parówki - 1727 przepisów (strona:2/116)

Fasolka po bretońsku z parówką 304

racji tego, że w dzieciństwie nie znosiłam fasolki po bretońsku z kiełbaską, mama robiła mi ją z parówką. Była to jedyna "kiełbaska" jaką jadłam i chyba jedyne "mięso" w moim jadłospisie! (aż trudno mi w to uwierzyć teraz:)) Ale smak mi pozostał do tej pory i fasolkę robię z parówką! :) Moim przepisem przekonałam wielu znajomych do tej potrawy. Jedna(...)moich koleżanek deklaruje, że je fasolkę tylko u mnie :)) Składniki: 400 g fasoli 5 parówek 1 marchewka 1 cebula 3 łyżki koncentratu sól pieprz cukier majeranek kminek mielony liść laurowy ziele angielskie 1 łyżka mąki masło Fasolę moczę przez dobę.Następnie gotuję ją do miękkości dodając 4 ziarenka ziela angielskiego i 2 liście laurowe. Podczas gotowania dolewam od czasu

Olikowa kuchnia
Bułeczki drożdżowe z parówką 273

czasu do czasu parówkę lubimy zjeść. Jednak kupując zwracam szczególną uwagę jaka jest zawartość mięsa. Tym razem zrobiłam bułeczki drożdżowe z parówką. Są bardzo smaczne a szczególnie z dużą ilością musztardy lub ketchupu. Moje nowe odkrycie smakowe to ketchup z dodatkiem śliwki. Bułeczki są pyszne na ciepło jak i na zimno. Składniki: Ciasto drożdżowe: 0,5 kg mąki pszennej(...)soli 1 duże jajko 50 g masła roztopionego 5 łyżek wody 1 łyżka cukru 1 łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem 0,5 szkl mleka 50 g świeżych drożdży 6 parówek ( z dużą zawartością mięsa około 80%) 1 jajko 2 łyżki wody Dodatki musztarda kielecka delikatesowa  ketchup kielecki o smaku śliwkowym Przygotowanie: Mleko podgrzać w kruszyć drożdże, wymieszać i pozostawić

Ala piecze i gotuje
Potrawka z parówek i soczewicy 139

Wczoraj miałam trochę "wymuszony" obiad. Po organizacji poczęstunku dla dzieci na turnieju zostało trochę parówek i nie było co z nimi zrobić. Wzięłam je do domu i postanowiłam zrobić potrawkę z dodatkiem czerwonej soczewicy i pieczarek. Wyszło spontanicznie, ale pysznie, a i co najważniejsze zawekowałam trochę potrawki do słoików. Składniki: 10 ugotowanych parówek drobiowych opakowanie czerwonej soczewicy 1 litr bulionu(...)drobiowego 500 g pieczarek 2 cebule 1 puszka krojonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego sól, pieprz 2 łyżeczki chili Wykonanie: Ugotować czerwoną soczewicę, odlać na sito i odsączyć. Parówki i pieczarki pokroić w plasterki. Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki podsmażyć w garnku. Najpierw pieczarki, a gdy woda z nich odparuje dodać cebulę. Gdy cebula będzie zeszklona

Pasja Smaku
Imbirowe parówki w cieście piwnym 169

bardzo ciekawie łączy się z ciastem piwnym. A z pozostałego ciasta z powodzeniem można zrobić placuszki.  Przepis z Magazynu Kulinarnego Poradnika Domowego, nr 2/2014. Składniki: 30 dag cienkich parówek 25 dag mąki 2 jajka 1 szklanka piwa 2-3 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego świeżego imbiru sok z 1 cytryny szczypta kurkumy sól, pieprz olej do smażenia Wykonanie: Parówki(...)obrać z osłonek, pokroić każdą na 3 kawałki i nakłuć widelcem. Sok z cytryny wymieszać z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i imbirem. Parówki zalać przygotowaną marynatą, przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.  Piwo połączyć z jajkami i przesianą mąką za pomocą trzepaczki lub miksera, by uzyskać gładkie ciasto. Dodać kurkumę, sól i pieprz - wymieszać. Odstawić

Pasja Smaku
Czas na śniadanie! #15 - Zakochane parówki 176

namawiam Was, by śniadania celebrować nie tylko wtedy. Spróbujcie chociaż w weekendy, jeśli nie da się na co dzień jadać razem, tak bardziej odświętnie. Pomysł na serduszka z parówek i jajek to dość popularny pomysł, ale chciałam go mieć także tu. Bo lubię.  Składniki /dla 2 osób /: 4 parówki 2 jajka kilka gałązek szczypiorku sól, pieprz 4 wykałaczki Wykonanie(...)Parówki rozciąć prawie do końca, następnie boki wywinąć tak, by powstało serduszko i spiąć wykałaczką. Jajka rozkłócić widelcem z solą i pieprzem i dodać pokrojony szczypiorek. Mocno rozgrzać patelnie z niewielką ilością tłuszczu. Na patelni ułożyć serca z parówek i wlać do każdej porcję jajek. Smażyć do ścięcia się masy.  Podawać z ulubionymi dodatkami. Ja wybrałam chlebowe serduszka

