pałki kurczaka - 833 przepisów (strona:36/56)

Pierś kurczaka panierowana w krakersach 995

Pyszne i soczyste mięsko z kurczaka marynowane w jogurcie a potem upieczone w chrupiącej panierce z krakersów. Jedzonko palce lizać. Mięsko podałam z surówką z nutą czosnku.składniki:600 g piersi z kurczaka200 g jogurtu naturalnegook 30 krakersów1 ząbek czosnkusól,pieprzPierś kurczaka dowolnie pokroić, można na małe kawałki czy paseczki. Ja piersi rozkroiłam wzdłuż na cienkie płaty. Jogurt wymieszać

Monia miesza i gotuje
Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany 154

firmę Drosed. Warsztaty zaczęliśmy od nauki rozbioru kurczaka pod okiem Sebastiana, a potem w zespołach przygotowywaliśmy menu przygotowane przez prowadzącego. Po rozbiórce kurczaka, każdy zostawił sobie pojedynczą pierś ze skórą i kostką ze skrzydełka, oraz dwie pałki, które były potrzebne do przygotowania menu. W trakcie warsztatów na wszystkich stanowiskach pyrkał sobie rosół, który gotował się dosyć długo. Menu: Rosół(...)drobno pokrojoną marchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie mi poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym sosem BBQ i surówką colesław. Pałki były pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Warsztaty kulinarne z Drosed. Kurczak kukurydziany 139

firmę Drosed. Warsztaty zaczęliśmy od nauki rozbioru kurczaka pod okiem Sebastiana, a potem w zespołach przygotowywaliśmy menu przygotowane przez prowadzącego. Po rozbiórce kurczaka, każdy zostawił sobie pojedynczą pierś ze skórą i kostką ze skrzydełka, oraz dwie pałki, które były potrzebne do przygotowania menu. W trakcie warsztatów na wszystkich stanowiskach pyrkał sobie rosół, który gotował się dosyć długo. Menu: Rosół(...)drobno pokrojoną marchewką i posiekanym lubczykiem. Gotowana w sous-vide Pierś kurczaka Kukurydzianego z pęczakiem, pasternakiem i kasztanami. Przy okazji tego dania, pierwszy raz zjadłam kasztany, a i frytki z Pasternaka też jadłam po raz pierwszy. Sebastian stwierdził, że bardzo sprawnie mi poszła rozbiórka drobiu. Pieczone dramstiki (pałki) drobiowe z pikantnym sosem BBQ i surówką colesław. Pałki były pyszne

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pieczony kurczak taco 153

Wracamy do naszej meksykańskiej przyprawy taco . Zobaczcie jak powstaje smakowity pieczony kurczak taco. Zawsze zastanawiałem się dlaczego tak mało jest w sklepach kurczaków w całości, czyli tych nie krojonych na pałki, udka i piersi. Doszedłem do wniosku, że wiele osób albo nie potrafi ich porcjować, albo zwyczajnie ten rodzaj drobiu jest tak duży, że trudno im go zjeść w całości

Kuchennyviral.pl
Zupa koperkowa z kiełbasą 223

świeżym koprem. Do tego spora ilość włoszczyzny. Wspaniały obiad, po którym nie jesteśmy głodni dłuugo! Mój wywar na zupę koperkową z kiełbasą: 2 ćwiartki z kurczaka, można dodać dla wzbogacenia smaku skrzydełka, pałki włoszczyzna: 2 marchewki, 2 pietruszki, kawałek kapusty, cebula z łupinką, kawałek pora oraz selera 4 ziela angielskie, 2 liście laurowe sól, pieprz, papryka ostra i słodka, lubczyk

Zasmakuj Kuchni
Drobiowe roladki z omletem i papryką konserwową. 254

Przeglądając kuchnie blogerek trafiłam na ten przepis, zainspirował mnie bardzo i postanowiłam go wypróbować, wybrałam wersję z marynatą- palce lizać! SKŁADNIKI: 4 pojedyncze piersi z kurczaka 4 jaja(na omlety) papryka konserwowa(paski) świeżo posiekany koperek(pęczek lub dwa) przyprawy: sól, pieprz, oregano, vegeta MARYNATA: olej,sól,vegety,czosnku,majeranku,gałki muszkatołowej,papryki   WYKONANIE: filet rozciąć wzdłuż ,rozbić

Kuchnia Beaty
Niedzielny obiad: Kurczak faszerowany chlebem 145

Drugą łyżkę masła pokrój w kostkę i wsuń pod skórę na piersiach – żeby to zrobić natnij delikatnie skórę pod skrzydełkami i delikatnie wsuwaj pod nią palce. Jeśli nie masz doświadczenia w tym sposobie przyprawiania kurczaka (spróbuj, bo jest wbrew pozorom łatwy), możesz go sobie darować i wystarczy, że polejesz i natrzesz kurczaka stopionym masłem. Posól i popieprz kurczaka również

