papryka - 32566 przepisów (strona:978/2172)

Sałatka na krakersach 1301

autorką. Składniki: 18 szt. krakersów 1 puszka szprotek w pomidorach (dałam filety śledziowe w pomidorach) 3 jajka 50 g żółtego sera ok. 5 łyżek majonezu sól, pieprz czerwona papryka w proszku szczypiorek do posypania  Sposób przygotowania: Ser zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, dodać 3 łyżki majonezu, wymieszać. Żółtka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, odłożyć do posypania(...)Jajka ugotować na twardo, ostudzić. Białka zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Dodać 2 łyżki majonezu, dodać sól, wymieszać. Szprotki razem z sosem pomidorowym rozgnieść widelcem, dodać pieprz i paprykę w proszku, wymieszać. Szczypiorek drobno pokroić. Wykonanie: Na talerzu ułożyć obok siebie, w kształt kwadratu, 6 krakersów, wyłożyć masę serową, wyrównać. Przykryć następną warstwą krakersów, wyłożyć masę rybną. Przykryć jeszcze

Na Ciasteczkowych Papierach
Placki ziemniaczane z curry 148

Może i identyczne i takie same smaczne jak poprzednio ale jednak jest coś zmienione to curry właśnie które nadało intensywnego koloru placuszkom . Składniki: Starte ziemniaki  1.1/2 kg papryka ostra mielona szczypta ( dosłownie)  1 łyżka curry sól do smak jaja 2 szt mąka pszenna ( zawsze daje na oko po odsączeniu wody w  tym przypadku 6 łyżek(...)smażenia. Wykonanie placków:   Obieramy ziemniaki i myjemy je. Wkładamy pokrojone w ćwiartki do zimnej wody na chwilę. Mielimy je ( trzemy na tarce ) . Odsączamy z wody i dodajemy sól paprykę  curry i jaja. Mieszamy do połączenia składników . Dodajemy przesianą make mieszamy i smażymy. Na rozgrzany olej nakładamy łyżką ziemniaki i smażymy placki

Różowa kuchnia
Pieczone ziemniaczki z nadzieniem 224

pysznego i absolutnie nie skomplikowanego w przygotowaniu nadzienia. Przedstawiam kolejny,  wakacyjno-kulinarmy pomysł moich domowych kuchareczek:) Składniki: 6 ziemniaków puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka 20 dag sera czerwona papryka jogurt naturalny kilka ząbków czosnku Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy i kroimy na pół. Wydrążamy część środka, robiąc miejsce na inne składniki. Do ziemniaków wkładamy tuńczyka, kukurydzę i pokrojoną w kostkę(...)paprykę. Na koniec posypujemy startym serem i pieczemy do momentu, aż ziemniaki będą miękkie, a nadzienie się przypiecze. Podajemy z sosem zrobionym z jogurtu naturalnego i czosnku

Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciała
Naleśniki ze szczypiorkiem 289

szybko ? Do głowy przyszedł mi pomysł - naleśniki. Ale żeby nie były nudne to z czym ? Miałam szczypiorek, więc mówię do Stasia : mogą być  naleśniki ze szczypiorkiem, kukurydzą i papryką ? Stasio na to : mogą być ! Pobiegłam do kuchni !  Na około 10 naleśników  zużyłam : 2 jajka,  3/4 szklanki mleka 3,2 proc., 3/4 szklanki wody, szczyptę soli(...)wlewałam ciasto i przechylając patelnię na boki rozprowadzałam po całej powierzchni patelni. Jako farsz posłużyły mi tzw. " resztki", bo po co miałoby się zmarnować. Pokroiłam w kostkę szynkę, pół papryki czerwonej i pół żółtej, kukurydzę z puszki ( około 4 łyżki), kapustę pekińską ( pokrojoną w paski). Do tego sos czosnkowy u nas niestety gotowy, ale można zrobić tzatziki oraz ketchup. Danie

