łopatki wieprzowej (zmielonego) 1 mała cebula 120 g pieczarek 70 g startego żółtego sera 1 jajko 30 g startego żółtego sera 3 łyżki oleju oregano natka pietruszki słodka papryka sól, pieprz Jeżeli chcemy rurki podać w wersji pionowej gotujemy makaron 3 minuty. Tak, aby był miękki, ale nie rozgotowany. Uważamy też, żeby w garnku makaron się nie posklejał. Po ugotowaniu(...)kostkę. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, cebulę zeszklić. Dodać pieczarki. Smażyć 4 minuty. Dodać mielone mięso, smażyć 7 minut. Doprawić posiekaną natką pietruszki, solą, pieprzem, oregano oraz słodką papryką. Dodać jajko i ser żółty. Dokładnie wymieszać. Cannelloni ułożyć pionowo w kokilce. Napełnić farszem. Sos beszamelowy*: 300 ml mleka 1 łyżka mąki 1/2 łyżki masła szczypta gałki muszkatołowej
Moja Galeria Smakusoli 1 cebula 1 łyżka masła 400 g fileta z mintaja lub innej białej ryby (może być mrożona) 100 g śmietany 18% 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki suszonej bazylii 1/2 łyżeczki suszonych ziół prowansalskich pieprz odrobina soku z cytryny 1. Z mleka, mąki, jajek i soli przygotować ciasto. Usmażyć naleśniki. 2. Rybę rozmrozić, dokładnie osuszyć(...)położyć filety z ryby. Polać sokiem z cytryny i posypać pieprzem. Gotować na średnim ogniu pod przykryciem 10 minut. 4. W miseczce przygotować sos. Wymieszać śmietanę z koncentratem pomidorowym, papryką, ziołami. Dodać rybę. Dokładnie wymieszać, aż ryba rozpadnie się na kawałki. 5. Na każdym naleśniku nałożyć farsz, zwinąć. Podawać od razu
Moja Galeria Smakuprzepis z Kwestii Smaku 16 sztuk muszli makaronowych 1 bakłażan 1 filet z kurczaka 1/2 cebuli 2 łyżki oleju 1 łyżeczka suszonego estragonu 1/2 łyżeczki suszonego oregano szczypta ostrej papryki sól, pieprz 1 łyżka posiekanej pietruszki 100 g sera gorgonzola 1. Muszle ugotować w osolonej wodzie (12 minut). Odcedzić. 2. Bakłażana, kurczaka, cebulę pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać(...)łyżki oleju, dodać kurczaka i smażyć przez 2 minuty. 3. Dodać bakłażana. Doprawić solą, pieprzem, estragonem, ostrą papryką i oregano. Smażyć przez 2 minuty. Dodać cebulę i smażyć kolejne 2 minuty. Pod koniec smażenia dodać natkę pietruszki. Odstawić z ognia, wymieszać z sera gorgonzola, aż się rozpuści. 4. Muszle nadziać powstałym farszem. 5. Na dno naczynia żaroodpornego wylać sos pomidory
Moja Galeria Smakudyni, pokrojonej w kostkę 100 g ryżu (użyłam Basmati) 1 szklanka czerwonej soczewicy 1 puszka pomidorów 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 1/3 łyżeczki cynamonu, ostrej i słodkiej papryki szczypta papryki chilli 3 szklanki bulionu warzywnego sól, pieprz natka pietruszki 1. W żaroodpornym garnku* rozgrzać olej, podsmażyć cebulę i czosnek. Dodać mielone mięso, obsmażyć. Dodać wszystkie przyprawy wraz
Moja Galeria Smakupuszka pomidorów 1/2 puszki cieciorki 30 g fety lub więcej wg preferencji 1 cebula 2 ząbki czosnku masło klarowane bazylia, oregano, tymianek (świeże bądź suszone) 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta chilli sól, pieprz odrobina cukru Makaron ugotować al dente. Na patelni rozgrzać masło klarowane. Zeszklić cebulę z czosnkiem. Dodać chilli, słodką paprykę, tymianek, bazylię, oregano i pomidory. Doprawić solą, pieprzem
