodą. Zwijałam ciasno, pomagając sobie matą. Gotową rolkę kroiłam na kawałki. Podawałam
Kulinarny Pamiętnikkońcu znalazłam czas zrobić. Dla mnie jest to po prostu hit smakowy. I myślę, że dla nie jednego Polaka, który odwiedził Wyspy Brytyjskie też jest to kanapkowa pychotka Składniki (na solidną miskę pasty czyli stos kanapek) 3/4 kostki sera Cheddar 6 jajek 2-3 cebulki dymki wraz z posiekanym szczypiorem ok 2 łyżek majonezu sałatkowego (w zależności od upodobań) pieprz
Kuchnia po mojemuŚwietny sposób na zagospodarowanie resztek fety i serka kanapkowe. Świetna na piątkowe śniadania i nie tylko : ) Do przygotowania pasty potrzebujemy: ok 100 g sera feta ok 200 g serka kanapkowego (typu philadelphia) kilka ząbków czosnku ok 100 g suszonych pomidorów garść siekanego koperku sól, pieprz do smaku Ser feta i serek kanapkowy blendujemy razem z obranym czosnkiem oraz pomidorami (dobrze
Szybko Tanio Smacznieplastrach ogórek umyty i pokrojony na cienkie plasterki łyżka kawioru lub krewetek (opcjonalnie) kilka czarnych oliwek ćwierć pomarańczy lub cytryny pokrojone na cząstki Przepis na tort kanapkowy z tuńczykiem i sardynkami Przygotowujemy pasty z tuńczyka i sardynek miksując wszystkie składniki (osobno tuńczykowe i sardynowe) i przekładając do 2 osobnych miseczek. Na talerzu, na którym będzie(...)podawany tort układamy pierwszą kromkę pumpernikla. Smarujemy grubą warstwą pasty tuńczykowej i układamy kilka plasterków ogórka. Przekładamy kolejną kromką, którą smarujemy pastą sardynkową i znowu kilkoma plastrami ogórka. Kontynuujemy aż do ostatniej kromki pumpernikla. Dociskamy torcik, żeby nadmiar pasty wypłynął na krawędzie. Następnie smarujemy torcik ze wszystkich stron pozostałą pastą rybną i twarożkiem ziołowym. Dekorujemy łososiem (przykrywając rogi i wszystkie
Ugotowane pozamiataneJajko i botwinka - idealny zestaw! I to nie tylko w zupie... Uwielbiam domowe pasty do chleba . Pieczywko obficie wysmarowane, to mój preferowany patent na pożywne śniadanie , czy też sytą kolację . Im bardziej ekstrawaganckie i nietypowe składniki kanapkowego smarowidła , tym bardziej przeważnie mi ono smakuje. Lubella , w ramach konkursu LubelLOVE Inspiracje – SEZON NA BOTWINKĘ , rzuciła ostatnio wyzwanie połączenia w potrawie(...)lekka wywrotowy, a mianowicie pastę jajeczną z dodatkiem makaronu i młodziutkiej botwinki . W ten sposób dałam wyraz mojemu zamiłowaniu do smarowideł kanapkowych o oryginalnym składzie i nietypowej recepturze. I powiem tylko jedno. Raju, jakie to wyszło dobre!!! Pasty starczyło mi akurat na 4 solidne kanapki, suto i szczodrze nią obłożone. Przyznaję, że wrąbałam na kolację całość sama, nie dzieląc się
Grunt to przepis!Święta, jest to również doskonały pomysł na śniadanie czy jako przekąska na różnych imprezach okolicznościowych. Moja dzisiejsza propozycja to jajka faszerowane pastą warzywną z nutą grzybów leśnych Rolnik . Pasta ta idealnie sprawdza się jako smarowidło kanapkowe. jednak ja postanowiłam wypróbować ją jako farsz do jajka. Decyzja ta okazała się bardzo dobra a jaja wyszły przepyszne. W dodatku wystarczyła
Zrób to smaczniePasta chrzanowo- jajeczna z rzeżuchą Wiosenne śniadanie, nie może obyć się bez pasty jajecznej , ze świeżą rzeżuchą . Dzieci chętnie zaangażują się w przygotowanie tak prostej potrawy
Ogrodnik w podróżypewno wykorzystywany w czasach PRLu. Początkowo przygotowywany był z chleba okrągłego. Warstwy chleba smarowane były różnego rodzaju pastami, plastrami szynki, sera, chrzanem... Ostania warstwa chleba była pokrywana pastą lub majonezem i zdobiona pomidorami, ogórkami... Swoim wyglądem przypominał tort, stąd nazwa tort kanapkowy . Ja proponuję prostszą wersję, tak zwane kanapki tortowe , bez dodatkowych zdobień i wykonany z chleba prostokątnego. Wybieramy chleb
królestwo garówRillettes z łososia, czyli pasta łososiowa to jedno z moich ulubionych smarowideł kanapkowych, które przygotowuję na Święta, Sylwestra i inne okazje. W poprzednią Wigilię rillettes cieszyło się tak dużym zainteresowaniem, że powtórzyłam je także na Wielkanoc. Nie ma z nią dużo pracy. Idealnie smakuje na świeżym, pełnoziarnistym pieczywie czy pszennej bagietce. Pastę warto podać z kiszonym ogórkiem.. Przechowujemy
Poezja smakuPyszna i aromatyczna domowa pasta na kanapki, czyli mięsne smarowidło do chleba . To prosty w wykonaniu przepis na smarowidło kanapkowe z łopatki wieprzowej i podgardla. Pachnąca, delikatna i idealnie rozprowadzająca się pasta według sprawdzonego przepisu. Godna uwagi propozycja dla wszystkich, którzy szukają inspiracji na domowe konserwy do smarowania. Jeśli szukasz więc pomysłu na to: Jak zrobić smarowidło w słoiku
Kuchnia Na Wypasiedużo czasu, ale jest ochota na coś ciepłego. Bajgle z mielonym i kukurydzą Składniki (4 sztuki): 250g mięsa mielonego 250ml pasty pomidorowej 4 bajgle mała puszeczka kukurydzy tarty ser (takie porządne trzy garście) serek kanapkowy do posmarowania bułeczek przyprawiamy wedle uznania u mnie to była: słodka papryka, curry, pieprz, zioła prowansalskie, chili Wykonanie: Mięsko wkładamy(...)patelnie doprawiamy i smażymy jakieś 10 minut aż całe ładnie nam się podsmaży. Następnie dodajemy kukurydze, chwile smażymy i dodajemy pastę pomidorową. Dusimy razem, aż nam zgęstnieje. Bajgle kroimy przekrawamy jak kajzerki i górna oraz dolną stronę smarujemy serkiem kanapkowym. Na dolną część układamy nasze mięsko, posypujemy serkiem tartym i nakrywamy górną częścią bułki. Pieczemy 25 min w 200 stopniach
Moje pyszne gotowaniechoroba mnie dopadła. Ale jest już lepiej i powoli wracam do blogowania. Zapraszam Was dziś na smaczną pastę do pieczywa. Wystarczy połączyć kilka składników, doprawić i już możemy cieszyć się pysznym smakiem pasty do chlebka. Składniki: 100 g serka kanapkowego naturalnego 2 łyżki gęstej śmietany 18% 2 łyżki twarogu chudego 1 łyżka posiekanego koperku 50 g wędzonego łososia
słodkie i nie tylko historie kulinarne