Pasja Smaku
Parówki w cieście francuskim 261

Szybka przystawka albo śniadanie na ciepło... Tego dotyczy dzisiejszy wpis. Przepis niezwykle prosty i łatwy w przygotowaniu a naprawdę smaczny:) Parówki otulone chrupiącym ciastem francuskim będą pysznym, sycącym śniadaniem.  Składniki: 225g ciasta francuskiego, 12 cienkich parówek, jajko, 2 łyżki śmietany 18%.   Przygotowanie Jajko rozkłócić, zmieszać ze śmietaną.  Ciasto francuskie pociąć na paski o 2cm szerokości(...)parówek zdjąć osłonki. Każdą parówkę ściśle owinąć paskiem ciasta. Posmarować rozkłóconym jajkiem.  Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.  Piec ok. 15min w temp. 220st. Od razu podawać.                                        Smacznego

Z miłości do słodkości
Mielone roladki nadziewane kapustą i parówką 209

Przedstawiam Wam kolejną propozycję na odmianę zwykłych kotletów mielonych. nadziałam je blanszowaną kapustą oraz parówkami, które otrzymałam do testowania od firmy Nove z linii Natura. Roladki są bardzo sycące, smaczne, a kapusta nadaje im zielonego, wiosennego akcentu. Świetnie sprawdzą się jako danie główne, zaś pokrojone w plastry mogą służyć za przystawkę.  Składniki:  500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego(...)cebula,  jajko,  czerstwa bułka,  3/4 szklanki mleka, 3 liście kapusty włoskiej,  3 parówki bez E ,  1/2 łyżeczki ostrej papryki (użyłam Kamis),  sól morska ziołowa (użyłam Kamis),   pieprz biały mielony (użyłam Kamis). Wykonanie Bułkę zalać mlekiem, odstawić na 30 minut, by zmiękła. Kapustę umyć, wykroić zgrubiałe nerwy. Zblanszować w osolonym wrzątku, odcedzić

Z miłości do słodkości
Parówki w cieście drożdżowym. 157

Wymieszać i odstawić na chwilę. - 500 g mąki - 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) - łyżeczkę soli - 4 łyżki śmietany - 2 łyżki oleju - niepełna szklanka ciepłego mleka - około 10 parówek Wykonanie: Mąkę  umieść w dużej misce. Dodaj rozczyn drożdżowy, śmietanę, żółtka, sól olej i wyrabiaj ciasto, stopniowo dodawaj mleko wg potrzeby.  Ciasto rozwałkuj na placek o grubości około(...)Placek pokrój na paski o szerokości około 2 cm. Parówki podziel na dwie połówki. Każdą z nich owiń paskiem ciasta zaczynając oklejanie od części przeciętej. Zostawiamy kawałek ciasta na oczy i łapki. Parówki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce, zachowujemy spore odstępy, bo będą mocno rosły. Kiedy parówki są gotowe,  z pozostawionego ciasta uformuj małe kuleczki, zamocz

Malinowe Pocałunki
Parówki w cieście francuskim 174

się pukanie do drzwi, otwieramy, a tu niespodziwani goście. Jak na złość nie mamy żadnych chipsów ani chrupek, a trzeba by zaserwować jakąś przekąskę. Szybkim i prostym rozwiązaniem są parówki zawijane w cieśnie francuskim. Danie szybkie, łatwe i smaczne. Poświęcamy mu dosłownie chwilę i już możemy pędzić do naszych gości, zostawiając ciasto w piekarniku by się upiekło. Po kwadransie serwujemy(...)ciepło pyszne, chrupiące przekąski. Składniki: opakowanie ciasta francuskiego opakowanie parówek opakowanie szynki wędzonej lub boczku kilka plasterków żółtego sera Z ciasta francuskiego wycinamy prostokąty. Na każdym z nich układamy kawałek szynki. Na to kładziemy żółty ser. Następnie układamy parówkę po skosie i zawijamy ruloniki. Całość wstawiamy na kwadrans do piekarnika. W momencie zarumienienia ciasta wyciągamy i podajemy na ciepło

Kolizje Smaków
Lekki omlet z parówką i żółtym serem 194

śniadanie dostarcza organizmowi niezbędnych wartości odżywczych na cały dzień, dlatego też jedzmy jajka! Ilość porcji: 1 Czas przygotowania: 10 minut Składniki: 3 jajka 3 plasterki żółtego sera 1 parówka 2 łyżki wody Łyżeczka masła Szczypiorek Sól ziołowa, pieprz *Jako dodatek możemy podać chleb i pomidorki koktajlowe  Do miski wbijamy 3 jajka oraz dodajemy wodę. Rozrabiamy je widelcem doprawiając solą(...)pieprzem. Parówkę oraz żółty ser kroimy w słupki. Patelnie mocno rozgrzewamy, topimy masło. Wylewamy masę jajeczną i czekamy aż boki zaczną się ścinać. Lekko potrząsamy patelnią aby omlet nie przywierał. Na jedną połowę układamy parówkę oraz żółty ser. Powoli zsuwamy ścięty omlet, patelnią składając go na pół. Zajadamy koniecznie na ciepło. Smacznego

