Taki klops, że palce lizać! Pomysłów na kloplsa, czyli pieczeń rzymską jest tyle, ile głów, które pomyślą nad tym, co schować w środku… i czy w ogóle coś chować. Ja schowałam pomidory suszone i mozzarellę. Podałam z makaronem w sosie pomidorowym z bazylią i ostrą papryczką. Zabrakło tylko parmezanu ;) 600 g mięsa mielonego z piersi kurczaka 1 pęczek natki
Kucharzycapiersi. Tylko i wyłącznie skrzydełka. Drugi komponent może wydać się dość dziwny – używamy bowiem mleka w proszku. Już kilka łyżek mocno podniesie i wydobędzie smak kurczaka. Kiedy pieczemy kurczaka, białko i cukry wchodzą ze sobą w reakcję i stąd tworzy się chrupiąca, brązowa skórka na mięsie. Reakcja Maillarda (bo tak nazywa się ten proces) odpowiada zarówno za smak(...)mniejsze kawałki, wrzucamy do gara. Dodajemy przekrojone na pół łodygi selera naciowego, ziele angielskie i liść laurowy, suszone grzyby, surowe kurze udko. Zalewamy całość chłodną wodą (3-4 palce ponad poziom mięsa i warzyw w garnku). Gotujemy całość pod przykryciem, na bardzo niewielkim ogniu, około 3-4 godzin (ja gotuję nawet i 6) od czasu zawrzenia wody. Jeśli macie szybkowar
Karo in the KitchenWybierz kurczaka zagrodowego lub ekologicznego. Sprawdź czy ktoś z Twoich znajomych nie ma dostępu do wiejskiego drobiu. W gruncie rzeczy nie znam nikogo, kto by nie miał jakieś rodziny na wsi, a od tego już rzut beretem do kupienia dobrej sztuki mięsa. Na rosół nadają się np. całe podudzie z indyka, kury, kaczki wraz z pałką, skrzydełka, szyjka
SMYKWKUCHNInoże są idealnie wyważone i dzięki temu stają się przedłużeniem naszej ręki. O to przecież chodzi, prawda? Zwilling Pro do filetowania właśnie taki jest, tu musiałam mocno uważać na palce, bo jest ostry jak skalpel, o czym mogła przekonać się moja lewa dłoń. Dosłownie musnęłam rękę końcem noża, skóra przecięta i od razu pojawiła się krew. Jeśli wydaje Wam się(...)filetowania jest zbędny w kuchni, to tu się mylicie, tak samo jak jak dotychczas. Nie jest to tylko nóż do ryb, bo ja widzę go również przy trybowaniu kurczaka, krojeniu w cienkie plastry warzyw typu cukinia, bakłażan, ogórek itp. Te moje pomysły pokażę Wam w niedalekiej przyszłości, na razie ogarniam święta, sami wiecie, dużo pracy i ten pośpiech
Blondynka Gotujekurczaka w paski. Obieram i ścieram na drobnych oczkach imbir. Kroję papryczki. Gdy 10 min minie dorzucam przygotowane składniki. Dodaję sos rybny, sojowy, cukier, przyprawiam solą i pieprzem. Wyciskam sok z limonki, następnie skórkę z resztą miąższu wrzucam do garnka. Gotuję kolejne 10 minut. Wyłączam gaz, wrzucam makaron i pozostawiam pod przykryciem ok 3 min. Całość można posypać kolendrą. Palce
Brzuszki Łakomczuszkiprzepisami Mam nadzieję, że znajdziecie swojego faworyta i dacie znać, jak smakowało. Korzystajcie z przepisów i bawcie się świetnie na swoich imprezkach Sałatka ryżowa z rybą wędzoną Sałatka z kurczakiem, kukurydzą, selerem i ananasem Sałatka z pieczoną papryką i kolendrą Sałatka z makaronem z zupek chińskich i brokułami Sałatka Gyros Sałatka makaronowa z brokułami, suszonymi pomidorami i jajkiem Sałatka grecka(...)fetą i bazylią Sałatka ze śledziem, kukurydzą, jabłkiem i porem Sałatka z buraków, rukoli, sera pleśniowego Sałatka makaronowa z bazylią i suszonymi pomidorami Sałatka z brokułami i serem feta. Palce lizać! Artykuł Sałatki na imprezę – 12 sprawdzonych przepisów pochodzi z serwisu kuchniabazylii.pl - blog kulinarny
