Blueberry Corner by "jagodzianka" Ratatouille to tradycyjne francuskie danie z duszonych bakłażanów, cukinii, papryki, cebuli i pomidorów, przyprawione tymiankiem lub innymi ziołami prowansalskimi. Może … Przeczytaj cały artykuł Post Ratatouille (Ratatuj) pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerpasty z wędzonej makreli. Świetnie się komponuje z wiejską bagietką, na śniadanie lub kolację. Porcja dla … Przeczytaj cały artykuł Post Pasta z wędzonej makreli z oliwkami, awokado i papryką pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry CornerBlueberry Corner by "jagodzianka" Z czym kojarzy się nam kuchnia węgierska? Oczywiście z papryką! Pieczoną, duszoną, smażoną, suszoną wędzoną, kiszoną… itd. „Madziarskie” paprykowe smaki … Przeczytaj cały artykuł Post Bogracz pojawił się poraz pierwszy w My Blueberry Corner
My Blueberry Cornerszklanki mąki pszennej pełnoziarnistej 3 łyżki oleju rzepakowego 3/4 szklanki wody łyżeczka soli 1/4 szklanki roztopionego masła ulubione przyprawy (ja użyłam czarnego sezamu, pieprzu, soli, ziół prowansalskich, ostrej papryki, czosnku) Przygotowanie: Mąkę przesiałam do miski, dodałam olej, wodę, sól i wyrobiłam dokładnie na jednolite ciasto. Ciasto zostawiłam w misce, przykryłam ściereczką i odstawiłam na pół godziny, aby odpoczęło. Ciasto wyłożyłam
Kulinarny Pamiętnikkrewetek rzadko się zdarza ;) Każdy kto lubi owoce morza - może śmiało próbować - z ewentualnym z zastrzeżeniem lepszego doprawienia (kwestia upodobań oczywiście). Do wyboru również w wersji pikantnej z ostrą papryką. Carpaccio z wołowiny z kaparami, serem, pieczarką i sosem vinaigrette to mój wybór. I muszę przyznać, że był to strzał w dziesiątkę. Mięso delikatne, smaczne o ładnej barwie
Kuchnia po mojemuprzepis na pyszne ziemniaczki z piekarnika ! Chetni ?? Jezeli tak to zapraszam do skorzystania z mojego przepisu !!! SKLADNIKI: - 8 jednakowej wielkosci ziemniakow -oliwa z oliwek lub olej -ziola prowansalskie, tymianek, papryka ostra w proszku, sol - kawalek folii aluminiowej lub papieru do pieczenia SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki w mundurkach gotujemy na pol twardo w osolonej wodzie, odcedzamy, studzimy. 6 do 8 lyzek
PychaDaniaCzas na grilla! Szaszłyki z warzywami i polędwicą wieprzową! SKŁADNIKI: - 1 czerwona papryka - 1 cukinia - 1 bakłażan - 1 cebula - polędwica wieprzowa - oliwa z oliwek, miód, musztarda, chili w proszku W marynacie wymieszaj mięso. Wstaw do lodówki na całą noc. Następnego dnia kroimy na grube plasterki polędwicę i warzywa (warzywa polej marynatą) . Nadziewamy na szpadki. Grillujemy! Smacznego! ;-) Zapraszam na Facebooka SmykWKuchni
SMYKWKUCHNIchipsami z boczku i czerwoną fasolką. Składniki: 7 szt. średnich, młodych ziemniaków puszka fasolki czerwonej 200 g boczku surowego pęczek szczypiorku mała cebulaSos 2 łyżki jogurtu 2 łyżeczki musztardy papryka ostra, sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy i kroimy w dość dużą kostkę. Boczek kroimy w cienkie paseczki, układamy na blaszce wyłożonej papierem
e-PrzepisyKulinarneZawsze celowo robię za dużo naleśników, aby kilka dni później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu
greenscarfdopiero na pisanie. W związku z tym wrzucam przepis z archiwum. Pizza na drożdżach. Oczywiście można użyć ulubionych dodatków, ale mi najlepiej smakuje z tuńczykiem z puszki, kukurydzą i papryką. Oprócz tego pieczarki i ser. Sos przeważnie wykonuję z passaty pomidorowej (kartonik) z oliwą i łyżeczką octu winnego i ziołami. Na razie umieszczam samo ciasto. Składniki: 2 szklanki mąki
Lubczyk i WaniliaProdukty:na jedna osobę 1 filet z kurczaka 1 plaster dobrej szynki 2 plastry sera żółtego sól,pieprz,czosnek granulowany,papryka ostra odrobina oregano jajko bułka tarta olej do smażenia+ łyżka masła Wykonanie
Ugotujmy CośZawsze celowo robię za dużo naleśników, aby kilka dni później wykorzystać je do kolejnego obiadu. Tym razem udawały makaron Składniki na dwie porcje: 4 naleśniki duża marchewka czerwona papryka kilka zielonych papryczek peperoni kilka szparagów białych i zielonych (równie dobre można zastąpić pietruszką cy selerem). sezam przyprawy: sól, czosnek suszony, kurkuma Cała istota potraw Stir-fry polega na szybkim smażeniu
greenscarfwychodzi miękkie, kruche, z lekko słodkim posmakiem marchewki zrównoważonym przez ostrość przypraw. SKŁADNIKI: ok 50 dag schabu w plastrach 1 marchew 2 cebule sól pieprz pieprz cytrynowy Rafex ostra papryka 3 łyżki śmietany 18% 1/2 szkl bulionu 1 łyżka masła 1. Marchewkę zetrzeć na tartce, cebulkę pokroić drobno (lub w piórka jesli lubicie większe kawałki), zeszklić na 1 łyżce masła
Kto ugości moich gości?taki rodzaj zupy, który skutecznie pomaga zutylizować resztki warzyw. I z każdą mieszanką będzie pyszna! Składniki : 2 marchewki, 1 pietruszkę, 2 łodygi selera naciowego, 1/2 cukinii, 1/3 żółtej papryki, 1 cebula, 3 ząbki czosnku Warzywa myjemy, obieramy i kroimy na kawałki. Posypujemy solą i pieprzem, ja użyłam jeszcze tymianku. Polewamy oliwą i wkładamy do nagrzanego piekarnika do 180 stopni. Pieczemy
Plate of Joywodę cały czas miksując. Ucieramy jeszcze kilka minut, żeby wszystko dobrze się połączyło. Gotowy hummus przekładamy na talerz lub do miski, polewamy oliwą i posypujemy zatarem, ew. czerwoną papryką czy natką pietruszki. Resztę hummusu należy przechowywać w lodówce w szczelnym pojemniku. U mnie hummus był przechowywany tydzień czasu i nic złego mu się nie stało ;) Smacznego
Plate of Joy