Kolizje Smaków
Jajko sadzone w parówce 194

Propozycja nie tylko dla zakochanych :) Takie śniadanie w kształcie serca na pewno nastroi nas w dobry nastrój :) Składniki: 1-2 jajka 1 parówka przyprawa do dań z jajek olej Sposób przygotowania: 1. Parówkę nacinamy wzdłuż, pamiętając, by nie przecinać jednego końca. Parówkę odwijamy, tak aby zewnętrzna strona parówki była w środku. Spinamy wykałaczką. 2. Na patelni rozgrzewamy olej, kładziemy parówkę

Kuchnia domowa Ani
Parówki w cieście twarogowym 166

Przepis na te parówki dostałam od siostry, sprawdziły się jako przekąska wśród jej znajomych. Zazwyczaj robiłam parówki w cieście francuskim, a tym razem postanowiłam pokazać wersję na pewno mniej znaną, a równie smaczną lub nawet smaczniejszą. Bardzo lubi je moja córka, która jest chwilowo fanką parówek. Składniki: 25 dag mąki pszennej 15 dag twarogu półtłustego 8 parówek z szynki(...)pieczenia oraz łyżeczką soli. Ucieramy mikserem dopóki pojawią się "grudki", a następnie wyciągamy ciasto na stolnicę i wyrabiamy ręcznie na gładką konsystencję. Ciasto wałkujemy na placki, w które zawijamy parówki. Układamy je na papierze do pieczenia, w sporych odstępach, ponieważ ciasto znacznie urośnie.  Całość pieczemy na złoty kolor w 200 stopniach ok 15-20 minut

upichcic
Parówki w cieście francuskim 173

służy mi pomocą ciasto francuskie, którego rolka zwykle jest w lodówce. Pomysł na ekspresową kolację. Bardzo dobrze smakują z sosem barbecue z tego przepisu. 1 płat ciasta francuskiego opakowanie parówek lub/i cienkie kiełbaski 200g żółtego sera w plastrach 1. Na blacie rozkładamy ciasto francuskie. dzielimy na kilka części tak by móc swobodnie zawinąć w każdą część parówkę/kiełbaskę(...)każdą część kładziemy ser oraz parówkę/kiełbaskę. 2. Tak przygotowane parówki/kiełbaski zawijamy w ciasto francuskie. Przy łączeniu dociskamy palcami.  3. Każdy z tak przygotowanych rulonów przecinamy na 3 części. Na każdej parówce w cieście robimy trzy, równoległe do siebie nacięcia.   4.  Układamy na blaszce i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 220 stopni

Szefowa kuchni
Parówki w chlebie tostowym 189

Dzisiaj ciekawy pomysł na śniadanie lub kolację. Z zewnątrz chrupiące, z środkiem kryjącym ciągnący się ser i parówkę. Składniki: 3 parówki, przekrojone na pół 6 plasterków sera żółtego 6 kromek chleba tostowego z odkrojonymi skórkami bułka tarta (ok. 6 łyżek) 2 łyżki wiórków kokosowych sól pieprz jajko olej do smażenia Przygotowanie: Bułkę tartą wymieszałam z wiórkami kokosowymi, szczyptą soli(...)pieprzu. Kromki chleba cienko rozwałkowałam. Jajko rozmieszałam w miseczce. Na każdą rozwałkowaną kromkę ułożyłam plasterek sera i pół parówki, zawinęłam w rulonik i panierowałam (obtaczałam najpierw w jajku, a potem w bułce z wiórkami). Smażyłam z każdej strony do zezłocenia na rozgrzanej patelni

Kulinarny Pamiętnik
Panierowane parówki - szaszłyki 192

organizowanym na blogu Justyny.  Tutaj odsyłam Was do wszystkich szczegółów . Jeśli macie chęć wziąć udział to do końca dnia macie jeszcze czas. konkurs Roczek z Pomocnikami Składniki : * 5 parówek z szynki  * 3 łyżki bułki tartej * 1 łyżeczka ulubionych przypraw np. do pizzy  * 1 jajko * olej do smażenia   Przygotowanie : Parówki pokroić na równe kawałki. Nadziewać na przemian(...)szaszłykowe patyczki. Rozkłócić jajko. Maczać dokładnie w jajku. Bułkę tartą wymieszać z ziołami i obsypać szaszłyki. Czynność powtórzyć żeby parówki dobrze obtoczyć w bułce. Smażyć na niewielkiej ilości oleju na złoty kolor. Podawać ciepłe z ulubionym sosem. U mnie z czosnkowym z dodatkiem ketchupu

Magiczne Życie Marty