papryka - 32566 przepisów (strona:1334/2172)

Flaczki z boczniaków 121

Składniki: 2 średnie marchewki 1 pietruszka kawałek selera 1 mały por 400 g boczniaków 2 l bulionu mięsnego 2 łyżki masła klarowanego 3 ziela angielskie 2 liście laurowe ostra papryka majeranek sól pieprz 1 łyżka mąki (wersja opcjonalna) W rondlu rozgrzać masło i dodać pokrojoną w słupki marchewkę, pietruszkę, seler, oraz por. Smażyć około 8 minut mieszając, na koniec dodać

O kuchni z uczuciem
Parówki w cieście 227

Składniki: 70 dkg parówek wieprzowych dobrej jakości 1 szklanka wody mąka 1 jajko 1 łaska łyżeczka soli po 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich, słodkiej papryki i curry ketchup nr VII Fanex … Czytaj dalej Parówki w cieście

czarrna od kuchni
Owoce i warzywa sezonowe – jak jeść bardziej sezonowo zimą? 167

Jeżyny Mandarynki Rabarbar Koper Włoski Kasztany Mango Rzepa Maliny Kiwi Orzechy Rzodkiewka Melony Koper włoski Pasternak Sałata Morele Kukurydza Pietruszka Seler Morwa Mirabelki Pomarańcze Smardze Ogórek Morele Por Szczaw Papryka Orzechy Roszponka Szczypiorek Pomidory Pigwa Seler Szparagi Porzeczka Scorzonera Szalotki Szpinak Śliwka Śliwka Topinambur Truskawki Wiśnia Winogrona Ziemniak   Teraz jest zima. Do ugotowania zostały mi sezonowe: Ananas, Brukselka, Czosnek

Ugotowane pozamiatane
Tajskie smaki czyli warzywa a'la pad thai 166

opakowanie chińskiej mieszanki warzyw -garść kiełków fasoli mung -jedno jajko -olej kokosowy (do smażenia) -olej sezamowy (do polania) -sok z limonki -pół cebuli i ząbek czosnku -przyprawy: imbir, słodka papryka, chili (najlepiej świeża lub suszona w całości),odrobina soli, sos rybny i sojowy -świeża kolendra lub szczypiorek -dla zaawansowanych: pasta tamaryndowca (daje naprawdę dużo smaku) -łyżka miodu -prażone orzeszki ziemne

Gawron w rosole
Pierś z kurczaka z warzywami. 103

brokuł -150 g. fasolki szparagowej zielonej -3 marchewki -1 mała cebula czerwona -1/3 łyżeczki soli -1/3 łyżeczki pieprzu -łyżeczka curry -1/2 łyżeczki majeranku -1/2 łyżeczki papryki słodkiej czerwonej -olej do smażenia Sposób przygotowania: Warzywa myjemy. Marchewki obieramy i kroimy w plastry o grubości 0,5 cm. Fasolką odkrawamy końcówki. Brokuł rozdzielamy na mniejsze części. Warzywa wrzucamy

Magia jedzenia.
Zapiekanka ze słodkich ziemniaków 138

zbędnych słow zapraszam na obiad staropolskim: Do stołu podano:-) Zapiekanka ze słodkich ziemniaków: 6 średniej wielkości słodkich ziemniaków 2 cebulki ząbek czosnku łyżka masla 3 łyżki oliwy sól, pieprz, papryka

dolcevitainmykitchen
Krem z gruszki i pietruszki 136

pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Gotujemy w ok. 500 ml wody. Można wlać 300 ml i w razie konieczności dolewać, po zmiksowaniu, uzyskując taką konsystencję, jaką lubimy najbardziej. Z papryki usuwamy pestki, kroimy w plasterki. Dodajemy do zupy papryczkę, olej i przyprawy. Gdy pietruszka zmięknie, miksujemy całość na gładki krem. Smacznego

Kucharzyca
Paprykarz z tuńczykiem 135

pora  1 cebula 1 duży ząbek czosnku 3 łyżki oleju z pestek winogron 1 listek laurowy 2-3 kulki ziela angielskiego 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1/4 łyżeczki słodkiej papryki szczypta chili pieprzu cayenne świeżo mielony pieprz sól 2 łyżeczki octu balsamicznego Ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie,osączyć i wystudzić. Marchew,pietruszkę i seler obrać i zetrzeć

