papryka - 32566 przepisów (strona:983/2172)

Aromatyczny kurczak pieczony z pomidorkami i czosnkiem 180

się w ustach. Składniki: 4 podudzia kurczaka  200 g pomidorków koktajlowych 1 mała główka czosnku 2 czerwone cebule 3 gałązki rozmarynu 1 łyżeczka tymianku 1 duża szczypta słodkiej papryki sól i pieprz 2 łyżki oleju 3 ziemniaki (opcjonalnie) Przygotowanie: Przygotować marynatę - wymieszać olej z tymiankiem, słodką papryką, solą i pieprzem. Natrzeć marynatą mięso i odstawić do lodówki

Piąty grzech główny
Kanapki bankietowe 143

krakersy 1 duża paczka szynka 10 plastrów ser żółty 5 grubszych plasterków papryka zielona 0,5 szt ogórek kiszony 2-3 szt  Krakersy rozłożyć na talerzu. Położyć na nich pocięte szynkę, ser żółty w ozdobne wzory, paprykę i ogórek kiszony

Camilla w kuchni
Kluski śląskie z sosem pieczeniowym 178

olej 2 łyżki · curry 1/2 łyżeczki · sól · pieprz · ziele angielskie 3 szt · listek laurowy 2 szt · kostka rosołowa 1/2 szt · woda 1-2 szkl · mąka pszenna 1-2 łyżeczki · papryka słodka mielona   Kluski: Ziemniaki ugotować, przecisnąć przez praske do miski, ciepłą ziemniaczana masę wyrównujemy i wyjmuje 1/4 z miski na bok, w to miejsce wsypujemy 3/4 wysokości mąki(...)gotujemy.na wrzątek wrzucamy delikatnie kluski, zmniejszamy gaz i gotujemy od wypłynięcia 5 minut i wyjmujemy. Sos: Na rozgrzaną patelnię wkładam pokrojoną w kostkę wieprzowinę, posypuję solą, pieprzem i słodką papryką. Mięso smażę dotąd, aż zarumieni się na ciemno, często obracam, aby mięso się nie przypaliło. Pod koniec smażenia dodaję drobno posiekaną cebulę i podsmażam ją. Przekładam mięso z cebulą

Camilla w kuchni
Zupa z brukselki "Ratyński" 128

wywar mięsny 1,5 L · brukselka 50 dag · papryka 1 strąk · tłuszcz · kiełbasa 20 dag · fasola konserwowa 4 łyżki · śmietana 18 proc 2/3 szkl · mąka pszenna 1-2 lyżki · musztarda 1 lyżka · sól · czarny pieprz mielony · cukier · majeranek · czosnek · przyprawa do zup i potraw w płynie · sok z cytryny Brukselkę oczyścić, opłukać, większe główeczki przekrajać na pół, zalać wywarem, ugotować(...)Paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć. Kiełbasę obrać z osłonki, pokrajać w półplasterki, podsmażyć, połączyć z brukselką, fasolką i śmietaną połączoną z mąką i musztardą, chwilę pogotować i doprawić do smaku

Camilla w kuchni
Zupa z fasolki szparagowej po Senatorsku 137

wywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 40 dag · pieczarki 10 szt · tłuszcz · migdały kilka szt · papryka konserwowa 2 strąki · mąka pszenna 1-2 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w paseczki, usmażyć, włożyć do wywaru razem z fasolką, ugotować. Migdały sparzyć(...)obrać ze skórki, dodać do zupy pod koniec gotowania razem ze zmieloną papryką . tłuszcz rozgrzać, wymieszać z mąką, zasmażyć, lekko rumieniąc, połączyć z zupą, chwile pogotować, doprawić do smaku. Przed podaniem posypać natką

Camilla w kuchni
Zupa z fasolki szparagowej po rumuńsku 136

wywar warzywny 1,5 L · fasolka szparagowa 30 dag · marchew 1 szt · seler 1/4 szt · papryka czerwona 2-3 str · kalafior 15 dag · tłuszcz · pomidory 2 szt · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · przyprawa do zup · czarny pieprz mielony  Fasolkę oczyścić, opłukać, odciąć końce, pokrajać na kawałki dłg 2-3 cm. Marchew, seler i paprykę oczyścić, opłukać, pokrajać

