papryka - 32566 przepisów (strona:159/2172)

Sos słodko-kwaśny. 106

pomidorów 1 kg. cebuli puszka ananasa pędy z bambusa ze słoika 2-3 marchewki 3-4 ząbki czosnku 1 szkl. cukru 1/3 szkl. octu 3 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka pieprzu białego 2 łyżeczki musztardy delikatesowej 2 łyżeczki soli masło klarowane 2 łyżki mąki ziemniaczanej(dodajemy przed podaniem) WYKONANIE: pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić(...)kostkę, zmiksować, cebulę obrać, pokroić w kostkę, pomidory z cebulą włożyć do garnka i dusić około 2 godz. marchew  i paprykę pokroić w słupki(przesmażyć na maśle klarowanym) , sok z ananasa dolać do garnka, dodać ocet, dosypać cukier,sól,pieprz, paprykę mieloną słodką i ostrą, zmiażdżony czosnek, musztardę, wymieszać, gotować 15 min. dodać marchew, paprykę i pokrojonego w kostkę

Kuchnia Beaty
Spaghetti bez Mięsa w Sosie Pomidorowo-Warzywnym | Spaghetti Wegetariańskie 135

podać na obiad a każdemu makaron powinien smakować. Do przygotowania spaghetti będziemy potrzebować: na sos: 500 g pomidorów 1 mała puszka kukurydzy (około 140 g po odsączeniu) 1 mała papryka zielona (około 120 g) 1 cebula czerwona (około 100 g) 4 łyżki ketchupu łagodnego 2 ząbki czosnku do smaku: papryka ostra lub pieprz cayenne sól, pieprz olej lub oliwa(...)dodam do sosu. Teraz przygotuję składniki na sos: Czosnek kroję w drobniutką kostkę, cebulę kroję w drobną kostkę i dodaję do czosnku. Umytą i oczyszczoną z gniazda nasiennego paprykę kroję w drobną kostkę i daję do osobnej miseczki. Pomidory przelewam wrzątkiem i obieram ze skórki, następnie przekrawam wzdłuż na pół, wykrawam zgrubienie od łodyżki i kroję w nie za dużą

Uwaga Babcia Gotuje
Leczo z kurczakiem i ananasem 192

Jakich składników by tu nie użyć, leczo wybitnie wpisuje się w ideę akcji Błyskawiczny Piątek :) Jej podsumowanie można znaleźć na blogu ... - link wkrótce :) Składniki na 4 solidne porcje: 2 papryki czerwone - duże 1 cukinia - mała 1 pomidor - duży 1 cebula - duża 2 ząbki czosnku 1/2 puszki ananasa 1 kartonik passaty pomidorowej [500g] 1 pierś z kurczaka - mała 1/2 szkl. soku(...)ananasa - jaki pozostał po odsączeniu owocu z puszki; można dodać więcej jeśli lubimy leczo z dużą ilością sosu kilka kropel Tabasco 1 łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki czarnego pieprzu 1 łyżeczka czosnku granulowanego 2/3 łyżeczki soli Przygotować warzywa do krojenia: umyć, wytrzeć do sucha, obrać/wyciąć gniazda nasienne.  Kolejno kroić warzywa: cebulę - w dość

Grunt to przepis!
Dyniowe leczo :) 144

zawsze z niecierpliwością oczekuję na jej sezon. Tak się złożyło, że na ogródku wyrosła już całkiem pokaźna sztuka, która stała się inspiracją do dzisiejszego dania :) Niemalże wszystkie warzywa (oprócz papryki) pochodzą z domowego ogródka, co przyczyniło się do powstania niezwykle aromatycznego i naturalnego smaku. W końcu nie ma to jak użyć swoich, samodzielnie wyhodowanych produktów! :) To leczo smakuje przepysznie! Mogłabym(...)jeść chyba codziennie, dlatego zawsze robię większą porcję :D Składniki (4-6 porcji): 1/2 średniej dyni 1/2 dużej cukinii  3 zielone papryki  3 cebule  4 ząbki czosnku  kilka młodych marchewek 1 łyżka oleju kokosowego  1 łyżka koncentratu pomidorowego  przyprawy: curry, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, pieprz prawdziwy, pieprz cayenne, sól himalajska Przygotowanie

