papryka - 32566 przepisów (strona:992/2172)

Domowy ketchup z pomidorów - przepis 260

pomidorów 3 papryczki jalapeno 4 cebule 5 ząbków czosnku 1 łyżeczka soli 1 łyżeczka pieprzu 1 gałka muszkatołowa 1 łyżeczka imbiru 10 ziaren ziela angielskiego 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżki cukru 4 łyżeczki musztardy 2 łyżki octu Domowy ketchup z pomidorów - składniki Wykonanie: Pomidory kroimy w kostkę i dusimy na patelni partiami aż się rozpadną i miąższ odejdzie(...)przetartych pomidorów razem z drobno posiekanymi papryczkami jalapeno. Czosnek przeciskamy przez praskę również dodajemy do przecieru. Następnie przyprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, imbirem, zielem angielskim i słodką papryką. Przecier pomidorowy z dodatkami gotujemy ok. 2h na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Odstawiamy na noc w chłodne miejsce. Na drugi dzień podgrzewamy, dodajemy, cukier, ocet i musztardę. Gotujemy jeszcze

Pyza i Surówka
Duszone udka z kurczaka w słodkim sosie 182

marchewki.  Składniki na 4 porcje*: 1 kg udek z kurczaka 150 g wędzonego boczku 1 szklanka wywaru warzywnego 1 ząbek czosnku 1 łyżka miodu suszona bazylia sól, pieprz papryka ostra 1 listek laurowy olej lub oliwa do smażenia Mięso umyć, osuszyć i pozbawić kości oraz chrząstek. Wyluzowane udka przyprawić solą oraz pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Boczek(...)wyluzowane udka z kurczaka. Na sam koniec mięso wyjąć i przesmażyć czosnek wraz z boczkiem. Mięso ponownie przełożyć do garnka. Wlać wywar warzywny i dodać miód. Całość przyprawić ostrą papryką oraz bazylią. Na sam koniec dodać listek laurowy. Całość dusić pod przykryciem około 20-25 minut (pokrywka może być delikatnie odkryta). Mięso musi być miękkie, a sos powinien się zredukować

Ugotować
Sos śmietanowy z kurczakiem i kurkami 198

makaronów, ziemniaków, kaszy.   Składniki: 500g piersi z kurczaka 2 małe cebule lub jedna większa 200g kurek 200ml śmietanki słodkiej łyżka oliwy z oliwek łyżka masła sól, czarny pieprz, papryka w płatkach Sposób przygotowania: Kurki oczyszczamy. Kurczaka kroimy w duża kostkę. Na dużej patelni rozgrzewamy łyżkę oliwy z oliwek z łyżką masła. Cebule kroimy w piórka i szklimy na tłuszczu(...)Przesmażamy aż kurczak zmieni kolor. Dodajemy kurki i smażymy aż odparują wodę. Podlewamy słodką śmietanką. Kiedy sos się zagęści doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz płatkami papryki. Serwujemy z ulubionymi dodatkami. Ja preferuję z pyzami (kluskami na parze) ale równie dobrze sprawdzi się z makaronem, kaszą czy ziemniakami

Pyry na Gaz
Sałatka z zupek chińskich 1603

można ją przyrządzić też z użyciem zwykłego makaronu lub pełnoziarnistego - w tej kwestii jest duża dowolność i możliwość modyfikacji sałatki. Składniki: 2 zupki chińskie Vifon złoty kurczak 1-2 papryki czerwone (w zależności od wielkości) 6-7 jajek 1 słoik 0,5l ogórków kiszonych 2-3 cebule czerwone 2-3 łyżki majonezu Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy(...)kroimy w kostkę. Paprykę myjemy, ogórki odsączamy z zalewy, cebule obieramy. wszystkie warzywa kroimy w kostkę. Makaron z zupek chińskich rozkruszamy, dodajemy dołączone przyprawy (olej wyrzucamy!), zalewamy 1/2 szkl. gorącej wody, przykrywamy, aby zmiękł. Przynajmniej raz mieszamy, aby makaron równo "doszedł". Wszystkie składniki wrzucamy do dużej miski, dodajemy majonez i mieszamy do połączenia składników. Na zdjęciu sałatka z białą cebulą

Kolorowy Przepisownik
Lasagne z warzywami 215

Składniki: pół paczki makaronu do lasagne (14 płatów) cukinia (2 małe lub jedna duża) papryka (po 1/4 żółtej, czerwonej i zielonej) pieczarki (6 sztuk) marchewka (1 sztuka) pomidory (2 sztuki) natka pietruszki sól pieprz oregano woda olej sos czosnkowy Jak zwykle opiszę wszystko w takiej kolejności, która moim zdaniem zapewnia jak najszybsze przygotowanie potrawy. Uwzględniam przy tym czas potrzebny(...)odstawiamy na chwilę. Teraz przygotowujemy farsz warzywny. Najpierw kroimy cukinię w kostkę, wrzucamy na patelnię i dolewamy odrobinę wody. Obieramy i kroimy pieczarki. Dorzucamy do cukinii. Następnie kroimy paprykę na niewielkie paski, a marchewkę w kostkę i wrzucamy na patelnię, na której są już cukinia i pieczarki. Kroimy pomidory bez skórki w kostkę i zostawiamy na chwilę. Warzywa duszą się

