ośmiornicy otrzymujemy całkiem solidne danie. Bardzo polecam! Warto obejrzeć ten film składniki 1 ośmiornica (ok 800 - 1000kg) 2 (120 g ) cebuli w kostkę 1 łyżeczka słodkiej papryki szklanka ryżu 1 - 2 łyżki pasty pomidorowej pęczek pietruszki przygotowanie Ośmiornicę, o ile kupiliście mrożoną, rozmrozić, najlepiej przez noc, w lodówce. Rozmrożoną opłukać, oczyścić worek(...)rondlu rozgrzać oliwę - 3/4 szklanki. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę i smażyć na małym ogniu tak długo aż cebula zmięknie. Dolać szklankę wody i włożyć ośmiornicę. Dodać łyżeczkę słodkiej papryki, zamieszać i gotować pod przykryciem na małym ogniu aż ośmiornica będzie miękka - ok 30 - 40 minut. Miękką ośmiornicę wyjąć z wywaru. Powinno zostać nam ok 450 ml wywaru. Wsypać szklankę
Stare GarySkładniki: 1 kg żeberek główka kapusty młodej liść laurowy łyżka kminku łyżka octu jabłkowego łyżka ketchupu Macerata: 2 łyżki oleju łyżka przecieru pomidorowego łyżka musztardy przyprawy : sól, pieprz, papryka (w ilości jak kto lubi ja dodaje koło 2 łyżek pieprzu i papryki i pół łyżeczki soli ale my mało solimy). Całość można jeszcze posypać majerankiem lub czosnkiem
Lubczyk i Waniliamała główka młodej kapusty 4 duże pomidory malinowe pół pora 1 mała cebula sól, cukier i świeżo mielony pieprz 2 liście laurowe kilka kulek ziela angielskiego słodka i ostra papryka w proszku pół pęczka natki pietruszki Na ogniu postawić szeroki garnek i wlać 3 szklanki wody. Zagotować. Kajzerkę namoczyć w zimnej wodzie, a gdy napęcznieje, dobrze odcisnąć, rozdrobnić w palcach(...)sparzyć, zdjąć skórkę i pokroić w kostkę lub przetrzeć w palcach do mięsa z kapustą. Dusić do odparowania większości soku. Przyprawić solą, cukrem, mielonym pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Podawać z ziemniakami
Czerwień i błękitsobie wiele cennych składników i wartości. Koniecznie włączcie ją do swojej diety. Drobiowe szaszłyki z czarnuszką przygotowane na parze SKŁADNIKI : 1 filet z kurczaka sól do smaku papryka słodka i ostra do smaku czarnuszka do podania: roszpunka pomidorki koktajlowe fasolka szparagowa z marcheweczkami - ugotowane na parze PRZYGOTOWANIE : Filet z kurczaka myjemy, a następnie kroimy w paski. Mięso oprószamy(...)solą oraz papryką mieloną. Następnie mięso nabijamy na patyczki do szaszłyków. Tak przygotowane szaszłyki oprószamy czarnuszką. Przekładamy do parowara i gotujemy przez 20 minut. Szaszłyki podajemy na sałacie w towarzystwie pomidorów z dodatkiem ugotowanej na parze fasolki szparagowej z marcheweczkami
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiwywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 45 dag · kiełbasa 10 dag · czosnek 1 główka · masło 1 łyżka · cebula · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyzki · papryka konserwowa 1-2 strąki · sól · pieprz · majeranek ziemniaki 3-4 szt Ziemniaki obrac i ugotować, pokroic w kostkę. Kapustę pokroić, zalać częścią wywaru, ugotować. Kiełbasę opłukać, włożyć do pozostałego wywaru, zagotować, następnie wyjąć(...)Czosnek obrać, sparzyć, podsmażyć na maśle. Cebule obrać, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, wymieszać z mąką, lekko zrumienić, połączyć z kapustą, ziemniakami i pozostałym wywarem, czosnkiem, kiełbasą i zmieloną papryka oraz przyprawami, gotować kilka minut, doprawić do smaku
Camilla w kuchniząbków marynowanego czosnku (lub 1 ząbek świeżego) 300 g przecieru pomidorowego (passaty) 100 g startego żółtego sera 2 łyżki masła sól, pieprz, ostra papryka - do smaku Wykonanie : Makaronowe muszle gotujemy w osolonej wodzie o 1-2 minuty krócej niż podaje przepis na opakowaniu. Przecedzamy na durszlaku i odstawiamy na bok. Cebulę(...)tuńczyka, delikatnie mieszamy. Zalewamy całość przecierem pomidorowym i doprowadzamy do wrzenia, zostawiamy na małym ogniu jeszcze przez chwilę. Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ostrą papryką. Naczynie do zapiekania smarujemy masłem. Ostudzone muszle napełniamy farszem i układamy obok siebie (dwie warstwy). Posypujemy startym żółtym serem i zapiekamy w piekarniku nagrzanym
