papryka - 32566 przepisów (strona:969/2172)

Żeberka wieprzowe pieczone z papryką i pieczarkami w marynacie sojowej. 133

Żeberka to moje ulubione mięso, mojej córki również. Dlatego bardzo często gości na naszym stole.   Skłądniki; 1 kg żeberek wieprzowych 1 czerwona papryka kilka pieczarek 1 cebula     Marynata; pół szklanki sosu sojowego 3 ząbki czosnku pół szkl. wody sól, pieprz, 3 łyzki miodu   Mieso myjemy a następnie czelimy na porcje po dwie kosteczki. Przekłądamy do miski(...)mieso, dodatkowo nacierając je aby marynata pokryła całe mieso. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin a najlepiej na cała noc. Mieso przełozyc do naczynia żaroodpornego, dodac pokrojona na ćwiartki paprykę,cebule w piórka oraz pieczarki w plastry, naczynie przykryc i piec w piekarniku w temp. 180 C. przez około 1,5 godz. Po tym czasie należy sprawdzić czy mieso

Radość kipiąca uśmiechem.
Grillowana kiełbasa z warzywami. 161

Kiełbasa na grillu to podstawa więc dziś zapraszam na taką z warzywami. Składniki; 4 kiełbasy 4 łyzki oleju 1 cebula 1 papryka czerwona 4 ząbki czosnku 4 gałązki rozmarynu sól, pieprz Kiełbase nacinamy delikatnie. Układamy na rozgrzanym grillu i opiekamy z każdej strony po 2-3 minuty. Nastepnie pojedynczo przekładamy na folie aluminiowa. Posypujemy cebulą pokrojona w piórka, czosnkiem(...)plasterki oraz pokrojoną w paski papryką. Na wierzch kładziemy gałązke rozmarynu, skrapiamy olejem i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Folie zaciskamy i przekładamy z powrotem na grilla. Opiekamy jeszcze około 5 min, aby warzywa były miękkie. Gotowe

Radość kipiąca uśmiechem.
Grillowane skrzydełka w czosnkowej marynacie. 79

Skłądniki; skrzydełka (ja wybrałam tylko tą grubszą część, pozostałe odcięte  uzyłam do rosołu) kilka posiekanych ząbków czosnku kilka łyzek oleju suszone pomidory (przyprawa) sól, pieprz czerwona papryka w proszku Mięso myjemy, osuszamy a następnie dokładnie nacieramy solą i pieprzem. W miseczce mieszamy olej z pokrojonym czosnkiem, suszonymi pomidorami i papryką w proszku. Dokładnie mieszamy a następnie zalewamy

Radość kipiąca uśmiechem.
Paprykowe klopsy. 137

tradycyjne danie. Spróbujcie.   Składniki;   30 dag makaronu spaghetti 50 dag pomidorów z puszki 1 cebula 3  ząbki czosnku oliwa, parmezan sól, pieprz 1 czerwona papryka (mogą tez być inne kolory) 50 dag mięsa z indyka pół czerwonej cebuli 1 jajko natka pietruszki   Przygotowanie; Mięso, czerwoną cebule i paprykę należy zmielić w maszynce, dodac przecisniety czosnek

Radość kipiąca uśmiechem.
Szynka z papryka, selerem naciowym i jabłkiem. 130

okazje. Wszystko zależy od dodatków. Ten powstał w skutek dodawania co miałam pod ręką. Efekt - pyszne danie! Spróbujcie!   40 dag szynki wieprzowej bez kosci 1 cebula pół czerwonej papryki 5 łodyg selera naciowego 1 duże jabłko 6 pieczarek 1 marchewka kilka kaparów maka do panierowania przyprawa do gulaszu sól, pieprz 2 łyzki oleju   Mieso opłukać, pokroić w plastry(...)mace i obsmazyc z obu stron na oleju. Cebule pokroić w piorka i dodac do miesa, zalac odrobina wody ,Dusic pod przykryciem, marchew pokroić w plasterki, pieczarki w półplasterki, paprykę i seler w kostke. Warzywa dodac do miesa i dusic do miekkosci. Około 15 minut prezd koncem dodac pokrojone jabłko w kostke oraz kapary. Doprawic do smaku. Podawac z pieczywem

