papryka - 32566 przepisów (strona:975/2172)

Gęsty przecier pomidorowy z szybkowaru 238

jeśli ktoś lubi słone potrawy) cukier - w zależności od tego jak słodkie są pomidory - najlepiej spróbować przecieru i ewentualnie posłodzić jeśli będzie taka potrzeba opcjonalnie 1 mała bardzo ostra papryka na 3 kg pomidorów opcjonalnie ulubione zioła np. bazylia, oregano w ilości zgodnej z waszymi upodobaniami. Sprzęt szynkowar - im większy tym lepszy przecierak do warzyw lub blender słoiki Przygotowanie Pomidory(...)gotowałam ma poziomie 2 przez 5 minut). Wyjąć pomidory (robiłam to łyżką cedzakową, więc nadmiar soku pozostał w szybkowarze) i przetrzeć przecierakiem lub zblendować. Przecier posolić, ewentualnie osłodzić, doprawić papryką i ulubionymi ziołami, po czym ponownie zagotować. Jeśli chcemy uzyskać przecier o konsystencji przypominającej koncentrat pomidorowy można je jeszcze dodatkowo odparować przez 15 - 30 minut. Gorący, cały czas gotujący się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Tradycyjna Sałatka Grecka 237

Produkty Potrzebne; - sałata lodowa lub pekińska- pół główki - feta- 1/2 opakowania - ogórek- 1/2 sztuki - pomidor- 1 sztuka - papryka- 20dag - cebula czerwona- 1 sztuka - oliwki czarne- 8 sztuk - sos Vinegret- do smaku( przepis   tutaj ) - zioła prowansaldzkie- do posypania fety Sposób Przygotowania; Kroimy wszystki warzywa w kostkę, fetę w kostkę( posypujemy ziołami), oliwki łamiemy rękami w pół, cebulę w paseczki(...)Układamy sałatę, paprykę, ogórka, pomidora, oliwki czarne, fęte Zalewamy  Vinegretem

pichciszto
Sos pomidorowo-paprykowy do makaronu 189

nigdy. Pomidor , który rośnie na Sycylii to pomidor słodki, bardzo słodki. Ale do rzeczy. Składniki -pomidory najlepiej mięsiste, bardzo dojrzałe -czosnek -bazylia -cebulka z piórami -Zioła Małgorzaty  Skworcu -papryka żółta i czerwona -oliwa z oliwek Pomidory pokroić w cząstki, paprykę, umyć , dodać do pomidorów. Sporo bazylii, szalotkę i czosnek również. To wszystko wraz z łyżeczką ziół Małgorzaty, zagotować

Z Kuchni Do Kuchni
SAŁATKA Z OGÓRKÓW NA ZIMĘ 93

już niewiele. Zostawiam Was z przepisem na jedną z moich ulubionych sałatek i biegnę robić dżem ze śliwek ;) SKŁADNIKI:   2 kg ogórków 3 małe cukinie 3-4 czerwone papryki 3 marchewki 2 średnie cebule ziele angielskie liść laurowy pieprz ziarnisty gorczyca czosnek koper olej zalewa 4 szkl wody 3/4 szkl octu 10 % 1 łyżka soli 2 łyżki cukru(...)zrobić: Ogórki umyć i pokroić lub zetrzeć na plasterki. Cukinię przekroić wzdłuż na cztery, usunąć nasiona i również pokroić na plasterki. Paprykę przekroić na cztery, pokroić w cienkie paski. Marchew zetrzeć na grubych oczkach tarki. Cebulę pokroić w pióra i przelać na sitku wrzątkiem. Wszystkie składniki bardzo dokładnie wymieszać. Przygotować słoiki tzn. umyć i wyparzyć. Do każdego włożyć kwiat kopru