apetytnapieczenie
Warzywna lasange z cukinii (z dodatkiem ciecierzycy) 189

jest tak dużo świeżych warzyw. Makaron zastąpi nam pokrojona na cienkie paski cukinia, a dzięki dodatkowi ciecierzycy lasange będzie syta i dostarczy białka. Czego potrzebujemy? - jedna duża cukinia - pół papryki - garść pieczarek - cebula - 2 ząbki czosnku - 2 duże pomidory lub pomidory z puszki - pół szklanki ciecierzycy ( namoczyć dzień wcześniej! ) - kilka listków świeżej bazylii - sól - pieprz - ser do posypaniu na wierzchu(...)opcjonalnie) Przygotowanie: 1. Pieczarki, cebulę i paprykę myjemy i drobno kroimy. Następnie dusimy je na patelni z dodatkiem odrobiny oliwy. Solimy i pieprzymy do smaku. 2. Namoczoną ciecierzycę gotujemy do miękkości, a następnie odcedzamy. 3. Pomidory podgrzewamy i rozprażamy. Dodajemy do nich czosnek przeciśnięty przez praskę i bazylię oraz sól do smaku. 4. Sos pomidorowy blendujemy z ciecierzycą. 5. Cukinię

two broke sisters
Warzywa w soli- włoszczyzna- solanka warzywna na zimę 452

które zasypujemy solą- w ten sposób je konserwując. Składniki: 1 kg pietruszki 25 dag selera 25 dag kalafiora 25 dag kapusty włoskiej 25 dag marchewki 25 dag kalarepki 5 papryk czerwonych 5 papryk zielonych 1/2 kg soli Wykonanie: Warzywa dokładnie myjemy, mielimy i mieszamy z ½ kg soli. Następnie przekładamy do wyparzonych słoików, dobrze ubijamy i przenosimy w chłodne miejsce

Tradycyjna Kuchnia
Schab w pomarańczach na czerwono 174

Składniki: 4 plastry schabu, 2 duże cebule, 1 pomarańcza, 4 łyżki koncentratu pomidorowego, bulion w kostce, łyżka cukru, łyżka słodkiej papryki, sól, pieprz, mąka, olej do smażenia. Sposób przygotowania: Plastry schabu ubijamy tłuczkiem, solimy i pieprzymy z każdej strony. Każdy kotlet obtaczamy w mące i krótko smażymy na oleju na dużym ogniu. Przekładamy kotlety do garnka. Na tym samym tłuszczu(...)półplasterki i wkładamy do garnka. Na wierzch wkruszamy bulion w kostce. Schab zalewamy 3 szklankami zagotowanej w czajniku wody. Dodajemy 4 łyżki koncentratu pomidorowego. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i cukrem. Całość dusimy pod przykryciem na małym ogniu około

Pobite gary Barbary
Schab z szynką parmeńską i bazylią 133

plastry szynki parmeńskiej, 12 listków bazylii, zioła prowansalskie, sól, pieprz, mąka do obtoczenia kotletów,  3 jajka, 5 łyżek tartej bułki, 10 dag żółtego sera, 1 łyżka słodkiej papryki,  tłuszcz do smażenia. Sposób przygotowania: Kotlety rozbijamy, solimy, pieprzymy i obsypujemy ziołami prowansalskimi z każdej strony. Na każdym kotlecie kładziemy 3 listki bazylii. Kotlety owijamy szynką tak, żeby większa(...)część przykryła bazylię, a mniejsza żeby znajdowała się pod spodem. Ser ścieramy na drobnych oczkach na tarce. Mieszamy go z tartą bułką i słodką papryką. Kotlety panierujemy w mące, jajku i tartej bułce z serem. Smażymy na rumiano na każdej ze stron

Pobite gary Barbary
Koreczki z salami 139

Składniki: 25 dag paprykowego salami, pół świeżego zielonego ogórka, 12 czarnych oliwek, natka pietruszki, 1 łyżka majonezu, mały ząbek czosnku, sól, pieprz, słodka papryka. Sposób przygotowania : Salami i ogórek (obrany) kroimy w plasterki. Oliwki odsączamy. Robimy sos majonezowo-czosnkowy. Łyżkę majonezu mieszamy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Doprawiamy do smaku słodką papryką, solą i pieprzem. Na wykałaczki nadziewamy plasterek salami

Pobite gary Barbary
Sałatka z kuskusem i kabanosami 206

Składniki: szklanka kaszy kuskus, 18 dag kabanosów, 2 czerwone papryki, 1 cebula, puszka kukurydzy. Sos: 4 łyżki keczupu, 4 łyżki majonezu, 2 ząbki czosnku, sól i pieprz do smaku. Sposób przygotowania: Kaszę kuskus przygotowujemy według przepisu na opakowaniu. Kabanosy kroimy w cienkie plasterki, paprykę i cebulę w kostkę. Kukurydzę odsączamy na sitku. Wszystkie składniki mieszamy. Przygotowujemy sos. Keczup i majonez