Zdrowie na języku :P
Leczo z fasolką szparagową 359

postanowiłam dodać fasolkę szparagową, wyszło bardzo smaczne i sycące. Często przyrządzam to danie na szybki obiad szczególnie że warzywa mam z własnego ogródka. Składniki: 2 małe cukinie 1 czerwona papryka 400 gram fasolki szparagowej 1 duża cebula 250 gram kiełbasy podwawelskiej 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Sól, pieprz Słodka i ostra papryka Sioła prowansalskie 2-3 łyżki oleju kokosowego(...)smażenia Sposób przygotowania: Fasolkę dokładnie myjemy, usuwamy końce, kroimy na mniejsze kawałki, przekładamy do garnka, zalewamy wodą, lekko solimy i gotujemy do miękkości, odcedzamy. Cebulę drobno siekamy, paprykę kroimy w paski, kiełbasę kroimy w pół plastry, cukinię kroimy na mniejsze kawałki. Na rozgrzanej patelni roztapiamy olej kokosowy, podsmażamy cebule oraz kiełbasę. Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pokrojoną cukinię oraz paprykę. Smażymy

Bajeczna Kuchnia
Faszerowane cukinie z piekarnika. 126

wyszło.  CUKINIE FASZEROWANE KASZĄ GRYCZANĄ Składniki (3 porcje): 3 małe cukinie - użyłam żółtych 100 g (surowej) kaszy gryczanej niepalonej + ok. 1,5 szklanki wody do ugotowania 1 papryka czerwona, pokrojona w kostkę 250 g pieczarek, pokrojone w kostkę 1 duża cebula, posiekana 2 ząbki czosnku 3 łyżki koncentratu pomidorowego 2-3 łyżki sosu worcestershire (jeśli nie masz, możesz zamiast(...)tego nadać inny smak używając świeżych ziół - bazylia, majeranek, tymianek) kilka kropli oleju do smażenia cebuli 1/2 łyżeczki suszonej papryki ostrej pieprz, sól natka pietruszki opcjonalnie wegański parmezan (polecam przepis Jadłonomi i ) lub zwykły tarty ser żółty (2 łyżki) 1. Ugotuj kaszę gryczaną na sypko (powinna być lekko al dente). 2. Cebulę zeszklij na oleju, dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek

Powiedz dietom nie
Leczo z Cukinią na Zimę do Słoików 712

podsmażoną kiełbasę (jeżeli lubimy), doprawić, zagotować i podawać. Do przygotowania lecza na zimę będziemy potrzebować : Z podanych proporcji wyjdzie około 3,5 L lecza 1 kg cukinii 1 kg papryki (można użyć kolorowej) 1 kg pomidorów 2 cebule (około 250 g) 2 ząbki czosnku przyprawy: 1 papryczka chili lub papryka ostra, pieprz cayenne 1 listek laurowy 4 ziarenka ziela angielskiego(...)łyżeczka lubczyku 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka papryki słodkiej do smaku sól (użyłam około 1,5 łyżeczki) pieprz olej do smażenia około 70 ml garnek o pojemności około 4 – 5 L Link do filmu z przygotowania : Leczo z cukinią na zimę do słoików Przygotowanie: Najpierw pokroję wszystkie składniki na leczo: Obraną cebulę kroję w cienkie półplasterki, obrany czosnek drobniutko