Kuchnia w opałach
Słodko-pikantna sałatka z dużą zawartością błonnika. Idealna na pożywne śniadanko lub zdrową kolację. 350

zdrowego najedzenia się. Składniki: 1 torebka pęczaku jęczmiennego 2 plastry ananasa świeżego 1 udko kurczaka wędzonego 2 suszone pomidory 1 łyżka majonezu 2 łyżeczki musztardy francuskiej szczypta curry szczypta papryki wędzonej szczypta pieprzu cytrynowego 1/2 kostki rosołowej drobiowej Przygotowanie: Pęczak gotujemy na bulionie drobiowym zgodnie z instrukcją producenta (ja gotowałam 10 minut dłużej, a i tak był al dente). Ananasa(...)kroimy w dość drobną kostkę. Podsmażamy chwilę na odrobinie oliwy wraz z curry i papryką wędzoną. Kurczaka wędzonego kroimy w kostkę o podobnych wymiarach. Dodajemy do przestudzonego pęczaku i mieszamy z ananasem. Doprawiamy suszonym pomidorem, majonezem i musztardą. Wierzch dość obficie oprószamy pieprzem cytrynowym. Sałatka najlepsza następnego dnia, jak smaki się przegryzą. Nie potrzeba do niej żadnych dodatków, żeby się

Kuchnia po mojemu
Zapiekanka z warzywami i kurczakiem 1160

małe 5 suszonych pomidorów 1 jajko 4 łyżki jogurtu naturalnego 1/2 kulki mozzarelli (jeżeli lubicie dużo sera, to możecie użyć całą) świeża bazylia sól i pieprz słodka papryka czosnek granulowany zioła prowansalskie 1. Pierś z kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na cienkie kotlety, doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem i słodką papryką. Odstawiamy na 30 minut do lodówki, żeby nabrało aromat przypraw

Perfect home life
Indyk w egzotycznym sosie 141

puszka ananasów wraz z syropem 1 puszka mleczka kokosowego 1 łyżka carry 1 łyżka kurkumy 1 łyżka mielonego imbiru 1 łyżka kardamonu 2 cebule 2 ząbki czosnku 1/2 łyżki papryki chili 1 łyżka papryki słodkiej sol, pieprz Mięso kroimy w nie dużą kostkę i posypujemy przyprawami oraz solą i pieprzem. Cebulę kroimy w kostkę, następnie wrzucamy na rozgrzany olej

Delicious Titbits
Żółte leczo 149

leczo z żółtych warzyw  ma też swój urok podane z ryżem  pięknie się prezentuje A smakuje nawet lepiej niż tradycyjne  Zapraszam do wypróbowania   Składniki • 2 papryki żółte • 3 cukinie żółte (ok 25 cm ) • 1 por • 1 cebula • ząbek czosnku • 25 dag pieczarki • 8 pomidorków koktajlowych żółtych •30 dag żółtej fasolki szparagowej • 1 łyżka masła • olej • sól(...)patelni rozpuścić masło z kilka łyżkami oleju.  • Obsmażyć cebulę i por dodać przeciśnięty przez praskę  czosnek cały czas smażyć  • Dodać pokrojone w kostkę pieczarki cukinię i paprykę 2. • Dusić wszystko razem pod przykryciem do odparowania  wody pod koniec duszenia dodać fasolkę i pokrojone  pomidory koktajlowe.  • Doprawić solą pieprzem  • Dodać nie całe pół łyżeczki

W królestwie smaków Beaty
Kremowe risotto z dynią, kurkami i cielęciną 176

drobiowy) * kurki- 350 g * dynia- 350 g * cielęcina- 250 g * białe wino-150 ml * cebula- 1 szt. * masło- 50 g * sól, pieprz, gałka muszkatołowa- do smaku * sól, pieprz, słodka papryka czerwona- do przyprawienia mięsa * świeży koper- do posypania * olej ryżowy- do smażenia Cielęcinę pokroić w kostkę, doprawić solą, pieprzem oraz słodką papryką. Poszatkowaną cebulę zeszklić na rozgrzanym oleju, wrzucić mięso

Kraina Miodem Płynąca
Skrzydełka pieczone - Jak upiec chrupiące skrzydełka 338

Siadamy wygodnie przed telewizorem lub przy stole... i do dzieła. Oblizywanie palców bardzo wskazane. SKŁADNIKI na 4 osoby: 1 kg skrzydełek 2 łyżki oliwy lub oleju 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1 płaska łyżka brązowego cukru lub miodu 1/3 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki czosnku w proszku Przygotowanie: Skrzydełka oczyścić