Radość kipiąca uśmiechem.
Grillowany schab pod nektarynkową kołderka. 145

reguły jest dość "suchym" mięsem ale z tą salsą smakuje wyśmienicie. Polecam. Składniki; 2 plastry schabu wieprzowego (ok. 25- 30 dag) pół nektarynki pół czerwonej cebuli sól, pieprz, ostra papryka, oregano 1 łyzka syropu z mniszka lekarskiego (może być też miód) 1 łyzka soku z cytryny 2 łyzki oleju do posmarowania patelni grillowej ( jeśli ktoś wybrał właśnie(...)Przygotowanie; Schab jeśli jest w kawałku pokroić na plastry grubości około 2,5 - 3 cm.  Opłukac pod wodą i osuszyć recznikiem papierowym. Natrzec solą, pieprzem, odrobiną ostrej papryki w proszku oraz oregano. Cebule pokroić w piórka, nektarynke w plasterki. Do miski włozyc cebule, nektarynke, 1 łyzeczke syropu z mniszka  (może być tez miód) ,odrobine pieprzu, soli i łyzke

Radość kipiąca uśmiechem.
Szybka carbonara z chorizo / Easy chorizo carbonara 140

jajka 1 1/2 szklanki startego sera Manchego (lub innego sera żółtego) mielony pieprz 150-200 g spaghetti 1 szklanka hiszpańskiej kiełbasy chorizo, pokrojonej w kostkę 1/2 łyżeczki mielonej ostrej papryki, najlepiej wędzonej starta skórka z 1/2 cytryny 1 łyżeczka soku z cytryny 1/4 szklanki posiekanej natki pietruszki Przygotowanie: Ugotuj spaghetti zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu i na 5-6 minut(...)wraz z 1 szklanką startego sera i solidną szczyptą pieprzu, odstaw. Rozgrzej większą i głęboką patelnię na średnim ogniu i dodaj chorizo. Smaż do zarumienienia, po czym dodaj mieloną paprykę, szczyptę pieprzu i podsmaż jeszcze przez kilka minut, po czym zmniejsz ogień do małego. Włóż do patelni z chorizo makaron z fasolką, dokładnie wymieszaj i podgrzej. Następnie zdejmij patelnię

karmelowy
Penne z kurczakiem, rozmarynem i warzywami 194

rozmaryn. Danie podałam na głębokim talerzu od  PORCELANA BOGUCICE 500 g filetu z piersi kurczaka 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka 1 łyżeczka rozmarynu 5 pieczarek 1 zielona papryka 1 łyżka śmietany 18% 3 łyżki sosu remulada duńska Folwark  (klik) 300 g makaronu penne Filet z piersi kurczaka kroimy w drobna kosteczkę. Przyprawiamy przyprawą do kurczaka i rozmarynem. Podsmażamy(...)rozgrzanej patelni z odrobina oleju. Pieczarki kroimy w plasterki, paprykę w kosteczkę. Dokładamy wszystko do mięsa. Przykrywamy i dusimy przez 10 minut na wolnym ogniu. Sos remulada duńska mieszamy ze śmietaną. Przelewamy na patelnię.  Wszystko mieszamy, podlewamy delikatnie wodą. Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Łączymy z kurczakiem

VioletoweKucharzenie
Tradycyjny schaboszczak 125

Chyba każdy z nas co jakiś czas przyrządza tradycyjnego schabowego. Jakie jest moje wykonanie? SKŁADNIKI: - schab - przyprawy: sól morska, pieprz ziołowy, pieprz czarny, papryka ostra, papryka słodka, bazylia, oregano, majeranek - olej rzepakowy do smażenia - oliwa z oliwek - pietruszka, pomidorki cherry panierka: - mąka pszenna - 2 jaja Schab kroję na kotlety o grubości ok. 1,5-2 cm, lekko je rozbijam, wcieram

Wielopokoleniowo
Do pracy - ryżowa sałatka z surimi i selerem naciowym 421

sałatkę z ryżem, paluszkami krabowymi, kukurydzą, selerem naciowym i innymi pysznościami. Smacznego!   Składniki: 100 g ryżu 100 g paluszków krabowych pół puszki kukurydzy 2 łodygi selera naciowego pół papryki szczypior 2 łyżki jogurtu naturalnego sól, pieprz do smaku Wykonanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Paluszki krabowe, umyty seler, paprykę kroimy w kostkę, szczypior siekamy. Kukurydzę odsączamy

psgotujemy
Grillowana ośmiornica na sałacie z pianą z białego wina 156

gałązek świeżego tymianku 1/2 limonki 1/2 cebuli kilka gałązek świeżego majeranku grillowanie ośmiornicy kilka łyżek oliwy 1/2 limonki pieprz sól 1-2 łyżki brązowego cukru 2-3 łyżki słodkiej papryki 2-3 ząbki czosnku dodatki 1 burak 1 korzeń topinamburu sól, pieprz, suszone zioła (rozmaryn, tymianek) 100 ml białego wina 1 białko 1-2 łyżki cukru białego, najlepiej drobnego(...)Podpiekać, aż zaczną się wysuszać na chipsy. Prawda, że proste? ;) Przygotowujemy marynatę do grillowania ośmiornicy: oliwę mieszamy z sokiem z połowy limonki, dodajemy cukier, czosnek (zmiażdżony), sól, pieprz i paprykę – mieszamy. Gdy ośmiornica jest gotowa po duszeniu – studzimy ją i kroimy – odkrawamy ramiona w całości, jak na zdjęciach. Środek (głowę) także można zgrillować, jednak nie wygląda już

