papryka - 32566 przepisów (strona:991/2172)

Zupa limonkowa z kurczakiem 176

oregano, ewentualnie tymianku 1 łyżeczka octu jabłkowego lub białego octu winnego 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 szklanki pokrojonych w kostkę pomidorów 1/2 szklanki oczyszczonej i pokrojonej w kostkę zielonej papryki 1/2 szklanki posiekanej cebuli, najlepiej cukrowej sól, pieprz, opcjonalnie suszona trawa cytrynowa Sposób przygotowania Na patelni rozgrzewamy oliwę, na gorącej podsmażamy tortille na złoto i odsączamy na ręczniku papierowym(...)bulion , oregano, kolendrę, ocet, kumin i trawę cytrynową. Zagotować. Zmniejszamy ogień i gotujemy na małym ogniu przez około 15 minut. W międzyczasie na patelni smażymy kurczaka, dodajemy do niego paprykę, pomidory i cebulę – podsmażamy wszystko razem przez kilka minut. Do miseczki wkładamy kurczaka z warzywami. Na nim układamy paski tortilli. Zupę limonkową doprawiamy solą i pieprzem, wlewamy do miseczek

Pociąg Do Kuchni
pomidorowa fasolka z bankietówkami 116

fasolki szparagowej 2 łyżki masła 1 cebula 350 g małych paróweczek bankietowych 200g koncentratu pomidorowego 40 g mozzarelli 2 łyżki startego parmezanu świeża bazylia sól, pieprz 2 łyżeczki ostrej papryki 1 łyżka mąki Sposób przygotowania: Fasolkę opłukać, obrać z łyka (chyba, że używacie mrożonej poza sezonem), ugotować na półtwardo w wodzie z solą. Odcedzić, ale nie wylewać wody. Cebulkę obrać(...)drobno posiekać, zeszklić na maśle. Parówki bankietowe (te małe) naciąć z każdego końca na krzyż. Dorzucić do cebulki i podsmażyć. Dodać koncentrat, sól, pieprz, paprykę i pół szklanki wody z gotowania fasolki. Wymieszać. Dorzucić fasolkę. Dodać startą mozzarellę i podgrzać. Jeśli sos będzie zbyt rzadki można dodać więcej koncentratu i mąkę. Dekorować startym parmezanem i świeżą bazylią. Podobne przepisy Gazpacho

Pociąg Do Kuchni
Ośmiorniczki baby w czerwonym winie 230

czosnku – 0,2-0,3l wina półwytrawnego, najlepiej czerwonego, ale jeśli macie pod ręką białe, też można użyć – liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz, majeranek, czerwona słodka papryka, ocet balsamiczny Wykonanie: Ośmiorniczki rozmrozić, najlepiej w mleku. Osuszyć ręcznikiem. W garnku rozgrzać oliwę, a na niej drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać ośmiorniczki. Po kilku minutach zmienią kolor(...)ilości, gdyż tak naprawdę za każdym razem różnie doprawiam potrawę, w zależności od „smaku” danego dnia; zasadniczo 3-4 liście laurowe, 3-4 ziarna ziela, 1 łyżeczka papryki, 2 łyżki balsamico; z solą ostrożnie, bo ośmiornica jest już słona od soli morskiej, zawsze lepiej dosolić niż przesolić :) ). Dusić pod przykryciem do miękkości (w zależności od wielkości ośmiorniczek może

Pociąg Do Kuchni
Grillowany schab w owocowo-pikantnej marynacie 139

schabu – tym razem nie wybierajcie tego najchudszego, warto, żeby miał sporą część tego „ciemniejszego” mięsa – 2 nektarynki – sól, pieprz – 3 łyżki czerwonej słodkiej papryki – 1 papryczka chili – 3 łyżki oliwy – 3 łyżki białego wina – kilka gałązek świeżego majeranku – 2 ząbki czosnku – 1 cebula biała Wykonanie: Mięso pokroić(...)kotletów (ok. 2 cm grubości). W miseczce wymieszać oliwę, wino, sól, pieprz, paprykę. Cebulę pokroić w piórka. Czosnek i chili posiekać. Nektarynki pokroić w plastry. Przygotować naczynie do marynowania mięsa (najlepiej z zamknięciem). Kawałki mięsa obtaczać w marynacie. Ułożyć warstwę kotletów. Posypać cebulą, chili i czosnkiem. Ułożyć gałązkę majeranku i nektarynek. Przykryć kolejną warstwą kotletów obtoczonych w marynacie i znów