Camilla w kuchni
Tofu smażone z warzywami i sezamem + brązowy ryż 138

łyżeczka ziaren sezamu - kilka suszonych grzybów mung     -  sok z cytryny - łyżka mrożonego groszku         - kawałek czerwonej papryki - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Grzyby mung zalać wrzątkiem na 20 minut - Następnie odsączyć je i pociąć w wąskie paski - Ryż przygotować wg wskazówek na opakowaniu, dodając kurkumę do gotowania - Warzywa umyć, obrać, posiekać - Na odrobinie(...)patelnię dolać trochę wody i dwie łyżki sosu sojowego, wsypać curry i cynamon - Dodać grzyby mung, białą rzepę i kalafiora; dusić przez 2 minuty - Następnie dodać marchewkę, brokuła, paprykę i groszek; dusić przez 3 minuty - Dodać kostki tofu i wymieszać, dusić przez kolejne 2 minuty - Ryż przełożyć na talerz, obok wyłożyć smażone warzywa - Ziarna sezamu podprażyć na suchej patelni

Wegańska kuchnia orientalna
LunchBox: Sałatka z kaszy gryczanej z cieciorką, brokułem i marchewką 182

imbiru, kurkumy itp, rozgrzewa organizm od środka. To daje uczucie jak po normalnym obiedzie na ciepło;) Składniki: - 100g kaszy gryczanej               - ½ łyżeczki słodkiej papryki - 100g ciecierzycy                        - ¼ łyżeczki kolendry - 100g brokuła(...)ugotować marchew i pietruszkę (ok 5 minut) oraz brokuła (ok 3 minuty) - Warzywa należy szybko ostudzić, np. przelewając zimną wodą, by pozostały lekko chrupiące - Ciecierzycę wrzucić do garnuszka, dodać paprykę, kolendrę i cynamon - Dolać odrobinę wody i zagotować, dusić przez 4 minuty - Wystudzoną kaszę wymieszać z warzywami i pokruszonymi orzechami - Dodać oliwę, zioła, chili i sól; wymieszać i spakować

Wegańska kuchnia orientalna
Marokańska sałatka z cieciorki + brązowy ryż + cukinia 164

łyżeczki kuminu mielonego - 3 pomidorki koktajlowe               -  odrobina kurkumy - kawałek czerwonej papryki         -  sól himalajska - łyżka kukurydzy                             - 1 łyżeczka oliwy - natka pietruszki lub kolendra     - 1 łyżeczka octu balsamicznego Wykonanie: - Ryż gotować przez(...)minut z dodatkiem kurkumy i soli - Następnie odstawić ryż z palnika i odstawić na 5 minut z pokrywką - Pomidorki, paprykę i natkę drobno posiekać, wymieszać z ciecierzycą - Do sałatki dodać warzywa, przyprawę marokańską i chili - Skropić sałatkę oliwą i octem, wymieszać - Cukinię pokroić w plastry i gotować na parze przez 7 minut - Ryż przełożyć na talerz i posypać kuminem - Obok

Wegańska kuchnia orientalna
Tofu smażone z warzywami w słodkim sosie sojowym 173

sosu sojowego* - łyżka groszku mrożonego                               - 1 łyżeczka brązowego cukru - kilka grzybów mung - kawałek czerwonej papryki - 100g tofu naturalnego - 1 łyżka rodzynek - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado * Ilość użytego sosu zależy od jakości produktu oraz waszego smaku, więc lepiej najpierw dodać mniej, i dopiero(...)dodatkiem kurkumy i soli - Następnie ryż odstawić na bok na 5 minut, wciąż pod przykryciem - Brokuła podzielić na małe kawałki, marchewkę i pora pokroić w plasterki, grzyby mung oraz paprykę w paski - Pietruszkę pokroić w słupki (część posiekałam w plasterki, i jednak w słupkach lepiej pasuje;) - Czosnek i chili drobno posiekać - Rozgrzać odrobinę oliwy, wrzucić czosnek, chili i imbir; smażyć