Pociąg Do Kuchni
Roladki z piersi kurczaka z cukinią i pomidorami 215

pojedyncze piersi z kurczaka 1 mała cukinia kilka suszonych pomidorków pół opakowania sera feta 1 mała czerwona cebulka sok z połowy cytryny 1 łyżka miodu pieprz cytrynowy wędzona papryka słodka sól spora łyżeczka bazylii Sposób przygotowania: Mięso umyć, osuszyć, każdy filet przekroić na pół, aby powstały 2 cieńsze podłużne fileciki. Cukinię zetrzeć na tarce (starłam ze skórką, moja była młoda(...)każdym filecie położyć łyżkę farszu, następnie zwinąć w rulon. Sok z cytryny wymieszać z miodem.  Roladki posmarować łyżką soku z miodem, następnie posolić, doprawić pieprzem cytrynowym i wędzoną papryką. Każdą roladkę zawinąć w folię aluminiową - nie za mocno, stworzyć luźne sakiewki. Sakiewki ułożyć w naczyniu żaroodpornym i zapiekać około 30 minut w 180 stopniach. Pod koniec pieczenia otworzyć sakiewki

na moim stole...
Niedźwiedzi ,schab kanapkowy 6018

style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Poniżej niedźwiedzi schab , czyli pyszny soczysty kawał mięcha na kanapki ; ) Składniki : 2,5 kg świeżego schabu 2 łyżki suszonego czosnku niedźwiedziego 2 łyżki papryki mielonej słodkiej 2 opakowania soli peklowej ( 100 g ) 3 L wody siatka do wędlin lub sznurek Schab oczyszczamy ze wszystkich zbędnych kawałków , aż dojdziemy do białego czystego mięsa ( resztki zostawiamy(...)szkodzi . Po tym czasie , odławiamy schab , płukamy pod bieżącą zimną wodą i osuszamy papierowym ręcznikiem . Upychamy w siatkę wędliniarską , obtaczamy w mieszance czosnku niedźwiedziego i papryki – gęsto oklejając mięso . Odstawiamy na noc do lodówki . Drugiego dnia parzymy wędlinę w piekarniku w temperaturze 100 C , obracając co jakiś czas . Czas wolnego pieczenia to około 1,5 godziny . Upieczony schab przekładamy

Ogrodnik w podróży
Spaghetti ala bolognese z fasolką szparagową 154

łopatki 250 g fasolki szparagowej żółtej 300 ml wody 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka mąki pszennej  sól i pieprz suszone pomidory z czosnkiem niedźwiedzim  papryka ostra i słodka do smaku olej do przesmażenia mięsa natka pietruszki do dekoracji PRZYGOTOWANIE : Fasolkę gotujemy na parze do miękkości, odcinamy końce i kroimy w słupki około 2 cm. Mięso mielone(...)suszonymi pomidorami z czosnkiem niedźwiedzim.  W 300 ml wody rozrabiamy 1 łyżkę koncentratu i mąki pszennej. Wlewamy do mięsa, gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy do smaku pieprzem, papryką słodką i ostrą. Dodajemy pokrojoną fasolkę, mieszamy. Chwile podduszamy.  Makaron spaghetti gotujemy w osolonej wodzie al dente, odcedzamy.  Na talerze przekładamy makaron, nakładamy mięsny sos z fasolką szparagową, oprószamy

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Bigos z czerwonym winem 207

duża cebula, 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina  1-2 liście laurowe,  2-3 ziarna ziela angielskiego,  2-3 łyżki przecieru pomidorowego,  sól, pieprz, ostra papryka, przyprawa do bigosu,  olej do smażenia Kapustę odciskamy ze soku (jeśli lubimy mniej kwaśne kapustę należy przepłukać), kroimy i przekładamy do dużego garnka. Marchewkę obieramy, trzemy na tarce o dużych(...)czasu mieszając. W czasie gdy kapusta się gotuje, my zalewamy suszone grzyby wrzątkiem żeby zmiękły. Boczek i mięso kroimy w większą kostkę, przekładamy do garnka, przyprawiamy solą, pieprzem i papryką, zalewamy wodą i gotujemy ok. 20 min. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy na oleju dodajemy do niej pokrojoną kiełbasę i przesmażamy.  Kiedy kapusta jest już miękka odcedzamy nadmiar

Pelusiowa Kuchnia