papryka - 32566 przepisów (strona:1335/2172)

PASZTET JAJECZNO-PIECZARKOWY 101

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 9 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8 Składniki: 8 jajek ugotowanych na twardo + 2 surowe, 1/2 szklanki gęstej śmietany, 100 g tartego sera żółtego, sól, pieprz, papryka w proszku, 200 g pieczarek, duża cebula, łyżka masła. Przygotowanie: Pieczarki obie ram, ścieram na tarce o grubych oczkach.  Cebulę siekam, podsmażam wraz z pieczarkami na maśle.  Jajka kroję

JejKuchnia
MAKARON Z KURCZAKIEM, POMIDORAMI I ŚWIEŻYMI ZIOŁAMI 115

Składniki: 350 g m akaronu penne, większa pierś kurczaka, 500 g przecieru pomidorowego, około 1 kg pomidorów, 6 pieczarek, mała cebula, 2 łyżki masła, 2 ząbki czosnku, pieprz, ostra papryka, sól, odrobina cukru, estragon, majeranek, 2 łyżki świeżych z iół (oregano, bazylia, tymianek) + garść do posypania. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Mięso kroję w mniejszą kostkę, podsmażam na maśle. Dodaję

JejKuchnia
PASZTET JAJECZNO-POROWY 164

ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 8 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 8 Składniki: 12 jajek, duży por, łyżeczka tymianku, łyżeczka oregano, łyżeczka rozmarynu, łyżeczka soli, łyżka masła, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki ostrej papryki, łyżeczka ostrej musztardy, 2 łyżki bułki tartej, 1/2 pęczka pietruszki, łyżka śmiet any. Przygotowanie: 10 jajek gotuję na twardo.  Pora kroję cieniutko, podsmażam na maśle z dodatkiem soli

JejKuchnia
ZIEMNIAKI PIECZONE Z DIPEM CZOSNKOWO-SEROWYM 134

łyżki masła, pęczek szczypiorku, 100 g kremowego sera topionego, 50 g tartego sera żółtego, 2 większe ząbki czosnki, 2 łyżki śmietany, 30 g masła, tymianek, bazylia, oregano, sól, ostra papryka. Przygotowanie: Ziemniaki myję, gotuję w mundurkach w osolonej wodzie około 25 minut, nacinam uważając, aby nie przeciąć ziemniaka do końca. W naczyniu żaroodpornym układam ziemniaki, posypuję wiórkami masła. Przygotowuję

JejKuchnia
MAKARON Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I POMIDORAMI MALINOWYMI 128

makaronu, 1 większa cukinia, 3 średnie pomidory malinowe, mniejszy por, 3 większe pieczarki, 2 ząbki czosnku, 100 g sera podpuszczkowego (opcjonalnie), oregano, bazylia, sól, szczypta cukru, ostra papryka, 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do makaronu, garść świeżego or egano. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente, odcedzam, mieszam z łyżką oliwy. Na pozostałych 2 łyżkach podsmażam posiekaną w kostkę cukinię, pora

JejKuchnia
ZIEMNIAKI Z PATELNI - Z PIECZARKAMI, KIEŁBASĄ I ŚMIETANĄ 182

PORCJI: 2-4 Składniki: 5 większy ch ziemniaków (ugotowanych), 25 dag pieczarek, średnia cebula, kawałek kiełbasy, pęczek szczypiorku, 1/2 pęczka koperku, 2 ząbki czosnku, majeranek, bazylia,  oregano, ostra papryka, sól, rozmaryn, 4 łyżki śmietany, łyżka mascarpone (opcjonalnie), łyżka masła, 3 plastry sera żół tego. Przygotowanie: Ziemniaki kroję w kostkę lub grubsze półplasterki. Kiełbaskę kroję w kostkę, pieczarki w plasterki