Kolorowa kuchnia Elki
W domu: zupa gulaszowa 278

pietruszki 4 duże ziemniaki 2 małe cebule 2 duże ząbki czosnku 1 puszka pomidorów krojonych bez skórki 2 łyżki pasty paprykowej 1,5 litra bulionu warzywnego przyprawy: oregano, ostra papryka, czosnek granulowany, pieprz, sól PRZYGOTOWANIE: Mięso kroimy na małe kawałki, marchewkę i pietruszkę na centymetrowe talarki, ziemniaki na ok. centymetrową kostkę. Cebulę i czosnek siekamy drobno. W dużym garnku

Kuchnia w biegu
Pulled pork - szarpana wieprzowina 183

czosnku  0,5 l wody  Marynata: 2 cebule czosnek ok. 4 ząbki 0,5 świeżej papryczki chili lub łyżeczka zmielonej  0,5 łyżeczki cynamonu 1 łyżka papryki wędzonej lub słodkiej  1 łyżeczka pieprzu  1 łyżeczka miodu  1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka octu balsamicznego  1 łyżka oleju  Dokładnie rozpuścić sól w wodzie

Dobra karma
Męski schabowy 143

może i tobie zasmakuje . Składniki  4 kotlety schabowe ( grubość według uznania ) 2 ząbki czosnku  1 cebula  1 łyżeczka pieprzu  sól ( według smaku )  1 łyżeczka papryki  3 łyżki sosu teriyaki  bułka tarta  2 jajka  olej do smażenia  Wykonanie  Nasze kotlety rozbijamy , następnie doprawiam naszymi przyprawami , dodajemy obraną oraz pokrojoną cebulę

Mój Smak
Rustykalna tarta z jabłkami, berberysem, migdałami i cynamonem. Trendy w smakach Kamis w 2017 roku. 170

pisałam wyżej. Warto wspomnieć także o przyprawie baharat. Każdy region ma własną wersję mieszanki przypraw. Najczęściej składa się z czarnego pieprzu, kminu, kardamonu, goździków, nasion kolendry, gałki muszkatołowej i papryki. To niezwykłe połączenie, bardzo aromatyczne. Warto zrobić sobie taką mieszankę przypraw w domu! Trend piąty. Słodycz i pieprz. To moje ukochane połączenie. Od dawna łączę ze sobą oba smaki. Intensywny

Moja pasja smaku
kibbee - pieczone pulpeciki 166

świeżych warzyw - smakowały wyśmienicie! składniki: 500 g mielonego mięsa (oryginalnie jagnięcina, u mnie mieszane wieprzowo-wołowe) 1 szkl kaszy bulgur cebula 1/4 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki słodkiej, mielonej papryki 1/4 łyżeczka curry sól, pieprz do smaku 125 g twarogu kanapkowego tłuszcz i bułka tarta do formy Kasze zalać woda, odstawić na kilka godzin (całą noc) do namoczenia. Dokładnie osączyć. Cebulę

6niebo
Pieczone ziemniaki: spiralki z ziemniaków 510

rozwinięciu nie będzie nic widać. W garnuszku rozpuszczamy masło, którym następnie smarujemy nasze ziemniaczki. Posypujemy przyprawą, którą lubimy. Może to być gotowa przyprawa do ziemniaków, może być to papryka, rozmaryn – to, co lubicie, albo co pasuje wam do przygotowywanego posiłku. Na koniec posypujemy ziemniaki tartym parmezanem i wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 200 lub nawet 220 stopni. Pieczemy do miękkości

MarcinChef
Big Adriano – klimatyczne miejsce, ale… 203

ketchupem w małym jednorazowym opakowaniu. Fajnie podane w papierowej torebce przypominającej gazetę. Jednym słowem frytki POLECAMY . Mieliśmy okazję również spróbować pizzy Chicago Classic – czyli z pepperoni, pieczarkami, papryką i cebulą, oczywiście z ogromną ilością sera mozzarella. Zamówiliśmy pizzę w rozmiarze średnim – słyszałem od znajomych opinie, że mała pizza to głównie ciasto. Niestety tutaj już pierwsze wrażenie było trochę

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!

Proponowane wyszukiwania