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z selerem, cieciorką, ogórkiem i rodzynkami 166

łyżeczki płatków chili - ½ ogórka gruntowego                              - sól himalajska - kawałek czerwonej papryki                      - natka pietruszki - 2 łodygi selera naciowego                         - sok z cytryny - 3 rzodkiewki(...)garnka, dodać trochę wody i zagotować - Dodać garam masalę, dusić przez 1 minutę, następnie schłodzić - Marchew obrać i posiekać w cienkie plasterki - Pomidorki posiekać w ćwiartki - Posiekać seler, ogórka, paprykę, rzodkiewki, awokado i natkę - Do ryżu dodać odrobinę dobrej oliwy, wymieszać - Dodać cieciorkę, pozostałe warzywa i rodzynki; wymieszać - Doprawić miętą, płatkami chili i sokiem z cytryny - Sałatkę ponownie wymieszać. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką 190

Kasza jaglana z brokułem, cukinią i papryką Składniki: - 100g kaszy jaglanej                                   - ¼ łyżeczki kurkumy - kawałek brokuł(...)sól - 1 mała marchewka - kawałek czerwonej papryki - 1 cebula dymka - 2 ząbki czosnku - kawałek papryczki chili Wykonanie: - Kaszę wsypać na wrzątek, dodać sól i kurkumę; gotować przez 15 minut - Warzywa umyć i posiekać - Na odrobinie oliwy podsmażyć chili, cebulę i czosnek - Po chwili dodać wodę, dusić przez minutę - Dodać pozostałe warzywa oraz curry i sól - Dusić pod przykryciem przez

Wegańska kuchnia orientalna
Ryż smażony z tofu, awokado i warzywami po chińsku 243

sól himalajska - ½ marchewki - kawałek czerwonej papryki - 1 łyżka mrożonego groszku - 1 łyżka rodzynek - kawałek pora - ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - kawałek awokado - sos sojowy - 1 łyżeczka oliwy - sok z cytryny Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Warzywa umyć, posiekać: paprykę w paski, czosnek w drobną kostkę, marchewkę, chili i pora w plasterki - Brokuła i kalafiora

Wegańska kuchnia orientalna
Sałatka ryżowa z brokułem, czerwoną fasolą, bazylią i orzechami 174

świeżo mielony pieprz - 80g ugotowanej czerwonej fasoli* - kawałek czerwonej papryki - kawałek dojrzałego awokado - kilka orzechów nerkowca - 4 duże liście świeżej bazylii - ½ łyżeczki oliwy - 1 łyżeczka octu balsamicznego * Można użyć fasoli z puszki lub zastąpić ją cieciorką Wykonanie: - Ryż wsypać na wrzątek, dodać sól, gotować przez 15 minut - Następnie rozłożyć na płaskim talerzu i zostawić do przestudzenia - Brokuła ugotować na parze(...)następnie przelać zimną wodą - Paprykę i awokado pokroić w kostkę - Bazylię umyć, posiekać - Orzechy połamać na kawałki, podprażyć na suchej patelni - Ryż przełożyć do miski, dodać warzywa, fasolę i bazylię - Doprawić solą, pieprzem, oliwą i octem; wymieszać - Sałatkę posypać orzechami nerkowca. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna
Kasza gryczana z warzywami z patelni 185

łyżeczki słodkiej papryki - 50g brokuła                                    - sól himalajska - 50g fasolki szparagowej - ½ białej pietruszki - 2 łyżki mrożonej kukurydzy - 1 ząbek czosnku - kawałek papryczki chili - 1 łyżeczka oliwy(...)odrobinie oliwy podsmażyć czosnek, chili i imbir - Po 30 sekundach dodać kawałki zimniaków i wodę, dusić pod przykryciem przez 5 minut - Dodać pozostałe warzywa, kurkumę, cynamon, cukier, sól i paprykę; dusić przez 8 minut, w razie potrzeby uzupełniając wodę - Kaszę przełożyć na talerz - Warzywa skropić oliwą, wymieszać i wyłożyć na kaszę. Gotowe

Wegańska kuchnia orientalna

Proponowane wyszukiwania