Sztuka gotowania w/g Samiry
zupa z cieciorki i świeżych pomidorów 84

marchew 1,5 l bulionu 1 ząbek czosnku pół pęczka natki pietruszki szczypta kminu rzymskiego szczypta czarnuszki sól,  maggi  domowe 2 łyżki oliwy  1 łyżeczka słodkiej papryki sposób przygotowania Na godzinę przed przygotowaniem zupy, ziarna cieciorki zalewamy letnią wodą. Obieramy cebulę i drobno ją siekamy,  drobno siekamy również ząbek czosnku. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy(...)Teraz dodajemy cieciorkę, odlewając wcześniej wodę w której się moczyła. Gotujemy zupę, na małym ogniu przez trzydzieści minut. Następnie d odajemy pokrojone w grube plastry pomidory, solimy, wsypujemy słodką paprykę i gotujemy całość przez pięć minut. Na koniec przyprawiamy maggi, kminem oraz czarnuszką,   dodajemy posiekaną świeżą pietruszką i nakładamy na talerze

Miód i pieprz
Kapuśniak Krzysztofa 164

wywar mięsny 1,5 L · kapusta kiszona 30 dag · cebula biała · papryka 2 strąki · tłuszcz · koncentrat pomidorowy 2 łyżki · mąka pszenna 1-2 łyżki · parówki cienkie 2-3 szt · sól · pieprz · przyprawa do zup  Kapustę pokroić, zalać wywarem, ugotować. Cebulę i paprykę oczyścić, opłukać, pokroić w kostkę, podsmażyć, skropić wodą i dusić do miękkości; pod koniec duszenia dodać koncentrat

Camilla w kuchni
SAŁATKA Z PAPRYKĄ 208

SKŁADNIKI: Mix sałat bazylia kolorowa papryka rzodkiewka orzechy nerkowca SOS 3 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki octu jabłkowego 1 łyżeczka miodu sól pieprz ulubione zioła Sałaty potargać, paprykę pokroić w drobną kostkę. Ułożyć wszystkie składniki na półmisku, polać sosem tuż przed podaniem i posypać orzechami. Wszystkie składniki sosu wymieszać i odstawić

harrisa
Roladki z kurczaka z tofu, pieczarkami i natką pietruszki zawijane w szynce szwarcwaldzkiej. 284

Składniki: 2 filety z piersi kurczaka  4 plastry szynki szwarcwaldzkiej 60 g tofu 200 g pieczarek garść posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka musztardy rosyjskiej słodka papryka sól, pieprz 2 łyżeczki masła Przygotowanie: Pieczarki obieramy, myjemy, kroimy na plasterki i smażymy na patelni ( patelnia aluminiowa z powłoką ceramiczną śr. 240 mm Hendi ) na łyżeczce masła. Pod koniec(...)Filety oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem i rozbijamy tłuczkiem ( tłuczek do mięsa Hendi )na cienkie kotlety (uważając, aby nie przedziurawić mięsa). Następnie piersi z kurczaka przyprawiamy solą (delikatnie), pieprzem oraz papryką z dwóch stron.  Na każdym filecie rozsmarowujemy musztardę, nakładamy natkę pietruszki i pieczarki, kładziemy pasek tofu o szerokości około 1 cm i dokładnie zawijamy roladki. Każdą dodatkowo zawijamy

Symfonia smakowa
Gniazdka z mięsa mielonego z mozzarellą 258

jajko     2 cebule     1 duża marchew   1 bułka   1/2 szkl mleka     1 łyżeczka soli   1 łyżeczka słodkiej papryki  1/2 łyżeczki pieprzu   1/2 łyżeczki czosnku granulowanego   1/2 łyżeczki oregano  szczypta ostrej papryki   mąka  1 op. mozzarelli   1. Cebule drobno posiekać, marchew zetrzeć na tartce

Kto ugości moich gości?