Kuchnia BazyliiPomysł na niebanalny odświętny obiad, a może całkiem zwykły. Nie wymaga zachodu, jedynie umiejętności wytrybowania kości z udka. Ale jeśli ktoś tego nie potrafi może użyć
Bernika - moj kulinarny pamietnikmuzyka, konkursy, atmosfera niezastąpione! Bardzo polecam też miejsce noclegowe u pani Ani w Bukowinie - Wierch Kurucowy :) Oprócz tego, że to przemiła osoba to jest jeszcze wybitną kucharką - jedzenie było palce lizać... Śniadania i obiady jak marzenie. Pozwoliłam sobie zrobić z tych dwóch miejsc kilka zdjęć, bo musiałam Wam to pokazać! :) Mam nadzieję, że odwiedzę jeszcze Schronisko Smaków pani Magdy, ponieważ(...)plany... Co się odwlecze to nie uciecze! :) Zupa Sylwestrowa kwaśnica. Ja lubię takie smaki :) U pani Ani była jeszcze pomidorowa i rosół - niebo! Dania główne Sylwestrowe mięso na słodko (kurczak z morelą w sosie) z kluskami i lekką sałatką. Mięciutkie i soczyste. Polecam jeśli ktoś lubi takie połączenia. Ja preferuję mięsa słone, ostre lub na bazie wina. Wyjątkiem jest
Karola gotujepłynie 1 łyżka, woda 2 szklanki, mąka pszenna 1 łyżka skórkę na udkach ponacinać skośnie - garam masala Royal Brand, obie papryki, kucharek, pieprz dobrze wymieszać i natrzeć mocno udka kurczaka, odstawić do lodówki na 3 godziny, na gorącym oleju na patelni zrumienić udka z każdej strony do garnka szybkowara włożyć udka, wsypać obrane ząbki czosnku, wlać 2 łyżki tłuszczu(...)płynie, zamknąć szybkowar i po zasyczeniu pary na mniejszym ogniu gotować 25 minut, szybkowar otworzyć jak sam spuści ciśnienie wyjąć udka, kilka ząbków czosnku, wywar zagotować, wsypać mąkę i pałką blendera zmiksować sos - udka w sosie czosnkowym są pyszne i można je podać z czym się lubi...................SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięstołu, każdy na swoim miejscu i wspólnie jemy obiad. Ile ja bym dała, aby znów być przy jednym stole z rodziną, usiąść na swoim miejscu i umorusać się pachnącym kurczakiem… Takich wspomnień, takich zapachów jest wiele… …dom pachnący rosołem, świeżą, wykrochmaloną pościelą na sznurze schnącą, stołem na którym nawet chleb ze smalcem pachniał wyjątkowo do tego ściany(...)okno wpadające słoneczne promienie. To mamy oczy, które pełne troski spoglądają gdy świeże mleko i ciasto z truskawkami zjadamy. To zapach rozgrzanego słońcem, topniejącego asfaltu, w którym “maczało się” palce – to dopiero była zabawa! Wielu z nas zapachy dzieciństwa kojarzą się w szczególności z babcią – najwspanialszym drożdżowym ciastem czy pierogami. Ja niestety takich wspomnień nie mam, nie dane
Wędrówki po kuchnikostki masła * 1.5 łyżki mąki pszennej Falki wcześniej dwa razy krótko obgotowuję. Dodaję je do rosołu ugotowanego z podudzi, marchewki i pietruszki. Gotuję ok. 15 minut. Ugotowane mięso z kurczaka, marchew i pietruszkę kroję w kostkę i łączę z flaczkami gotowanymi w rosole. Dodaję liść i ziele angielskie. Po czasie, kiedy wszystko razem popyka na ogniu tak ok. 10 minut(...)solą, pieprzem i przyprawą do flaków. Garść majeranku rozcieram w dłoniach i posypuję jak już wyłączam ogień pod garnkiem. Najlepiej jak flaczki odstoją troszkę i nabiorą smaku. Jedzenie pychota, palce lizać i nie tylko na niedzielę i święto :D Smacznego życzę i szczęśliwego Nowego Roku 2018 ! Lidka