Moja Galeria Smakupodanych ilości wychodzi niepełen półlitrowy słoik "smalcu". Wegetariański smalec z jaglanki ze skwarkami z kaszy gryczanej - przepis: Składniki: Skwarki gryczane: 1 szklanka kaszy gryczanej palonej 1 łyżeczka wędzonej papryki 2 łyżki oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku Wegetariański smalec z jaglanki: 1/2 szklanki kaszy jaglanej 1 jabłko 1 średniej wielkości cebula 3-4 listki laurowe 4 ziarnka ziela(...)pieprz do smaku Skwarki gryczane - jak zrobić? Kaszę gryczaną ugotować, pilnować, by nie rozmiękła (wystarczy jej około 10 minut). Po ugotowaniu odcedzić, wymieszać z oliwą, doprawić do smaku wędzoną papryką oraz solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzać do 180 'C. Na blaszce z piekarnika rozłożyć papier do pieczenia - rozsypać na nim przyprawioną kaszę, piec około 15-20 minut, aż kasza wyschnie
Moje Qulinariamięsa mielonego wieprzowo-wołowego 1 jajko 1 mała cebula, drobno posiekana 1 ząbek czosnku, drobno posiekany 1 kromka chleba, namoczona w mleku szczypta chilli 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku 6 trójkącików ulubionego serka topionego bułka tarta do obtaczania tłuszcz do smażenia CZAS PRZYGOTOWANIA: 20 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Na patelni rozgrzewamy odrobinę tłuszczu. Wrzucamy cebulkę(...)smażymy jeszcze 30 sekund. Zdejmujemy z ognia. W dużej misce mieszamy mięso, jajko, kromkę chleba dokładnie odciśniętą z mleka i podsmażaną cebulkę. Doprawiamy solą, pieprzem, chilli i słodką papryką. 2. Na duży talerz wysypujemy bułkę tartą. Mięso dzielimy na 6 równych części. Każdy trójkącik serka topionego obtaczamy w bułce tartej, otulamy mięsem formując kotlecik i ponownie obtaczamy w bułce tartej
My Culinary Artkostkę 1 - 2 ząbki czosnku, posiekane łyżka posiekanej natki pietruszki do doprawienia: sok z 1/2 cytryny ok 50 ml oliwy z oliwek sól i pieprz do smaku płatki ostrej papryki Przygotowanie Wszystkie składniki włożyć do miski odpowiedniej wielkości. Polać oliwą, doprawić solą, pieprzem i płatkami papryki. Wymieszać, w razie potrzeby doprawić sokiem z cytryny. Smacznego
Stare Garypyszne i z pewnością zaspokoi apetyt nawet największego głodomora. Polecam zapracowanym i nie tylko;) Składniki: 200 g filetu z łososia 2 szalotki 1 papryczka chili 1 czerwona papryka 2 ząbki czosnku 2 marchewki 2 łyżki oleju puszka mleczka kokosowego (400 ml) 2 łyżki czerwonej pasty curry sok z 1/2 limonki sól szczypiorek Przygotowanie: Na dnie głębokiej patelni(...)woka rozgrzewamy olej i podsmażamy pokrojoną w plasterki szalotkę, papryczkę chili, czosnek, marchew i czerwoną paprykę. Dodajemy pastę curry i energicznie mieszamy. Filet z łososia kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do smażących się warzyw. Mieszamy ostrożnie, żeby kawałki ryby nie rozpadły się podczas smażenia. Następnie dodajemy mleko kokosowe, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy około 5 minut. Przyprawiamy solą
Smakowity Blog Kulinarnyktórą nie wiemy co zrobić. Polecam! Składniki: 1,5 kg cukinii 0,5 kg cebuli 1 łyzka soli 2 szkl cukru 1 szkl octu 0,5 łyżki ostrej papryki 1 łyżka słodkiej papryki 1 łyżeczka pieprzu mielonego 3 słoiczki przecieru pomidorowego Wykonanie: Cukinię obrać i wydrążyć,starkować na tarce o buraczanych oczkach. Cebulę pokroić w kostkę, zasypać solą, wymieszać