JejKuchnia
FASOLKA SZPARAGOWA Z SOSEM CZOSNKOWO-OGÓRKOWYM 144

fasolki szparagowej, 10 łyżeczek jogurtu naturalnego lub śmietany, 5 łyżeczek majonezu, 4 średnie ząbki czosnku, 1/2 pęczka koperku, średniej wielkości ogórek kiszony w ostrej zalewie, majeranek, oregano, bazylia, sól, papryka ostra. Przygotowanie: Fasolkę gotuję w osolonej wodzie do miękkości tj. około 30 minut. W międzyczasie przygotowuję sos: koperek, czosnek i ogórka bardzo drobno siekam. Dokładnie łączę z jogurtem i majonezem

JejKuchnia
SMAŻONY KALAFIOR Z POMIDORAMI 158

MINUT ORIENTACYJNA CENA POTRAWY: 6 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-3 Składniki: śre dniej wielkości kalafior, 2 średnie pomidory, mniejsza cebula, 3 łyżki masła, 4 małe jajka, curry, sól, ostra papryka, majeranek łyżka posie kanego koperku (opcjonalnie). Przygotowanie: Kalafiora gotuję w osolonej wodzie do miękkości, osączam na sicie. Pomidory sparzam, obieram ze skórki, kroję w kosteczkę. Cebulę drobno siekam, szklę

JejKuchnia
DEKORACJE Z JEDZENIA 134

dekoracji. - ruloniki z wędlin na wykałaczkach, - kwiatek z ogórka i pomidorka koktajlowego, - kiełki do dekoracji. - kwiatki z cebuli czerwonej, rzodkiewki i pomidorków koktajlowych, - warzywa: pomidor malinowy, ogórek, szczypiorek, papryka zielona, oliwki zielone, oliwki czarne

JejKuchnia
KURCZAK CURRY 126

Kurczak curry,  frytki domowe (z suszoną natką pietruszki), warzywa (pomidor, papryka zielona, ogórek, rzodkiewka, oliwki czarne, oliwki zielone, czerwona cebula, natka pietruszki),  sos czosnkowy

JejKuchnia
MAKARON Z CUKINIĄ, PIECZARKAMI I SEREM LAZUR 136

Składniki: okoł o 300 g ulubionego makaronu, opakowanie sera "Lazur" z niebieską pleśnią, plasterek sera żółtego, 200 ml śmietany 30%, dwie średnie cukinie, 10 dag pieczarek, cebula, łyżka masła, papryka ostra, sól, oregano, estragon, tymianek, szczypta soli, większa garść posiekanej natk i pietruszki. Przygotowanie: Makaron gotuję al dente. Cukinię ścieram na tarce o dużych oczkach, pieczarki kroję w półplasterki, cebulę

JejKuchnia
NALEŚNIKI Z FARSZEM SEROWO-ŚMIETANOWYM 121

oleju, sól, 1/2 łyżki majeranku. Składniki na farsz: 30 dag pieczarek, 30 dag tartego sera żółtego, 10 dag wędliny, duża śmietana (u mnie 12%), rozmaryn, oregano, sól, bazylia, ostra papryka, 2 większe cebule, 2 łyżki masła, 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej +odrobina wody. Dodatkowo: kilka listków bazylii. Przygotowanie: Pomidora sparzam, obieram ze skórki miksuję. Ze wszystkich składników (także pomidorów) przygotowuję

JejKuchnia
ZUPA KREM Z BATATÓW 105

POTRAWY: 7 ZŁ. ILOŚĆ PORCJI: 2-4 Składniki: 2 średnie bataty, 2 łyżki masła, cebula, ząbek czosnku, 2-2,5 szklanki bulionu, sól, mielony kmin rzymski i kolendra, ostra papryka lub pieprz cayenne, ser pleśniowy, posiekana natka pietruszki lub świeża kolendra. Przygotowanie: Cebulę i czosnek siekam, podsmażam na maśle. Dodaję pokrojone w kostkę bataty, solę, razem smażę około 5 minut

JejKuchnia
KOTLET SCHABOWY 106

Kotlet schabowy z jajkiem, ziemniaki z kwiatkami z marchewki, rzodkiewka z ogórkiem, śmietaną i koperkiem, ozdoby z ogórka, papryki, marchewki i koperku

JejKuchnia

Proponowane wyszukiwania