Pieprzyć z Fantazjąłyżka soli 6 ząbków czosnku 4 łyżki oliwy 1 łyżeczka papryki-pół na pół ostrej i słodkiej 1 cała pierś z kurczakaSkładniki marynaty mieszamy, opłukane i osuszone kawałki kurczaka kroimy w kostkę, wkładamy do marynaty, przykrywamy i odstawiamy na noc do lodówki. Następnego dnia przekładamy do naczynia do zapiekania pieczemy około 1.5 godziny w temperaturze 180-190 stopni.Mango lassi - przepis(...)być maxymalnie dojrzałe, jeśli kupimy w sklepie jeszcze zielone, to należy pozwolić mu dojrzeć w domu, nie w lodówce, ma być mięciutkie a sok ma nam przeciekać przez palce podczas krojenia, w ten sposób unikniemy sztucznego dosładzania i osiągniemy smak idealny!Na koniec główny bohater: chlebek naan.1 łyżeczka cukkruok 3 g suchych drożdży150 ml ciepłej wody200 g mąki1 łyżka sklarowanego
Z butelką mleczka w tleSkładniki: FARSZ: rostbef wołowy 50 dag, kurczak 1,20 kg, majeranek 2 łyżki, cebula 1 sztuka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, bułka tarta 2 łyżki CIASTO: mąka tortowa 60 dag, woda ciepła 1,5-2 szklanki, sól 1/2 łyżeczki, jajka 1 sztuka, masło miękkie 1 łyżeczka OKRASA: cebula 6 sztuk, olej rzepakowy 1 szklanka, czosnek granulowany 1/2 łyżeczki, kucharek(...)łyżeczka mięso z dzień wcześniej ugotowanego rosołu obrać z kości, dodać pokrojoną cebulę, majeranek, wlać trochę rosołu i pałką blendera zmiksować, dodać tartą bułkę, wymieszać w misie robota hakiem wyrobić sprężyste ciasto na pierogi, wody dolewać w trakcie wyrabiania, zależy od mąki ile wody wchłonie ciasto schować do woreczka i odstawić na 30 minut ciasto podzielić na porcje, każdą cienko
W Mojej Kuchni LubięZupełnie nie rozumiem dlaczego niektórzy nie lubią szpinaku… Ja ostatnio zawsze mam paczkę szpinaku w zamrażarce bo przecież można z niego zrobić ciasto francuskie ze szpinakiem, albo kurczaka ze szpinakiem albo krewetki ze szpinakiem (wkrótce ) ale również roladę szpinakową z łososiem… Pierwszy raz taką roladę szpinakową z łososiem przygotowała dla mnie moja Mama kilka lat temu jak pojechałam(...)się ją przygotowuje i jak smakuje to byłam troszkę sceptyczna, ale miło zaskoczyło mnie połączenie takich smaków… Teraz sama przygotowuję ją na specjalne okazje bo po prostu… palce lizać! A oto moja wersja…Rolada szpinakowa z łososiem – składniki:1 opakowanie mrożonego szpinaku (u mnie 1 kg)4 jajka – oddzielam białka i żółtka300 g serka kremowego300
UgotujmyTo.plZapraszam na pyszny krem brokułowy z grzankami. Palce lizać. Uwielbiam kremy, a ten z dodatkiem czosnku I grzanek, jest po prostu przepyszny. Polecam. Czy wiecie,że brokuły zawierają dużo witaminy C oraz błonnika, oraz wiele substancji odżywczych o właściwościach przeciwrakowych, takich jak Diindolylmethane i niewielkie ilości selenu :) Samo zdrowie.Zaczynamy: Składniki:2 marchewki1 cebula1-2 brokuły ( uzależnione(...)potrzbujemy zupy) 1 ziemniaksól, pieprzok 300 ml śmietany3 łyżki mąki3 łyżki masła2 ząbki czosnku(ok 1 l rosołu z kurczaka lub bullion warzywny) Wykonanie:Warzywa obieramy I kroimy w kostkę.Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew I cebulę. Smażymy ok 5 min.Dodajemy make- mieszamy ok 2 min. Nalewamy rosół I dodajemy brokuły.Gotujemy pod przykryciem
Smaki Edyty