Uwaga Babcia Gotuje
Domowy keczup z papryką 110

gotowania, aby uzyskać nie za rzadką konsystencję. Ja w tym roku po raz pierwszy przymierzam się do keczupu z cukinii i jestem niezmiernie ciekawa efektu. Drukuj Domowy keczup z papryką window.ajaxurl = "http://mieszamwgarnku.pl/wp-admin/admin-ajax.php"; Składniki 3 kg pomidorów 2 czerwone papryki 4 cebule 2 łyżki soli po 1 łyżeczce papryki, imbiru 3 ząbki czosnku 5 goździków 1/2 łyżeczki pieprzu(...)części. Cebule obieramy i kroimy w piórka. Czosnek obieramy i wyciskamy. Goździki tłuczemy w moździerzu. Dodajemy pozostałe przyprawy, cukier i ocet. Gotujemy ok 1 h. Po tym czasie dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Dusimy jeszcze 30min - 1h, do ulubionej konsystencji. Blendujemy. Przelewamy do słoików, zakręcamy i pasteryzujemy w piekarniku w temp 125 stopni przez 20 minut. 4.5.2.11 http://mieszamwgarnku.pl/przetwory/domowy-keczup-papryka/

Mieszam w Garnku
Bigos Z Cukinii - Wersja Z Dodatkiem Papryki 125

korzenia pietruszki 1 listek laurowy 2 kulki ziela angielskiego 1 łyżeczka suszonych warzywek bez soli 1/2 puszki pomidorów krojonych bez skórki 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 mała czerwona papryka - niekoniecznie sól i pieprz do smaku oraz słodka papryka w proszku 1. Cukinie myjemy i obieramy ze skórki ( jeśli to młoda cukinia to nie musimy jej obierać) Kroimy w kostkę(...)puściła sok w tym czasie. 2. W rondelku zaś szklimy cebulkę. Następnie po chwili dodajemy pokrojone w kosteczkę warzywa (marchewkę i pietruszkę) pod koniec smażenia dodajemy pokrojona w kostkę paprykę. 3. Przesmażone warzywa wraz z papryka przekładamy do cukinii, w tym samym czasie kiedy warzywka "zaprzyjaźniają się" z cukinią, podsmażamy kiełbaskę na odrobinie oleju ( ja miałam jeszcze mięso

Gotowanie...to proste !
Kurczak pieczony po śródziemnomorsku (II) 177

podany obiad smakuje wyjątkowo i chyba ... wszystkim        Składniki na marynatę: 1 kurczak (1,2 – 1,5 kg) 3 łyżki oliwy 1 płaska łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka suszonego oregano 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka wyciśniętego soku z cytryny sól morska pieprz świeżo zmielony       Zrobiłam marynatę Wymieszałam wszystkie składniki dodałam posiekane listki rozmarynu. Wymieszałam(...)kilka godzin   (najmniej na godzinę).     Pozostałe składniki: kurczak z marynaty kilka zielonych oliwek 1 cytryna (wyszorowana, sparzona) kilka gałązek tymianku 5 średniej wielkości ziemniaków 1 bakłażan papryka czerwona papryka żółta 1 cebula kilka (7-8) ząbków czosnku sól i pieprz do smaku     Po wyjęciu kurczaka z lodówki.... Piekarnik włączyłam na 220 °C. Cytrynę przekroiłam

Kuchnia u Krysi
Jesienna zupa na rozgrzewkę 135

ganka a wywar przecedziłam.   Kiedy już miałam bazę do mojej zupy, przygotowałam pozostałe składniki zupy :     1,5 l wywaru (baza) pokrojone mięso z ugotowanego wywaru 2 papryki 3 pomidory (można dodać z puszki) 1 cebula 2 ząbki czosnku 150 g białej fasoli (lub z puszki) 1 łyżeczka majeranku ½ łyżeczki słodkiej papryki sól świeżo zmielony pieprz oliwa (brak(...)zagotować, odstawić na około 4 godziny. Ponownie zagotować do miękkości.   Na rozgrzanej na patelni oliwie (2 łyżki)   wrzuciłam posiekaną cebulę. Podsmażyłam. Dodałam zmiażdżony czosnek. A następnie mięso. Paprykę oczyściłam z pestek, opłukałam, pokroiłam w kosteczkę. Pomidory sparzyłam wrzątkiem, obrałam ze skóry, pokroiłam w kostkę i razem z papryką przełożyłam na patelnię. Wlałam ok. 200 ml gorącego wywaru