Pociąg Do Kuchni
Perliczka w pomarańczowej marynacie 144

soku pomarańczowego – 2 łyżki startego świeżego imbiru – 3 łyżki masła – 2 łyżki sosu sojowego jasnego – 1 łyżka papryki ostrej czerwonej – 1/2 pomarańczy – sól, pieprz – 1 łyżka oliwy – 2 łyżki miodu Wykonanie: Perliczkę moczyć przez kilka godzin w solance, a następnie „suszyć” w lodówce przez kilka godzin. Następnie usunąć nadmiar tłuszczu(...)piekarnika pod przykryciem (jeśli nakrywacie folią aluminiową, to zawsze błyszczącą stroną do dołu). Po około 40 minutach przygotować glazurę. Masło roztopić, dodać oliwę, miód, sos sojowy i paprykę. Wyjąć perliczkę z piekarnika i odkryć. Polać sosem,w którym się dusiła. Następnie za pomocą pędzelka kuchennego posmarować perliczkę przygotowaną glazurą. Piec dalej, już bez przykrycia przez około 50 minut. Co jakiś

Pociąg Do Kuchni
Ketchup z cukinii 193

gotowania! ;) Składniki: 1,5 kg obranej cukinii 0,5 kg obranej cebuli 2 szklanki cukru szklanka octu 10% 400g koncentratu pomidorowego około 3 łyżki soli łyżeczka pieprzu łyżeczka papryki słodkiej łyżeczka papryki ostrej- w wersji pikantnej, natomiast w łagodnej pół łyżeczki Cebulę i cukinię ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę można też pokroić w piórka.  Dodajemy sól, mieszamy

Czerwona Porzeczka
Azjatycki kurczak w glazurze z Chow Mein 272

startego imbiru ( może być mielony) 3 łyżki miodu chilli do smaku (ja użyłam całą papryczkę) olej do woka  ( do smażenia) 0,5 paczki makaronu Chow Mein 1 mała papryka czerwona 1 mała cukinia pęczek szczypiorku 1 łyżka oleju do woka  Przygotowanie: Kurczaka myjemy, osuszamy następnie lekko nacinamy z obu stron i smażymy, aż kurczak się zarumieni(...)sezam, dusimy bez przykrycia 15 minut.  W tym czasie kiedy dusimy kurczaka, gotujemy makaron z godnie z instrukcja podaną na opakowaniu.  Ugotowany makaron płuczemy w zimnej wodzie. Paprykę i cukinie kroimy w cienkie paseczki i na oddzielnej patelni podsmażamy na oleju z woka. Do tej mieszanki dodajemy makaron i posiekany szczypior. Przed podaniem dodajemy ok 3 łyżek sosu

Niezły Młynek
DOMOWA DROBIOWA WĘDLINA 162

SKŁADNIKI 2 dość duże udka 1 mała papryka 2 ząbki czosnku sól pieprz pieprz ziołowy lubczyk pietruszka 1 jajko Udka dokładnie obrać z kości i pokroić w średniej wielkości kostkę, wrzucić do miski i dodać pokrojoną w kostkę paprykę, rozgnieciony czosnek, wbić jajko i całą resztę przypraw. Wymieszać dokładnie i zawinąć bardzo dokładnie w folię. W dużym garnku zagotować wodę

harrisa
cukiniowe ziemniaczki z jajkiem 136

bazylii 1 duży ząbek czosnku, w plasterkach 1 mały jalapeno 3 cukinie pokrojone w kostke 2 łyżeczki octu jabłkowego sól i świeżo zmielony pieprz 1,5 czerwonej  papryki pokrojonej w kostkę 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki lub kolendry 4 duże jajka Wykonanie Rozgrzać olej na dużej patelni na średnim ogniu. Dodać cebulę, smażyć mieszając, aż będą miękkie i lekko(...)łyżeczki soli i pieprz świeżo zmielony .Mieszać do połączenia smaków. Przykryć i gotować, mieszając od czasu do czasu, aż cukinia zacznie mięknąć, 6 do 8 minut. Odkryć i dodać paprykę i połowę natki pietruszki. Gotować do squasha jest całkowicie miękkie i lekko brązowy, 6 do 8 minut więcej. Zdjąć z ognia. Wbić jajka.,posypać solą i pieprzem i na średnim

w mojej kuchni
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 214

kurczaka 1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą, pieprzem papryką i sosem sojowym. Mięso

Kuchnia w opałach
Sakiewki z papieru ryżowego z nadzieniem mięsno - warzywnym 390

