mielonego ( ja miałam mieszankę z indyka i szynki wieprzowej) 1 kajzerka 1 jajko garść grzybów suszonych, namoczonych cebula 1 ząbek czosnku natka pietruszki S&P, cząber, majeranek, tymianek, papryka ostra i słodka Zaczynamy. Namaczamy kajzerkę w wodzie po moczeniu suszonych grzybów, namoczone grzyby szatkujemy, cebula w kostkę. Rozgrzewamy patelnie, wrzucamy cebulę delikatnie solimy, dodajemy pokrojone grzyby, podsmażamy. Do dużej
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/wrzucamy do niej wątróbkę, dodajemy grzyby. Całość smażymy i na koniec doprawiamy solą i pieprzem. Studzimy. Wszystko mielimy w maszynce do mięsa, dodajemy do masy jajka i słodką paprykę i bardzo staranie mieszamy. Smakujemy czy jest wystarczająco pikantny i słony, w razie potrzeby jeszcze doprawiamy. Foremki wypełniamy masą do 3/4 wysokości. Pieczemy około 40min. w piekarniku rozgrzanym do 180C
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/jajek sadzonych, to proponuję inny sposób. Jest wiosna więc frittate można przygotować na milion sposobów. Z szynką, boczkiem, z pomidorami, z fetą, z kozim serem, brokułami, pieczarkami, szparagami, szczypiorkiem, papryką - i co tam jeszcze mamy w lodówce, a pasuje do jajek. Kolorowy zawrót głowy :) Dla 2 głodnych lub 4 mniej głodnych osób Potrzebujemy: 8 jajek 4 plastry szynki szpinak około
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/plastry cukinii (mogą nachodzić na siebie), następnie układamy pieczarki. Delikatnie solimy i pieprzymy. Następnie posypujemy boczkiem oraz serem feta. Posypujemy przyprawą do pizzy (jeżeli nie mamy to: oregano, bazylia, papryka słodka, tymianek, rozmaryn) . Na koniec możemy posypać jeszcze żółtym serem. Całość zapiekamy jeszcze 15-20 min. Podajemy z: sosem czosnkowym - gęsty jogurt + przeciśnięty przez praskę czosnek + S&P sosem
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/łyżki pestek dyni 1 łyżka otrębów S&P Marynata do kurczaka 1 łyżka oleju ryżowego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu chili słodko - pikantnego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki S&P Dressing 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka golden syrup lub płynnego miodu (lipowy lub wielokwiatowy) Pierś z kurczaka kroimy wzdłuż na pół
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/ognia lekko posolić i ostudzić. Jarmuż rozłożyć na piersiach, posypać startym żółtym serem i piec w 200 stopniach z termoobiegiem około 20 minut. Podajemy na gorąco oprószone słodką papryką
Ala piecze i gotujefanex.pl/pl/sosy/69-sos-bazyliowy-950-g.html Salsa ogórkowa Nigdy wcześniej się z nią nie spotkałam. Smakuje jak kiszone ogórki, ale w bardziej przystępnej wersji sosu. W składzie pokrojone w drobną kostkę ogórki, cebulka, papryka. Wszystko tworzy ciekawą całość. Pyszne zwłaszcza na domowych hamburgerach. :-) Więcej informacji: http://fanex.pl/pl/sosy/107-salsa-ogorkowa-butelka-plast-1050g.html Sos barbecue Jak czytam na stronie producenta: "Smaku sosu Barbecue nie da się pomylić z żadnym
Szefowa kuchnigroszek/ 1 jajko ½ szklanki zmielonych płatków owsianych 2 łyżki otrębów pszennych lub owsianych 2 łyżki skrobi kukurydzianej 2 łyżki startego parmezanu po ½ łyżeczki majeranku, słodkiej papryki, kminu rzymskiego i imbiru. ½ cebuli sól do smaku 1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu/zmiażdzone ziarenka/ 2 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: -Soczewicę ugotować do miękkości , odcedzić i zmielić
Zakamarki mojej kuchnispróbowania. Smacznie, lekko, chrupiąco... Składniki: 4 średnie ziemniaki 6 pieczarek 2 łyżki oliwy z oliwek 1/3 łyżeczki czosnku granulowanego 1/3 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/3 łyżeczki ostrej czerwonej papryki szczypta soli i pieprzu (około 1/4 łyżeczki) suszona pietruszka do posypania Przygotowanie: Ziemniaki dokładnie myjemy (nie obieramy!). Kroimy na około 0,5 cm talarki. Pieczarki myjemy i obieramy. Tak przygotowane ziemniaki
Słodkie okruszkisztuk): 5 sporych ziemniaków ok 150-200 g mrożonego szpinaku 200 g sera feta 3 jajka 2 łyżki mąki 2 cebule 100 g sera żółtego sól, pieprz papryka słodka i ostra, czosnek granulowany Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości i studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, podsmażamy na patelni, następnie dodajemy mrożony szpinak, podlewamy odrobinę wodą i dusimy, aż się całkowicie
e-PrzepisyKulinarneprzy wejściu do mieszkania ;) Składniki : podwójna pierś z kurczka średnia kapusta pekińska puszka ananasa puszka kukurydzy 3 łyżki majonezu 2 łyżki sosu sojowego czubata łyżeczka kozieradki pieprz łyżeczka słodkiej papryki w proszku ciut suszonego czosnku ok. 2 łyżek oliwy Pierś pokroić na małe kawałki. Polać oliwą i sosem sojowym oraz posypać przyprawami. Całość dobrze wymieszać i odstawić na ok. dwie
Weekendy w domu i ogrodzieprzez około 70 -80 minut. Potrawka: Mrożonkę wrzucamy na patelnię, podduszamy 5 minut, dodajemy przeciśnięty ząbek czosnku, podlewamy winem i dusimy do jego odparowania. Doprawiamy solą, pieprzem i wędzoną papryką do smaku. Na półmiski nakładamy porcję potrawki, na wierzch układamy pokroje w plastry sznycle i posypujemy posiekanym s szczypiorkiem. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkipracy, a urozmaicenia pożądane i wskazane Składniki: 1 kilogram łopatki wieprzowej 4 duże ugotowane jajka 2 surowe jajka 1 bułka kajzerka 2 ząbki czosnku 1 cebulka majeranek, kminek mielony, papryka słodka, gałka muszkatołowa, mielona kolendra sól, świeżo zmielony pieprz bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki Wykonanie: Mięso płuczemy, mielimy w maszynce o grubych oczkach. Dodajemy surowe jajka, czosnek
kgwjanczewoziemniakami i surówką. Do przygotowania kotletów mielonych użyłam przyprawy do mięsa wieprzowego, którą otrzymałam do testowania od producenta i hurtowni przypraw Rafex . W skład przyprawy wchodzą: sól, pieprz mielony, papryka ostra, czosnek granulowany, cebula, majeranek, gałka mielona, kolendra, kminek, kurkuma, cząber, rozmaryn, imbir mielony, curry i gorczyca. Przyprawa ta nadała potrawie wspaniałego smaku i aromatu. Serdecznie zapraszam do hurtowni przypraw
Tradycyjna kuchnia KasiRyż z warzywami i mięsem. Składniki: ryż naturalny Kupiec pomidor papryka natka pietruszki duszone mięso Zaczynam od pokrojenia i podsmażenia mięsa. Następnie dodaję sól, pieprz, majeranek, dolewam wody i duszę do miękkości. Gotuję ryż wg przepisu na opakowaniu. Przestudzony ryż mieszam z pokrojonymi warzywami i mięsem
prawdziwe jedzenie