Pobite gary Barbary
Roladki z tortilli z oliwkami i papryką 163

Składniki:  2 pszenne tortille, 15 dag puszystego śmietankowego serka, 10 dag czerwonej papryki, słoik czarnych oliwek, 10 listków bazylii, sól, pieprz . Sposób przygotowania: Paprykę i 10 oliwek kroimy w drobną kostkę. Dodajemy do serka. Mieszamy wszystko razem i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Tortille smarujemy grubo serkiem. Tortille zwijamy ciasno w rulonik. Kroimy po skosie

Pobite gary Barbary
Roladki z bagietki 120

Składniki: 1 bagietka, 20 dag twarożku kanapkowego, 4 liście sałaty masłowej, 10 dag szynki, 10 dag żółtego sera, ¼ papryki czerwonej, 4 ogórki konserwowe, ząbek czosnku, 1 łyżka ziół prowansalskich, sól, pieprz, folia aluminiowa, wykałaczki. Sposób przygotowania: Bagietkę kroimy w poprzek na 4 części. Następnie każdy z kawałków kroimy poziomo, ale nie do końca (jak bułkę do hod doga). Wydłubujemy(...)twarożku dodajemy czosnek, zioła. Doprawiamy solą i pieprzem. Tak doprawionym serkiem smarujemy wnętrze bagietki (dość obficie). Następnie na każdy kawałek kładziemy kolejno liść sałaty, plaster szynki, plaster sera, kawałek papryki, ogórek (przekrojony w poprzek na pół. Zamykamy bagietkę. Owijamy szczelnie w folię aluminiową. Pozostawiamy przez noc w lodówce. Przed podaniem kroimy w około 2 cm plasterki. Przekłuwamy wykałaczkami

Pobite gary Barbary
Sałatka z pierożkami i gorgonzolą 123

Składniki: 25 dag pierożków tortellini z ricottą i szpinakiem, 4 pomidory, 1 ogórek wężowy, 1 czerwona papryka, pół główki sałaty lodowej, 10 dag czarnych oliwek, pół puszki kukurydzy, 125 g gorgonzol, natka pietruszki; Sos: 5 łyżek majonezu, 5 łyżek śmietany, 2 łyżki octu winnego, 3 łyżki musztardy sarepskiej, sól, pieprz. Sposób przygotowania: Pierożki gotujemy według przepisu na opakowaniu. Sałatę rwiemy(...)kawałki, kukurydzę odsączamy z zalewy. Ogórek kroimy w półplasterki, paprykę w paseczki. Pomidory kroimy w dużą kostkę a gorgonzolę w drobniutką. Oliwki przekrawamy na pół. Natkę drobno siekamy. Wszystkie składniki mieszamy w jednym naczyniu. Składniki sosu mieszamy w małej miseczce. Sałatkę polewamy sosem na krótko przed podaniem

Pobite gary Barbary
Sałatka niemiecka 324

Składniki: pół pora, słoik papryki konserwowej, 1 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach, 25 dag kiełbasy żywieckiej, natka pietruszki. sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki jogurtu naturalnego, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, cukier. Sposób przygotowania : Ziemniaki kroimy w kostkę. Kiełbasę, paprykę w podłużne paseczki a pora w półtalarki. Natkę pietruszki drobno siekamy. Składniki sosu mieszamy. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem

Pobite gary Barbary
Pieczarki w occie 118

Składniki: 50 dag pieczarek, 4 jajka, 2 szklanki mąki,  ½ szklanki mleka, sól, pieprz, łyżeczka słodkiej papryki, 4 łyżki oleju, olej do smażenia. Zalewa: 1,5 l. wody, szklanka octu, 3 łyżki cukru, 2 łyżki soli, 2 duże cebule, 5 ziaren ziela angielskiego, 3 liście laurowe. Sposób przygotowania: Pieczarki czyścimy. Większe sztuki przekrawamy na pół. Jajka, mąkę i mleko(...)olej miksujemy tak długo aż ciasto stanie się gładkie. Dodajemy słodką paprykę. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Pieczarki maczamy w cieście i smażymy na głębokim tłuszczu na złoty kolor. Cebulę kroimy w piórka. Składniki zalewy razem z cebulą zagotowujemy. Gorącą zalewą zalewamy pieczarki

Pobite gary Barbary