Mnóstwo czasu spędzonego z Rodzinką, a także 61 słoiczków pełnych przetworów, z których znaczna część przyjechała ze mną do domu. Mam już kilka ciekawych pomysłów na ich wykorzystanie: makaroniki, pączki, a także tort, może urodzinowy...? Było bajecznie. Nie chciało mi się wyjeżdżać, choć muszę przyznać, że powrót do domu ma swój jeden zasadniczy plus - w końcu porządnie się wyspałam
Pożeraczka, czyli raz adobrzeStół wyglądał cudownie, a atmosfery nadawały migocące płomyki świec. Przy dźwiękach świątecznych melodii zjadłyśmy obiad, żeby później Connie mogła zabrać się za otwieranie prezentów. Było ich dwanaście, a w paczkach stroje dostosowane do każdego miesiąca. Była bawarska sukienka na Oktoberfest, różowa sukieneczka i walizka na lipiec, mumia na Halloween, strój pokojówki na majowe porządki. Największe wrażenie zrobił słomiany kapelusz, który
Pożeraczka, czyli raz adobrzeminut, aż beza ostygnie. Bezę przełożyć do rękawa cukierniczego z końcówką w kształcie gwiazdki, wyciskać dekoracyjnie na muffiny. Wierzch bezy opalić palnikiem do creme brulee. Smacznego! Mao, Tato, przyjdzie paczka! Tylko proszę się nie denerwować - tym razem to nie książki. Udało mi się wygrać u Beaty zestaw miodów - akurat by mi się przydały przed Świętami... Nic to, miody przechowują się
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKolejna szybka, zdrowa przekąska, która z powodzeniem zastąpi batoniki, pączki, chipsy i inne zapychacze, po które sięgamy, kiedy głód nas przyciśnie. Uwielbiam dynie i jak tylko pojawią się w sprzedaży zawsze mam w lodówce porcję pieczonego puree. Pieczenie wydobywa z dyni naturalną słodycz a przygotowanie dań (zupy, ciasta, desery, placuszki…) znacznie się skraca. Dynia, tak jak orzechy
SzczyptaSmaQznajomość z nimi przypadła i jej i nam do gustu (dobrze, że nie mamy sąsiadów, bo skuszeni zapachem koczowaliby pod naszymi drzwiami non-stop). Ale impreza się kręci gdy paczka jest zdecydowanie większą, więc... :)))) na talerzu ułożyłyśmy mocno czosnkowy szpinaczek i pieczone w mundurkach ziemniaczki, które potraktowałyśmy masełkiem. Czegoś jednak jeszcze brakowało i tak oto mięsko nasze uległo urokom gorącego
Wypisz Wymalujszklanka gorącej wody - 0,5 szklanki zimnej wody - 1 jajko - 2 łyżki oliwy' - 1/2 łyżeczki soli morskiej - 1 szalotka do posypania na pierogi - masło do polania FARSZ - 1 paczka ugotowanej kaszy gryczanej - 0,5 opakowania serka ricotta - świeży rozmaryn lub ziarna czarnuszki (można pominąć) - 1 szalotka - 2 łyżki masła SPOSÓB WYKONANIA - mieszamy mąkę z solą i wlewamy w to szklankę
Basia w kuchnisolimy i pieprzymy świeżo zmielonym pieprzem - krewetki obsmażamy po ok 2 minuty z każdej strony - do osolonego wrzątku wrzucamy makaron i gotujemy ok 3 minuty(jeżeli używamy makaronu z paczki postępujemy wedle podanego czasu na opakowaniu) - odcedzamy i wrzucamy na patelnie, aby przeszedł aromatyczną oliwą oraz smakiem reszty składników - podajemy na talerzu układając makaron oraz dodatki w ilości
