papryka - 32566 przepisów (strona:988/2172)

Mintaj w sosie słodko - kwaśnym 176

szczególności. Fajna i smaczna przekąska na domowe imprezy. Polecam! 1,5 kg mintaja Sól Pieprz Przyprawa do ryb 2 jajka 1 szklanka bułki tartej 3 cebule 1 czerwona papryka 2 marchewki 100 – 150 ml bulionu 700 g sosu słodko-kwaśnego Orzech  (KLIK) Olej do smażenia Mintaja wcześniej dokładnie rozmrażamy. Nacieramy przyprawą do ryb, solą i pieprzem. Każdy kawałek dzielimy(...)mniejszy.  Panierujemy w jajku i bułce tartej. Smażymy na rumiano na rozgrzanej patelni. Cebulę kroimy w drobne piórka, papryki w kosteczkę a marchewkę ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, następnie dodajemy pozostałe warzywa. Lekko dusimy i zalewamy sosem słodko kwaśnym. Dolewamy bulion i dokładnie mieszamy. Dusimy do miękkości warzyw. Gotową, jeszcze ciepłą zalewą

VioletoweKucharzenie
Sałatka z arbuzem 187

Składniki : ćwiartka arbuza 15 dag fety 10 dag pomidorków 1/2 strąka zielonej papryki 8 rzodkiewek liście bazylii ewentualnie czarne oliwki Przygotowanie : Obrany arbuz kroimy w kostkę, umyte pomidorki na połówki, fetę w małą kostki Rzodkiewki w plasterki, paprykę w kostkę Wszystkie składniki przekładamy do miski, dodajemy listki bazylii, polewamy sosem z miętą i odstawiamy miskę na chwile do lodówki

Proste Potrawy
Wegański makaron w buraczanym purée i sezamem 243

talerzy.  Składniki na 3-4 porcje: - 250-300g makaronu razowego (lub ryżowego) - 400-500g buraków - 2-3 ząbki czosnku - cebula - 2+1 łyżka oleju kokosowego - łyżeczka papryki słodkiej - łyżeczka suszonego oregano - sezam do posypania *opcjonalnie: kiełki brokuła, kulki mozzarelli, bazylia, parmezan Zaczynamy od buraków, które albo będziemy piec, albo gotować - to zależy od nas (ja piekłam). Myjemy(...)urée. Makaron gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Cebulę kroimy w drobną kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę i smażymy na dwóch łyżkach oleju kokosowego do zeszklenia. Dodajemy zmiksowane buraki, paprykę i oregano. Chwilę dusimy pod przykryciem i dodajemy ugotowany, odcedzony makaron (ale nie przelewamy go zimną wodą!). Ciągle mieszamy, aż do równomiernego pochłonięcia przez makaron buraczanego koloru. Nakładamy na talerz

Be Fit Be Strong
Sałatka ogórkowa z papryką w kurkumie do słoików na zimę 146

Bardzo lubię tą sałatkę. Idealnie pasuje do każdego obiadu, a dodatkowo dzięki kurkumie ma piękny żółty kolor :) Składniki: 3 kg ogórków, ½ kg cebuli, 3 ząbki czosnku, 2 świeże papryki, 1 torebka gorczycy, 2 łyżki soli, 1 pęczek natki pietruszki lub selera. Składniki na zalewę: 1 ½ szklanki octu, 1 ½ szklanki cukru, 1 torebka kurkumy, Wykonanie: Ogórki umyć, obrać i pokroić(...)plasterki. Paprykę z cebulą drobno posiekać. Wymieszać razem, posolić i odstawić na 2 godziny. W między czasie przygotować zalewę, zagotować ocet, wsypać cukier, zdjąć z ognia i mieszać do rozpuszczenia cukru, wsypać kurkumę. Do wyparzonych słoików wkładamy odstaną, odciśniętą z wody sałatkę, dodajemy po kilka ziaren gorczycy i zalewamy zalewą. Pasteryzujemy przez 25 minut od momentu zagotowania

Tradycyjna Kuchnia
domowe ogórki konserwowe w curry 159

składniki: 2000 g ogórków gruntowych 3 – 4 cebule 310 g cukru 300 ml octu 2 łyżeczki curry 2 łyżeczki gorczycy 2 łyżeczki słodkiej papryki 2 łyżeczki pieprzu 2 łyżki soli wykonanie: Ogórki myjemy, obieramy i kroimy w ćwiartki. Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce. Curry mieszamy z gorczycą, papryką, pieprzem oraz solą. Do dużej miski przekładamy pokrojone ogórki, cebulę