Niedzielny kucharz
Kurczak panierowany po amerykańsku 278

delikatny dzięki marynowaniu w maślance. Panierka jest pieczołowicie doprawiona i bardzo chrupiąca. KFC się chowa! Składniki: 0,5 l maślanki naturalnej 1,5 kg świeżego kurczaka pokrojonego na części, albo od razu udka/ pałki 1 łyżeczka pieprzu 1 łyżeczka soli 0,25 łyżeczki tymianku 0,25 łyżeczki rozmarynu 0,25 łyżeczki szałwi 0,25 łyżeczki oregano(...)łyżeczki słodkiej papryki 0,5 łyżeczki pieprzu cayenne 0,5 łyżeczki pieprzu czarnego 0,5 łyżeczki suszonej cebuli 0,5 łyżeczki suszonego czosnku olej do głębokiego smażenia Wykonanie: Kurczaka umyć i osuszyć. Natrzeć go mieszaniną ziół i przypraw. Kurczaka włożyć do głębokiego naczynia i zalać maślanką. Dokładnie wymieszać. Odstawić do lodówki na minimum 2 godziny, optymalnie na 6. Mąkę wymieszać

Pociąg Do Kuchni
Łatwy kurczak w sosie satay / Easy satay chicken 263

orzechowego 1 1/4 łyżki brązowego cukru 1 1/4 łyżki czerwonej pasty curry 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu rybnego szczypta soli 4 podudzia z kurczaka lub 2 udka podzielone na podudzia i pałki olej do smażenia Składniki na sos: 1×400 ml puszka mleka kokosowego 1/4 szklanki masła orzechowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego(...)soku z limonki lub z cytryny liście kolendry do dekoracji Przygotowanie: W celu przygotowania marynaty, wymieszaj mleko kokosowe, masło orzechowe, cukier, pastę curry, sosy i sól w misce, włóż kurczaka i dokładnie go w niej obtocz. Odstaw na co najmniej 10 minut do zamarynowania. Włącz piekarnik i ustaw go na 200 oC. Na szerokiej, najlepiej żaroodpornej patelni rozgrzej olej, włóż

karmelowy
Pałki w pikantnej mandarynkowej marynacie 148

Uwielbiam drób z owocami. Do takiej kategorii zaliczam też tą potrawę. Ostrość pikantnych przypraw połączona ze słodyczą soku mandarynkowego nadaje mięsu wyjątkowy smak. Czytaj więcej »

Buniabaje w kuchni
Kurczak z kaszą kuskus 153

być miękka a woda osolona do smaku. Następnie dodać cukinię i gotować 1 minutkę. Następnie odcedzić warzywa. Wodę zachować. Pałki kurze umyć i osuszyć. Doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, mieszanką ziół suszonych. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć kurczaka na złoty kolor. Podlać wodą z gotowania warzyw, dodać kostkę rosołową. Gotować 20 minut. Podczas gotowania przewrócić raz mięso

Kuchnia Pokoleń
Kurczak pieczony na płasko cytrynowo-tymiankowy, z szybkim sosem 188

słony. A jeśli zrobi się za gęsty i będziecie chcieli go dalej rozcieńczać – rozcieńczycie niepotrzebnie jego smak. Podgrzejcie sos na chwilę przed samym podaniem. Upieczonego kurczaka porcjujemy nożycami do drobiu po kolei na dwie pałki (nóżki), dwa uda(podudzia) i dwa skrzydełka. Następnie odcinamy piersi ze skórką, usuwamy spod nich kości żebrowe i kroimy mięso razem ze skórką na połowy(...)jasny kawałek mięsa – nie skazujecie kogoś przy stole na jedzenie tego, czego nie lubi. Podzielone mięso rozkładamy na półmisku, lekko polewamy sosem i od razu podajemy. SKŁADNIKI 1 kurczak z wolnego wybiegu – 1,500-1700g max 2 cytryny 3 ząbki czosnku 30g masła, zimnego, pokrojone w cienkie plasterki 1 łyżka oliwy z oliwek 1 łyżeczka drobnej soli 1 niepełna

Karo in the Kitchen
Kurczak pieczony po chińsku – kurczak kantoński 251

minut odpocząć żeby soki i tłuszcz rozeszły się po mięsie. Odcinamy uda i skrzydełka. Skrzydełka zostawiamy w całości, uda dzielimy na pałkę i podudzie. Odcinamy piersi i kroimy je na połowy. Podajemy kurczaka z ugotowanym na sypko ryżem, grillowanymi lub smażonymi warzywami albo surówką, sosem z pastą chili albo szybkim skwierczącym sosem z zaparzanego szczypioru, imbiru i czosnku, na który

Karo in the Kitchen
Skrzydełka jak z KFC 152

jednej strony na drugą. Oprócz skrzydełek smażyłam też podudzia, smażą się równie dobrze :-) Wystarczy, że dodacie dowolny sos lub choćby tylko keczup i danie, że palce lizać ;-) SKŁADNIKI 15 - 20 sztuk skrzydełek z kurczaka (mogą też być podudzia) 1 opakowanie pikantnej przyprawy do kurczaka (ok. 35 g) 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżka ostrej mielonej papryki (płaska) 1 łyżeczka

Czary - gary w kuchni
Rosół z indyka i kurczaka z wolnowaru 244

będą szczęśliwe, jeżeli i one coś z rosołowych resztek dostaną - moje uwielbiają nie tylko kuraka, kochają też gotowaną marchewkę. .     składniki 1 udo kurczaka najlepiej wiejskiego lub zagrodowego 1 szyja  lub pałka z indyka 1200  - 1300 ml wody ( ile się zmieści) 1 marchewka  2 spore pietruszki 1/2 dużego selera lub 1 mały por cebula

Stare Gary