minut. Kurczak: 3 pojedyncze piersi kurczaka, 3 ząbki czosnku, kawałek świeżego imbiru, 1 łyżeczka soli, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, 1/4 łyżeczki kurkumy, pieprz, sok z 1/2 cytryny, sok z 1/2 limonki, kilka łyżek oliwy Kurczaka myjemy i oczyszczamy, kroimy w paseczki średniej grubości i wkładamy do miski. Dodajemy przeciśnięty przez
Plate of JoyMożemy je przyprawić tak jak tylko nam się podoba! Są delikatne i cudownie chrupiące! Koniecznie wypróbujcie! Składniki: (dwie blaszki chipsów) 3 duże liście jarmużu, 2 łyżki oliwy z oliwek, papryka w proszku, suszone płatki chilli, sól z pieczonym czosnkiem Liście jarmużu należy dokładnie umyć i wysuszyć. Pozbyć się grubych włókien i podzielić na mniejsze kawałki. Włożyć do miski, polać oliwą
Plate of Joyodsączonej ciecierzycy z puszki, 1 mała cebulka, 2 małe ząbki czosnku, 1/2 natki pietruszki, 55 g ugotowanej kaszy jaglanej, 1/4 łyżeczki kminu rzymskiego, szczypta pieprzu cayenne, 1/4 łyżeczki papryki, 1/4 łyżeczki imbiru, 1 jajko, 3 łyżki bułki tartej Ciecierzycę, z grubsza posiekaną cebulkę, czosnek, natkę i przyprawy umieścić w pojemniku blendera i dobrze zmiksować. Dodać roztrzepane jajko i bułkę tartą
Plate of JoyDzisiaj mam do zaproponowania duszoną szynkę. Idealna na niedzielny lub świąteczny obiad. Wspaniale smakuje podana z puree ziemniaczanym i gotowanymi buraczkami. Składniki: 1 kg szynki, sól, pieprz, papryka, tymianek, kmin rzymski, olej bulion warzywny 2 małe cebule, 3 ząbki czosnku, 350 g pieczarek Wieczorem na dzień przed gotowaniem szynkę marynujemy - mieszamy przyprawy z olejem i nacieramy mięso - wkładamy
Plate of Joyszklanki oleju, sól 200 g soczewicy czerwonej, 2 średnie cebule, 2 większe marchewki, 1 łyżka majeranku, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, czosnek, 3-5 ząbków, 1 łyżka słodkiej papryki, 1 jajko, sól, pieprz, olej do smażenia Do miski wsypujemy mąkę, drożdże, cukier oraz sól, dokładnie mieszamy. Wodę mieszamy z olejem i dodajemy do mąki, zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Gotowe
Plate of JoySkładniki: ok. 1 kg łopatka jagnięca z kością, 2 zmiażdżone ząbki czosnku, 1 łyżeczka sumaku, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki kolendry, 1 łyżeczka pasty harrisa, 1 łyżeczka ostrej papryki, sok z połowy cytryny, sól, pieprz, 3 łyżki oleju, 1/2-3/4 litra wody Mięso umyć i osuszyć. W miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, na koniec dodać sok z cytryny i olej
Plate of Joywody, 1 duża szalotka, 1 większy ząbek czosnku, 1 łodyga trawy cytrynowej, 1/2 łyżeczki kolendry, 1/2 łyżeczki kuminu, 1/2 łyżeczki imbiru, 3/4 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczka ostrej papryki, szczypta suszonych płatków chili, sól, pieprz, olej dodatkowo: papryczka chilli, świeża kolendra Rybę umyć, oczyścić z ewentualnych ości i skóry. Osuszyć i pokroić w większą kostkę - mniej więcej 2 cm. Krewetki umyć
Plate of Joypotrzeba posypać odrobiną tartego sera. Smacznego :) Zobacz także: Lasagne groszkowa z warzywami i beszamelem Cannelloni z bakłażanem i pomidorami Faszerowane papryki z kaszą gryczaną
KreatywnePinymiseczki z jogurtem. Całość mieszamy. Sos tzatziki wstawiamy do lodówki, gdyż najlepszy jest mocno schłodzony. Podajemy do grillowanego mięsa lub z warzywami pokrojonymi w słupki, np. z marchewką i papryką. Ja podałam sos tzatziki do Shawarmy zwanej też shorma z ryżem i kurkumą. Smacznego! The post Klasyczny Sos Tzatziki appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięosuszony (około 1,5 kg) sól i pieprz pół łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego tymianku 1,5 łyżeczki suszonego oregano 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki sok z połowy cytryny 2-3 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy lub oleju Zawsze twierdziłam, że najprostsze przepisy są najlepsze :) Dzisiaj pyszny, aromatyczny kurczak, przygotowany ze sporą ilością ziół, czosnkiem
Świat Domowej Kuchnimasła 250 g mąki 2 żółtka szczypta soli Składniki na farsz: 500g brukselki 3 jaja + 2 białka 200 g tartego sera żółtego 3 łyżki śmietany 12 % łagodna,mielona papryka (kamis) czosnek (Kamis) sól pieprz kolorowy (w młynku Kamis) gałka muszkatołowa Sposób przygotowania: Brukselką oczyścić z żółtych liści,dokładnie umyć i ugotować w osolonej wodzie. Z posiekanego,zimnego masła,żółtek,mąki
Wielki apetytczasu,ale po prostu nie są dobre w "te klocki",gdyż wyszło pysznie a przepis jest banalny. Składniki: salami pieczarki ciasto drożdżowe (ja kupiłam je w Lidl'u) papryka ostra mielona sól pieprz odrobina oleju Sposób przygotowania: Pieczarki kroimy i podsmażamy na odrobinie oleju.Doprawiamy je do smaku. Następnie na rozwinięte ciasto układamy w rządkach pieczarki i plasterki salami.Przecinamy
Wielki apetytCiut oleju,soli łyżki dwie Niech kociołek sobie wrze Weź patelnię i wrzuć mięso Mieszaj, mieszaj, byle często Dorzuć czosnek, chili, pieprz I poczekaj kiedy wszystko zacznie wrzeć Syp paprykę albo dwie Wrzuć fasolę to się wie Gdy już wszystko jest mięciutkie Weź muszelki wsyp w miseczkę dorzuć farsz by było cieplutkie dorzuć ser i stwórz kołderkę zanim wtrząchniesz muszli
Wielki apetytbiałego wytrawnego wina 100 g sera gorgonzola 200 g sera brie 200 g sera żółtego dojrzewającego 100 g sera maasdamer 100 g ulubionego sera żółtego 1 łyżka mąki ziemniaczanej papryka słodka mielona aromatyczne oleje kujawskie Sposób przygotowania: Śmietankę doprowadzić do wrzenia i dodać wino.Następnie dodać pokrojone sery i mieszać aż do momentu,kiedy się nie rozpuszczą.Za pomocą blendera
Wielki apetytzamówił sobie pyszną, zdrową i chrupiąca sałatkę. Może i wam poprawi samopoczucie. Składniki: sałata rzymska piersi z kurczaka pomidorki koktajlowe ser kozi sałatkowy papirus " Soczysta pierś z kurczaka z papryką" (Winiary) opcjonalnie sos czosnkowy Sposób przygotowania: Pierś w kurczaka oczyścić i ułożyć na papirusie (dzięki temu kurczak nie dość, że jest aromatyczny i smaczny to jeszcze bardzo soczysty), usmażyć
Wielki apetyt