Domowy Smak Jedzenia
Faszerowana cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym 153

cukinia z sosem paprykowo-czosnkowym Składniki: - cukinia - 1 1/2 woreczka ryżu białego - sos paprykowo-czosnkowy Reypol - ser żółty (u mnie Edam) - sól - zioła suszone (majeranek, bazylia, tymianek) - mielona słodka papryka   Forma: naczynie żaroodporne   Przygotowanie: Cukinię przecinam w poprzek i wydrążam. W tym czasie gotuję ryż w posolonej wodzie. Ryż mieszam z sosem i tartym serem żółtym. Masę przekładam(...)cukinii, obsypuję całość ziołami i mieloną papryką. Cukinie wkładam do naczynia żaroodpornego i piekę w nagrzanym piekarniku. Pod koniec pieczenia na wierzch kładę kilka kawałków sera, Temperatura piekarnika : 180 °C Czas pieczenia: około 50 minut

Kuchnia co dnia
Smażony lin z nutą pietruszki i czosnku 177

Smażony lin z nutą pietruszki i czosnku Składniki: - świeża ryba (u mnie lin) - cytryna - świeża natka pietruszki - mielona słodka papryka czerwona - sól do ryb Royal Brand (skład: sól, czosnek, pietruszka) dekoracja/podanie: - sałata rzymska - cytryna do smażenia: - olej rzepakowy Przygotowanie: Rybę patroszę, obcinam głowę i usuwam łuski. Skrapiam ją sokiem z cytryny z każdej strony oraz wewnątrz, nacieram w tych samych(...)miejscach solą z dodatkami oraz papryką. Do środka wkładam plaster cytryny oraz posiekaną natkę pietruszki. Na patelni rozgrzewam olej i smażę rybę z każdej strony na mocno rumiany kolor. Podaję z sałatą i cytrtną

Kuchnia co dnia
Sałata szopska 346

Dupnicy. Ich sałatka jest chrupka, aromatyczna, spowita w białej chmurce smacznego białego szopskiego sera. Podawana jako przekąska przed obiadem. Składniki: bułgarski ser szopski 4 pomidory 2 papryki czerwone ogórek łyżka octu 4 łyżki oleju sól cebula posiekana natka pietruszki do smaku Pomidory i ogórka pokrój w dużą kostkę, cebulę w krążki, paprykę

AZgotuj!
Świąteczny pasztet z łososia z zielonym pieprzem 171

tylko.  500 gram świeżego łososia  2 jajka 1 spora cebula 1 czerstwa bułka na zakwasie łyżeczka do półtorej marynowanego zielonego pieprzu łyżeczka soli papryka mielona do posypania bułka tarta i masło do wysmarowania keksówki  Łososia i cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać sól, miękką bułkę pszenną(...)wymieszać już samemu aby ostrza nie zmieliły pieprzu.  Piec w kąpieli wodnej w 180 stopniach przez 60 minut. Wyjąć i ostudzić. Posypać mieloną papryką. Podawać schłodzony z sosem koperkowym lub chrzanowo -cytrynowym. SMACZNEGO

AZgotuj!
Minimalistyczny omlet z pieczarką z chrupiącą surówką 130

wysokim poziomie. Sałatka układana pęsetą. Czułam się wyjątkowo. Jak gdybym tworzyła obraz.  jajko pieczarka łyżeczka sosu sojowego olej 2 plastry ukośne marchewki ćwiartka czerwonej papryki dymka czarny sezam kilka kropel oleju z sezamu Umyj pieczarkę. Pokrój w równiutkie plasterki. Użyjesz te ze środka. Rozgrzej olej. Obsmaż pieczarki, posól. Roztrzep w naczyniu jajko dodając(...)widelcem pieczarki, aby nie wypłynęły. Kiedy zacznie się ścinać, przekręć omlet na drugą stronę. Smaż na bardzo wolnym ogniu. Wyjmij na papierowy ręcznik  Teraz pokrój marchewkę i paprykę w skośne paseczki. Ułóż na talerzy zgranie warzywa. Posyp dymką pokrojoną ukośnie a całość skrop kilkoma kroplami oleju sezamowego, i czarnym sezamem

AZgotuj!
Krem ziemniaczany z bryndzą i kminkiem 155

bardzo smacznie.  Wywar warzywny 2 litry biała część pora 1 łyżka oleju 2 łyżki bryndzy z kminkiem 8 średnich ziemniaków 2 liście laurowe kilka ziaren ziela angielskiego natka papryka słodka Pora pokroić w krążki udusić na oleju, wlać wywar warzywny, dodać ziemniaki, przyprawy. Kiedy ziemniaki będą ugotowane zmiksować, wyjmując liście laurowe i ziele. Dodać je ponownie po zmiksowaniu. Dodać(...)łyżki bryndzy z kminkiem i dokładnie wymieszać łyżką. Na koniec posypać natką i słodką papryką