Weganka gotuje
Zupa z jarmużu z soczewicą i pieczarkami 159

główka i piórka z 3 szt.) czosnek (1 ząbek) koperek (1 gałązka) woda  sok z cytryny (1 łyżeczka) oliwa z oliwek (1 łyżka) sól pieprz czarny pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 40 min Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Do garnka z gotującą się wodą (1 litr) wrzucamy jarmuż, groszek, koperek, pokrojoną na kawałki cebulę i wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko(...)solimy i gotujemy przez kilka ok 5 minut. Po tym czasie zdejmujemy z palnika i blendujemy. Następnie dodajemy łyżeczkę soku z cytryny. Przyprawiamy pieprzem czarnym i ziołowym, solą i papryką. Do drugiego garnka wsypujemy soczewicę i zalewamy szklanką wody. Gotujemy aż woda wyparuje. Wtedy dodajemy soczewicę do zupy i gotujemy razem do osiągnięcia wżenia. W czasie gotowania zupy myjemy, obieramy

Weganka gotuje
Talarki z bakłażana z groszkiem i pieczarkami 145

Składniki: bakłażan (1 szt.) groszek konserwowy (1 puszka) zielone oliwki (10 szt.) czosnek (1 ząbek pieczarki (15 dag) cebula dymka (1 szt.) oliwa z oliwek sól pieprz papryka ostra Czas przygotowania: 25 min + 20 min pieczenie Liczba porcji: 3 Przygotowanie: Bakłażana kroimy w grube plastry, solimy z obu stron i odkładamy na chwilę.  Groszek odcedzamy. Dodajemy do niego oliwki(...)Cebulę i pieczarki myjemy i kroimy. Na patelni rozgrzewamy trochę oliwy i smażymy na niej pieczarki i cebulę. Co jakiś czas mieszamy. W trakcie smażenia przyprawiamy pieprzem, solą i papryką. Kiedy pieczarki lekko się zarumienią kończymy smażenie.  Na polanej oliwą brytfance układamy plastry bakłażana. Każdy z nich smarujemy pastą z groszku. Na wierzch dajemy pieczarki i cebulę. Pieczemy

Weganka gotuje
Zapiekany kalafior z ziemniakami 148

Składniki: ziemniaki (4 szt.) kalafior (1/2 szt. średniej wielkości) tofu naturalne (7 dag) mleko kokosowe (1/3 szklanki) cebula dymka (1 szt.) sól pieprz ziołowy papryka ostra oliwa  woda Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Ziemniaki myjemy i kroimy w "ćwiartki". Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Solimy. Polewamy oliwą. Mieszamy. Pieczemy aż się zarumienią. Kalafiora gotujemy w posolonej wodzie(...)będzie prawie miękki. Tofu kroimy na mniejsze kawałki. Dodajemy mleko kokosowe. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, solą i papryką. Przy pomocy blendera zamieniamy w jednolitą masę. Kroimy cebulę. Kiedy ziemniaki i kalafior będą prawie gotowe odcedzamy kalafiora i układamy na ziemniakach w naczyniu żaroodpornym. Polewamy sosem z tofu. Posypujemy pokrojoną cebulą. Pieczemy wszystko przez

Weganka gotuje
Smażona sałatka 125

Składniki: cebula (1 szt. duża) kapusta włoska (2 liście) zielona papryka (1/2 szt.) suszone pomidory (5 szt.) papryczka pepperoni (1/4 szt.) sól pieprz oliwa z oliwek Czas przygotowania: 25 min. Liczba porcji: 2 Przygotowanie:  Cebulę, kapustę i paprykę myjemy, a następnie kroimy. Wrzucamy na patelnię, dolewamy oliwę i smażymy na średnim ogniu mieszając co jakiś czas. W trakcie smażenia

Weganka gotuje
Tarta ze szpinakiem 159

wędzone (4 dag) surowy szpinak (15 dag, czyli 4 garści) czosnek (3 ząbki) sos słonecznikowy  (4 łyżki) mleko sojowe (1/4 szklanki) oliwa z oliwek woda sól pieprz ziołowy papryka ostra Czas przygotowania: 1 h Liczba porcji: 6 Przygotowanie: Margarynę wkładamy do dużej miski i kroimy na kawałki. Dosypujemy mąkę pszenną i kukurydzianą. Ugniatamy ciasto.  Pieczarki myjemy, kroimy(...)kawałki. Szpinak kroimy. Wrzucamy na patelnię. Dolewamy odrobinę wody. Dusimy. Wyciskamy czosnek. Przyprawiamy pieprzem i solą. Sos słonecznikowy lekko podgrzewamy i mieszamy na patelni z mlekiem, solą, pieprzem i papryką. Naszym celem jest osiągnięcie jednolitego sosu. Ciasto umieszczamy na posmarowanej tłuszczem brytfance lub papierze do pieczenia. Dbamy o to żeby brzegi były wyższe niż reszta ciasta. Pieczemy przez

Weganka gotuje
Talarki z cukinii z soczewicą 142

Składniki: c ukinia okrągła (1 szt.) p ieczarki (6 szt.) c zerwona soczewica (1 szklanka) c zerwona papryka (1/2 szt.) p apryczka chili (1/4 szt.) m archewka (1 szt.) ł uskane ziarna słonecznika (3 łyżki) p estki dyni (2 łyżki) p rzecier z pomidorów (150 ml, można zastąpić pomidorami w puszce) s ól p ieprz ziołowy g aram masala(...)olej ej Czas przygotowania: 35 min Liczba porcji: 2 Przygotowanie: Soczewicę wkładamy do garnka. Dolewamy 1,5 szklanki wody. Dodajemy pokrojoną marchewkę oraz paprykę. Gotujemy. Kiedy soczewica wchłonie wodę dolewamy przecier pomidorowy. Dodajemy posiekaną papryczkę chili, ziarna słonecznika i pestki dyni. Przyprawiamy. Gotujemy mieszając co jakiś czas, żeby danie się nie przypaliło. Kończymy, kiedy soczewica wchłonie przecier. W trakcie gotowania

Weganka gotuje

Proponowane wyszukiwania