Kuchnia u Krysi
7 powodów dlaczego warto jeść kiszonki + przepis 321

gram kapusty to zaledwie 16kcal. Bonus Jak wiadomo sok z kiszonej kapusty leczy “kaca”. A zatem nie pozostaje nic innego jak zabrać się do kiszenia! do kapusty dorzucimy rzodkiewki, paprykę oraz mój ulubiony kalafior. Potrzebne nam będzie: słój z dużym otworem 2 kapusty pekińskie pół młodej kapusty papryka czerwona papryka żółta pęczek rzodkiewki kalafior sól grubo ziarnista (duża łyżka(...)kiszonki) Przygotowanie: Szatkujemy kapustę. Kroimy naszą paprykę w kawałki (mogą być pasy lub wystarczy przekroić ją na 4 części, tutaj duże znaczenie ma wielkość naszej papryki i to jak duże kawałki chcemy chrupać ) Rzodkiewki kroimy na pół, a kalafiora w tzw. różyczki (tutaj ich wielkość również pozostawiam Waszej decyzji). Słoik wykładamy warstwami kapusty, każdą z nich solimy i dokładnie ubijamy

PaleoLife
Leczo z kabaczka 160

coś jeszcze pokombinujemy ;) Idealne z bułką lub ryżem <3   Składniki 1 duża cebula 4 pętka kiełbasy śląskiej drobiowej 2 łyżki oleju 200 g pieczarek 1 czerwona papryka 1 kabaczek (ok 1 kg) 1 łyżka koncentratu pomidorowego mielona wędzona papryka sól, pieprz   Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Cebulę siekamy. Kiełbasę kroimy na plasterki (takie(...)rozgrzanym oleju podsmażamy kiełbasę razem z cebulą. Pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki. Z papryki usuwamy nasiona, kroimy w paski. Kabaczka kroimy w kostkę (bez skóry i pestek). Do podsmażonej kiełbasy dodajemy pieczarki, paprykę, kabaczka i koncentrat pomidorowy. Mieszamy, dolewamy 100 ml wody, dusimy na małym ogniu około 20 min. Do smaku doprawiamy wędzoną papryka, solą i pieprzem. st1\:*{behavior

R'n'G Kitchen
Gołąbki z pasztetem paprykowym 140

Gołąbki Paprykowo- Pasztetowe Składniki:   ( 6 małych gołąbków) 2 torebki ryżu 1 pasztet firmy Profi z papryką www.profi.com.pl  2 cebule 1 papryka ostra papryka, pieprz 1 Mała główka kapusty 250 bulionu Wykonanie: Ryż gotujemy na sypko, studzimy, dodajemy pasztet, przysmażoną cebulkę wraz z papryką ( ostudzoną), doprawiamy ostrą papryką i pieprzem aby wzbogacić smak pasztetu. Liście kapusty blanszujemy aż będą

W Moim Magicznym Domu
Leczo z cukinią + film 148

letni obiad dla całej rodziny. Najlepiej smakuje podane z ryżem lub pieczywem.     składniki na 4 porcje 400 g cienkiej kiełbasy 2 cukinie 6 pomidorów 2 czerwone papryki 3 cebule 2 ząbki czosnku 3 łyżki oleju 2 szklanki bulionu 3 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej papryki czarny pieprz sól(...)garnka z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy posiekaną cebulę, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i całość krótko rumienimy, dodajemy pokrojoną kiełbasę i wszystko razem podsmażamy. Umytą i wydrążoną z pestek paprykę kroimy w kostkę a cukinię na mniejsze kawałki, wszystko mieszamy z pozostałymi składnikami i chwilę dusimy. Na końcu w większą kostkę kroimy obrane ze skórki pomidory i wrzucamy do lecza, wlewamy

Smakowite Dania

Proponowane wyszukiwania