AZgotuj!
Zapiekany dorsz z ziemniakami i brokułem 184

całości mógł reprezentować niedzielny obiad.  500 gram dorsza (u mnie mrożony) sól, pieprz, skórka z jednej cytryny olej do wysmarowania naczynia 500 gram ziemniaków gałka muszkatołowa czerwona mielona papryka  śmietanka 30% brokuł 3 ząbki czosnku Dorsza oprószyć solą, pieprzem  i skórką cytrynową. Odstawić.  Ziemniaki pokroić w plasterki lekko podgotować. W tym samym czasie ugotować lekko brokuła(...)zapiekania wysmarować olejem rozłożyć brokuły, 1 ząbek czosnku, następnie położyć warstwę ziemniaków polać śmietanką, znowu 1 ząbek czosnku, zetrzeć równomiernie gałkę muszkatołową na ziemniaki  i pieprz oraz posypać papryką. Na wierzch położyć dorsza z ostatnim ząbkiem czosnku  i zapiekać 25 minut w 200 stopniach

AZgotuj!
Kule jaglane smażone ala arancini 158

różnymi  sosami. Składniki:  2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej 2 jajka sól pieprz ser mozzarella lub feta ok 1 litr oleju rzepakowego do smażenia bułka tarta łyżeczka słodkiej papryki w proszku pomidory w puszce  ząbek czosnku  bazylia  sól oliwa z oliwek Wykonanie: Kaszę wykładamy do miski wbijamy jajo, dodajemy pieprz i mieszamy na jednolitą masę(...)włożyć ser. Następnie obtaczamy ser kształtując w dłoni kulę. Odstawiamy i formujemy następne. U mnie wyszło 8 sztuk. Obtaczamy je w roztrzepanym jajku i bułce tartej pomieszanej ze słodką papryką. Rozgrzewamy olej i kiedy będzie gotowy do smażenia delikatnie wrzucamy na olej. Smażymy aż będę delikatnie brązowe. Odsączamy na ręczniku papierowym. Podajemy z salsą lub ketchupem. Salsa: pomidory doprawiamy solą

AZgotuj!
Zupa krem z kukurydzy 169

Obie wersje zupy smakują wyśmienicie.   Składniki: - 3 duże kukurydze lub 3 puszki kukurydzy  - 2 ząbki czosnku  - 1 łyżeczka kurkumy w proszku   - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku   - 500 ml  wywaru z jarzyn   - 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego   - 1 papryczka chili - sól Wykonanie: W garnku z grubym dnem rozpuszczamy masło, dodajemy(...)wyciśnięty przez praskę czosnek. Chwilę smażymy- około 2 min.  Do garnka dodajemy (odsączone) ziarna kukurydzy i smażymy przez następne 2 min stale mieszając. Następnie dodajemy kurkumę, słodką paprykę, odrobinę soli i wlewamy wywar. Wszystko mieszamy i chwilę gotujemy. Dodajemy mleko kokosowe i wszystko gotujemy przez 15 min.  Kiedy kukurydza jest miękka miksujemy ją blenderem (dość długo) Zupę przecedzamy

Pan i Pani Smith w kuchni
Zupa krem z dyni 169

jest zupełnie inny. Nam zupa bardzo przypadła do gustu. Składniki: - około 1 kg dyni - 2 cebule (1 czerwona i 1 biała) - 2-3 ząbki czosnku - sól, pieprz - łyżeczka ostrej papryki - szklanka wywaru drobiowego lub wołowego - pół łyżeczki oregano - 400 ml mleka kokosowego - uprażone ziarna słonecznika - masło i oliwa Sposób przygotowania: Dynię myjemy, wydrążamy gniazda nasiennie, obieramy ze skórki i kroimy(...)czosnek drobno siekamy i szklimy w garnku na rozgrzanej oliwie z masłem.  Następnie dodajemy dynię i smażymy przez 10 minut.  Warzywa zalewamy bulionem. Zupę doprawiamy solą, pieprzem, papryką gotujemy przez około 20-30 minut, aż dynia będzie miękka.  Następnie miksujemy. Aby nadać łagodniejszego i bardziej orientalnego smaku dodajemy mleczko kokosowe.  Podajemy z uprażonym słonecznikiem

Pan i Pani Smith w kuchni

Proponowane wyszukiwania