Z Majeczką w kuchniszklanki wody lub bulionu do kuskusu 1 łyżeczka pasty z suszonych pomidorów (dostępna w biedronce) lub kilka suszonych pomidorów kilka pieczarek 1 mała marchewka 1/3 kulki mozzarelli szczypta ostrej papryki w proszku ½ łyżeczki tymianku Przygotowanie: Batat przekroić na pół wzdłuż. Piec w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok 30 minut. Wydrążyć środek, zostawiając brzegi. Środek batata drobno pokroić(...)odrobinie oleju. Posolić. Kuskus przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Wodę możecie zastąpić bulionem. Kuskus, pieczarki z marchewką oraz pokrojony środek batata wymieszać. Dodać suszone pomidory. Doprawić ostrą papryką w proszku i tymiankiem. Farsz nałożyć do wydrążonych połówek batata. Na wierzchu posypać startą mozzarellą lub ułożyć pokrojone jej kawałki. Piec ok. 15 minut do rozpuszczenia sera
Fabryka pomysłówzapraszam Was na szybką, smaczną i pełną barw surówkę z kukurydzą. ... surówka jest naprawdę prosta i szybka w przygotowaniu Składniki: około 300 g kukurydzy z puszki 1/2 dużej czerwonej papryki 1 ogórek gruntowy por olej lub oliwa z oliwek sok z cytryny (około 1/3 łyżeczki) sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Do miski wrzucamy odsączoną kukurydzę. Dodajemy pokrojoną w kostkę(...)czerwoną paprykę. Ogórka obieramy i również kroimy w kostkę. Dodajemy drobniutko poszatkowanego pora (około 1/2 łyżki). Wszystko skrapiamy sokiem z cytryny (około 1/3 łyżeczki). Dodajemy sól i pieprz do smaku oraz delikatnie skrapiamy olejem. Mieszamy i odstawiamy najlepiej do lodówki, aby smaki się przegryzły. Wyciągamy surówkę, próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy np. do drugiego dania. Smacznego
Słodkie okruszkiwarzywami i boczkiem zapieczonej w bulionie. 1 kg karkówki Przyprawa do karkówki Przyprawa uniwersalna typu Vegeta Musztarda łagodna miodowa Mąka do obtoczenia Olej do obsmażenia 3 marchewki 1/2 czerwonej papryki 7 ziemniaków 200 g boczku wędzonego Garść natki pietruszki 2 cebule Sól Pieprz 1,5 szklanki bulionu grzybowego lub pieczarkowego Karkówkę dokładnie myjemy i osuszamy. W całości nacieramy przyprawą(...)Obtaczamy w mące i obsmażamy na rumiano na rozgrzanej patelni. Mięso układamy w dużym żaroodpornym naczyniu. Marchew obieramy i kroimy w plastry. Ziemniaki obieramy i kroimy w mniejsze kawałki. Paprykę w kosteczkę. Warzywami przykrywamy mięso. Cebulę kroimy w piórka a boczek w paseczki. Wysypujemy na wierzch. Całość podlewamy bulionem. Pieczemy pod przykryciem w 170*C (z termoobiegiem) przez 60 minut
VioletoweKucharzenieNewellą + frytki z selera danie dla 3 osób Składniki: 3 filety z kurczaka 50 g Newelli naturalnej 6-7 suszonych pomidorów listki świeżej bazylii pieprz 1 średni seler papryka słodka zioła prowansalskie łyżka oleju kokosowego sól różyczki brokuła Newellę i suszone pomidory pokroić w drobną kostkę, umieścić w miseczce i posypać posiekanymi listkami świeżej bazylii. Doprawić pieprzem(...)porcję kurczaka, zamykając je tak, aby farsz się nie rozsypywał. Umieścić w naczyniu żaroodpornym. Selera obrać, oczyścić i pokroić w słupki. Rozsypać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, posypać papryką, solą, ziołami prowansalskimi i polać olejem kokosowym. Całość wymieszać, aby frytki były równomiernie doprawione. Naczynie żaroodporne oraz blachę z frytkami wstawić do piekarnika i piec ok. 45-50 minut
FitKotdeszczowy poranek ...szybka śniadaniowa sałatka z serkiem wiejskim. opakowanie serka wiejskiego pół papryki ( żółtej, czerwonej ) 2 jajka na twardo garść orzeszków ziemnych ( mogą być solone ) ewent. zielone oliwki pokrojone w plasterki Paprykę kroimy w paski, jajka w kostkę. Łączymy z serkiem wiejskim, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Posypujemy orzeszkami. Smacznego
Atlas Smaków