Basia w kuchniorzechów, rodzynek w następnej wersji go rozbuduję ale o tym innym razem. SKŁADNIKI: mleko pełne w proszku 500 g woda 200 ml herbatniki (użyłam 3 paczki herbatników "Jutrzenka" masło 1 kostkę 3 łyżki kakao ciemnego cukier 3/4 szklanki SPOSÓB WYKONANIA : - mleko wsypuję do dużej miski do tego dodaję pokruszone herbatniki, mieszam z mlekiem
Basia w kuchniłyżki cukru 1 płaska łyżeczka mąki ziemniaczanej 1 żółtko SPOSÓB WYKONANIA : - gotowy makaron gotujemy w osolonej wodzie ok 3 minuty, jeżeli używamy gotowego z paczki postępujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu - owoce myjemy, obieramy z szypułek SOS WANILIOWY odmierzamy 100 ml mleka plus śmietanę, wlewamy do garnka i gotujemy na małym ogniu z wyłuskanymi ziarnami wanilii (strączek
Basia w kuchnidrożdżowe – najlepsze na ciepło ;) Ciasto drożdżowe: 3 szklanki mąki pszennej (najlepiej tortowej) 1/2 szklanki letniego mleka 3 jajka 3/4 kostki masła (ok. 180 g) 5 łyżek cukru 1/2 paczki drożdży (ok. 50 g) świeżych drożdży łyżeczka soli Poza tym: ser biały masło cukier brązowy W letnim mleku rozrabiamy drożdże z łyżką cukru. W misce umieszczamy mąkę, jajka, cukier, sól
kuchcikowniacieplej się robi, jak na talerzu tak kolorowo, mimo mrozu za oknem :) Po nałożeniu delikatnie posypałem quinoa pieprzem czarnym i natką pietruszki ( nie miałem świeżej, więc użyłem z paczki) jak macie, możecie użyć świeżej :) i posypujemy wszystko szczypiorkiem. Czekam na wasze komentarze i uwagi. Jeśli wypróbujesz przepis, z chęcią się dowiem czy Ci smakowało i jak się udało
Parowar Facetanastało po... Gizmolu. Wcześniej nie zwracałam większej uwagi jak, gdzie i kiedy jem. Śniadanie. To kawa wypita gdzieś pomiędzy wciskaniem w dżinsy, a myciem paszczaka. Drugie. Kawa. Pączek. Kawa. I praca. I kawa. I praca. Bo pracoholiczką jestem. I kawopijem. Obiad. Z biegu. W biegu. Lub wcale. A kolacja... hmm. Bez komentarza. Jedzona grubo po dopuszczalnych godzinach wchłaniania
bastalenadobre. Będzie zupa - krem. Do dzieła :-) Składniki: 5 średniej wielkości cukinii 2 ziemniaki 1 duża cebula 1 1/2 łyżka masła śmietana 18 % 1 paczka płatków migdałowych listek laurowy ziele angielskie pieprz ziarnisty 2 ząbki czosnku natka pietruszki chleb na grzanki Sposób wykonania: Cebulę zeszklić na maśle, cukinie
pieprzny smaczeksię przyznać ale przez tyle lat nigdy nie robiłam klusek śląskich, ba - jadłam je dotychczas zaledwie raz i to po usilnych namowach dzieci, że to takie pyszne. Kupiłam wówczas paczkę takich klusek i specjalnie mnie nie zauroczyły. Kluski jak to kluski, jakoś tak zawsze stroniłam od takich dań, kaloryczne to i tak w ogóle, w mojej głowie był to produkt
Smaczne Zdrowezauroczyło. Uwielbiam mrożony groszek (tyle lat o tym nie wiedziałam...) i nawet marchewka w kostkę mi tutaj nie przeszkadza. Polecam wszystkim bardzo gorąco. Ja mam zawsze w zapasie kilka paczek mrożonych warzyw, jako szybka jarzyna do obiadu super się sprawdzają, szczególnie teraz jesienią, każdy chętniej sięga po ciepłe dodatki do obiadu. Składniki: u mnie: - 750g mrożonej marchewki z groszkiem
Smaczne Zdrowe