cucinarepochodzi ze strony Kwestia Smaku Składniki na 6 porcji : • 2 łyżki masła • 1 łyżka oliwy z oliwek • 1 mała cebula • 1 marchewka • 1/2 czerwonej papryki • 1 puszka pomidorów bez skórek ( pelati ) • 1 szklanka sosu pomidorowego ( passaty z kartonu lub butelki) • 500 ml bulionu jarzynowego • 1/2 jabłka(...)ryż (nam bardziej smakuje z drobnym makaronem koraliki Lubelli Wykonanie : W garnku roztopić masło z oliwą, dodać pokrojoną w kosteczkę cebulę, obraną i pokrojoną na plasterki marchewkę oraz paprykę pokrojoną w kosteczkę. Oprószyć odrobiną soli i dusić na małym ogniu pod przykryciem przez 15 minut aż warzywa trochę zmiękną. Od czasu do czasu zamieszać. Dodać pomidory
cucinareZazwyczaj robiłam je jakoś tak po swojemu więc tym razem poszperałam w internecie i znalazłam na stronie dancia.bloog.pl . Leczo wyszło pyszne dokładnie takie jakie lubię:) Składniki : 5 sztuk papryki (czerwona, żółta) 1 duża cukinia 3 duże cebule 6-7 mięsistych dużych pomidorów kawałek wędzonego boczku kiełbasa wiejska lub tzw. polska wędzona surowa odrobinę oleju(...)szerokim garnku roztapiamy odrobinę tłuszczu i na rozgrzany wrzucamy boczek i kiełbasę i smażymy do zrumienienia. Następnie wrzucamy cebulę i podsmażamy do jej zeszklenia i złocistego koloru. Teraz papryka. Jest najtwardsza z warzyw, więc przysmażamy ją najdłużej. Następnie cukinia. Na samym końcu pomidory, które szybko wytworzą sos. Gotujemy do chwili aż warzywa będą miękkie, ale nierozgotowane
cucinarecebuli (jedna duża), 3 ząbki czosnku, 3 łyżki oliwy, esencja do duszonych warzyw Knorr, 2 łyżeczki madras curry (hot madras curry w wersji pikantnej), 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka papryki wędzonej ostrej, 1 łyżeczka mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki kurkumy, 5 ziaren ziela angielskiego, 2 lisie laurowe, natka pietruszki, sól i pieprz do smaku. Przygotowanie: Fasolę wypłukać, zalać zimną
SzczyptaSmaQkaczki 250 g makaronu chow mein 450 g mrożonki chińskiej 3 łyżki sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu jabłkowego sok z 1/3 cytryny 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kolendry mielonej ½ łyżeczki imbiru w proszku 1 ząbek czosnku 50 g orzeszków ziemnych (najlepiej niesolonych) 2 łyżki oleju Przygotowanie: Pierś z kaczki pokroić w kostkę. Usmażyć na oleju(...)miękkości. Dodać mrożone warzywa. Chwilę smażyć, gdy warzywa puszczą wodę dodać miód, ocet jabłkowy, sos sojowy i przyprawy (imbir, kolendra, papryka) oraz posiekany ząbek czosnku. Następnie wycisnąć sok z cytryny. Smażyć do miękkości warzyw i mięsa. Na koniec dodać posiekane orzeszki ziemne (gdy używacie solonych, zmniejszcie ilość sosu sojowego). Makaron przygotować wg instrukcji na opakowaniu. Dodać do mięsa
Fabryka pomysłówwykorzystaniem kaszy jaglanej. Szybka i zdrowa zapiekanka to idealna propozycja na obiad lub kolację. Polecam! Zapiekanka warzywna z kaszy jaglanej Składniki: 400 g kaszy jaglanej, czerwona papryka, żółta papryka, czerwona cebula, por, puszka kukurydzy, 20 dag sera żółtego, sól, pieprz, masło. Wykonanie: Kaszę jaglaną gotujemy zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w paski i podsmażamy
paapilotkaacharakterystycznego smaku. Jeżeli macie ochotę na inne dania grillowe to kliknijcie TUTAJ . Składniki: 1 kg chudego, surowego boczku 4-5 łyżek musztardy z dodatkiem chili (obowiązkowo!) papryka słodka sól, pieprz 2 łyżki oleju Boczek umyć, osuszyć i pokroić w grube plasterki. Mięso przyprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. W miseczce wymieszać musztardę oraz olej. Na sam koniec każdy
Ugotować