łyżki sosu sojowego 2 papryczki pikantne  1/2 marchewki  5 łyżek zielonego groszek gotowanego na parze  szczypiorek  10 szt papieru ryżowego  Przyprawy :  papryka wędzona pieprz czosnkowy  curry chińskie ( kardamon, kmin rzymski, gorczyca, kurkuma, kolendra, pieprz cayenne ) Mięso myjemy, osuszamy i oczyszczamy. Na małe kawałki kroimy pierś kurczaka. Polewamy je sosem sojowym i dokładnie obtaczamy(...)mięso. Przyprawiamy pieprzem czosnkowym, papryką wędzoną i curry chińskim. Odstawiamy na bok. Po chwili przekładamy kawałki kurczaka na folię aluminiową na 1 poziom parowaru i włączamy urządzenie na 20 minut. Papryczki myjemy, oczyszczamy i kroimy na małe kawałki. Marchewkę obieramy i kroimy na plastry, które przekrajemy jeszcze na pół. Szczypiorek myjemy i osuszamy.  Na 8 minut przed końcem parowania

Parowar Faceta
krwawa pierś 191

sezonowa rozpusta . przepis na dwie porcje 2 średnie piersi kurczaka 150 gram czerwonej porzeczki 3 łyżki miodu 2 łyżki cukru papryka wędzona w proszku sól oliwa do smażenia cieniutka kromka chleba z dynia i żurawiną 2 liście kapusty włoskiej kilka listków młodej boćwiny 2 gałązki porzeczki czerwonej Piersi z kurczaka marynujemy w soli i papryce wędzonej kilka godzin , następnie smażymy

na gazie
NAJLEPSZA MARYNATA DO KARKÓWKI Z GRILLA 244

Mięso najlepiej zamarynować dzień, a jeszcze lepiej dwa dni przed grillowaniem. Składniki: - 2-2,5 mięsa z karkówki - 10 łyżek oleju (np. rzepakowego) - 1 łyżka majeranku - 1 łyżeczka ostrej papryki - 1 łyżeczka słodkiej papryki - 1 łyżeczka soli himalajskiej - 1 łyżeczka ziół prowansalskich - 1 łyżeczka tymianku - 1/3 słoika ostrej musztardy (u mnie z Kcyńskich musztarda Pałucka) - 1/3 główki czosnku Można także

Smaczne Zdrowe
Pierś z kurczaka na ziemniakach z mixem sałat 223

łyżki oliwy z oliwek  garść mix sałat  kilka pomidorków cherry  listki bazylii czerwonej  listki rukwi wodnej  świeży tymianek Przyprawy :  pieprz ziołowy  papryka słodka  curry angloindyjskie ( kmin rzymski, kolendra, kozieradka, kurkuma, pieprz czarny, imbir, chili mielone, liść laurowy) Piersi z kurczaka myjemy, osuszamy i oczyszczamy, następnie kroimy na kawałki. Polewamy je oliwą(...)oliwek i dokładnie obtaczamy każdy kawałek mięsa. Przyprawiamy pieprzem ziołowym, papryką słodką i curry angloindyjskim.   Odstawiamy mięso na bok. Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w plastry. Tymianek myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i drobno kroimy, po czym posypujemy nim każdy plaster ziemniaka. Mięso układamy na folii aluminiowej na pierwszym poziomie parowaru. Ziemniaki również na kawałkach folii na drugim poziomie. Zalewamy

Parowar Faceta
Lasagne z cukinią 198

ząbki czosnku 1,3 szklanki oleju 50 dag mięsa mielonego 30 dag pieczarek 200 ml soku pomidorowo-warzywnego 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3/4 szklanki bulionu warzywnego sól pieprz słodka papryka oregano zioła prowansalskie Sos beszamelowy: 8 dag masła 8 dag mąki 1 litr mleka sól pieprz utarta gałka muszkatułowa Drobno posiekaną cebulę, rozgnieciony czosnek, startą marchewkę, pokrojone pieczarki podsmażamy(...)oleju. Dodajemy mięso mielone, sok pomidorowy, koncentrat pomidorowy, bulion. Przyprawiamy solą, pieprzem i papryką. Wszystko gotujemy na małym ogniu ok. 30 minut. Na koniec dodajemy przyprawy ziołowe.   W rondlu roztapiamy masło, oprószamy mąką i mieszamy drewnianą łyżką. Chwilę podgrzewamy. Zdejmujemy rondek z ognia, wlewamy zimne mleko i ponownie na małym ogniu mieszamy aż do uzyskania gładkiej masy. Cały czas

Salonik smaków

Proponowane wyszukiwania